Šta je novo?

Kolor šeme vozila GSP-a

Дошљак":1tvpopov je napisao(la):
Двобојна зелена са Лејланда би била најбоље решење, пријатне боје за око, еколошке, и боље би се уклопила на новијим возилима која имају обавезно лепљене прозоре са црним детаљима. Лепо би изгледала и на аутобусима, и на тролејбусима и на трамвајима.
Za autobuse se slažem (ali zeleno kao na Higerovim elektrobusina na EKO1 liniji) ali zar ti stvarno zelena pristaje za tramvaje i trolejbuse? Trolejbusi i tramvaji imaju crvenu boju i tako treba da ostanu. Te Belkommunmashove "bundeve sa točkovima" iz 2005 će uskoro završiti u muzeju i zameniće ih Mazove crvene trole.

Flickr : https://www.flickr.com/photos/65661950@ ... 0387886418
Instagram : https://instagram.com/janko_mkvic
 
Старим трамвајима је шема са две нијансе зелене лепо стајала, верујем да би и Кате и Шпанци, а засигурно и Швајцарци лепше изгледали у њима.

9668616193_5a2cff8d61_b.jpg


13757151874_75b914311c_b.jpg


13741876365_ed4f8af4e6_b.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551533#p551533:kecgqmr7 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Jul 13, 2018 6:11 pm[/url]":kecgqmr7]Šta je od ta dva?
Bender batice, ako u obzir uzmemo ocigledne fizicko-geneticke slicnosti (kao jaje jajetu) izmedju fahri musliua i aleka picoustog, nista nije nemoguce. :lool:

Salu (ili ne) na stranu, niko nije ni pominjao 'podsvesno zbližavanje srpske javnosti sa albanskom politikom', vec uprabo ono sto sam napisao: 'kombinacija koja ovde po tradiciji jedino moze da prija sirijskim migrantima i edi raminim sladoledzijama. I naravno mnogobrojnim klimoglavcima crveno-crne koalicije.'
Moj favorit, kao razlog nametanja, je svakako ideoloska identifikacija sa neokomunistickom crveno-crnom koalicijom, slicno kao sto su i zuti svojevremeno uradili. I nista nije slucajno, u to samo naivan moze da poveruje.
Jedina razlika je sto je tamno zuta-tamno plava kombinacija daleko prijatnija za oko i vrlo cesto je standard za vozila koja vrse javni transport (npr taxi).

Dakle, u smislu tradicionalnih boja, pored sladoledzija jasno se isticu i ostale dve kategorije koje pomenuh.
Sa tradicijom ovog naroda, a ni gsp-a, svakako da blage veze nemaju.

Kompletna kolor sema eko linije (bez kablova i uticnice :lol: ), svetlo plavo gore-svetlo zeleno sredina-tamno zeleno dole-plus crni prozori je krajnje zanimljiva a nije nista kompleksnija niti bi bila skuplja od ove nametnute.
I odlicno bi stajala ne samo na busevima, nego i na trolama i tramvajima, mada je i ovo na spancima sasvim prihvatljivo kao narodno tradicionalne boje.
 
Сада је нажалост касно за колор шему, а и ондашња анкета на сајту ДЈП је била површна и неодређена, црвено, жуто, зелено, плаво чини ми се, па су и данашње изведбе исто површне, без јасно утврђеног шаблона. Но што каже Диша, имамо тему о колор шеми, могао би Игор да пребаци ових неколико порука ту.
 
Bumbarevo brdo,

Zar ne misliš da, da je SNS hteo da koristi JGP kao svoje reklame (kao što je DS radio) da bi odabrali sve tri boje njihove stranke? Ja da hoću da propagiram SNS preko JGP, stavio bih šemu koja bi imala i crvenu i plavu i belu. Drugo, ne bih stavio šemu koja je bila ''trademark'' GSPa 80ih i 90ih. Jeste Sloba spiritualni vođa i tutor današnjih SNSovaca ali čisto sumnjam da bi oni voleli da se poistovećuju s njim.

A što se tiče same crveno-bele šeme čisto sa aspekta estetike, meni je ona ok. Ne nešto wow, ali ok. Naravno, postoji 500 drugih lepših. Ali postoji i 1500 gorih. Ova je jednostavna a prepoznatljiva. Možda sam ja tu subjektivan jer sam se navikao na nju kao dete. Ali veruj mi, i sad kad je vidim kao odrastao, asocijacija mi nisu Sloba ili komunisti. Ne vezujem to crveno belo za partiju nego za određeni period mog života odnosno istorije Beograda. Al dobro kapiram da je to već subjektivna stvar koja varira od osobe do osobe. Kao što se tebi npr sviđa boja ekobusa, a meni ne.

Crni delovi na crvenoj karoseriji možda mogu na momente da podsete nekog na obeležja drugih država. Ali mislim ako ćemo tako onda možemo da nađemo konekcije u još 100 drugih stvari. Ti crni delovi i površine nisu tu zato što je nekome tako bio ćef, nego zato što se ta vozila danas tako prave. Isto kao automobili. Uostalom, veći deo tih crnih površina nije namenjen da se naknadno farba, ili bar ne u druge boje. Otud toliko ''crnila''. I ja u tome ne vidim ništa loše. Naprotiv, mnogo se manje vide tragovi čukanja ili habanja na crnim delovima nego na belim. ALI razumem ako hoćeš da kažeš da bi neki od tih crnih delova mogli da se prefarbaju u crveno, kao npr okviri farova. To stoji. Al opet, očigledno je lakše i jeftinije ovako.

Sve u svemu, ja prvi ne podnosim SNS sektu i savršeno sam svestan kakvu partokratiju i jednoumlje uspostavljaju i kakvim se sve trikovima služe. Uostalom, još pre nego što su prve novine počele da pišu o tome, onomad kad je 2007. DS uveo ''novu šemu bojenja vozila po Evropskim standardima'' (odvala za sve pare) meni je bilo jasno da se radi o čistom zapišavanju i reklamiranju. Ali ne znam, mislim da da je SNS hteo to isto da uradi sad, da bi odabrao šemu koja: 1) nije već postojala ranije i 2) je karakterističnih boja u skladu sa njegovim obeležjima.
 
Šta god da je, bolje da su organizovali akciju zašrafljivanja; temeljnog čišćenja ili tako nečega.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551392#p551392:12y3dvj5 je napisao(la):
Bumbarevo brdo » Пет Јул 13, 2018 10:49 am[/url]":12y3dvj5]
Nijedan autobus pre samodoprinosa sredinom osamdesetih nije bio crven. Cak su i tramvaji u dugom periodu bili zeleni. Po svim studijama crvena je najiritantnija za oko. Ali ovde se u vezi svega pita edi rama.

Ево прекроитеља историје. И врапци на грани знају да је први трамвај био црвене боје. :kafa:

И не говори ми за "трулу вишњу" , "трешњу" , "јабука" варијације исте боје. :laugh:

Боју су изабрли грађани на анкети (ко је видео). Ја сам гласао за белу са плавом штрафтом мада и сива ми је била јако привлачна. :kk:
 
Haha, gradjani izabrali, isto kao sto ce i priznanje kosova gradjani da 'izaberu'. Sta sve necemo ovde procitati :lool:
Stelovanje ankete je inace raketna astrofizika...

A poistovecivati 'trulu visnju' (bordo) sa klasicnom crvenom, e to je vec odlika ozbiljnog daltonizma. A tramvaji su bas takvi bili, tamna varijanta bordo, postoje slike u boji.
Bender Rodriguez":2hxqpz6w je napisao(la):
Ja da hoću da propagiram SNS preko JGP, stavio bih šemu koja bi imala i crvenu i plavu i belu. Drugo, ne bih stavio šemu koja je bila ''trademark'' GSPa 80ih i 90ih.
A sta je bilo decenijama pre '85-'86 i samodoprinosa?
Crvena boja ni u naznakama nije postojala i sigurno da nije nikakav trademark za gsp.
I normalno da su stranacke boje prilagodjene vremenu i da niko nece otvoreno propagirati neokomunizam, ali ideologija je potpuno jasna, kao i oslanjanje na glasove jos uvek zivih starih komunjara. U tom svetlu, crvena je tu izuzetno bitna, a crna je vise naisla slucajno zbog velike povrsine zatamnjenih prozora i delova oko njih.
Okreni obrni, crveno-crno dominira, a slucajno ili ne, i na turistickim totemima isto, pa ako dzaka i saciri navrate na beer fest bice odusevljeni da se pored istih uslikaju. U karakteristicnoj pozi, podrazumeva se. :lool:

PS: Mozda je sve ovo sala, a mozda je i ovaj narod postao prilicno malouman, ko ce ga znati... Mada po ukupnoj situaciji u kojoj se nalazimo...
 
U nekim drugim okolnostima i u nekoj drugoj zemlji bih ti rekao da ta teza o mamljenju starih glasača vraćanjem stare šeme deluje malo nerealno. Ali... pošto smo bili svedoci sličnih muljaža (DS i njegovo žutilo na točkovima) sa vozilima, kao i brojnih drugih podmuklih afera, tako suptilno sprovedenih da čak i najoprezniji ljudi moraju da se zamisle da bi ih primetili... neću ništa da tvrdim. To jest, prihvatam da si možda i u pravu.
U prilog toj tezi ide i činjenica da kad je bila ta famozna anketa na Blicovom i BG sajtu, dva dana pred zatvaranje, ako se dobro sećam, vodila je plavo-bela šema (jel tako beše...?) I onda odjednom poslednjeg dana nailazi lavina glasova za crveno-belu šemu. Tako da... ko zna, sve je moguće.

Inače što se tiče estetike - znači potisnimo sad politički aspekt priče na trenutak - i izbora između crveno-bele i zelene, izgleda da nam se tu malo razlikuju stavovi i zbog subjektivnog osećaja i uspomena. Ako sam dobro razumeo, ti si odrastao u vreme dok je ta zelena još bila opticaju. Ja sam, s druge strane, odrastao u vreme crveno-bele. Tako od malena kad bi mi neko rekao autobus ili trolejbus, pomislio bih na one crveno-bele Ikaruse, Zijače i ostalo iz tog doba.
Al dobro kako god, to već stvarno jeste stvar ukusa (mislim na pitanje dal dve nijanse zelene ili crveno-belo) tako da kao što se meni sviđa jedna opcija, razumem i da se nekome drugom sviđa druga, a trećem treća. Ali ako ništa drugo, drago mi je da je barem nakon višedecenijskog rasula uvedena kakva takva standardizacija i uniformnost vozila.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551529#p551529:2h39ax4y je napisao(la):
nekianonimnilik » 13 Jul 2018, 19:01[/url]":2h39ax4y]ma nek je kolor najodvratnije roze al meni je najodvratnije sto svaki bus ima neksto na sebi neke reklame, prvo buh u ustav uveo da je ona odvratna mrezica po prozoru kaznjiva bicevanjem do smrti, a drugo bih zabranio totalno sve vidove rkelama, ukljucujuci i sopstvene kompanije, znaci nema ono crven bus al cvrc milojko pola crvenog nije crveno nego logo nekog privatnika, ne moze bato, nema da se vidi razlika dok ne pitas vozaca dal si u privatniku il gsp-u

Stvarno, ono je horor sa "mrežastim" prozorima i vratima.
Oni koji su napolju ne vide ništa unutra, a oni koji su u autobusu ne znaju gde se nalaze i gde treba da izlaze... :evil:

Jednostavno, to je nepodnošljivo...
 
Bender Rodriguez":dq0k0zbl je napisao(la):
Ja sam, s druge strane, odrastao u vreme crveno-bele.
Ma i ja sam odrastao u isto zlatno doba :lol: i svoje detinjstvo nikad ne bih menjao za ove posle, al crveni busevi mi bas i nisu neki sentiment.
-Eko1 semu sam predlozio kao sasvim pristojnu i u skladu sa zelenom gsp tradicijom,
-Sema na spancima, kao narodne boje, bi bila skroz prihvatljiva da su plava i crvena jednako zastupljene (isto vazi i za stadlere), mogao je npr jedan segment da bude plavi, pa crveni i tako redom
-One indigo plave katice gb.401-420 su bas dobro izgledale
-Zuto-teget (bez polit konotacije :D ) je super stajala na solarisima, na ostalima je bilo mnogo zute malo teget,
-Bela (kao ime grada) sa plavom ili metalik srebrnom plastikom bi isto bila skroz ok

Moj favorit ce uvek biti indigo-plava (bas kao ova na beobild slovima i podlozi gl menija) sa crnim staklima i ostalim plast detaljima.
U vreme te namestene ankete neko je ovde izbacivao slicice ik-112 i bila je i ta metalik indigo plava, i bas mu je dobro legla, mnogo bolje nego one baby plave varijante kao u ns, zg i sl.

Okreni obrni sve je bolje od, za ljudsko oko, najiritantnije boje, a iritantne eto i po drugim razlozima.
Dal je moguce da i posle 30 god ne mozemo da se otrgnemo od tog ck kpj crvenila, cak su i ove smrdljive balerine-splavari u rusiji bili komplet crveni, kao da drugu boju na zastavi ni nemamo, iako je jos 2006 definisan novi standard nacionalnih dresova: crvene majice-plave gace-bele stucne-zlatna slova. Cak po tom standardu, ta nasa crvena i nije ova klasicno crvena, vec ona tzv bogorodicna crveno-roze.
Mislim dokle vise stvarno...

Mrezice su totalno neprihvatljive, to bre nije zdravo, oci zabole dok se gleda kroz njih, a na limariji dovoljno mesta za reklame. Neverovatno sta sve ovaj narod trpi...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551800#p551800:qrlc83p5 je napisao(la):
Bumbarevo brdo » Нед Јул 15, 2018 10:28 am[/url]":qrlc83p5]Haha, gradjani izabrali, isto kao sto ce i priznanje kosova gradjani da 'izaberu'. Sta sve necemo ovde procitati :lool:
Stelovanje ankete je inace raketna astrofizika...

A poistovecivati 'trulu visnju' (bordo) sa klasicnom crvenom, e to je vec odlika ozbiljnog daltonizma. A tramvaji su bas takvi bili, tamna varijanta bordo, postoje slike u boji.

Ма није могуће да је превара. Увек је нека превара и завера у нас Срба и то обавезно грандиозниг типа. :lool:
Мени није требала анкета да знам да ће црвена бити изабрана јер њу највише воле грађани, жута је исто била у оптицију али жута посећа на ДС па нисам уздао да ће задржати стару колор шему. Лепо ја кажем да политичари требају да раде свој посао а народ нека ради шта хоће и неће бити ниакве жалбе. :kafa:

Ово није обична црвена, тамнија је од пређашње црвене боје. Друго, ево сад ће баш људи да због неких измишљају 10 варијанти црвене боје само да задовоље окице осећајне ваше. :lool:
 
Norexan":ez6d0ymu je napisao(la):
...само да задовоље окице осећајне...
Haha, okice osecajne ili okice daltonosne, trula visnja bordo je na pola puta do braon i sa crvenom blage veze nema.
A da se narod nesto pitao, ne bi se ni bacale pare na stranacko prepucavanje bojama, tj mazanje ociju gradjana, tj sminkanje olupina i otpadnih raspada. Ima sto stvari koje mnogo vise zuljaju od pristojne i lepe sunce-zlatne boje na autobusima.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551879#p551879:21rqffe1 je napisao(la):
Bumbarevo brdo » Нед Јул 15, 2018 6:12 pm[/url]":21rqffe1]
A da se narod nesto pitao, ne bi se ni bacale pare na stranacko prepucavanje bojama, tj mazanje ociju gradjana, tj sminkanje olupina i otpadnih raspada. Ima sto stvari koje mnogo vise zuljaju od pristojne i lepe sunce-zlatne boje na autobusima.

Бордо је црвена боја а аутобуси офарбани у новој боји не могу да се мере са жутим кутијама. Друго, јасно подржавање донедавне ситуацији у јавном превозу где је све било расуло довољно говори неке ствари. :kafa:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551880#p551880:295zjfo3 je napisao(la):
Norexan » Ned Jul 15, 2018 5:13 pm[/url]":295zjfo3]Бордо је црвена боја...
Samo covek da se :oops: ,nista drugo. :(
Za dobijanje boje trula visnja bordo ide pola crvene i pola crne, toliko o tome.
 
Tako je Bumbiša!
bloggif_5b12d6457d249.gif
:D



Ima li razlike? Ima i to drastiĆne, a sve su crvene.
 
Ksenija":3pij1ct5 je napisao(la):
Ima li razlike? Ima i to drastiĆne...
Cak i ova cetvorka je neka srednje bordo, a trula visnja iliti burgundy color je jooos par nijansi tamnija. :D

Odosmo predaleko, ubice nas admin :wink:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551933#p551933:1x90719t je napisao(la):
Norexan » Ned Jul 15, 2018 9:46 pm[/url]":1x90719t]Чуј боја труле вишње...
Osim nas sa 'okicama osecajnim', poznato je da postoje mnoge osobe koje 'vide' samo par osnovnih boja, a sa takvim hendikepom posredi, ovakva diskusija je ipak besmislena.

Crna nije boja??? Haha, ako nije boja mora da je to onda neka pofezna, bobocna ili cincilator... :lool:
Podatak da li je neka boja unutar vidljivog spektra ili ne, ne odredjuje sta je boja po definiciji a sta nije, vec samo pravi njihovu medjusobnu podelu. Ali i to je sigurno previse komplikovano shvatiti kad se 'vidi' samo onih par osnovnih.

Stvarno ga vise preterasmo sa ovom zutom. :laugh:
 
Meни је жута, поготову она нијанса, дречава одабрана за аутобусе највише бола очи. Она жута што вуче мало на окер, којом су раније фарбане грађевинске машине, кипери и комунална возила је пријатнија за око од ње. Али највише ми је бола очи она ружна тегет штрафта на дну, само по страну (уместо и бранике да офарбају у њу), скроз неприродно. Притом, имали смо неколико различитих нијанси и плаве и жуте, као и неколико различитих шема, где су неки Ик-103 имали плаву штрафту изнад прозора, а испод ширу плаву површину а на дну жуту штрафту, и опет скроз жуту предњу и задњу стену. Eво и примера.

Најчешћа колор шема на старијим Икарбусима.
1920px-IK_201_GSP_Beograd.jpg


Ређа другачија шема на соло Икарбусима.
DSC_5772_zpspuq7twgn.jpg


Варијација боја, светлија нијанса и жуте и плаве.
index.php



Ова нека нијанса жуте би ми била сасвим примерена и то баш једнобојна. А врло симпатичан детаљ су офарбани точкови.

1h2zyb.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551933#p551933:1qfli0wh je napisao(la):
Norexan » Ned Jul 15, 2018 10:46 pm[/url]":1qfli0wh]
file.php


Ово су све црвене боје. Чуј боја труле вишње... :lool: :lool: :lool:

http://www.journal.hr/moda/crvena-boja- ... esen-2017/

Учите. :kafa:

Још кад би сконтао да црна није боја. :dil:
U naučnom pa i filozofskom smislu o crnoj boji (odsustvu boja) moglo bi se razgovarati ali, u ovom kontekstu, crna boja je boja koja kada se dodaje crvenoj, crvena poprima tamnu nijansu. Dakle, budimo praktični i držimo se vozila GSP a ne nauke i filozofije.

Fotografija iz tvog linka:

Pogledajte prilog 1

U dizajnu se koriste alternativni nazivi za nijanse boja pa tako imamo npr. boju taloga belog vina ili, kako bi francuzi rekli mleko bela boja itd. itd.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551962#p551962:3hnqpv6g je napisao(la):
Bumbarevo brdo » Нед Јул 15, 2018 11:54 pm[/url]":3hnqpv6g]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551933#p551933:3hnqpv6g je napisao(la):
Norexan » Ned Jul 15, 2018 9:46 pm[/url]":3hnqpv6g]Чуј боја труле вишње...


Crna nije boja??? Haha, ako nije boja mora da je to onda neka pofezna, bobocna ili cincilator... :lool:

Црна је одсутсво боје. :kafa:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551973#p551973:3hnqpv6g je napisao(la):
Ksenija » Пон Јул 16, 2018 12:26 am[/url]":3hnqpv6g]


Fotografija iz tvog linka:


Погледај наслов мог линка па коментариши... :lool:
 
Vrh