Šta je novo?

Zemun

Suština teksta je da projekat nije detaljno razrađen i da render ne odgovara stvarnoj zamisli. Međutim na ovako osetljivim mestima veoma suptilne nijanse čine ogromnu razliku, pa je sa ovakvim renredom teško bilo šta reći. Po meni, polazna tačka rešenja jednostavno mora biti da se očuvaju materjali, oblici i teksture okoline. Dakle cigla, crep, kamen i zemlja. I bez novih, velikih i očigledno geometrijski pravilnih površina. Sve to nije poštovano u ovom renderu, pa ga sa pravom napadaju, ma šta pisalo u tekstu. Međutim, pošto autorka kaže da ustvari IMA nameru da koristi materjale iz okoline, mada ništa ne kaže o oblicima, veoma je teško bilo šta reći, pa je prva stvar da se malo detaljnije razradi rešenje i predstavi na renderu koji je zaista veran nameri projekta. I neka prethodna, PRAVA javna rasprava, koja MOŽE promeniti rešenje ako to bude potrebno, je apsolutno neophodna. Gardoš nije tek bilo koji deo grada.

Prostor sa rendera trenutno izgleda ovako:

 
Šta tu ima da se prepucava sve je jasno a Zumina sličica to i pokazuje
file.php


višak su i sada postojece bele podne pločice i dr. budjevina a kamoli u nekoj buducoj verziji
pa dovoljno je zamisliti na Kalemegdanu tako nešto :twisted:

Pogledajte prilog 1

Ovo u kombinaciji sa skracivanjem jedne kule stražare
morali bi da ga preimenujemo u ,,prepravljeno savremeno arhitek. vidjenje kompleksa Gardoš,, :lol: :lool: :lol:

Brzim googlanjem nadjoh originalni izgled koj se razlikuje od ovog predloženog koj vodi gotovo do buduceg ne prepoznavanja :(
 
Te bele pločice su postavljene kad su ovi iz restorana poželeli da maksimalno prošire površinu za postavljanje baštenskih stolova, pa su rekonstruisali ceo plato ispred restorana, uz povećavanje pokrivene površine zgrade. Čak su bili napravili i neki mali kič baštenski bazen sa "vodopadom", visoke pultove sa barskim stolicama itd. Sve je to sada propalo. U svakom slučaju te pločice su od skora, ranije su bile neke sive koje su manje upadale u oči, pa svakako nema razloga da ostanu. To stanje se vidi u starom snimku sa Binga. Ovo crveno su suncobrani.

 
А могла би бити предузета и археолошка истраживања пре било каквих радова..

 
Pronašao sam sliku pre nego sto su restorandžije popločale vidikovac na Gardošu belim pločicama i pokrile još jedan deo zgrade. Uz jednu iz Bocinog dokumenta, sada se one mogu poređati u zanimljiv vremenski niz koji prati prlično sumnjivo "napredovanje" (unazad?) u urbanističkoj misli - ili bar u praksi.

Prvo je bio rezervisan samo vidikovac, prazan, bez ičega. Ipak, to JESTE vidikovac jer je očigledno zabranjeno dalje širenje privatnih bašti, a duž grebena postoji i utabana staza. Ovde je vredan vidik, pa se upravo to, i jedino to, i čuva.

file.php


Zatim su dodali malo udobnosti. ZELENI PARK sa javnim klupama !

Pogledajte prilog 1
Mnogo kasnije, umesto javnog parka sa klupama ivici vidikovca, ovo ... Moraš prvo da postaneš pijanica i da nekome još platiš za to ako voliš pogled na svoj grad. Takođe, bivše javno zemljište više nije javno. No, dole je bar sivi i malo vidljivi beton, a ne šljašteće bele pločice:


Pa zatim ... crno belo šahovsko polje !?

file.php


Pa zatim OVO ??

gardos-ksenija-bulatovic-1.jpg

gardos-ksenija-bulatovic-2.jpg


Može li se sve ovo nazvati napretkom?
 
Milenijumska kula je prevashodno napravljena na tom mestu zbog odike samog terena - vidikovca -
po izgradnji kule
odlika terena je naknadno protokom vremena skirvana objektima
ako se vec uredjuje treba istaknuti i samu odliku terena na kome bi kao i u momentu izgradnje Gardoška kula izgledala kao kruna Zemuna

Otprilike nešto popun Akropolja
a i on ispod sebe da je zatrpan urušenim krovovima ličio bi na olupinu

Rekonstrukcija ma kakva bila, besmislena je bez oslobadjanja i isticanja bar dela originalnog prirodnog ,,pijadastala,,

Evo ne veštog prikaza
 
Bilo bi lepo istaknuti oblik terena, ali sumnjam da je to sada moguće. Na ovoj slici se vidi da je ivica vidikovca ranije bila jasno vidljiva i markirana drvoredom jednakog drveća i živom ogradom. Ispod toga su bile samo dva pravilna reda nižih zgrada uz dve pravilno izvučene ulice. Ništa divlje.

file.php


Vremenom su počeli da prave pomoćne zgrade, pa smo stigli do nama poznatog natrpanog i haotičnog profila Gardoša. Međutim, najgore je što je u poslednjih 10 ili 20 godina mnogo tih starih prizemnih zgrada zamenjeno novim, ali imam utisak da svuda ukrali po malo u visini, uz nedosledno poštovanje tradicionalog izgleda, tako da je sada vrh još manje vidljiv nego ranije, a okolina stilski vrlo neujednačena.
 
Šta se desilo sa obnovom tvrđave? Već smo u Avgustu. Izgubiće pare.

Deo Zemunske tvrđave obnoviće se do kraja godine
Milenko Kovačević 24. juna 2018.

Do kraja godine jedan deo oštećene Zemunske tvrđave biće obnovljen. Za tu svrhu opština Zemun dobila je od oportuniteta oko 12 miliona dinara, saznaju Urbane strane. Taj novac mora da se potroši do kraja godine, a radovi na ošećenim zidinama privedu kraju. Što znači da u narednim mesecima mora da se uradi projekat, tenderski izabere izvođač radova, koji će prionuti na posao, da glavni grad Srbije dobije još jedan turistički biser. Kako će se obnoviti srednjovekovne Zemunske tvrđave, osmilisli su sutrčnjaci Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Oni su pre dve godine uradili Projekat rekonstrukcije i restauracije, koji će morati da se prilagodi objedinjenoj proceduri novog Zakona o planiranju i izgradnji.

http://urbanestrane.rs/2018/06/24/deo-z ... ja-godine/
 
Milenijumska kula snimljena na dan otvaranja, 1896. godine.

 
Простор око куле већ очајно изгледа,камен на газиштима степеништа је већ потпуно пропао (није ми јасно зашто су бирали овај камен) а оно што још више иритира је да га не одржавају ваљано , а изгледа и не чисте. Није ми јасно да једна тако битна локација изгледа као свињац.
 
Уређење ће имати највише смисла ако упристоје бедеме, конзервирају их и зауставе даљу деградацију.
Такође, ово ће имати поенте тек у неком ширем смислу ако се реконструкција касније пренесе и на околину, као део једне велике целине.
Све друго је шминкање, којим не треба да будемо задовољни.
 
Ако се узму садашњи трендови развоја града, за властодршце ће највише смисла имати таква реконструкција која може да произведе што више комерцијалног простора и свака реконструкција ће ићи у том правцу.
 
sumnjam da ce biti ista od ovog zelenog krova na ovom restorantskom objektu, sudeci po tome kako izgleda trenutno i znajuci koliko lazu oko stvari koje treba da se odrzavaju i zahtevaju bolju izolaciju
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=555326#p555326:3j9o4ihz je napisao(la):
stf » Sub Jul 28, 2018 6:33 pm[/url]":3j9o4ihz]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=531343#p531343:3j9o4ihz je napisao(la):
Baston » 11 Апр 2018 08:13 am[/url]":3j9o4ihz]


[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=531343#p531343:3j9o4ihz je napisao(la):
Baston » 11 Апр 2018 08:13 am[/url]":3j9o4ihz]dok recimo u Holandiji, e tu sam se oduševio. Ivicnjaci max 10cm (cca) negde i manje. Jednostavno, pešak se oseća kao da mu je svaki trotoar korzo, osecaj širine i komfora.

У Амстердаму се пешак сигурно не осећа комфорно због - бициклиста, који су тамо апсолутни владари јавних површина и притом екстремно бахати.

U Amsterdamu sam bio nekoliko puta poslovno, i svaki put sam video sudare biciklista i pesaka. Ja se u Amsterdamu vise plasim biciklista nego automobila.
 
A gde su bili ti sudari? Na bici stazama, zar ne, a ne na trotoarima.

Pa ja sam sebe uhvatio par puta kada sam bio turistički u Amsterdamu i još nekim gradovima da "zalutam" na bici stazu i zamalo nastradam.
 
Vrh