Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567292#p567292:1krgdch6 je napisao(la):
direktor » Čet Sep 13, 2018 8:25 pm[/url]":1krgdch6]Pazite za sta trazite ponude od GS i to naplacuju bez upozorenja ponuda za kamere kosta 26 000 din PONUDA
I sve rade da vam zgradu utjeraju u minus
Koliko je iznosila ponuda video nadzora kada su samo izradu ponude toliko naplatili?
Kako ste saznali za cenu izrade ponude, kada ste rekli da Vam ponuda ne odgovara ili su u samoj ponudi napisali da ukoliko odustanete placate troskove uzrade iste ??
Ovo pitam jer smo mi trazili ponudu za molersko - farbarske usluge i do sada niko nije pomenuo troskove izrade.
Inace sama ponuda je bezobrazno skupa, 3 puta veca od realne cene (ponuda privatnika, mimo Gradsko stambenog).
Jedini plus je sto GS daje na rate, a kod privatnika placanje odmah.


[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567439#p567439:1krgdch6 je napisao(la):
bl3y4 » Pet Sep 14, 2018 12:36 pm[/url]":1krgdch6]Direktore, kamere na AliExpress-u su izmedju $25-$40 za FullHD IP kamere, a u prodavnicama kod nas nesto bolje HikVision idu od 9.000-15.000RSD.
Cisto da znas okvirno kako idu cene - Obavezno pitajte za tacne modele kamera, a ne samo da li su FullHD ili nisu posto je razlika izmedju proizvodjaca ali i kvaliteta "istih" kamera solidna.
Od prosle godine video nadzor moze da ugradi samo licencirana firma a ko vec ima video nadzor mora da sklopi ugovor sa odrzavanjem sa licenciranom firmom. Ako je zgrada slozna onda ne treba da brinete o ovome, kupite sami, ako imate baksuza u komsiluku znajte da su kazne visoke. Samo za nemanje nalepnice da je prisutan video nadzor kazna je oko 50000 din. (SZ ima status pravnog lica i kazne su velike).

Član 81

Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice koje koristi usluge privatnog obezbeđenja:

1) ako ne prihvati da se na vidljivom mestu istakne obaveštenje da je objekat ili prostor, koji se koriste za javnu upotrebu, zaštićen video obezbeđenjem i ako arhivirane snimke ne čuva najmanje 30 dana ili ih, na zahtev, ne stavi na uvid ovlašćenom policijskom službeniku (član 32. stav 1);

2) ako ne osigura održavanje i servisiranje tehničkih sredstava u skladu sa ovim zakonom i ugovorom (član 35. stav 2).


Za radnje iz stava 1. ovog člana, kazniće se za prekršaj preduzetnik koji koristi usluge privatnog obezbeđenja novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara.

Za radnje iz stava 1. ovog člana, kazniće se za prekršaj fizičko lice koje koristi usluge privatnog obezbeđenja novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

Za radnje iz stava 1. ovog člana, kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u pravnom licu i odgovorno lice kod preduzetnika koji koriste usluge privatnog obezbeđenja novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara, uz kumulativno izricanje zaštitne mere zabrane obavljanja poslova, odnosno vršenja delatnosti u trajanju od tri meseca do jedne godine
.
 
Izuzev da neko od komsija prijavi ili da naleti neki neki nadrndani inspekot nisam siguran da ovo bilo ko kontrolise.

... ako arhivirane snimke ne čuva najmanje 30 dana...
Mozda ja ovo ne razumem dobro ili oni traze da snimke video nadzora cuvas 30 dana?
Pa ako se cuva 5FPS u 1080P to je oko 5GB po satu po kameri - Sto znaci da samo za jednu kameru treba odvojiti preko 3TB prostora na snimacu, a gotovo svi snimaci primaju HDD od maksimalno 4TB. Oni znatno skuplji snimaci imaju mesta i za 2 ili 3 HDD od 4TB.

EDIT:

Obuka kosta 100e i licenca jos nekih 100e i mozes da se bavis uvodjenjem video nadzora.
 
Za cijenu ponude sam saznso tako sto sam trazio finansiski izvjestaj i tamo je naso i sokirao se
U toj ponudi nije bilo ni rijeci o cijeni iste i dace se to naplatiti ako se odbije
 
To je zabranjeno, nemojte se predavati, verovatno idu po sistemu APP.
Ja Vam iskreno savetujem, sto cu i ja uraditi jer me verovatno isto ceka, da se obratite Gradskoj komunalnoj inspekciji koja kontrolise javna komunalna preduzeca, trzisnoj inspekciji i zastitniku gradjana http://www.beograd.rs/lat/gradska-vlast/1249184-zastitnik-gradjana/ .
Drugo je da tu postoje stvarni troskovi izrade ponude, rade je ljudi koji su radnici Gradskog stambenog, u radno vreme .
Kod nas je dosao covek i za 15tak minuta izmerio povrsine.
 
Ne da necu da se predam nego ima da ih istresem iz gaca sve do generalnog direktora...
 
Živim u zgradi koja zaista vrhunsku izolaciju ima (fasadna cigla pa ispod nje stiropor pa blokovi) medjutim imamo nenormalne troškove grejanja, stanari drže redovono otvoren prozore zimi (bar vecina koja je stavila pvc prozore). Računi su nam mesečni izmedju 8.000 i 9.000 rsd. Ne znam sta da radimo zgrada je iz 1984 godine i ne znam kako da rešim taj problem ? Moze li pomoć?:(
 
Pa po kvadratu je fiksno nema tu mogucnosti ustede jedino ako predjete na potrosnju po utrosku sto ne preporucujem
 
Zaista gledam da se minimiziraju troškovi, ugradjena je nova rasveta sa senzorima i led sijicama tu je zajednicka el energija skresana za 68% , treba da sad ugradimo ventil nakon brojila koji ce da sprečava da se voda šeta kroz brojilo i nakucava dodatne kubike. Ali stavka od 8.500 hiljada za grejanje je prevelika. Zgrada poseduje 4 dimljaka za 4 vertikale nikada nisu korišćeni kao dimljaci ne znam da li bih mogli da ih iskoristimo za neki autonomni sistem grejanja i da otkačimo toplane?
 
@KartmenBG, mislim da treba da odustanete od te ideje a da objasnim zasto: Prema danasnjim zakonima i propisima je to sizifov posao i ne treba o njemu ni razmisljati ako nisu svi stanari jedinstveni i odlucni da to urade i ako niste spremni da sve to platite (i to debelo), to su 2 preduslova da bi uopste poceli! Od BG elektrane se mozete otkaciti samo ako su svi stanari za to inace mozete pojedinacno ali onda cete morati placati neki deo (mislim 30%) bez obzira sto vas ne greju! Cene grejanja preko elektrana su fiksne po kvadratu i iznose oko 1 €/m2 grejne povrsine a ako predjete na placanje po utrosku i to je moguce ali moci cete da stedie do max. 20% ali to vazi samo ako je to moguce uvesti u vasu zgradu (nikako nemojte uzimati delitelje po radijatorima jer na njih se svi zale nego samo kalorimetre po stanu)

Kada se otkacite onda imate par opcija: etazno grejanje (svaki stan ima svoj sistem grejanja) - tu ima par opcija: prva je na gas (ako imate gasovod blizu), kotlovi na struju (ako moze vase mreza da izdrzi jer ako ne moze, sto je najverovatnije, onda zaboravite) i da napravite lokalnu kotlarnicu (samo za vasu zgradu). Ovo sa kotlarnicom je kao ideja OK (ja sam to probao u svojoj zgradi) ali sam odustao iz vise razloga: da bi to uradili morate da se registrujete kao distributer toplotne energije (zgrada tj. savet zgrade) uz sve sto uz to ide obaveze, duznosti, odrzavanje, ... i da sami radite naplatu i da sami jurite neplatise! Mislim da dalje ne treba da nabrajam jer to nece niko da radi u zgradi a ako neko i hoce sada sta ce biti posle?!

I na kraju cena svega toga: Uvodjenje gasa po stanu taksa je oko 1,500€ plus kotao plus prerada razvoda vode; uvodjenje grejanja na struju je cena kotla po stanu, novi razvod struje, prerada razvoda vode; uvodjenje grejanja po utrosku je prerada razvoda vode u zgradi, ugradnja kalorimetara, prerada podstanice. Na sve napred navedeno treba jos dodati i papirologiju i ogromno vreme i trud da se to sve uradi! Sve u svemo u zavisnosti od toga na sta se odlucite cena bi bila od 1,000 do 2,500€ po stanu!

Kako sam sve to prosao u zadnjih par godina ovo vam je iz licnog iskustva, ukoliko vas zanimaju detalji slobodno mi se obratite.
 
@termičar kraj naše zgrade prolaze gasne instalacije , sa druge strane ima tehnička etaza ispod cele zgrade gde se nalazi ogroman prostor preko 500 kvadrata , svaka vertikala stana ima ogroman dimljak koji je ugradjen verovatno za ne daj bože situacije. Moja ideja jeste da napravimo kotlarnicu na gas dole u tehničkoj etaži i samo da prevežemo grejanje na njega. E sad razumem što država očekuje da se prijavimo kao distributer naravno kontrola opreme koja se ugrađuje. Da li mi kao stambena zgrada s obzirom da se u sklopu naše zgrade nalaze prostorije koje koriste termo elektrane za čitavo naselje od 16 zgrada i naime oni nama ništa ne plaćaju iako se nalaze u sklopu naše zgrade za korišćenje tih prostorija koje se nalaze u sklopu naše zgrade na našoj adresi na zajedničkom delu svih stanara. Da li mi možemo da trazimo neku kompenzaciju od njih s obzirom da u pravnom smislu ne postoje na adresi ?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567788#p567788:1fwjdj74 je napisao(la):
KartmenBG » Ned Sep 16, 2018 1:36 am[/url]":1fwjdj74]
treba da sad ugradimo ventil nakon brojila koji ce da sprečava da se voda šeta kroz brojilo i nakucava dodatne kubike.

Mozete li malo detaljnije da objasnite na koji ventil mislite ?
Zar nema uvek 2 ventila, jedan pre sata (koji menja BVK po potrebi) i drugi posle sata koji menja SZ odnosno Gradsko stambeno?
I ako nije problem napisite koliki Vam je prosek m3 potrosene hladne vode.
 
Nepovratni ventil koji neće dopustiti da pristisak nakucava nepotrošene kubike koji pri svakom pustanju vode nagurava u iz gradske mreze i povlaci. Sve to se otkucava na satu pri čemu racionalnije korišćenje vode onda nema neku svrhu.
Evo račun za jul mesec za jednog clana je 5.33 m3 hladne vode. Nama održava zgradu VUB 2 i jako smo zadovoljni sa njima.
 
Kod nas je 6.5 m3 po clanu.
Kad pomnozim sa brojem stanara podelim sa brojem stanova, ispade da svaki stan trosi oko 21 m3 mesecno ili oko 700 litara dnevno.
Ja mislim da je to malo mnogo.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567875#p567875:n7kl9898 je napisao(la):
KartmenBG » 16 Sep 2018 02:34 pm[/url]":n7kl9898]@termičar kraj naše zgrade prolaze gasne instalacije , sa druge strane ima tehnička etaza ispod cele zgrade gde se nalazi ogroman prostor preko 500 kvadrata , svaka vertikala stana ima ogroman dimljak koji je ugradjen verovatno za ne daj bože situacije. Moja ideja jeste da napravimo kotlarnicu na gas dole u tehničkoj etaži i samo da prevežemo grejanje na njega. E sad razumem što država očekuje da se prijavimo kao distributer naravno kontrola opreme koja se ugrađuje. Da li mi kao stambena zgrada s obzirom da se u sklopu naše zgrade nalaze prostorije koje koriste termo elektrane za čitavo naselje od 16 zgrada i naime oni nama ništa ne plaćaju iako se nalaze u sklopu naše zgrade za korišćenje tih prostorija koje se nalaze u sklopu naše zgrade na našoj adresi na zajedničkom delu svih stanara. Da li mi možemo da trazimo neku kompenzaciju od njih s obzirom da u pravnom smislu ne postoje na adresi ?

Mnogo pitanja ali da krenem redom uz napomenu da ne radim ni u nekoj gasnoj firmi ni u elektranama tako da se za vazece propise treba detaljno raspitati.

Ideja o jedinstvenoj gasnoj kotlarnici je bila i moja i slazem se sa vama da je najbolja ali u mom slucaju, iz vise razloga, neizvodljiva. Da bi napravili gasnu kotlarnicu koja bi grejala celu zgradu potrebno je sledece: Kotlarnica moze biti ukupana do max. 2/3 i mora da ima prirodnu ventilaciju. Treba da se registrujete kao distributer toplote i da sklopite ugovor za distributerom gasa, pre svega toga neophodni su svi projekti i dozvole (saglasnosti). Problem je stavka u ugovoru da vi kao stambena zajednica mesecno placate distributeru a sami skupljate novac od stanara ili u prevodu ako neko ne placa morate vi za njega da platite jer ce distributer da iskljuci kotlarnicu! Posle toga sledi odrazavanje kotlarnice i opreme a pre toga ide ugradnja termostatskih ventila i ventila za balansiranje po radijatoru odnosno vertikali kao i obuka stanara da koriste termostatske ventile (to je najmanji problem koji imate).

Ako vam ovo napred navedeno nije dovoljno da odustanete evo jos malo razloga: Cilj gradaskih vlasti i elektrana je da se ukinu sve individualne kotlarnice i da se svi vezu na njihov sistem (pogotovo sa idejom izgradnje toplovoda iz Obrenovca) tako da ce dobijanje dozvola i saglasnosti biti dosta otezano! Cena odrzavanja gasne kotlarnice i zadovoljavanje svih zakonskih odredbi je veoma skupo i komplikovano za pojedince (stambene zajednice) jer je to veliki posao i odgovornost (redovni pregledi, merenja zagadjenja, odrzavanje cevnog sistema za toplu vodu i radijatora, stelovanje rada, ...). Ko ce to da radi u zgradi i to jos besplatno?! Da vas ne plasim previse, probajte da se raspitate pa sami odlucite.

Sto se tice prostora podstanice ja mislim da je to u nadleznosti (pa mozda caki i u vlasnistvu) elektrana jer kada je oni preuzmu od stanara oni postaju vlasnici celokupne opreme u njoj i samo oni imaju kljuc od iste. Ja jos nisam cuo da oni nekome za to placaju.

Na zalost mi u nasoj zgradi smo se prikljucili na elektrane jer jednostavno nismo imali ni jedno drugo resenje ili tacnije postoji teorijska mogucnost ali prakticno je to neizvodljivo! Pune 3 godine smo pokusavali da nadjemo neku drugu mogucnost jer nam ispred zgrade prolazi i gasovod i toplovod ali jednostavno nije moglo iz mnogo razloga. Toplotne pumpe (vazduh - voda) ugradjene po stanu zaboravite jer prakticno za stanove ispod 100m2 nisu isplatljive jer je cena opreme skoro ista za stan o 60m2 i za stanove preko 100m2. Skoro sam saznao da postoje jos i drugi nacini i ostao sam sokiran ali evo linka pa procitajte sami (nisam clan DJB/nijedne stranke, niti ovo postavljam iz politickih razloga, nego kao primer da postoje firme koje greju gradjane u Beogradu a nisu elektrane sto je za mene bila novost!): http://dostaje*******ilo.rs/blog/2017/11/14/o ... adijatori/

Pozdrav
 
Hvala vam puno na informacijama. Tehnička etaža po navedenom ima sve ispunjene kriterijume da u nju može da se izgradi kotlarnica, naime ukopana je upola, ima prirodnu ventilaciju. Da li na primer mozemo da angazujemo firmu koja je već registrovana kao distributer i sa njom sklopimo ugovor o održavanju jer postoje firme koje se bave time. Sa druge strane većinskom odlukom stanara može ta stavka da se uvrsti u objedinjenu uplatnicu. Takođe li mi mozemo da trazimo da nam smanje potrošnju ugradnjom centralnog kalometra na ulazu u našu zgradu jer količina ugrejane vode debelo prevazilazi potrebe nase zgrade i time smanjimo troškove jer kao sto sam rekao previse je toplo u stanovima i držimo otvorene prozore zimi?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567892#p567892:3n6o6rb8 je napisao(la):
KartmenBG » 16 Sep 2018 04:24 pm[/url]":3n6o6rb8]Hvala vam puno na informacijama. Tehnička etaža po navedenom ima sve ispunjene kriterijume da u nju može da se izgradi kotlarnica, naime ukopana je upola, ima prirodnu ventilaciju. Da li na primer mozemo da angazujemo firmu koja je već registrovana kao distributer i sa njom sklopimo ugovor o održavanju jer postoje firme koje se bave time. Sa druge strane većinskom odlukom stanara može ta stavka da se uvrsti u objedinjenu uplatnicu. Takođe li mi mozemo da trazimo da nam smanje potrošnju ugradnjom centralnog kalometra na ulazu u našu zgradu jer količina ugrejane vode debelo prevazilazi potrebe nase zgrade i time smanjimo troškove jer kao sto sam rekao previse je toplo u stanovima i držimo otvorene prozore zimi?

Na zalost odgovore na sva pitanja u vezi gasne kotlarnice moze samo da vam da distributer gasa (ciji je gasovod najblize vasoj zgradi). Po mom iskustvu Beogas je otvoreniji prema tim idejama a Srbijagas je tezak ko crna zemlja!

Malo mesate potrosnu toplu vodu i grejanje. To su dva da kazem nezavisna sistema (nisu po tome jer je izvor toplote elektrane ali po razvodu jesu) i za sve to se morate obratiti elektranama (u Zemunu im je mislim centrala za takve stvari).

Ugradnja termostatskih ventila na radijatorima bi vam resila problem pregrevanja stanova ali ne i cene jer posto placate po m2 sasvim im je irelevantno koliko toplote potrosite!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567889#p567889:1ltv9x9x je napisao(la):
casting » Ned Sep 16, 2018 5:05 pm[/url]":1ltv9x9x]Kod nas je 6.5 m3 po clanu.
Kad pomnozim sa brojem stanara podelim sa brojem stanova, ispade da svaki stan trosi oko 21 m3 mesecno ili oko 700 litara dnevno.
Ja mislim da je to malo mnogo.

Tačno tako , simtomatično je da i u našoj zgradi cifra od 21m3 je potrošnja sto nije tačno jer vrlo dobro znam šta je 9 m3 imam cisternu na selu koja ima toliki kapacitet i znam koliko traje ta voda jer sam leti po mesec dana a sa tom vodom sta sve radim. Moraću da počnem da proveravam radnike koji očitavaju vodomere jer bezobrazluka vezanog za potrošnju očigledno postoji.

Imao sam prepirku sa vodovodom koji je uredno dostavljao račun za vodu da stanovi prosečno užasnu cifru da sad ne slažem koja je bila u pitanju ali računi su došli 3.500 rsd nakon 3 puta molbe da dođu i očitaju nakon čega su govorili da su očitai otvorio sam šahtu koja je kao omanja prostorija i zatekao vodomere koji su u dubokoj vodi i postavio im pitanje da li oni imaju neku specijalnu podvodnu opremu kojom očitavaju stanje na brojilu na šta su mi odgovorili onako drsko i bezobrazno u e-mailu “da” nakon čega sam zvao sve moguce sektore u vodovodu da ih pitam da li oni mene je**** zaje*********ju ali definitivno krenucu da kontrolišem vodomere mesečno jer bezobrazluku vodovoda moram da stanem na put s obzirom da nemam kuću pa da trošim dvocifreni broj kubika mesečno .
 
Postoji mjerac isporucene toplote u zgradi ocitava se daljinski ....
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567885#p567885:16wzq3vv je napisao(la):
KartmenBG » Ned Sep 16, 2018 4:56 pm[/url]":16wzq3vv]Nepovratni ventil koji neće dopustiti da pristisak nakucava nepotrošene kubike koji pri svakom pustanju vode nagurava u iz gradske mreze i povlaci. Sve to se otkucava na satu pri čemu racionalnije korišćenje vode onda nema neku svrhu.
Evo račun za jul mesec za jednog clana je 5.33 m3 hladne vode. Nama održava zgradu VUB 2 i jako smo zadovoljni sa njima.
Da li se taj ventil se stavlja posle sata posto sam cuo pre sada ne sme nista da se montira?

Imao sam prepirku sa vodovodom koji je uredno dostavljao račun za vodu da stanovi prosečno užasnu cifru da sad ne slažem koja je bila u pitanju ali računi su došli 3.500 rsd nakon 3 puta molbe da dođu i očitaju nakon čega su govorili da su očitai otvorio sam šahtu koja je kao omanja prostorija i zatekao vodomere koji su u dubokoj vodi i postavio im pitanje da li oni imaju neku specijalnu podvodnu opremu kojom očitavaju stanje na brojilu na šta su mi odgovorili onako drsko i bezobrazno u e-mailu “da” nakon čega sam zvao sve moguce sektore u vodovodu da ih pitam da li oni mene je**** zaje*********ju ali definitivno krenucu da kontrolišem vodomere mesečno jer bezobrazluku vodovoda moram da stanem na put s obzirom da nemam kuću pa da trošim dvocifreni broj kubika mesečno .
Jako su bahati i preko telefona i preko mail-a. Obrazlozenje im je da je nasa potrosnja ispod ili u skladu sa prosekom na nivou grada Beograda.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=567901#p567901:16wzq3vv je napisao(la):
B.Vladimir » Ned Sep 16, 2018 6:52 pm[/url]":16wzq3vv]Kako dobijete tu cifru po kubiku, cifru sa infostana podelite sa ~56din pa sa brojem clanova?
Gore desno na infostan uplatnici imas "clanova domacinstva" , "clanovi u ulazu" , "hladna voda" .
Kako je u 99 % slucajeva raspodela po broju clanova, podeli hladnu vodu sa brojem clanova domacinstva a onda pomnozi sa brojem clanova u ulazu. Dobices ukupan broj kubika za celu zgradu. Posle podeli sa brojem stanova i dobices okvirnu potrosnju po stanu.
 
Ako se svi stanari sloze ( a oko smanjenja troškova se obicno vecina dogovori ) možeš bilo sta da radis sve do vodomera jer vodomer je granica gde prestaje nadležnost vodovoda i počinje nadležnost preduzeća koje održava nadležna firma (gradsko stambeno ili Vojna ustanova Beograd 2) sa kojima ti kao upravnik tražiš njima ponudu da ti dostave za to i posle pokupiš saglasnosti stanara i bacas ih na posao . Ti mozeš sto se vodovoda tiče da radiš sta hoćeš oni (vodovod) ti samo dopremaju vodu a kako ces i sta ćeš sa njom nije njihov problem . Ja trenutno cekam ponudu da dobijem od VUB2 da instaliramo to . Inace iako su neorganizovani kao firma izuzetno su povoljni i kvalitetni. Mnogi su mi govorili da se prebaci zgrada na stambeno medjutim ne znam da li bih stambeno za 3 meseca popravilo lift, otčepilo sve oluke, zamenilo kanalizacionu cev, zamenilo rasvetu, popravilo ventilaciju itd. Posto zgrada koju sam preuzeo zaista je bila u rasulu ... inače mi smo dve vrhunske kamere sa snimačem i ugradnjom platili oko 8.900
 
Nego da li možemo da iz podstanice trazimo da nam toplane na primer smanje potrošnju na mernom mestu jer nAm isporučuju više toplotne energije nego sto je većini stanara potrebno i samim tim da imamo manje račune jer smo na daljinskom grejanju i nemamo delitelje
 
Vrh