Šta je novo?

Voždove Kapije [ Stambeno poslovni kompleks | 70 000 m² ]

IS27, jeste, samo što postoje dva različita Priloga 4 (a možda i više).

Ranim kupcima I faze Prilog 4 je bio "Grafički prikaz komplexa" da bi u nekom trenutku Prilog 4 postao "Pravila vlasnika". Tada je Grafički prikaz komplexa izbačen iz dokumentacije. Moje pitanje je da li su novim Prilogom 4 - "Pravila vlasnika", "NADGLASALI" kupce kojima je Prilog 4 bio "Grafički prikaz komplexa"?
 
Pravila vlasnika se donose JEDNOGLASNOM odlukom svih vlasnika posebnih delova zgrade...

Ako neko nema taj prilog...
 
Rekli su nam usmeno da investitor delimicno subvencionise odrzavanje kompleksa prvih 5 godina a posle toga se placa komercijalna cena firmi koju odabere skupstina stanara. Sumnjam da je baš tako jer nisu nikako hteli da to i napišu.
 
Izbegli smo da potpisemo pravila stanara, ali to nije bio ovaj tekst koji je poslao Bgvozd, vec vrlo detaljan opis ovlašćcenja koje bi time dali nekom upravnom odboru od tri clana koji odlucuje umesto skupstine stanara. Taj odbor ima pravo cak i da donese odluku o gradnji objekata u parku kompleksa (i njihovom. Kasnijem rentiranjiu), koje bi finansirali stanari i da umesto stanara ugovara i bankarske kredite u tu svrhu. Pri tom, ni reči o tome kakve benefite bi stanari imali od toga i da li bi se taj prihod koristio za odrzavanje kompleksa. Mislim da bi skupstina stanara, ako bi bili složni i svesni opasnosti, može da izbegne ovakav način odlučivanja, čak i ako je vecina potpisala ovakvu obavezu.
 
Citiran je član 17 važećeg Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Pravilima vlasnika se može isključiti zakonski režim za npr. potrebnu većinu za donošenje odluka o investicionom održavanju, kreditnom zaduživanju zgrade i sl.

Dovoljna je i saglasnost 3 predstavnika vlasnika ako je to predviđeno pravilima vlasnika.

Međutim, potrebno je da se sa pravilima vlasnika saglase svi vlasnici posebnih delova, jer u suprotnom ta pravila ne proizvode pravno dejstvo.

Meridijan ako niste potpisali ta pravila učinili ste dobrobit za celu zgradu jer su bez Vaše saglasnosti neprimenljiva
 
Zato smo mi napravili jednu ali vrednu izmenu kp ugovora. Da ono što proističe iz kp ugovora ima kumulativno dejstvo sa onim što proističe iz zakona.
 
Bg vozd, hvala na jasnoj informaciji. Te klauzule da samo 3 člana mogu donositi odluke smo se i plašili. Nismo potpisali ta pravila niti prihvatili anex koji nas na to obavezuje, ali uz veliku borbu. Na sam dan potpisivanja kp ugovora kod notara su pokusali da nas izmanipulisu da to potpisemo. Ipak, plasili smo se da to nije bitno ako su svi ostali potpisali.
 
Meridijan hvala na Vašoj istrajnosti. Učinili ste svima. Bez saglasnosti jednog pravila vlasnika ne važe.

Znači Stambena zajednica se može formirati samo po zakonu, uz pravila odlučivanja za pojedine odluke koja propisuje zakon.

Da li ste u zgradi 7, 8 ili u drugoj fazi?
 
U zgradi 7. Hvala, baš ste mi skinuli jednu brigu. Pretpostavljam da to zaista i funkcioniše tako? Znate kako se kod nas poštuju zakoni...
 
Ima nas i u zgradi 8 koji nismo potpisali. Ne zbog ispravnog rezona kojim se vodio Meridijan, već zato što nama na samom početku potpisivanja ugovora ta pravila nisu ni data na potpis. Kad se setim entuzijazma spram projekta u to doba, hvala im što nisu, jer bih verovatno i to olako progutao "u dobroj veri".

Sent from my STF-L09 using Tapatalk
 
Da, ni nama u prvom predlogu kp ugovora nisu poslali. Ali smo prilicno odužili pregovore oko nama spornih članova ugovora, pa su naknadno trazili i taj prilog. Moguce da ce naknadno pokusati da izmanipulisu skupstinu stanara da svi to potpišu, ili ce jednostavno da se prave ludi i teraju po svom, kao da su se svi saglasili. Od nas zavisi da li cemo biti dovoljno oprezni i složni da im to ne dozvolimo.
 
Meni liči da je vreme da se pravi kupci stanova povežu u komunikaciji zatvorenog tipa
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551524#p551524:1b7cc194 je napisao(la):
Meridijan » Pet Jul 13, 2018 6:35 pm[/url]":1b7cc194]Izbegli smo da potpisemo pravila stanara, ali to nije bio ovaj tekst koji je poslao Bgvozd, vec vrlo detaljan opis ovlašćcenja koje bi time dali nekom upravnom odboru od tri clana koji odlucuje umesto skupstine stanara. Taj odbor ima pravo cak i da donese odluku o gradnji objekata u parku kompleksa (i njihovom. Kasnijem rentiranjiu), koje bi finansirali stanari i da umesto stanara ugovara i bankarske kredite u tu svrhu. Pri tom, ni reči o tome kakve benefite bi stanari imali od toga i da li bi se taj prihod koristio za odrzavanje kompleksa. Mislim da bi skupstina stanara, ako bi bili složni i svesni opasnosti, može da izbegne ovakav način odlučivanja, čak i ako je vecina potpisala ovakvu obavezu.

Pa javna je tajna ko je otvorio vrtić u Zelenoj Aveniji, koji uzgred koristi dvorište čije održavanje plaćaju ne ti što vrtić otvaraju vec kupci stanova u ZA, jer njima i pripada....
 
Nista me ne bi iznenadilo da se nesto slicno desi i u V.K. nije slucajno graficki prikaz kompleksa nestao iz ugovora... Stanari, pamet u glavu!
 
Pa, da...evo kako sad razmišljam, i lokali plaćaju održavanje. Znaci, i oni mogu da koriste dvorište našeg divnog ususkanog kondominijuma, bezbednog....

Meni deluje da će se tu šetati ko hoće, ne mislim pri tome na ovaj prelazni period dok se ne preselimo, već upravo na činjenicu da ako se izda nekretnina u VK koja ima delatnost tog tipa, tu može bilo ko da šeta.

Toliko o bezbednosti kondominijuma.
 
Sto se setnje tice, tesko da moze toda se spreci jer vlasnici lokala imaju prava. Ali bar moze da se spreci da se o nasem trosku grade i odrzavaju objekti u dvorisnom kompleksu, koji nisu zatvorenog klupskog tipa, da ih mogu koristiti samo clanovi a da atanari nemaju nikakav prifit od njih. Mislim da to ne mozemo izbeci ako dozvolimo da se izabere taj troclani upravni odbor, jer je njega posle nemoguce smeniti, posto bi za tu smenu bila potrebna JEDNOGLASNA odluka stanara. A to je tesko izvodljivo.
 
Nije da je mnogo bitno, ali da bude primećeno, prva faza VK nije dobila upotrebnu dozvolu od Gradskog sekretarijata za urbanizam. Pretpostavljam da se to dešava i da su proceduralne stvari u pitanju. Nadam se da će im tokom jula izdati upotrebnu dozvolu nakon dopune dokumentacije.
3a2aee993961845ad0f311fe6abd4d1b.jpg


Sent from my STF-L09 using Tapatalk
 
Clan 17 jeste najopasniji clan zakona gde se zapravo iskljucivo jednoglasno moze doneti akt koji u potpunosti nadjacava zakon u svakom vidu odlucivanja.

Medjutim, ukoliko su u tim vasim prilozima od kupaca uzimali prosto ovlascenje, mislim na ta tri clana, da ih zastupaju u odlukama stambene zajednice, njima je dovoljna 2/3 vecina da opet mogu da rade sta hoce prema clanu 44.
 
Da li se zna zasto je odbacen zahtev za upotrebnu dozvolu s obzirom da je dobijen pozitivan zapisnik o tehnickom prijemu?
 
Verovatno se redosled slika izmešao, ali snaći ćete se...
5f8ff9b5b82247685f06fc7322ad8fec.jpg
2f0cbde5cb91921d9c6dbb449a6c68e0.jpg
77f959ac75a172d39b886559ec4958a7.jpg


Sent from my STF-L09 using Tapatalk
 
Vidite sve ove nedostatke u podnetoj dokumentaciji. Aljkavo. Ali mene ovo nije iznenadilo.
 
Evo izvod iz priloga 4 kp ugovora-Pravila vlasnika, koji smo izbegli da potpišemo, a koji se odnosi na formiranje SKUPŠTINSKOG ODBORA koji odlučuje umesto stambene zajednice, a koji donosi odluke o svemu i svačemu, za razliku od zakona. Obratite pažnju na način izbora naspram načina opoziva ovog tela.


/2016) (u daljem tekstu: “Zakon”) stambena zajednica _______________________ (u daljem tekstu „Stambena zajednU skladu sa čl. 17 st. 2 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada (Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104ica“) dana __________. godine donosi sledeća:


PRAVILA O MEĐUSOBNIM ODNOSIMA VLASNIKA POSEBNIH DELOVA U STAMBENOJ ZAJEDNICI


1. Načelne odredbe

Član 1.
Svrha Pravila

Ovim pravilima se uređuju međusobni odnosi vlasnika posebnih delova („u daljem tekstu: „Pravila“) u Stambenoj zajednici i odnosi između Stambene zajednice i profesionalnog upravnika Stambene zajednice, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje Stambene zajednice i očuvanje interesa vlasnika posebnih delova stambenog kompleksa „Voždove kapije“ („Kompleks“).

Svrha Pravila jeste obezbeđivanje usklađenog upravljanja Kompleksom, očuvanje interesa za uspešno funkcionisanje Kompleksa, unapređenja njegovog funkcionisanja, te samim tim i očuvanje interesa svih vlasnika i stanara ovog kompleksa (u daljem tekstu: „Svrha Pravila“).



2. Posebni i zajednički delovi koji čine Stambenu zajednicu

Član 2.

U skladu sa čl. 16 st. 1 Zakona, Stambenu zajednicu čine vlasnici posebnih delova (u daljem tekstu: „Vlasnici“) stambeno-poslovne zgrade.

U skladu sa čl. 17 st. 5 Zakona, evidencija posebnih i zajedničkih delova zgrade nalazi se u Prilogu 1 ovih Pravila, koji će naknadno biti unet, prilikom konačnog utvrđenja tačnih katastarskih podataka posebnih i zajedničkih delova zgrade.



3. Organi Stambene zajednice

Član 3.
Skupština

U skladu sa članom 41. Zakona, članovi skupštine Stambene zajednice („Skupština“) jesu vlasnici posebnih delova.

Skupština će ovim Pravilima poveriti deo svojih nadležnosti profesionalnom upravniku Stambene zajednice, a sve u svrhu efikasnijeg upravljanja Stambenom zajednicom i efikasnijeg održavanja zgrade, kao i u cilju ostvarenja Svrhe Pravila.



Član 4.
Nadležnost Skupštine

Nadležnosti Skupštine, koje predlaže Zakon, pobrojane su u članu 42. Zakona.

U skladu sa članom 17. stav 3. Zakona, ovim Pravilima se nadležnost Skupštine uređuje na drugačiji način u odnosu na nadležnosti iz st. 1 ovog člana, i to na sledeći način: (i) svi vlasnici posebnih delova koji čine Skupštinu u skladu sa Zakonom isključivo i jednoglasno odlučuju o izboru novog profesionalnog upravnika, dok (ii) vlasnici posebnih delova preko Skupštinskog odbora (kako je definisan dole) odlučuju o kreditnom zaduživanju Stambene zajednice.

Skupština će putem Skupštinskog odbora odlučivati u okviru nadležnosti definisanih u st. 2. ovog člana počev od dana registracije ovih Pravila u nadležnom registru.

Skupštinski odbor će odlučivati jednoglasno u okviru svojih nadležnosti propisanih u stavu 2 ovog člana.



Član 5.
Skupštinski odbor

Imajući u vidu broj vlasnika posebnih delova koji čine Stambenu zajednicu, vlasnici posebnih delova obavezni su da u cilju praktičnijeg odlučivanja Skupštine izaberu tri predstavnika svoje Skupštine (u daljem tekstu: “Predstavnici ”).

Vlasnici posebnih delova će birati Predstavnike glasanjem. Predstavnici će biti tri Vlasnika sa najviše glasova Vlasnika posebnih delova od Vlasnika posebnih delova koji su glasali. Uzevši u obzir da je Stambena zajednica u skladu sa Zakonom obavezna da održi prvu sednicu skupštine stanara u roku od 60 dana od dana sticanja svojstva pravnog lica, vlasnici posebnih delova su dužni da odaberu Predstavnike najkasnije u roku od 30 dana od dana sticanja svojstva pravnog lica.

Predstavnici će biti birani na svake četiri godine.

Skupština Stambene zajednice ovim putem imenuje Predstavnike kao posebno telo na koje prenosi ovlašćenja da u ime i za račun Skupštine Stambene zajednice donose odluke koje su u nadležnosti Skupštine Stambene zajednice u skladu sa ovim Pravilima, i da u svemu sarađuju sa profesionalnim upravnikom zgrade u cilju upravljanja zgradom i održavanja Kompleksa (u daljem tekstu: „Skupštinski odbor“).

Predstavnici su dužni da redovno komuniciraju sa ostalim vlasnicima posebnih delova u Zgradi koju predstavljaju i da vode računa o interesima vlasnika koji su ih izabrali.

U slučaju nemogućnosti postizanja većine u Skupštinskom odboru prilikom donošenja odluka, odlučujući glas daće upravnik.

Vlasnici posebnih delova mogu u svako doba, apsolutnom većinom, opozvati mandat Predstavnicima koje su izabrali i izabrati nove Predstavnike, čiji će mandat trajati do kraja mandata opozvanih Predstavnika.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=550881#p550881:2fb2yuw4 je napisao(la):
Kanta » Sre Jul 11, 2018 1:15 pm[/url]":2fb2yuw4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=550878#p550878:2fb2yuw4 je napisao(la):
dejjan » Sre Jul 11, 2018 1:13 pm[/url]":2fb2yuw4]Na koju se kvadraturu onda uknjiži takav stan? Na ono što je po ugovoru ili na stvarnu kvadraturu koju je neko možda izmerio ? Na koju kvadraturu se plaća porez? Niz pitanja se otvara...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Stan se knjizi na stvarnu kvadraturu koja se utvrdjuje po zavrsetku objekta na osnovu koje se dobija upotrebna dozvola.

Ona prodajna kvadratura je orjentaciona.

dobar dan.
Kako sam shvatila vi ste pre nekog vremena kupili stan ali niti u CG niti u VK.
Da li mozete da mi razjasnite koja kvadratura se upisuje u upotrebnu dozvolu - ona koja je projektovana ili ona koja je po izvodjenju fizicki izmerena?
Hvala unapred
 
Vrh