Šta je novo?

Klinički centar Srbije

arsa.arsa":3lcfqb9b je napisao(la):
Krece rekonstrukcija u junu, najavio premijer Srbije danas.
Do juna, pa do januara, pa do juna... pa verovatno opet januara...

Da ne raspisase samodoprinos osamdesetih ni ovo ne bi bilo izgradjeno. A mozda bi i bilo bolje da nije, jer su ocigledno bacene pare.
Homer Jay":3lcfqb9b je napisao(la):
Ovako bi trebalo da izgleda kad se dogradi tzv. "druga kula", tj. kad se zgrada "produži" ka Mostaru.

Homere, mislis "produzi" u pravcu K.Milosa ?

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=549772#p549772:uzi1pip5 je napisao(la):
laki72 » Sub Jul 07, 2018 1:32 am[/url]":uzi1pip5]
Da ne raspisase samodoprinos osamdesetih ni ovo ne bi bilo izgradjeno. A mozda bi i bilo bolje da nije, jer su ocigledno bacene pare.
Vala baš. Ajd ti prošli bar nešto napraviše, pa makar i na o-ruk. Svi ovi posle ne mogu čak ni da održe to što ovi pre njih napraviše, a kamoli da stvore nešto svoje, nešto dalje od toga.

Tridset godina 80% zgrade stoji prazno i propada. 30 GODINA! Dok se pacijenti i osoblje gužvaju u okolnim raspadnutim klinikama koje izgledaju ko horor fillm...

I opet sve zbog politike. Od najvišeg sloja - Vlada i Ministarstvo koji neće da daju pare jer ''kotrlja se i ovako''... pa sve do onih najnižih - direktori klinika koji bi da ostanu u svojim zgradama da bi mogli da ostanu sami svoji gospodari.

Uvek ta politika. Najveća bolest Srbije otkako postoji.
 
Bravo Bender. Pogodio si samu suštinu i srž. S tim što je kompleksnost problema i zlo koje koči izgradnju KCS-a još mnogo veća. O tome bih kao doktor specijalista koji je obišao veliki broj klinika i odeljenja, kako u KCS-e, ali i drugim beogradskim KBC-ovima, na osnovnim studijama i na specijalizaciji i drugim školovanjima, mogao da pišem danima, ali zadržaću se na kratkim crtama.

Većini direktora klinika ne odgovara izgradnja moderne zgrade KCS-e iz mnogo razloga. Prvo, tada bi manje bili izolovani od očiju javnosti, pa bi se i više videlo koliko ko radi, tj. ne radi, drugo opremljenost i uslovi bi bili bolji, pa bi se i očekivalo da se sprovode procedure koje se sad ne rade, kao i da se postižu statistički bolji rezultati, treće i najvažnije: lakše bi se ulazilo u trag svim smutnim radnjama, korupciji, pljačkama materijala, opreme i lekova, nepotizmu, nameštenim tenderima, zabušavanjem izvođenja mnogih procedura i postupaka, naročito dijagnostičkih u sprezi sa privatnim klinikama i drugim formama prevara. Toliko za sad.

Paralelno s tim, država smatra zdravstvo za najteže ministarstvo za koje objektivno nema rešenja, jer bi budžet za zdravstvo morao da bude mnogo puta veći da bi moglo zaista da se očekuje značajno poboljšanje na svim nivoima. Tih para nema, pa se decenijama zdravstvo održava na veštačkim aparatima i probranima dozvoljavaju različite mahinacije, samo da bi se ćutalo o svim stvarnim problemima.

Paralelno s tim, pošteni i dobri doktori, uključujući i mene, ali i ogroman procenat drugih doktora, kipe od besa. Ali to nema ko da čuje, jer je narod krajnje apatičan i bezvoljan.
 
Meni lici da nedostaje samo jedna zgrada. Glupost je da se sve radi iznova, a sa novopredlozenom fasadom izgleda jeftino.
 
Ako je plan bio da se sve klinike smeste u jednu zgradu, šta je bilo planiramo sa starim zgradama od kojih neke potiču još iz vremena stare Vojne bolnice i sa zemljištem na kojem se nalaze?
Dobija se novo zemljište za prodaju i komercijalnu gradnju, zar ne? I za takve stvari može da se dobije kredit u inostranstvu.
 
Krug KCS-e obuhvata zemljište od 37 hektara. Pre petnaestak godina se šuškalo da demokrate u sprezi sa Miškovićem planiraju da na tom zemljištu, nakon završetka izgradnje KCS-e, ruše stare zgrade i grade moderne stambene komplekse, ali se og toga odustalo, mada ni ne znam koliko su te informacije bile zaista tačne. Razmišljalo se i o rušenju same zgrade KCS-e koja po raznim standardima i organizaciji ne može idealno da odgovara savremenim potrebama i uslovima, jer se mnogo šta u medicinskoj praksi, u međuvremenu odkad je projektovana, izmenilo i postalo mnogo složenije i zahtevnije. Govorkalo se i da se planira izmeštanje KCS-e na potpuno drugu lokaciju, pa je i nekoliko opcija pominjano.

Prema nekim proračunima, prodaja tog zemljišta bi mogla da otplati izgradnju novog KCS-e. Međutim, problem je što se tu nalazi i značajan broj zgrada instituta, prvenstveno u sklopu medicinskog fakulteta, ali i drugih, koje sigurno ne bi mogle biti rušene. Pri tom ostale zgrade iako u veoma lošem stanju, poseduju određenu kulturno- istorijsku vrednost, pa pretpostavljam da bi eventualna ideja o rušenju tih zgrada nailazila na otpor javnosti, tako da to ne bi išlo lako, a za sanaciju i preadaptaciju tih zgrada bi verovatno bilo potrebno uložiti više para, nego za izgradnju novih.

U svakom slučaju, pri dogradnji i izgradnji zgrade KCS-e pod obavezno moraju biti konsultovani i predstavnici svih specijalističkih i subspecijalističkih zdravstvenih službi, jer je u suprotnom tu moguće veoma lako napraviti nerešive i nepremostive greške.
 
Болнички капацитети искрено никада неће бити у вишку. Када се заврши зграда поликлинике, само прерасподелити капацитете и отворити нове у зградама клиника које би се иселиле у нову зграду поликлинике, а уколико би неки објекти били порушени, нпр. неки технички погони, магацини и сл. на њиховом месту би најрационалније било изградити гаражу, пошто КЦС има велики проблем са паркирањем.
 
Ne bih se složio. Veća razuđenost i razdvojenost klinika podrazumeva veće troškove, ali i veće mogućnosti za različite mahinacije o kojima sam već pisao. Treba ipak gledati sve to integrisati u jednu veliku zgradu, jer bi kontrola svega što se dešava bila mnogo bolja.

Određeni broj starijih zgrada bi mogao da posluži za formiranje centara za palijativno zbrinjavanje, odnosno hospisa, koji su u Srbiji izrazito deficitarni ( tačnije postoji samo jedan pravi, a poređenja radi V. Britanija ih ima preko 180 ), ali kao potpuno nezavisnih ustanova od KCS-e.

Druga opcija, uzimajući u obzir da je KCS jedna od 10 najvećih zdravstvenih ustanova u svetu po broju zaposlenih ( negde sam čak čuo treća u svetu ) bi mogla da bude izgradnja i još jednog kliničko- bolničkog centra na NBg-u koji bi rasteretio sam KCS, ali i druge beogradske KBC-ove, ali pod uslovom da taj KBC bude predviđen za lečenje samo Beograđana, što bi i ostali KBC-ovi morali da budu i da imaju funkciju zdravstvenih ustanova sekundarnog nivoa, dok bi KCS jedini u Bg-u mogao da predstavlja tercijerni nivo, rezervisan za celu Srbiju.

I po tom pitanju je nastao paradoks, kad je reč o zdravstvenim ustanovama u Bg-u, jer su svi KBC-ovi stekli status ustanova tercijernog nivoa, dok ustanova sekundarnog karaktera nema uopšte, pa u skladu s tim svi građani Srbije, raspolažu pravo da dođu na lečenje u neki KBC, ukoliko su prethodno poslati sa sekundarnog nivoa, što smanjuje mogućnosti za lečenje mnogih Beograđana kojima često ne preostaje ništa drugo, nego privatna praksa. Ne treba ni da objašnjavam da je u većini slučajeva prioritet za hospitalizaciju, dijagnostičko i operativno lečenje, lična veza, a ne stvarno zdravstveno stanje pacijenta.
 
Po onome što ja znam - a znam od člana porodice koji je radio u KCS, njegovih kolega doktora, kao i od ljudi drugih struka koji su itekako upućeni u (ne)funkcionisanje bolničkog kruga i urbanističkih planova...

Postoji plan/ideja da se sadašnji bolnički krug smanji tako što će se nekoliko raštrkanih klinika prebaciti u novu zgradu, tj. Polikliniku. Time bi se oslobodio ogroman prostor, koji bi se onda prodao investitorima da na tim odbačenim lokacijama naprave nove zgrade ili konvertuju postojeće za svoje potrebe. Dakle da, na mestu tih starih bolnica nikao bi poslovni i stambeni prostor. ALI bi se novac dobijen od toga iskoristio da otplatu izgradnje ostatka zgrade i konsoliudaciju KCS.

Što, kad malo bolje razmislimo, uopšte nije loša ideja. Umesto da sve bude razbacano ko na buvljaku, Poliklinika bi se napokon završila, pacijenti bi dobili bolji smeštaj, osoblje bi dobilo bolje radne uslove. Troškove svega toga pokrili bi prihodi od prodaje zemljišta i zgrada, a sam kraj oko KCS bi živnuo i sredio se. Problem je samo što je ovo zemlja takva kakva je, i čak i najbolje ideje ovde izrastu u nepovratne abominacije i promašaje.

Tako da ostaju dve opcije. Da se rasproda taj višak zemljišta i iskoriste novci investitora da se pokriju troškovi reorganizacije i završetka izgradnje... ili da se ostavi ovo ''privremeno'' rešenje. U prvom slučaju otvaraju se vrata za mnoge pljačke i malverzacije. U drugom slučaju ostaje haos a zgrada Poliklinike nastavlja da propada, stvarajući još više troškova i problema iz godine u godinu.

Mada i pored svih mana i potencijalnih problema, ja sam ipak definitivno za to da se rasproda šta može i cela ta odiseja sa izgradnjom i konsolidacijom KCS napokon privede kraju. Ne volim malverzacije i pljačke, ali više od toga ne volim privremena i štap-i-kanap rešenja. Što se pre stisnu zubi i pregura taj veliki korak, to će nam svima biti lakše kasnije.
 
Naravno, veći deo starih zgrada je i planirano da se proda. Nije tu džabe bila aktraktivna lokacija jer je tu planirana i metro stanica.

Obavezno mora da se reši i prilaz sa autoputa.
 
Pa ktedit je uzo za kcs tomica milosavljevic jos 150 milon € samo se ceka projekat i dozvola i izbor izvodjaca
U krugu kcs dio zgrada baraka i montaznih objekata srusiti ostale renovirati i naci im novu namjenu iseliti ljude koji zive u krugu kcs
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=550055#p550055:2hwqzsja je napisao(la):
vucko » Ned Jul 08, 2018 2:47 pm[/url]":2hwqzsja]
Obavezno mora da se reši i prilaz sa autoputa.
Za to već postoji jednostavno i jeftino rešenje.

file.php


viewtopic.php?f=20&t=224&start=1675#p519422

Sve što treba da se uradi je da se samo osposobi i otvori kolski prilaz između Hitne pomoći i kompleksa MUPa u Kneza Miloša odnosno ćoška Kliničkog centra.
Samo da neko obavesti MUP da je vreme Jugoslavije i hladnog rata prošlo, da UDBE i RDB više nema i da samim tim nema ni potrebe da se tih njihovih 100 metara prilaza drži zatvoreno za saobraćaj i skriveno od očiju javnosti kad mogu da posluže da se nekome omogući brz prolaz do bolnice i time spasi zdravlje, ako ne i život. A i smanje saobraćajne gužve.
 
Evo da bude jasnije ulica odavno postoji
pravo do Laze, pa onda redom do svake klinike :lol:
 
Реално, нек туда дозволе пролаз само возилима хитне помоћи. А и ово ругло од рушевина бомбардованог МУПа би требало санирати, баш ружи тај део града.
 
Isto sam i ja komentarisala tamo. Černobilj. Prva slika je dečje odeljenje!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551489#p551489:23b0h92p je napisao(la):
11030 » 13 Jul 2018 16:13[/url]":23b0h92p]Isto sam i ja komentarisala tamo. Černobilj. Prva slika je dečje odeljenje!
2s5xwcy.jpg

:rant: :twisted: :rant: :notok: :rant:
 
Imaju li ti objekti domar rade li ti ljudi nesto uopste
 
Pa čim niko ni ne kreči ovo dovoljno govori o nemaru a ne nepostojanju finansija, to i da pokrenu neku akciju našlo bi se dosta njih koji bi pomogli pa bi mogli i džabe da okreče ali baš ih briga, meni bi prvo kao zaposlenom bilo muka da radim u takvom okruženju.
 
Uznemirenost, bes, očaj, tuga...sve mi je pomešano dok gledam ove slike.
I ne znam kakav komentar da napišem a da to ne budu psovke i poziv na nasilje.
 
Da vam još malo pored slika i opišem kako to tamo izgleda uživo. Sa ulaza se pravo ide na prijemni šalter, sa desne strane šaltera su drvena vrata oguljene tamnoplave farbe na kojima piše Operaciona sala. Sa desne prijemna ambulanta. Ima još par prijemnih ambulanti, jedna od njih je i onkološka. Dok sam čekala na tom šalteru doktori i sestre izlaze iz te operacione sale u hodnik, pa u ambulantu. Ne nose rukavice, na nogama naravno nikakva zaštita. Ta operaciona sala nema teoretske šanse da je sterilna. Sestre idu sa onim instrumentima u rukama, nose ''čiste'' nose koriščene u rukama, bez ikakve dodatne zaštite. Posle idu do neke prostorije pored ambulante gde jedu i puše. Znam jer videh kako nose hranu a i dim cigareta se oseća po hodniku. Jel rekoh da je tu i onkološka ambulanta?
Ambijent je ponižavajuć i za zaposlene a tek za pacijente da ne pričam. Osoblje koje mašta o Nemačkoj i koje jeste bedno plaćeno ne želi da mi kaže da lekar kod kog imam zakazano danas nije tu. Čekam sat vremena da me neki drugi primi da to saznam. On ne može da me pregleda iako je i on lekar. Isto tako saznajem da ako hoću opet da dodjem kad bude tu taj prvi moram da zakazujem ispočetka tj iz Doma zdravlja. Dok čekam pitam se da li je ovde sniman film Variola Vera. Vrtim film po glavi, nije to ta bolnica, ona je bila super sredjena a i vedrijeg ambijenta čak i sa smrtonosnom zarazom.
Gledam one jadne ljude. Dodje mi da plačem najiskrenije. Otišla sam zbog neke banalne stvari, alergije. Zamisli da si stvarno ozbiljno bolestan i da ti je to jedina opcija da se lečiš. Ne daj bože nikome.
 
Ма увести престроге контроле квалитета, једна грешка отпусти стоку и плати им да се иселе
 
Ovo je Hilton za sve bolnice i ustanove u Presevskoj (bivsa Rifata Burdzevica) kod nas ovde na Zvezdari...dodjite i proverite...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Vrh