Šta je novo?

Hidrocentrale u Srbiji

Od vajkada je bilo tamo odakle odlaze ljudi, odlazi i voda ....
Vratimo se realnosti....

Cilj su nam nove fabrike a one gutaju struju
Auto industrija ubrzano prelazi na struju, te svi mi cemo ubrzo takva vozila morati da punimo

Ukratko potrosnja progresivno raste
a proizvodnja struje bez nj. izvoza koj je naj retabilniji i naj brzi nacin zarade, sve manje zadovoljava takve potrebe

Pod hitno kao opsti strateski i ekonomski noseci stub se mora znacajno pojacati , novim velikim hidrocentralama
a sama akum. jezera hidrocentrala blagodetno deluju na okolinu, floru, faunu i stanovništvo u svim sverama

U protivnom izgradnja nuklerke nam se vec smesi i ako hidro potencijal postoji i moze da nam obilno koristi

:sesir:
 
Boco, ovde se ne priča o velikim akumulacijama i velikim elektranama, već mini hidrocentralama koje bi morale da se naprave na sveijednoj reci u Srbiji da bi iole značajno povećali proizvodnju struje.

To bi pak totalno degradiralo ogroman deo priprodne sredine u Srbiji i negativno uticalo na te krajeve. Nažalost kod nas se mini hidrocentralama uglavnom bave mali domaći investitori koji nikakve želje nemaju da rade na zaštiti okoline, pa su tako centrale često aktivne i tokom letnjih meseci kada bukvalno sav rečni tok prebace u cev, iako imaju obavezu bar propuštanja biološkog minimuma. A i pojam biološki minimum dovoljno kaže o tome kakvo je stanje te reke kada i taj protok postoji.

Na zapadu postoji već više projekata gde se ruše stare hidrocentrale, obzirom da su proučili da je negativni uticaj na prirodu daleko značajniji od njihovog pozitivnoh uticaja kroz proizvodnju el energije.

Dovoljno je otići i na samu wikipediu (a članaka na netu je brdo) da se vidi koliko negativnih efekata pravi većina hidro projekata i kako je počelo i ukljanjnje dela istih
https://en.wikipedia.org/wiki/Dam_removal
 
Pa dobro ... u domenu značajnije proizvodnje el. energije kad su toliko štetne hidrocentrale , hajdemo na nuklearke ,
koje bar ne dime kao termoelektrane i ....

čak i kod bicikala sve su popularniji ekektro bicikli .... s nečimse moraju i one puniti..... a di je sve ostalo što prožire struju

Biramo... pa da i izaberemo ... :roll:
vreme teče .... vec malko kasnimo pa da nas ono ne pregazi te i ostanemo zaostali i siromašni zbog skupog uvoza el. energije :sesir:
 
Boco niko se ne slaže da se potrošnja el energije povećava, međutim MHE generalno nisu način za to, jednostavno proizvode malo struje a iziskuju velike žrtve sa stanovištva životne sredine.
Alternative su brojne, a pre svega se tiču efikasnijeg korišćenja el energije i budućeg skladištenja koje je već lagano u porastu u celom svetu sa razvojem modernih baterija.
 
Informacije sa linka koj si priložio isključivo govori o zastarelim hidro-elektranama,
koje u momentu izgradnje nisu ni poznavale termin ekologije

-Takodje takve stare h.e. svojom kontrolom vode prekidaju i prirodne procese plavljenja a koja su po ekologiji vrlo pozitivnna i korisna
- Isto tako govori o starim h.e. njihovoj dotrajlaosti, slabijoj retabilnosti
naročito o havariskoj opasnosti (pucanja ) od takvih rušilačkih bujičnih poplava iz akumulacija starih h.e.

Te zbog takvih i sl. stvari preporučuje se uklanjanje zastarelih hidro-elektrana a ne obustave izgradnje modernih :!:

Ovdi i sada
govorimo o izgradnji modernih strateških i ekonomskioh NEOPHODNIH hidro-elektranama
koje su daleko rentabilnije i ekološki prihvatljive ( danas u projektima su obavezne i ekološke stavke)

Navedeni istinitih primeri sa Stare planine su nepoštovanje i kršenja ekoloških stavki-zakonskh odredbi
naročito izraženi za te male hidro elektrane a koje si lepo u predhodnom postu prikazao :kk:

To nie zato što su one loše, štetne, jer su stvarno projektovane po modernim eko standarnima (ne mogu drugačije da dobiju dozvolu)
Sam kažeš da se namerno gaze i ne poštuju odredbe i da nikog nije briga za to , a štetne posledice su evidente :oops:
pa to je onda čist problem kurc*obolje inspekcija i sudova , a ne loše tehnologije hidro-elektrane

Imam ja razumevanja za one koje hoce da NEupotrebljavamo svoje Bogom date prirodne resurse,
kako bi mi od njih kupili : njihovu tehnologiju i rezervne delove ili od njih da uvozimo suvu el. energiju

Njihov Tatko radi za njih , a ne za nas
postoji čitava industrija za proizvodnju elemenata i delova nuklearnih, vetro i slolarnih elektrana
a rezervni delovi se i dalje proizvode i lageruju .... to treba nekom uvaliti... kome ?
Pa da .... evo ideje
Nemoj te praviti hidro-elektrane ... ki bajagi štetne su ... kupite od nas nuklearke, vetrenjače , solarne panele
a vaš ogromni hidro potencijal zanemarite ...
eve imamo i baterije..... (jbg. i one se moraju puniti strujom) :lol:

Zelenu energiju treba koristiti : vetrenjače , solarne panele, bio masu i dr......ali Hidro-elektrane su NEnaje*******ljive :grand:

Slušati i raditi po njiovom Tatku - nikako nije u vinklu :!:
 
Nažalost boco mi sada uvozimo i mašine za potrebe pravljenja šrafa, a ne el energije.

Tako da bila to nuklearka ili mini hidro, svakako se oprema uvozi, ovde ništa ne pravimo.

Ja sam prvi bio pristalica mini hidro elektrana dok se nije ispostavilo na šta to liči, a zapravo ga i nije moguće mnogo drugačije izvesti (bez uništavanja prirodnih staništa). to što su dobili dozvole, dobrim delom pokazuje i kakav je stav svih u lancu odobrenja. Najvećim delom se sve prave po koritima i presecajući korita reka, bageri kopaju, raskopavaju i ostave iza sebe haos, a sve u skaldu sa dozvolom koju su dobili.

Biološki minimum sam naročito pomenuo, pošto je takav, da je svakak reka neugledni potok kada se ostavi, a onda se čak radi i u skladu sa zakonom i dozvolom. Kada bi se odredio biološki optimum, postalo bi aprolutno neprofitabilno skoro na bilo kojoj mini reci praviti ovakvu elektranu pošto bi 6-8 meseci bila neaktivna.

Odgovor na tvoje pitanje šta da radimo su solarne elektrane i energetska efikasnost. Postoji ogroman potencijal u Srbiji u mini (pa i većim) solarnim projektima, koji su izuzetno koristni pošto daju energiju obično u vreme kada je i potrošnja najveća, mogu da se instaliraju po krovovima, napuštenim placevima, itd. Prosto vrišti zemlja koliko imamo prostora za te projekte, a potencijalna instalisana snaga je mnogo veća od mini hidro.
Takođe, žetvenih i sličnih ostataka koliko hoćemo, ima prostora za biogasne i el na biomasu u dobrom delu zemlje.

Sve u svemu mislim da su nam mini hidro još najlošiji projekti na kraju. Ako hoćemo baš hidro, sistemi srednjih eletrana sa malim akumulacjiama su mislim još najprihvaljiviji.
 
A kako u svetu gledaju na velike hidro potencijale - vrlo negativno, štaviše EU ih je isljučila iz obračuna proizvdnje zelene energije obzirom da im pripisuju mnogo veće negativne posledice po ekologiju nego drugi tipovi projekata.
 
DusanBG":q8grk7zi je napisao(la):
A kako u svetu gledaju na velike hidro potencijale - vrlo negativno, štaviše EU ih je isljučila iz obračuna proizvdnje zelene energije obzirom da im pripisuju mnogo veće negativne posledice po ekologiju nego drugi tipovi projekata.
A dal je EU administracija to uradila iz zaista ekoloskih razloga, ili je to ipak nacin da se nova, skupa i tehnologija koja je prilicno kratkog veka 'uvali' siromasnijim (novim) clanicama?
Ne tvrdim, samo (se) pitam.

Jer zasto Nemacka, jedna od tehnoloski najnaprednijih zemalja sveta nastavlja ekspanziju proizvodnje struje iz fosilnih goriva, ako su vetroparkovi i solarne farme toliko isplative i dobre?

I naravno da se slazem da ono sto 'mali investitori' radena malim tokovima nije ono sto bi trebalo da se tolerise, ali sa druge strane to je posledica neuredjenosti drustva i drzave u celini i njene nesposobnosti da kontrolise i sankcionise nepostovanje raznih pravilnika i zakona.
Tako nam naftna kompanija crpi visestruko vise od propisanog, tako nam se sirom Srbije odlaze opasan otpad u limenim buradima od 220l...

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=554995#p554995:3ikbyf77 je napisao(la):
astrodule » 27 Jul 2018 09:53 am[/url]":3ikbyf77]Vetroparkovi i solarne farme nisu nikako isplativi (bez VELIKIH državnih subvencija).

Mislim da si ubo u centar mad abih aj na to dodao da isti ne donose ni približno struje koliko je potrebno. Nama svakako ne gine nuklerka ukoliko želimo da ne postanemo energetski vazal i za struju jer će se ugalj potrošiti vrlo brzo (50ak godina po nekim procenama) a obnovljivi - "ekološki" izvori energije u koje se svi kunu nisu ni približno bezopasni koliko se to reklamira. O ceni takve struje takođe ne bih raspravljao... Mišljenja sam da nam je pametnije da skinemo moratoriju i da školujemo kadar da u bliskoj budućnosti ne završimo u ćorsokaku i po ovom pitanju... Ovo što se radi na Staroj Planini je zločin po principu "Kolji vola za kilo mesa" u stvari da malko izmenim "Kolji vola za 100g mesa".
 
A koja mafija to radi na staroj planini ni jednog istrazivackog novinara nigdje
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=554995#p554995:3soxsnev je napisao(la):
astrodule » Fri Jul 27, 2018 10:53 am[/url]":3soxsnev]Vetroparkovi i solarne farme nisu nikako isplativi (bez VELIKIH državnih subvencija).

Vidiš ovo nije baš istina, pošto je cena izgradnje instalacija koje koriste obnovljivu energiju dosta pala poslednjih godina. Dodatno više niko ne koristi u obračunima čistu cenu koliko košta da se iz kilo uglja napravi kw el energije nego u se u obzir uzima celokupan trošak izgradnje i rok trajanja takvog postrojenja (isto i za sve ostale tipove). A ugalj i ostale izvore koji zagađuju, treba dodatno opteretiti i indirektnim troškovima koje stvaraju u procesu proizvođenja tog zagađenja.

znam da će sada ljudi popljuju wiki, ali ovo je fakat najlakši link i relativno uprošćen i kratak pregled, a inače postoje već brojne studije na tu temu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_e ... _by_source

Ono sa čime mogu da se složim je pitanje kolike površine su potrebne da bi se sve ovo privelo nameni, ali ovde ni ne pričamo o prelazu na obnovljive izvore za 5 ili 10 godina, nego 50+. Do tada ni sami ne možemo da pretpostavimo u kom će nas pravcu odvesti tehnološki razvoj.

Čak će i ova naša luda država verovatno od sledeće godine da pređe na sistem subvencija gde će se birati investitor putem aukcije buduće el enrgije koja će se otkupljivati. Tako da će njena cena biti dosta bliža ceni koju plaćaju kupci (koja je kod nas svakako socijalni faktor i totalno van ekonomske logike).
 
Što se tiče buduće velike potrebe za strujom, ja vidim da se trenutno uveliko blokiramo što se napretka tiče. Ali srbija ima dobrog vetropotencijala i dobrog solarnog potencijala ostaje veliko pitanje kako se napajati noću kada nema vetrova. E iz tog ugla ćemo ili čuvati ove na ugalj, koje se ne mogu tek povremeno paliti ili ćemo imati nuklearku ili neko treće mnogo skuplje rešenje.
Texas npr ima elektrane na gas i njih pali noću, ali njima nije problem da se pale i gase, našu termo elektranu na ugalj pale i po nekoliko dana i onda uvek mora biti makar u minimalnom radu
 
Najbolje rešenje za to su reverzibilne hidroelektrane. Imamo jednu već - Perućac i Zaovinsko jezero, druga je u planu - Đerdap 3. Princip je jednostavan, kad ima viška struje, upumpava vodu uzbrdo u jezero, a kad fali, voda se vraća nazad na turbine i pravi struja. Postoje i druga rešenja, kao što je prvo veliko skladište struje (čitaj: ogromna baterija) koje je Tesla motors izgradila u Australiji.
 
Kad ce taj Djerdap 3?
Uradio projekat energoprojekt... ...1973
 
Kad pročitam TeslaMotors dobijem dijareju momentalno ;)


Ja vas opet PITAM,da mi objasnite, zasto jedna Nemacka planira povecanje proizvodnje el. energije gasnim elektranama, pa cak ljuti ujka Sema jer gas uvozi iz (mrske im) Rusije, kada su vetroparkovi i solarne farme dostigle tehnolosku zrelost za isplativo komercijalno koriscenje?

Pustimo zanos po strani. I ja sam bio medju onima koji su jos 2001 sa odusevljenjem gledali na vetrenjace sa obe strane austrijsko-madjarske granice.
Pa u zaledju Sibenika, pa podno Velebita...

A onda procitas malo vise od reklamnih clanaka, pa vidis da su ti dzinovi prilicno 'nezni' da im smetaju nagli udari vetra, ucestale promene pravca duvanja, prejak intenzitet...
...a povezes da su to uglavnom odlike vecine vetrova :D

A o subvencijama...
Pa da ne tupim, pogledajte svoj racun za struju.

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk
 
I onda vjeter oduva vetrenjacu na braicima u cg sve iz temelja probnu
I u hr je jedna odleprsala jer se nije samo zakocila na vrijeme
Astro hvala na linku
 
Pa laki gasne elektrane upravo grade zbog toga sto i dalje obnovljivi izvori ne mogu da podmire sve potrebe i nece moci sigurno jos nekoliko deceniija u svakom slucaju. A jedino elektrane na fosilna goriva i nuklearke imaju mogucnost da rade cele godine u svako vreme, nevezano za vremenske uslove. Niko to ne spori.
Da se vratimo pocetku teme, mini hidro elektrane u Srbiji su nikakav nacin da postanemo energetski nezavisni (a sada zapravo i jesmo), posto su generalno malih kapaciteta i morale bi da se naprave sve da budu iole znacajan igrac u el miksu.
Ja sam evo prvi za to da napravimo jos jednu gasnu el uz ove vetro i solar, obzirom da je najmanje zagadjujuci energent, ali ne znam da li nam bas treba u skorije vreme jos kapaciteta

dobro planirane el na biomasu ili biogas mogu da mozda i znacajnije uticu na proizvodnju, a sa manje negativnih uticaja i sigurniji rad tokom godine.
 
ne samo to, nego vetroelektrane valjda u svom transformatoru ili samim namotajima motora emituju elektromagnetne talase koji uzasno smetaju pticama, slovenci imaju samo 2-3 vetrenjace a planiraju da ih uklone bas iz tog razloga, za ekosistem su gore od termoelektrana na ugalj
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=555126#p555126:2g7tmp30 je napisao(la):
Михаило » Пет Јул 27, 2018 6:32 pm[/url]":2g7tmp30]Najbolje rešenje za to su reverzibilne hidroelektrane. Imamo jednu već - Perućac i Zaovinsko jezero, druga je u planu - Đerdap 3. Princip je jednostavan, kad ima viška struje, upumpava vodu uzbrdo u jezero, a kad fali, voda se vraća nazad na turbine i pravi struja. Postoje i druga rešenja, kao što je prvo veliko skladište struje (čitaj: ogromna baterija) koje je Tesla motors izgradila u Australiji.
Имамо још нешто занимљиво, ПАП(Пумпно-акумулационо постројење) Лисина које ноћу по јефтиној тарифи пумпа воду из Лисинског језера у Власинско за Врлу 1,2,3 и 4 у Власинске ХЕ. Иначе занимљивост је да вода из притока Лисинског језера спада у Егејски слив, а Валсинско језеро је Црноморски, тако да препумпавамо воду из једног слива у други.
 
I kod tih centrala koliki je stepen iskorišćenja ?
 
Vrh