Šta je novo?

Istorija JGP-a

Sve sto su sacuvali su unistili u remontima.
BBC 2 danas uopste ne izgleda kao pre 66 godina na fotografijama.
 
Pa to je malo mutiran primjerak da tako kazem kao fapika bus
 
Malo sam kopao po arhivama nakon diskusije o kolor šemama na drugoj temi pa naleteh na neke prizore koji me vratiše u detinjstvo:

Skroz levo na slici - Ikarusi IK 161 sa crveno/narandžasto - plavim šemama koji su bili prvi ili drugi kontigent namenjeni Istanbulu pa su zbog sankcija ostali zarobljeni ovde i stavljeni u službu GSPa. Vozili su u tim bojama tokom ranih90ih, dok se GSP nije kolko tolko stabilizovao. Ova slika je iz Kurira a njima je u originalu poslao S.A., admin grupe ''Istorija gradskog prevoza u Beogradu''
Pogledajte prilog 3
Ove autobuse sam gotovo svakog dana gledao kao klinac iz parka kod Mostara kako skreću iz Drinske u Sarajevsku i idu ka Zelenom vencu (linije 52,53 i 56). :) I dan danas kad prođem tuda setim se tih narandžastih Ikarusa. :D
A evo i slika jednog od retkih primeraka sa tom kolor šemom koji je uspeo da se ''dokopa'' Istanbula. Slike su sa foruma WOWTurkey, gde ima još stotine slika naših, a i mađarskih Ikarusa.
Pogledajte prilog 1 Pogledajte prilog 2
Usput sa domaćeg SkyScrapercity iskopah i sliku kontigenta IK 161 koji su 1999. ili 2000. isporučeni GSPu. Gledao sam ih tada sa stanice u Kneza Miloša kad su od Mostara išli ka Karaburmi u pratnji policijskih Stojadina.
 
Zadnji 161 je bio isporučen Novom Beogradu i mislim da je imao gar. br 1221. Imao je volan i papuču hidro/vazdušnog kvačila iz IK201. Stim što je isporučen sigurno negde oko 1996/97 godine.
Te što si video 1999. IK161 su bili oni remontovani u Ikarusu. Tada se to slavilo kao velika pobeda nad NATO paktom.
Pitaću ortaka on je bio na čelu te kolone kad su ih isterivali da li ima neku sliku. Bila je jedna sa autoputa.
 
Ovi crveno-plavi na Benderovoj slici skroz levo su prvi autobusi koje pamtim. Imao sam utisak da ih je bilo mnogo više, a godinama nisam video nijednu sliku. Hvala :)
 
10644362_1093000390722173_1208768658331110036_o.jpg
http://fortyfivers.blogspot.com/2017/07/ulice-i-autobuske-linije-novog-beograda.html
 
Da nije mozda Lekino Brdo? Nesto ne verujem da je Uciteljsko jer nagib Dr Velizara Kosanovica je mnogo veci a i trolejbus ne skrece odatle u Velizara Kosanovica nego iz suprotnog pravca ova zgrada sa staklenim terasama sigurno ne bi bila porusena tako da ipak mislim da je Lekino Brdo ispravite me ako gresim.
Toliko se izgradila oba kraja al ipak Lekino Brdo pobedjuje sa promenom izgleda u odnosu na Uciteljsko.
 
Zgrada na fotki tek se zavrsava moguce da trole ne idu danas tuda
Negdj je na netu bilo objasnjenje uz fotku
 
Беше некада биле линије до Душановца и Аутокоманде?
 
Za Autokomandu ne znam , dok je linija za Dušanovac išla do mesta gde se danas nalazi autoservis , otprilike na početku Šumica , gledano iz pravca Autokomande.
 
Ulica na fotki je vidska br 27 trole ne troluju vise tuda
 
Tačno, Vidska ulica. Slika datira negde između 1955 i 1959. Nakon toga linija 13 je produžena do Šumica. Evo i mapa, slike su sa railserbia foruma.

3478hht.jpg


120s8kk.jpg
 
Ove fotke su tek posle 1986/87. jer su tad krenuli da dolaze prvi crveni autobusi (sredstva solidarnosti).
Da je početak 80-tih volan bi bio bele boje i umesto kečevih farova bili bi po dva para okruglih, bočni delovi branika su bili višlji (do polovine migavca) i ako me sećanje služi bele boje.

našao sam

 
Vrh