Šta je novo?

'Građevinska mafija',gradnja mimo zakona,korupcija,...

Izvor: Blic.rs

ZAROBILI INSPEKTORA Nesvakidašnji skandal prilikom obilaska gradilišta na Vračaru
2nNk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTTJNN01EQV8vMWJiZDQ5YjAyN2FjZTQxNGMyMTg0ZWFkNzkxZjU5YTAuanBnkZMCzQLkAIGhMAE


Građevinski inspektor opštine Vračar je napadnut prilikom obavljanja dužnosti, a investitor i dalje odbija inspekciju, saopštila je danas ta gradska opština.

- U subotu, 7. jula, postupajući po prijavi za bespravno izvođenje radova kojima je ugrožena stabilnost i sigurnost zgrade u Njegoševoj 19A, građevinski inspektor je izašao na lice mesta radi utvrđivanja stanja na terenu, piše u saopštenju u kom se dodaje da je inspektor radnike koje je zatekao ispred lokala pitao za osobu sa kojom bi mogao da razgovara, nakon čega je nepoznato lice izašlo iz lokala, rukovalo se sa njim i predstavio se kao “glavni za sve”.

- Gospodin je rekao da imaju neki papir, ali da ga nemaju kod sebe, uveo inspektora u prostor i sa njim obišao ceo lokal, objašnjavajući šta su sve izvodili od radova - dodali su u opštini Vračar.

Kako je inspektor procenio da je za predmetne radove potrebno odobrenje nadležnog organa, hteo je da fotografiše prostor u čemu je bio sprečen grubim verbalnim nasrtajem i pokušajem otimanja telefona.

- Zatim se inspektor izmakao, a gospodin “glavni” vičući je krenuo ka vratima lokala, kada je naredio prisutnima da odmah ugase svetla, napuste lokal, zatvore vrata i ostave inspektora u lokalu. Nakon par trenutaka, radnici su se već našli napolju. Kada su skoro potpuno zatvorili vrata, neko od radnika je rekao da puste inspektora da izađe, što su nakon nekog vremena i učinili - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, inspektor je o svemu obavestio policiju, a kada je pokušao da načini fotografiju ispred lokala, pomenuti gospodin je ponovo nasrnuo na inspektora, unosivši mu se u lice i govoreći da će morati da uzme i razlupa telefon.

- Inspektor se u strahu od napada izmakao. Ostali radnici su odgovorili dotičnog “glavnog”, od daljih nasrtaja nakon čega se on odvezao vozilom parkiranim ispred lokala - piše u saopštenju u kom se dodaje da je ubrzo zatim došla policijska patrola.

Inspektor je dao izjavu i podatke o vozilima kojima su se zatečena lica odvezla, a nakon toga pozvan u Policijsku stanicu Vračar radi davanja izjave.

U saopštenju piše da je izdavanje pomenutog lokala od, 1. decembra 2016. godine, u nadležnosti Sekretarijata za imovinske i pravne poslove grada Beograda, te da je zakupac lokala MARAB.D.O.O.

Za danas je bio zakazan ponovni izlazak na lice mesta i pokušaj utvrđivanja činjeničnog stanja, navodi se i dodaje da inspektor, ni danas, nije izvršio inspekcijski pregled, jer “bahati investitor i zakupac to nije omogućio, jer je objekat bio zaključan”.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/zarob ... ru/rcxrg6v
 
Не знам да ли је одговарајућа тема али морам да изнесем свој проблем који имам приликом укњижбе стана. Наиме, градњу је покренуо Завод за изградњу града и узео два подизвођача (фирме Грађевинар из Краљева који је посао делио са фирмом Калкан). Те две фирме су изградиле зграду која није ни легална!? Нису платили накнаду за градско земљиште и ја сад не могу да укњижим стан због тог дуга, а та фирма је сада у стечају и не постоји могућност да они то плате. Одлучни да укњижимо стан пристали смо да нам се израчуна колико кошта та накнада за квадратуру нашег стана и да направимо као неку клаузолу где би писало да ми то плаћамо а да када се ствари рашчисте новац добијемо назад , међутим када су нам рекли цифру завртело нам се у глави. 14 000 евра! А и тих 14 000 не можемо да платимо јер не постоји правни основ да као физичка лица то урадимо. Да иронија буде још већа, гаража коју користи фирма БОХОР је уредно укњижена и 9 станова у мом улазу а зграда није! Када смо питали како је могуће да су они укњижили а ми не можемо рекли су да је тих 9 станова из откупа (радници БИА, ВБА) и да њима нису тражили те извештаје да ли је плаћена накнада јер су радници државних фирми која гарантује?! Ако сте имали неких сличних искустава или познајете рупе у закону молим вас за помоћ, може и на приватну поруку. У питању је зграда https://www.google.com/maps/@44.8042871 ... bfov%3D100
 
Prodaj stan nekom iz bia pa neka ga on knjizi
 
Izvor: Blic.rs

VLAST PRETI, A ON ZIDA LI ZIDA Uprkos zabranama i tužbama "MONSTRUM ZGRADA" sve viša

XNIk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTURjN01EQV8vMTVkNTZjYWJjMWM5ODU4ZWRlNjU1MjVjODExMzQ4NGEuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Uprkos rešenju Opštine Zvezdara o obustavi radova, pa čak i upozorenju zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, radnici na “monstrum zgradi” u Mariborskoj 10 nastavljaju da rade punom parom!

Prema priči komšija, radovi ni u jednom momentu nisu prekidani, osim, razume se, kada radnicima istekne radno vreme.

- Ispred zgrade su džakovi cementa, a iza skela na kojoj radnici uveliko rade i to neobezbeđeni. Rade punom parom, nisu uopšte prekidali svoje poslove ovih dana. Unutrašnji radovi teku neometano, zato što ih tek tu niko ne vidi - ispričala je za “Blic” komšinica koja živi u blizini.

Drugi komšija je sve to ovekovečio i video snimkom koji se pojavio na društvenim mrežama.

- Rade, nego šta. Stigao im je materijal, radnika ima ispred zgrade, ali i u samom objektu. Takođe, često se mogu videti kofe pune cementom kako se dižu na najviše spratove - rekao je jedan od svakodnevnih svedoka ove nelegalne gradnje.

Podsetimo, investitor se najpre oglušio o rešenje opštinara o obustavi radova i ukidanju bespravno sagrađenih spratova, doneto u februaru 2018. godine, a potom i prijavu podnetu Prvom osnovom javnom tužilaštvu sledećeg meseca. Građani iz komšiluka koji su podneli više prijava za bespravne radove, takođe ga nisu zanimali.

Nakon pisanja “Blica” o nadograđivanju spratova u zgradu u Mariborskoj oglasio se i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je oštro osudio nepoštovanje propisa, ali najavio donošenje promene Zakona o legalizaciji. Međutim, investitor je odlučio da nonšalantno zaobiđe pisanja, rešenja i upozorenja i poslao svoje radnike da neometano nastave sa radom.

ODBIJEN ZAHTEV ZA LEGALIZACIJU

Sekretarijat za poslove legalizacije Grada Beograda odbio je u petak 3. avgusta zahtev za ozakonjenje stambenog objekta spratnosti Su+P+5+Ps+Gal, ukupne bruto površine 1.160,96 metara kvadratnih i ukupne neto površine 910,62 kvadrata u Ulici Mariborska 10, na katastarskoj parceli 3322 KO Zvezdara, investitora Vladimira Kopila. Investitor ima 15 dana za žalbu.

ŠTA ĆE IM TABLA...

Na gradilištu ne postoji tabla sa osnovnim obaveštenjima o radovima, nacrtu budućeg objekta i njegovoj spratnosti. Sumnju na nelegalnu gradnju najpre je bacio oglas u kojem se pominje da sporna zgrada ima samo četiri sprata, umesto sedam.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/vlast ... sa/tpnk3sb
 
Možda je pre za Smehoteku, ali da prenesem ovde

Madjarska serija na HBO. Odlicna. Uglavnom, izvodjac radova koji je zidao neke zgrade po Pesti dobija zabranu rada jer nije postovao zakone u gradjevini. Javlja se bratu i kaze "Idem u Srbiju, tamo prolazi sve"
Svi nam se smeju. I madjarska kinematografija se sprda s nama.

https://twitter.com/Ksenija71806612/sta ... 4185465856

Serija se inače zove Lagodan život
 
Izvor: Novosti.rs

NELEGALNA GRADNjA NA DEDINjU MOGLA DA UNIŠTI CELO NASELjE:

962a9828-830x0_620x0.jpg


Nelegalna gradnja na Dedinju u Ulici Aleksandra Stamboliskog 20, pretila je da pokrene klizište u celom naselju

Nelegalna gradnja na Dedinju u Ulici Aleksandra Stamboliskog 20, pretila je da pokrene klizište u celom naselju. Međutim, posle akcije Komunalne policije i Građševinske inspekcije je prekinuta, javlja Telegraf.rs.

u nedelju popodne inspektori su izašli na teren, a tamo zatekli radnike koji obavljaju poslove bez obzira na to što je neradni dan.

Takođe, na gradilištu nije bilo nikakvog znaka o radovima, investitoru niti tome šta se gradi na pomenutoj lokaciji. Dežurni građevinski inspektor Đorđo Buha izašao je na pomenutu lokaciju, konstatovao činjenično stanje i popisao zatečena lica na gradilištu. Sa opštine Savski venac intervenisala je inspektorka Marina Šibalić.

Prema informacijama iz katastra, kao vlasnik se pominje izvesni Manojlović Miljan. Tokom boravka na terenu saznali smo da je dotični gospodin u inostranstvu, pa nije u mogućnosti da dođe i reši problem, te objasni o čemu je reč.

Ipak, rekordnom brzinom je rešen problem, sprečena je tragedija koja je mogla da nastane zbog potencijalnom pokretanja klizišta, a nadležne službe su dobro obavile svoj posao.

Nelegalno gradilište će biti zatvoreno.

U zapisniku je navedeno da je na lokaciji zatečeno neobeleženo gradilište bez prisustva odgovorne osobe. Takođe, zatekli su i dve građevinske mašine, jedan teretni i putni kamion.

Vlasniku teretnog kamiona izdat je prekršajni nalog za prljanje javne površine. Vlasnik će morati da plati 175.000 dinara kazne, dok će vlasnik putnog kamiona platiti kaznu od 5.000 dinara zbog nepropisnog parkiranja.

Naložio im je da istog trenutka obustave izvođenje radova.

Kako Telegraf nezvanično saznaje, izvođač radova je "Teka gradnja", a postupak dobijanja dozvole je u toku.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... 0%BD%D0%B5
 
Mинистарство грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре огласило је тендер за прикупљање понуда за рушење нелегално изграђених објеката у националним парковима и културно-историјским целинама на територији Србије.

За услугу рушења објеката, по решењима републичких инспектора на локацијама националних и природних паркова као и у оквиру културно-историјских целина широм Србије, обезбеђено је 33,5 милиона динара.

У документацији објављеној на Порталу јавних набавки, наводи се да су неки од могућих радова рушење објеката, плоча, путева, надстрешница, демонтажа челичних конструкција, одвоз шута на депонију као и исељавање. (Танјуг)

Nadam se da će novac biti vraćen u budžet jer troškove rušenja treba da plate oni koji su nelegalno gradili.
 
Izvor: B92.net

"Uvodimo solidarnu odgovornost, kazna i za vlasnika parcele"
79451585b7ee5eba5d18427963435_w640.jpg

Beograd -- Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je najavila da će zarad sprečavanja nelegalne gradnje biti uvedena solidarna odgovornost.

Kako je objasnila, uvešće se solidarna odgovornost investitora, vlasnika parcele i izvođača radova.

"Promenićemo određene pravilnike i uvesti solidarnu odgovrnost za nelegalnu gradnju. To znači da nije u pitanju samo investitor, već i vlasnik parcele i izvođač. Krivične prijave će se podnositi protiv svih njih", rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje novinara.

Ona kaže da inspekcije rade i noću i da ne može nelegalno da se gradi tako što će se radovi izvoditi noću.

"Kada inspektor zatvori gradilište i stavi traku, svako pomeranje trake je krivično delo, nakon toga inspektor podiže krivičnu prijavu protiv investitora. Nekad se desi da ne zna ko je investitor, pa stavi na NN lica i toga više neće biti. Ako ne znate ko je investitor, znaju ko je vlasnik parcele, pošto to može lako da se utvrdi u katastru."

Mihajlovićeva, takođe, navodi da ima mnogo podignutih krivičnih prijava zbog nelegalne gradnje, kao i da je najveći problem u Beogradu, jer su pojedine opštine dozvolile da se nelegalne zgrade završe i prodaju stanovi.

"Rad opštinske inspekcije je bio katastrofalan, jer su dozvolili da se zgrada završi i prodaju stanovi", dodala je ona.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1434476
 
"Rad opštinske inspekcije je bio katastrofalan, jer su dozvolili da se zgrada završi i prodaju stanovi", dodala je ona.

S obzirom na ovakvu njenu izjavu, hoće li onda odgovarati zaposleni u opštinskim inspekcijama (?).
Naravno da - NEĆE.
 
Na snimku se ne vidi nasrtaj voditeljke, već samo kako prima udarac. Očigledno kulminacija loših "izmeđuljudskih odnosa" u zgradi.
 
Ako je zaista više puta cepala obaveštenja, to samo govori o njenoj neinteligenciji.

Kao da će takvim svojim ponašanjem nešto sprečiti (?).

Naravno da neće, samo će da navuče na sebe gnev ostalih stanara, što joj je očigledno i uspelo.
 
Akcenat je na napadu na poznatu i slavnu voditeljku, a ne na nadogradnju koju je napravila na toj zgradi. Kaže, ima dozvolu nadležnih tela, kao da je to opravdanje... Lako je slavnima i uticajnima da isposluju legalizaciju tamo gde ne bi trebalo da je bude.

to što je cepala je više pkazatelj bahatosti nego (ne)intelegencije. Neko je tako jednostavno navikao
 
Kako nije opravdanje to što ima dozvolu?

Nemamo sve činjenice. Kakvu dozvolu ima i šta je pisalo na papiru koji je krenula da cepa?

Ova što ju je udarila je ispala žešće glupa, ali, ponavljam, to je samo očigledno vrh brega narušenih odnosa i žena ne ume da se kontroliše.
 
Svi nešto palamude, a niko konkretno da tuži nekoga

https://www.danas.rs/politika/jovanovic ... iona-evra/

Goran Vesić, stvarni gradonačelnik Beograda, izjavljuje da je nelegalnom gradnjom Beograd oštećen za 70 miliona evra, izjavio je zamenik šefa odborničke grupe „Savez za Srbiju“ u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

U izjavi se dalje navodi da je upravo Vesić nepostupanjem po zakonu oštetio Beograd za 70 miliona evra.

Prema zakonu o ozakonjenju objekata iz 2015. godine, rukovodstvo grada je bilo dužno da podnosi krivične prijave protiv divlje gradnje i da momentalno ruši takve objekte, navodi se u pisanoj izjavi potpresednika Narodne stranke NIkole Jovanovića.

On je ponovo upitao Gorana Vesića: Koliko je krivičnih prijava Grad Beograd podneo i koliko je objekata u nadležnosti grada, površine veće od 800 kvadratnih metara, srušeno od 2015. godine?
 
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1440628

Čarobni pasulj na NBG? "Notari ovako mogu i za drogu" VIDEO

5190115835b9161ff854ec698967717_w640.jpg


Među zgradama koje su podignute pre nekoliko decenija u novobeogradskoj Ulici Jurija Gagarina upadljivo raste novi primer divlje gradnje.
Izvor: prva četvrtak, 6.09.2018. | 19:23

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručio da će se ispitati da li je u slučaju nekadašnjeg škodinog salona, kako je rekao, prekoračena građevinska dozvola.

Ne znamo da li je ovde bačen čarobni pasulj, ali znamo da temelji nekadašnje montažne zgradice sada treba da izdrže osmospratnog stambenog diva. I baš kao u bajci, svi u čudu gledaju ka nebu, a na zemlji među novobeograđanima preovlađuje ironičan komentar.

Investitor auto centar Stojanović radove započeo u februaru, u planu 11 hiljada kvadrata - rok nepoznat. Uglavnom nema tabla sa podacima o investitoru ovde ima i piše dozvolu izdao grad prošlog decembra...

Ima li zaštićenih investitora?

"U Beogradu nema zaštićenih investitora ali ih ima dosta. Ne znam za taj konkretan slučaj i da li ima građevinsku dozvolu, ako kažete da ima da vidimo da li je prekoračena , danas ćemo poslati inspekciju da proverimo pa cu znati tačno kako stoje stvari“, rekao je zamenik gradinačelnika Goran Vesić.

A kada bude obišao budući neboder u Ulici Jurija Gagarina i zamenik gradonačelnika će se uveriti da se investitor baš raširio.

Kopa se i zbog ogromnih toplovodnih cevi, ceo kvart uključujući parking i autobusko stajalište pod opsadom.

Zbog divlje gradnje zamenik gradonačelnika pozvao u pomoć državu i još jednom iskritikovao notare.

"To znači da isto tako mogu da overavaju ugovore o prodaji droge ako overavaju ugovore o divljoj gradnji“, kaže Vesić.

Čisto da znate, zbog ovakvih građevinskih poduhvata u gradskoj kasi minus od oko 70 miliona evra.

Opširnije u video prilogu:
....


Čekaj malo.
NIje ovaj soliter tu nikao preko noći, gradi se već mescima. Koriste ozbiljan kran i mašine.
Upravo završavaju ozidavanje i montiraju skele za postavljane fasade.
Sve što je izgrađeno odgovara tekstu na tabli koja stoji od prvog dana.
Već tri nedejle kopaju trotoar i povezuju se na toplovod.
Kako bre može neko da montira onoliki kran, završi soliter, raskopa trotoar, zatvori stanicu javnog prevoza, polaže cevi Fi 50 na 5 metara...


I gradska vlast kao nema pojma šta se dešava????
 
Vrh