Šta je novo?

IKEA Srbija i AVA shopping park

Пут до Зуца је био асфалтиран и пре доласка Икее, сада је само проширен и урађен је тротоар. Једино што је промењено је то да сада ако из Зуца неко хоће испод подвожњака ка Лештанима мора преко петље Траншпед, што је 2 километра дуже. Разговарао сам пре недељу дана са председником општине Гроцка о путу ка Лештанима, рекао је да ће "ових" дана да се крене са радовима, биће само насут пут, па догодине да се и асфалтира.
 
Ono što sam ja čuo je da je tako, ali su to i očekivali. Oni vide interes u tome što su kupili okolno zemljište gde će se graditi još neki tržni centri, pa će oni od toga zaraditi.
 
Put preko Zuca je odlična alternativa kad neko vikondom ujutru hoće da izbije na autoput, jer je gužva nesnosna na kružnom.
 
Da li o prometu u Ikei sudite na osnovu relevantnih informacija, podataka iz pouzdanih izvora ili samo na osnovu nečije slobodne procene ("Prošla moja tetka autoputem juče, kaže da parking nije bio pun", "Otvorili su radnju u centru, sigurno im loše ide")?

Već smo se doticali ovih "popup" prodavnica u gradu - to im je deo nove strategije i nema nikakve veze s dobrom ili lošom prodajom u robnoj kući (mada na nju, svakako, treba da utiče). Ovakvi "gradski izlozi" su otvoreni ili se njihovo otvaranje planira u doglednoj budućnosti širom sveta (pre par nedelja sam u Parizu video najavu za sledeću godinu, a zimus sam prošao pored jedne u najstrožem centru Ciriha).

Što se njihovog (ne)zadovoljstva rezultatima u prvoj godini poslovanja tiče, ne znam da li su postigli cilj u prihodu (taj podatak nisam uspeo da nađem), ali jesu kada je u pitanju poseta - planirali su da kroz Ikeu u Bubanj potoku prođe oko 2 miliona ljudi i upravo je toliko posetilaca i bilo. Kada se uporede rezultati u Zagrebu (u prvoj godini poslovanja) i u Beogradu, vrlo su slični: približan broj poseta (u Zagrebu 1,86 miliona, u Beogradu malo ispod 2), sličan broj prodatih LED sijalica (181.258 u Zagrebu, 206.140 u Beogradu), LACK stočića (27.527 u Zagrebu, 31.580 u Beogradu), približan broj izdatih IKEA Family kartica (132.600 u Zagrebu, više od 140 hiljada u Beogradu). Jedino gde srpska IKEA (ako se uopšte može tako usko posmatrati) drastično nadamšuje hrvatsku je broj poseta internet stranici IKEA.rs (IKEA.hr oko 3,3 miliona, IKEA.rs preko 10 miliona), dok Zagreb "šije" Beograd u broju prodatih ćufti (2.960.070 prema 1.088.475), što mi je najneverovatniji podatak, kao da je greška - posebno kada se uzme podatak o broju prodatih viršli/hrenovki koji je gotovo identičan (oko pola miliona).

Na osnovu svega ovog stičem utisak da mesta nezadovoljstvu nema. A ovo upoređivanje shvatite isključivo kao informaciju o redu veličina, nipošto ne kao neko takmičenje - uostalom, obe Ikee donose pazar u istu kasu, s obzirom da su pod istom kapom - firmom IKEA South-East Europe sa sedištem u Beogradu. :) Ako pomislite da je trebalo da naša Ikea bude u ubedljivijoj prednosti (jer je Beograd veći od Zagreba, odnosno Srbija od Hrvatske), setite se da Zagreb ima veću kupovnu moć, a i gravitira mu više okolnih zemalja koje nemaju Ikeu (posebno još bogatija Slovenija), te je Hrvatska turistička velesila (a Ikea je glavni izvor nameštaja za apartmane). Uz sve ovo, još jedna zanimljivost: zagrebačka Ikea je po broju prodatih kuhinja među prvih pet u svetu!

Izvinjavam se na ovom statističkom davljenju, neću više. :) I da ne bude zabune, svi navedeni podaci su javno dostupni, nisam nikakav insajder.
 
Samo deo Slovenije je orijentisan na Zagreb (jer imaju Grac).

I ja mislim da mesta nezadovoljstvu nema što se tiče poslovanja. Sve je to normalno, negde si u minusu, ali bitno je prisustvo, a to sve se na kraju izniveliše i gazde zadovoljno trljaju ruke.
 
Moj doprinos je oko 6000 din. Kupim po koju posteljinu , neke sitne dodatke za kuhinju i to je to. Nameštaj mi se nikad nije sviđao pa ni sad.
 
Izvinite, trudim se da minimizujem slano

Mogao bih i napisati štošta bezobraznije - paz' da ne bi!
 
Их @Гоје, па "шведи" воле slån или ти кредит:D
Био сам три пута у Икеји, први пут, задњи пут и никад више.
 
4fb10adf46f26a2084caa696744c282b.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ovaj Ikea retejl park u Engleskoj je da se rokneš ako treba nešto tu da kupuješ... Skroz je nehumano projektovan.

EDIT: To je inače ovo: https://goo.gl/maps/kK9wU461SzF2

Ovaj u Zagrebu već liči na nešto.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=573306#p573306:24lkbr1i je napisao(la):
ink » Uto Okt 09, 2018 12:31 pm[/url]":24lkbr1i]Ovaj Ikea retejl park u Engleskoj je da se rokneš ako treba nešto tu da kupuješ... Skroz je nehumano projektovan.

EDIT: To je inače ovo: https://goo.gl/maps/kK9wU461SzF2

Ovaj u Zagrebu već liči na nešto.

Nije to "nehumano" slucajno - i ovaj kod nas spada u ovu kategoriju.
https://www.dailymail.co.uk/femail/arti ... -more.html
 
Sutra Zoka sa Švedama potpisuje memorandum o saradnji u izgradnji maloprodajnog parka pokraj robne kuće u Bubanj potoku, tako da će ovo uskoro nazad na "projekte u izgradnji".
 
A sta ce im taj memorandum ako nije tajna samo da bi se ona fotkala
 
Ikea izlog u Knez Mihajlivoj je zatvoren od 1. februara. Jel neko zna sta je u pitanju?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=599340#p599340:2thm1kme je napisao(la):
Tza3 » Pet Feb 01, 2019 2:54 pm[/url]"]Ikea izlog u Knez Mihajlivoj je zatvoren od 1. februara. Jel neko zna sta je u pitanju?
[/quot


Zgrada u kojoj im se nalazio lokal je predmet restitucije. Trebali su da izadju prosle godine u julu, ali zbog azurnosti nasih pravosudnih organa to se sad desava. Iskreno se nadam da ce se starim vlasnicima, njihovim naslednicima sto pre to vratiti, jer je strasno kakve su se sve malverzacije, kriminalne radnje odvijale sa tim objektom.
 
Vrh