Šta je novo?

Vodovod i kanalizacija - BVK

Фора је што ће вероватно да баце финту као и мени и да кажу да то није њихова надлежност, не верујем да нико није звао, па поред је нека биртија ту нека жена баца прашак неки миришљави да убије смрад ваљда су они требали пријавити ал покушаћу па шта буде

Иначе исто тако само не из шахта, на Калемегдану цури из земље и смрди
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=551672#p551672:1hwzurq5 je napisao(la):
SRBO » 14 Јул 2018 11:46 am[/url]":1hwzurq5]не верујем да нико није звао, па поред је нека биртија ту нека жена баца прашак неки миришљави да убије смрад ваљда су они требали пријавити
А шта ако и она тако размишља, неки момак је видео то, ваљда је пријавио?
 
Trebali bi da popišemo šta se sve još mora napraviti da bi sva postojeća kanalizacija bila skrenuta ka Velikom selu, makar se za početak i neprerađena izlivala nizvodno od grada (dok se tamo ne napravi postrojenje za prečišćavanje). Pa zatim postati neviđeno dosadan i redovno se raspitivati šta je svake godine urađeno da bi se približili tom cilju. Uz nešto kao što su dijagrami završenosti projekata na Beobuildu. Čisto da SVI vide da li se išta od toga redovno radi ili ne. Pošto od pasivnog čekanja i tišine i nema ništa. Tako velikih infrastrukturnih projekata se niko od političara ne prihvata pošto se ne mogu brzo završiti pa nema ni slikanja. Na nesreću, mnogi se već dave u "izmetu na vodi". A pošto sada tobože i "Beograd silazi na vodu", zaključite sami šta će da bude ... pa bi bilo lepo da se stvar malo pogura.

Dva stara videa koja je pronašla Ksenija.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Iiyyeoka88w[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CMEWraROii8[/youtube]
 
Očajni vodovod radnike traži grafitima po podzemnim prolazima. Izgleda da niko ne želi da radni vek provede u potopljenim rupama u zemlji. Ili bar ne za tu platu.

 
...vodovod radnike traži ...
ma jok... to je zahtev tj. ukazivanje na trulež
godinama drže ljude na privremenom .... bez moguceg rešenja na vidiku :(

Prokop kao vrlo frekfentno mesto, pogodno je za oglašavanje za razno razne stvari ,
pa i za ukazivanje na ovu soc. trulež u sistemu
:sesir:
 
Možda im ne daju dovoljno para u odnosu na očajno stanje stanje mreže, pa moraju da štede?
 
Postoji limit na zdrav razum, prava ... , te tako naše robovlasničke pijace cvetaju i 21 veku
a imaš starije postove gde su ljudi objašnjavali suludu situaciju koja traje i traje i traje...

:sesir:
 
Ни државна фирма није као што је некад била. :lol:
 
https://www.blic.rs/vesti/beograd/gejzi ... an/ghbsrzc

https://twitter.com/tamodaleko/status/1 ... 0601806848

U Balkanskoj ulici danas je, pri radovima na rekonstrukciji, pokidan hidrant zbog čega se napravio pravi mali gejzir, ali je voda ubrzo "stavljena pod kontrolu", saznaje "Blic".

Na društvenoj mreži Tviter objavljen je snimak u kojem se vidi da se voda izliva iz asfalta, uz komentar da je "zakačena cev, pa šiklja pijaća voda".

jcxk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWlRJN01EQV8vOTk3OTQ1ZGI4YTY5ZmRhMGM1OGJmOTM3N2U2Mjk3ZTkucG5nkZMCzQLkAIGhMAE


Međutim, iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" objasnili su da je to posledica rekonstrukcije u Balkanskoj ulici. - Izvođači radova su, dok su obavljali posao, slučajno pokidali hidrant jutros nešto posle devet sati, ali je voda brzo isključena i oni popravljaju hidrant. Dakle, nije u pitanju voda za piće, niti je u pitanju pucanje cevi - navode iz BVK.

Kako nije u pitanju voda za piće?
 
Балканска је релативно скоро реконструисана, тада су и постављени нови хидранти.

Ако је део реченице која садржи текст "случајно покидали хидрант" из ЈКП БВК онда неко из БВКа треба да одговара, због немара. Извођач није припремио градилиште, није обезбедио заштиту битних елемената инфраструктуре на градилишту и то је јасно. Не може неко из БВК да брани Извођача радова.

Хидрант је видљив и није сакривен испод асфалта. Такође, испод земље, на споју хидранта са мрежом, треба да постоји нека врста вентила, који блокира нагло/неконтролисано истицање воде, из разлога да се смањи штета услед саобраћајних акцидената (удар возила у надземни хидрант). Надземни хидранти (нормално рађени по стандарду, не у гаражи) имају и копчу, тако да се замена надземног дела ради веома брзо. А да ли је тако изведено у Балканској, незнам, живим далеко од Србије.
 
Čim brane izvodjače očigledno je dogovor da sve mora da prodje naizgled bez greške jer je bilo toliko autogolova prilikom prethodnih rekonstrukcija.
 
Obratite pažnju na detalje koji puno govore: izjava da nije u pitanju voda za piće je čista i otvorena laž, a izjava da su "izvođači slučajno pokidali hidrant je jasna propaganda i pokrivanje nekog drugog, izvan njihove organizacije. Apsolutno nikome ne bi palo na pamet da bi bilo koji izvođači mogli namerno da pokidaju hidrant - valjda da bi se zezali, šta li - pa je dodatak SLUČAJNO sasvim nepotreban. Pošto se čovek ipak potrudio da ga ubaci, to jasno govori o svesnoj nameri da se manipuliše javnošću i smanji efekat javašluka neke grupe sa kojom oni ne bi trebali da imaju nikakve veze, a očigledno imaju.

Ovo je dobar primer koji otkriva da se vrlo malo može verovati i svim drugim zvaničnim izjavama vodovoda. Pogogotovo onim koji su povezani sa puno para i važnim odlukama. Naprimer budućnost snabdevanja vodom Beograda ili otvorenost i odgovornost u izjavama o tekućem kvalitetu vode za piće. Jer ako lažu čak i o malim stvarima o kojima oni sami nisu ništa krivi i koje nemaju bitne posledice, kako će se onda govorirti istinu kad je važno, i kad mogu trpeti ozbiljne posledice u zavisnosti od onoga što kažu?
 
.... to jasno govori o svesnoj nameri da se manipuliše javnošću i smanji efekat javašluka ....

Može i tako :(
a
može i vako :)

-Pritisak u česmama je optimalan u granicama izmedju 3 i 4 bara
-Pritisak na hidrantima 16 bara (Ispitni pritisak 24 bara)

Praktično kada bi stavio usta na hidrat pritisak vode bi ih pocepao , kada bi stavio čašu ona bi ti odletela iz ruke
te sa otvorenog hidranta NIJE MOGUCE PITI VODE i ako jeste u njemu pijaca voda
osim kada usled neke ne pravilnosti curi iz njega ili ima posebnu adaptaciju radi upotrebe kao česma u odredjenim situacijama

Jelte, opšte poznata svar :!:

Kako naši novinari vole da iznose kratko i NEjasno ( novinarska glupost)
tako je
i nesrećno sklepana objava da u spoljnjim (uličnim) hidratima nije voda za pice :idea:

Ni prvi ni poslednji put da je jedan novinar pljunuo na svoju profesiju iz tupavih razloga :lol: :lool: :lol:
 
Gde se taj pritisak u hidrantima stvara?

Svaki hidrant ima neku pumpu koja je povezana na vodovodnu cev? Onda postoji posebno napajanje za svaki hidrant?
 
Postoje podzemni i nadzemni hidranti prvo to da raucimo
Drugo postoje adapteri i trece pio sam vodu i sa jednog i drugog modela
Montiraju se klasicne cesme. Cim iskopam fotku postavicu
 
Gledao sam konstrukcije hidranata, ali mi i dalje nije jasno kako prave pritisak koji definitivno mora da bude veći nego što je u sistemu (jer inače nikada ne bi napunili cisternu)
 
Хидрантска мрежа је водоводна мрежа намењена гашењу пожара. И може се изградити на више начина да задовољи сврси. Вода у њој се сматра техничком водом, не мора да се хлорише и проверева њена исправност за пиће. За повишење притиска и обезбеђење довољне количине воде за гашење често се користе посебни резервоари који су на већој висини и од којих се вода разбоди посебном хидратском мрежом да обезбеде већи притисак него што је у водоводној мрежи.

Ако хидранти морају да користе воду из водоводне мреже уграђују се пумпе за повишење притиска, али мора се обезбедити да функционишу и у случају нестанка напајања струјом и у случају квара пумпе, јер пожар не бира кад избија.

Постоји и сува мрежа на коју се прикључи ватрогасна цистерна са водом.

У унтрашњости неких зграда се захтева и унутрашња хидрантска мрежа са засебним резервоарима.

Хидрантске резервоаре могуће је пунити и из локалних бунара без прераде или техничком водом.

Поента је обезбедити довољну количину воде са стабилним притиском да би се пожар угасио у сваком тренутку.

Свакако ко пије воду из хидрантске мреже може да очекује сраћку или шта горе зависно од конкретног хидранта са којег је пио.
 
Voda u bg hidrantima je hlorisana ne postoji posebna voda u istima tom vodom se peru ulice moze nam se .
Veci problem je sto mnogi hidranti ne rade tj nemaju vode.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=553563#p553563:2tnnmqxm je napisao(la):
boca-ica » 22 Jul 2018 09:20 pm[/url]":2tnnmqxm]
-Pritisak u česmama je optimalan u granicama izmedju 3 i 4 bara
-Pritisak na hidrantima 16 bara (Ispitni pritisak 24 bara)

Praktično kada bi stavio usta na hidrat pritisak vode bi ih pocepao , kada bi stavio čašu ona bi ti odletela iz ruke
te sa otvorenog hidranta NIJE MOGUCE PITI VODE i ako jeste u njemu pijaca voda
osim kada usled neke ne pravilnosti curi iz njega ili ima posebnu adaptaciju radi upotrebe kao česma u odredjenim situacijama

Jelte, opšte poznata svar :!:
Pa znam baš da je opštepoznato. Takođe, do sada nisam čuo da u Beogradu postoji posebna i jedinstvena gradska mreža za razvod tehničke vode (Nurko7000). Postoji par gradskih "fabrika" vode, tj postrojenja koja isporučuju vodu za piće i, koliko znam, od njih se JEDINO TA, pitka voda razvodi dalje. Dakle postoji samo jedan jedinstveni razvod. Sem par velikih pumpi na magistralnim vodovima i rezervoarima, pumpe za povećavanje pritiska su obično lokalne, dakle po visokim zgradama pošto im treba napajanje električnom energijom. Nisam čuo da postoje pumpe ukopane ispod trotara po ulicama. Tako da ne znam kako bi izveli to povećanje pritiska na običnim uličnim vatrogasnim hidrantima (u odnosu na običnu razvodnu mrežu i bez posebne zgrade sa pumpom i električnom instalacijom za njeno napajanje). Smanjenje pritiska je lakše i radi se reduktorima kojima ne treba napajanje. E sad, da li je pritisak u cevi koja ide duž ulice veći nego pritisak u lokalnoj bočnoj cevi koja ide ka zgradi, ili od početnog pritiska u samoj zgradi, na vodomeru, što bi značilo da su za SVAKU zgradu u ulici obavezno potrebni reduktori pritiska, to već ne znam. Ali mi ni to ne izgleda naročito verovatno uzevši u obzir stare delove grada, stare zgrade i staru razvodnu mrežu. Pre će biti da u tim delovima grada postoji samo jedan isti pritisak i u cevi koja vodi niz ulicu i kod vodomera u zgradi. U svakom slučaju za neke stare zgrade sigurno znam da u njima ne postoje nikakvi reduktori pritisaka. Naravno, možda su negde na ulici, ali su mnoge zgrade u Beogradu priključivane na vodovod ili pre drugog svetskog rata ili neposredno posle njega, a sumnjam da su tada masovno ugrađivale reduktore pritiska u svaku zgradu, što bi bilo nepohodno da je pritisak u uličnoj cevi veći od onoga u zgradi (zamenarimo sad promenu pritiska po visini zgrade, mislim na pritisak u podrumu).
 
Многе истине промичу твоме опажању и знању.
Ако би се на тренутак вратио из Зумаленда у реалност, ти си хидрантске мреже замислио као јединствену градску мрежу за развод техничке воде и одговараш сам себи да не постоје.

Хидрантске мреже су више на нивоу објекта, кварта, блока. Потребно је у сваком тренутку обезбедити довољну количину воде под одговарајућим притиском да се пожар у том конкретном хидрантском мрежом штићеном објекату, кварту или блоку успешно угаси - само то.

Постоје хиљаде бунара различитих намена у Београду који нису у твом једниственом систему. Рецимо скоро свака фабрика има своје, једноставно технолошки процеси не захтевају воду за пиће, тако ни вода за гашење пожара не мора бити питка.

Обратите пажњу на "не мора", вода у хидрантској мрежи се може надоместити и питком из водовода, може се пумпама подићи притисак и директно користити вода из водовода, можете је напунити из свог бунара, а може и ватрогасна цистерна да је довезе. Ако сте виђали спринклере по гаражама, зидне хидранте сви су они прикључени на посебне резервоаре у којима у сваком тренутку има довољно воде и то без обзира да ли је пипа на чесми пресушила, пожару је свеједно да ли је тај дан редукција пијаће воде.
 
Sto opet ne znaci da je tako u bg kako ti kazes splinkeri po garazama su nesto drugo
Hidranti u vertikale u zgradama su rijesene zavisnosti od spratnosti. Zgrade pod uslovom da je uopste imaju.
Znam za zgrade. Gdje su hidranti direkt na prikopcani na vodovod ukljucujuci po nekad poseban sat za vodu
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=553699#p553699:19k3i30h je napisao(la):
direktor » 23 Jul 2018 12:20 pm[/url]":19k3i30h]Sto opet ne znaci da je tako u bg kako ti kazes splinkeri po garazama su nesto drugo

Ја не кажем ништа за Београд и не генерализујем. Сваки објекат за се, свака хидрантска мрежа посебно. Ви упорно дижете то на ниво града.

Нажалост, у мом посту ти је промакло да сам применио термин унутрашња хидрантска мрежа, што би даље асоцирално на постојање и спољашње. Ако пожар гасимо у унутрашњости објеката, аутоматским прскалицама, цревом прикљученим на пипу у црвеном ормарићу, опет морамо обезбедити да пожар можемо гасити са споља и хладити суседне објекте. А све то како си пројектовао и извео треба да објасниш дивним чикама у ППЗ, па и да им докажеш да ћеш у сваком тренутку имати довољно воде да угасиш пожар.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=553697#p553697:1mtee8tq je napisao(la):
Nurko7000 » 23 Jul 2018 12:14 pm[/url]":1mtee8tq]Многе истине промичу твоме опажању и знању.
Ако би се на тренутак вратио из Зумаленда у реалност, ти си хидрантске мреже замислио као јединствену градску мрежу за развод техничке воде и одговараш сам себи да не постоје.

Хидрантске мреже су више на нивоу објекта, кварта, блока. Потребно је у сваком тренутку обезбедити довољну количину воде под одговарајућим притиском да се пожар у том конкретном хидрантском мрежом штићеном објекату, кварту или блоку успешно угаси - само то.

Постоје хиљаде бунара различитих намена у Београду који нису у твом једниственом систему. Рецимо скоро свака фабрика има своје, једноставно технолошки процеси не захтевају воду за пиће, тако ни вода за гашење пожара не мора бити питка.
Pažljivije čitaj šta je napisano i u kom kontekstu pre nego što počneš da prozivaš. Pričali smo o oštećenju ulične cevi u Balkanskoj ulici, a ne o posebnoj mreži u krugu neke fabrike ili o internoj vodovodnoj mreži u većim zgradama. Dakle da li je razlika u pritiscima mogla biti povod da novinar pogrešno razume objašnjenje da su u pitanju dve mreže pod dva pritiska, pa da zbog toga tu razliku pogrešno interpretira kao mrežu u kojoj nije voda za piće. Gde to u Balkanskoj ulici postoje posebne vodovodne mreže ili posebni bunari?

Ukratko, najverovatnije je da je uobičajena situacija u gradu takva da je statički pritisak (onaj kad nema protoka vode) isti i duž ulice i u zgradama, a da hidranti za gašenje požara uglavnom prihvatljivo funkcionišu ne zato što je u njima veći pritisak, nego zato što su priključeni na direktno na uličnu cev većeg promera (pitke vode), pa veliki protok vode prilikom gašenja požara manje smanjuje "tekući" pritisak, onaj koji postoji kad puno vode protiče kroz usku cev pa se pritisak smanjuje zato što kroz mali promer ne može da prođe dovoljno vode da bi se on održao na nekom većem nivou.

Dakle, ni ta činjenica (pretpostavljena razlika u pritiscima u dve mreže) nije mogla biti povod za pogrešnu tvrdnju da iz glavne ulične cevi nije curela voda za piće, pošto cev koja je pokidana u Balkanskoj ulici NIJE BILA na različitom pritisku od onog koji je postojao kod vodomera u susednim zgradama, a nije bila ni na nekoj posebnoj vodovodnoj mreži kroz koju ne teče voda za piće.
 
Vrh