Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нико не може спорити да су услови у којим живе ромско становништво (илити цигани) апсолутно ужасни, али не треба тражити ту кривца само на једној страни (нама). Ако смо ми толико лоши а сви други добри, откуд код нас толико Рома а код других много мање. Имао сам прилику три дана да проведем у Загребу и за та три дана сам видео само двоје малих циганчића и то је све.
У западноевропским градовима ситуација је свакако много боља, али треба имати у виду да је тамо много боље не само за Роме већ и "домороцима", а осим тога чим некога не учауре у њихов систем то брзо решавају. Један од начина је тако што их пошаљу код нас и пошаљу неке паре преко разних фондова. А видели смо како је Саркози решио проблем једнох нехигијеского насеља код њих. Багери су то решили за једно поподне, дигла се мало фрка, све то трајало неколико дана и онда сви ћуте.
Све што хоћу да кажем је да не треба некога олако окарактерисати како расисту. Расизам код нас свакако постоји и то јесте зло, али он је пре свега пристута код неких навијачких и сличних организација. Ако неко има избора да иде у школу где има или нема ромске деце и изабере школу где нема, не мора бити расиста. Ваљда је свима јасно да је много теже ораганизовати наставу у одељењима где има 10 циганчића и тамо где их има два, три или их уопште нема. Такође, да ли сматрате да је природно да неко скрштених руку седи ако вредност његове некретнине падне за 20% зато што је неко донео одлуку да се у комшилуко досели већи број "социјано угрожених" (у преводу махом Рома). Вредност ових некретнина не пада збор неког урођеног расизма у Срба, добро можда малим делом, већ пре свега што сви знају да ће тај крај постати хигијенски много више угоржен него што јесте. Ми смо као народ далеко од тога да смо хигијенски одговорни али када проеђте деловима града где махом живе Роми, ипак се види велика разлика.
 
kad se vec prica o tome (naravno onako forumski, pausalno) evo jedan zanimljiv clanak koji moze da pomogne da se neke stvari stave u perspektivu a neke i da se objasne.
obratiti paznju na neke od kljucnih pojmova kao sto su institutional racism, white privilege, white guilt...
ne zbog toga da bi nas kao "belce" posramili ili "kaznili" nego zato sto su to realni, veoma precizni pojmovi koji nose odredjeno znacenje bitno za razumevanje problematike.
nista drugacije nego bilo koji drugi pojmovi koji se koriste u nauci i drustvenom diskursu a sluze da objasne odredjene prirodne ili drustvene pojave.

(nadam se da engleski nece predstavljati preveliku prepreku jer je clanak dosta zanimljiv)

https://everydayfeminism.com/2014/0...l&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

edit: a koga zanima nase srpsko/balkansko iskustvo, moze da pocne lagano sa "Ko to tamo peva".
 
Mene je tuga uhvatila za ovo dete, i ko zna još koliko dece pate .
Da stave oca jedinog hranioca/staratelja maloletnog deteta u zatvor ??????????????

https://www.blic.rs/vesti/hronika/mala- ... ce/7y1ms5w


xHfk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTXpnN01EQV8vZGM5NTE4OWVkM2RjYTA0ZmQyMTQ4OTc0MjdjMTk4NGIuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB


MALU ANABELU NIKO NIJE HTEO Porodica se odrekla devojčice dok je otac bio u zatvoru, čuvali je hranitelji: "Bila je prepametna"


Malena Anabela Džonkić (8), čije je beživotno telo u utorak pronađeno u Dunavu, za svoj kratki život proživljavala je pravu dramu - majku nikad nije upoznala, a polubraća i polusestre su odbijali da je čuvaju kada joj je otac bio u zatvoru, saznaje "Blic".

Tragična sudbina malene Anabele već dva dana potresa selo Kostol kod Kladova u kojem je živela. Devojčica, miljenica svih komšija, pronađena je u Dunavu, bez majice, u šorčiću, mrtva.

Pronašao ju je komšija, sa čijim unučićima se igrala dan ranije. To je bio poslednji put da ju je neko video živu.

Njeno telo pronađeno je u utorak ujutru u Dunavu, a kako je Anabela tokom večeri tamo dospela još nije poznato. Na telu nisu pronađeni tragovi nasilja.

- Pretpostavlja se da je devojčica tokom večeri išetala iz sobe i otišla do obale. Prema pretpostavkama, najverovatnije se okliznula i pala u reku. Budući da je bila slab plivač, utopila se, a njeno telo je pronađeno nekoliko stotina metara nizvodno - kaže izvor iz istrage.
Anabelin život nimalo nije bio lak. Njen otac Mile Džonkić držao je hotel i smatrali su ga imućnim. Već je bio u ozbiljnim godinama kada je čistačica iz njegovog hotela zatrudnela sa njim. Porodila se, ostavila mu dete i otišla. Kako su ispričale komšije, brzo se preudala. Gde je sada, niko ne zna. Kažu, čuli su, ima još dece. Nije pozvala, ni došla, ni kada se proširila vest da se Anabela utopila.

Devojčicin otac, Mile, ima odrasle sina i ćerku, i oni imaju svoju decu, mlade, stasale ljude. Sa njihovom majkom se rastao davno. Nakon toga su se godinama sudili jer on nije plaćao alimentaciju za decu
Kada je Anabela imala svega godinu dana, stigla je presuda. Mile je morao u zatvor zbog neplaćanja alimentacije. Sud mu je oduzeo hotel i devojčicin otac je ostao bez svega. Imao je samo jednu kuću u Kostolu.

On je otišao u zatvor, a Centar za socijalni rad preuzeo je njegovu ćerkicu. Centar je tada kontaktirao Džonkićevog sina i ćerku. Pitali su da li oni, kao najbliži srodnici, mogu i žele da preuzmu brigu o devojčici. Odbili su.
Anabela je tada poslata u hraniteljsku porodicu koja je brinula o njoj dok je njen otac bio u zatvoru. Nakon što je izašao on je ponovo preuzeo brigu o devojčici.

Komšije kažu da je Anabelu voleo i da je svuda išla sa njim. S druge strane, opek dodaju da je on stariji čovek i da možda nije bio sposoban da o njoj brine baš kako bi trebalo.

Dok su neki mislili da je u pitanju imućan čovek, istina je bila drugačija - Mile je imao jednu malu kuću i tu je živeo sa devojčicom. Od Centra za socijali rad tražio je novčanu pomoć da joj izgradi sobicu pre nego što je krenula u prvi razred. Pomogli su mu.

Živeli su, kako saznajemo, samo od njegove invalidske penzije.

Devojčicu su, komentarisale su komšije, često viđali kako sama luta ulicama ili obalom Dunava. Kažu da je često tražila novac ili hranu.

U hraniteljskoj porodici, koja je brinula o devojčici neko vreme, nakon vesti da se utopila nastao je šok.

- Kod nas je bila tri meseca. Užasno smo potreseni. Bila je prepametna i prelepa - kroz suze je ispričao Anabelin hranitelj iz sela Korbovo.

Kako je dodao devojčica nikada nije bila problematična.

- Uvek je bila hipeaktivna, sve je volela da pipne i vidi, ali dok je bila kod nas, nikada nije bila problematična - rekao je on.

On dodaje, da je u tom periodu dok su oni brinuli o devojčici Mile dolaio i molio ih da sa njom provede vikend.

- Bila je seoska slava Petrovdan i on je došao da nas moli da je uzme za vikend. Centar za socijalni rad je to dozvolio i Anabela je otišla - rekao je on.

Osmogodišnjakinja je u utorak ujutru pronađena mrtva u Dunavu. Na njenom telu nije bilo znakova nasilja. Kada su njenom ocu saopštili da je pronađeno devojčicino telo, doživeo je nervni slom. Od tada se nalazi u bolnici u teškom psihičkom stanju.

Polubrat: Otac je sam podizao Anabelu

- Anabela je mnogo volela svog oca i on je voleo nju. Šta se desilo tog dana kada se udavila ne znam, svi smo u šoku - rekao je za "Blic# Slađan Džonkić, polubrat osmogodišnje Anabele.

Drhtavim glasom Džonkić priča da je poslednji put video devojčicu prošlog petka kada je došao da se pozdravi sa njom i svojim ocem kada je odlazio u Grčku na odmor.

- Ona je bila divno dete. U petak sam joj doneo kesu punu slatkiša. Baš se obradovala kada je videla. Šta se desilo u utorak, ne znam, ne znam kako je upala u reku - priča naš sagovornik.

Kako kaže, šta se dešavalo u kući njegovog oca koji je sam podizao dete, ne zna.

- Dete je uvek bilo sa njim. Tvrdnje komšija koje pričaju da je lutala sama ne mogu da potvrdim, niti da kažem suprotno jer ne znam. Ne znam ni zašto je bila u hraniteljskoj porodici. Mi smo kao porodica za neke stvari bliski, ali za neke udaljeni, pa u to nisam zalazio. Ja znam da sam ocu nudio pomoć oko odgajanja Anabele jer je star, ali on je uvek govorio da može, da se oseća jako - kaže naš sagovornik.
 
Kragujevac, ima vest na internetima

"Žena se našla pod točkovima autobusa, iz kojeg je prethodno izašla, kada je pokušala da se vrati shvativši da je na pogrešnoj stanici.

U trenutku nesreće autobus je već dao signal za kretanje, a i vrata za putnike su bila zatvorena.

U Gradskoj agenciji za saobraćaj rečeno je agenciji Beta da je vozač autobusa opljačkan kada je izašao da pomogne povređenoj ženi i tom prilikom ukradena mu je torba sa pazarom i autobuskim kartama."
 
Sad u dnevniku prikazuju nekog sirotog Belorusa, 24 godine ima, nema ni oca, ni majku, a rešio da putuje po svetu.. Kaže svuda su mu pomagali, vozili ga, bio po Aziji, došao sada u Bg i ovde ga opljačkali-prvi put, a toliko je zemalja prešao..Ukrali mu ranac, a tu mu je bio disk sa fotografijama sa putovanja koje je planirao da objavi i napiše knjigu..Sada moli da mu lopovi vrate disk..UŽAS!
 
Тужно, али последица нашег правосуђа које ослобађа лопове, и полиције која није заинтересована да с истима бави због благих казни које им судови додељују.
 
Sad će opet kao za onog Japanca kome su ukrali bajs. Krenuće od svojih drugova koji uvoze do krajnjeg dilera koji je zavaljao "lutku" za taj bajs. A možda usput nađe i neke egzotične stavke, poput delova za lokomotive stare 150 godinica...
 
Pa što ne iznese dosije? Što jednom u životu ne bude čovek pa stane iza svojih reči i stavova, i potkrepi ih argumentima i dokazima, nego se opet izvlači na ''ma nemate vi pojma, da vam ja kažem'' fore?

Slina jedna. Umesto da se pokrije ušima za sve propuste njegovih službi i ''institucija'', posebno za sve ovo što se izdešavalo u poslednjih mesec dana, on još ima drskosti da izlazi pred medije sa pričom o babi teroristi. Slinčuga licemerna.
 
Сећам се кад је била бука око ГМО, и ОН је рекао у скупштини „да знате само да једно воћебкоје сви волимо има гене једне прљаве животиње", мислећи на чери парадајз да има гене неке мале рибе, што је била потпуна лаж, чери парадајз је пореклом из Латино Америке изворно такав без икакве модификације.

Класично блебетање. Што није споменуо досије инвеститора.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567427#p567427:11h40ld4 je napisao(la):
loyola » Fri Sep 14, 2018 11:10 am[/url]":11h40ld4]Kakav je to umno bolestan covek....

Da se nadovezem, dj*** je reklo danas u fazonu eto desavaju se nesrece, a samo da znate u Americi svakih 10 sekundi pogine radnik koji pere prozore.

1 radnik 10 sekundi
6 radnika 1 minut
360 radnika 1 sat
8 640 radnika za 1 dan
3 153 600 radnika za godinu dana.


Toliko voli covek da jede govna da je to neverovatno, ne znam samo dokle njegovi krezubi id*** piju ovu pricu.

A inace, saradnici kojima je naredio brze bolje da nadju neku morbidnu statistiku da se ispisa po poginulim radnicima, su se upecali na neku vrstu njuz neta u Americi i dali mu (ili je psihic sam nasao) podatak.
 
Наравно, ово са "бабом" су речи потпуно недостојне шефа државе.

Како ја, међутим, нисам шеф државе, желим да изјавим да нема озбиљног суда који тој бабетини не би досудио 40 година робије. На слободи са 110, куд ћеш више...
 
Praticemo babin slucaj da je investior na vrijeme zaavio padinjak uzivo bi guleci krompir a da i ona je majka ...
 
Aleksandar Vučić je ovde potpuno u pravu.

Ne zato što je stao na stranu krivosuđa, jer bi svaka druga njegova reakcija imala možda gore i dalekosežnije posledice. Aleksandar Vučić je u pravu jer dok je današnja opozicija bila na vlasti isto smo imali krivosuđe i građevinsku mafiju. Za vreme vladavine Demokratske stranke građevinska mafija je prevarila i pokrala mnogo nedužnih ljudi.

Oni su mogli da spreče ovo zlo. Ali nisu. Sad je ta mafija na vlasti. Šta bi bilo da se tokom njihove vladavine desilo ovako nešto? A moglo je.
 
Hajdmo ovako!

Posto je za ubijenog investitora navedeno da su postojale razne optuznice, mozda bi pre'c'ednik mogao da otkrije makar neki detalj o toj opakoj i opasnoj babi, nasoj varijanti Ma Baker!

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567647#p567647:1kt4mfk2 je napisao(la):
laki72 » 15 Sep 2018 08:32 am[/url]":1kt4mfk2]Hajdmo ovako!

Posto je za ubijenog investitora navedeno da su postojale razne optuznice, mozda bi pre'c'ednik mogao da otkrije makar neki detalj o toj opakoj i opasnoj babi, nasoj varijanti Ma Baker!


To je njegov kliše zamene teza.

Ispada da je "baba" iza sebe imala višestruke pokušaje uvistava i ko zna šta još, samo da se ne bi pričalo kako je "investitor" godinama prebijao, ucenjivao, otimao i zlostavljao ljude. Zašto onda "baba" nije bila suđena i zatvarana?

Ovo sa objavljivanjem snimka ubistva je tek svinjarija. prosto neverovatno da za tolika ubistva po Srbiji ili "ne postoje" snimci i ako postoje, ne objavljuju se, a u ovom slučaju je "procureo" u medije. Taj ubijeni je izgleda imao moćne prijatelje.

I moram da prokomentarišem ovo što pišu novine: "hladnokrvno" ubistvo. Kako samo pokušavaju da okreću javnost protiv žene.
Ona je dugo trpela zlostavljanje i verovatno je u sebi dugo proživljavala ovo što je uradila, dok nije "pukla" i taj toliko puta u glavi proživljeni čin odradila automatski. To se dešava kada su ljudi saterani u ćošak i izgube svaku nadu i u očaju se odluče na akciju.

O, biti ili ne biti - to je pitanje:
Da li je ljudskog duha dostojnije
Trpeti pračke i strele sudbine nasilne,
Ili oružje dići na more muka
I otporom ih sve zauvek okončati?
Umreti, samo usnuti - i ništa više;
I tim snom reći da smo prekinuli
Naše duše bol i hiljade onih jada
Što ih priroda ljudska nasleđuje.
- Neki V. Šekspir.
 
Ma, investitor je verovatno bio sns-ovac, čim je vodja našao za shodno da i ovaj slučaj komentariše..neverovatno da baš za sve u ovoj zemlji on mora da se pita i da da komentar, prava patologija...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh