Šta je novo?

Voždove Kapije [ Stambeno poslovni kompleks | 70 000 m² ]

Ko je bio ovlašćeno lice za podnošenje registracione prijave?

Nadam se da isti podnošenjem prijave nije učinio neko kazneno delo?
 
Lupeta.
Za prethodnih godinu dana niko nije platio kaznu zbog ne izabranog upravnika. Nisu morali da budu toliko ažurni :D

Pored toga, kazna je manja od jedne mesečne cene "održavanja" !

Pored toga, ne piše šta će se održavati u novoj zgradi koja je još pod garancijom :)
 
Mozda se pomenuta gospodja vec nakupila para za stanove u Central Gardenu pa je kapital porastao sa 100 dinara?
Dobro i, mi cemo placati 400 dinara mesecno a sta dobijamo?
Pecat? Bankovni racun? I sta jos? Pa evo sami cemo da se orgnizujemo medju sobom i sve to da uradimo. Verujem da ce u zgradi biti 99% akademskog sveta i da svako moze da da svoj mali doprinos da sve to zavrsimo sami. Evo za drugu fazu recimo cemo sami upiasi zgradu u sistem skupstine stanara. Ne treba nam niciji savet, niti da ta gospodja proseta stikle da pokupi pecat i otvori racun.
Lepo je smisljen taj sistem da stanari placaju njenu platu a sta ona radi?

Ajde ako neko ima par minuta vremena neka mi napise koji je njen posao (osim sto ce da otvori racun u banci, da pribavi pecat i da ima svog knjigovodju koji ce da knjizi pare koje mi uplatimo)?
Za sta mi uplacujemo 400 dinara ako vec placamo firmu koja odrzava zgradu/dvoriste/parkinge?
Da necemo mozda da skupljamo pare da renoviramo odmah nesto? Novi lifotvi, krecenje zidova??
 
Izem ti zakon po kome to može biti dovoljan početni kapital. Milion dinara bi trebao da bude neki minimum za doo.
 
Upravnik zgrade mora da postoji, ovde je glavno pitanje kako je izabrana ta firma tj. da li je odrzana skupstina (gde su stanari glasali), ili nije.
 
Skupština stanara nije održana, jer nisu svi preuzeli stanove.
Inače mislim da zgrada treba da ima neki fond, a pitanje je koliko. Još važnije pitanje je ko tim novcem upravlja i koliko je to teabsparentno
 
Naravno da upravnik mora da postoji ali to valjda moze da bude i neko od stanara ako on to zeli kao neka vrsta Predsednika skupstine stanara ili stambene zajednice. Ako niko ne zeli onda se bira upravnik ili ga opstina sama dodeljuje. Upravo to, glavno pitanje je KO JE NAMETNUO tu agenciju?
 
džagi":me4exibv je napisao(la):
Štampani beton by VK
Ma nemoj da se brines. To je renomirani proizvodjac betona renomiranog investitora. To je ili fatamorgana ili takva šara na betonu

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 
Jel ima tema samo za ovo oko upravnika i novog zakona?
Ne bi da offujem mnogo, ali vreme će pokazati da kao što gradsko stambeno nije ništa radilo sa parama koje su svi uplaćivali preko infostana (uključujući i prinudnu naplatu), tako ni ovi ništa neće uraditi na praktičnom održavanju objekta i lifta posebno kao najskupljeg pojedinačnog dela.

Mora da se plaća održavanje nekome ali upravnik nije neophodan. U starim zgradama gde je infostan uvek postojao nema nikakvog osnova za bilo kakve kazne jer je zakonski minimum ispunjen.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
Stambene zajednice u Otokara Keršovanija i Bilećkoj, zgrade 7 i 8, nisu donele odluku o angažovanju profesionalnog upravnika, jer nisu održale ni prvu sednicu skupštine SZ, a takvu odluku po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ne može doneti Investitor i on ne može poveriti poslove profesionalnog upravljanja bilo kome, jer je to protivno Zakonu, pa su protivno zakonom propisanoj proceduri uzurpirana ovlašćenja profesionalnog upravljanja bez zaključenog ugovora iz člana 56 stav 4 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=568776#p568776:2simj3xc je napisao(la):
dejjan » Čet Sep 20, 2018 6:32 pm[/url]":2simj3xc]Po meni, stambena zajednica ne postoji ako nisu svi stanovi prodati.

Šta je onda, ako nije stambena zajednica? Stambena zajednica ne uslovljava da se prodaju svi stanovi, već da postoji neki minimum prodatih stanova. Da li su to dve ili tri stambene jedinice, treba pogledati u zakonu.
 
Ako niko ne živi, ne može biti zajednica nego je investitor isključivi vlasnik i jedini odgovoran za održavanje. Zakon o stambenim zajednicama ne prepoznaje objekat u izgradnji. Kako ćeš volju budućih vlasnika da uključiš ?

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
U izgradnji? Post se odnosio na završenu zgradu, useljenu sa nekoliko stanova.
 
Zakon kaže da čim dva posebna dela ( stan ili lokal) dobiju vlasnike skupština mora da se oformi. Ako investitor nije prodao sve stanove i on učestvuje u radu skupštine srazmerno broju stanova koje ima. Takođe, plaća sve obaveze kao i vi koji ste stanove ili lokale kupili.
Ovo je malo lov u mutnom jer sigurno inspekcija neće da lovi nove, još neuseljene, zgrade kad nisu počeli da jure ni ove ostale. Ali, u suštini, sve je po zakonu.
Vi možete da se organizujete koliko već danas. Da zakažete sednicu za tri dana ( mora da postoji taj rok, ukoliko nije hitan slučaj) i da na sednici izaberete upravnika. Za upravnika iz vaših redova vam je potrebno 51% glasova. Za izbor profesionalnog upravnika se ide na dve trećine glasova.
Evo tema na forumu: viewtopic.php?f=3&t=3630
 
Profesionalni upravnik je već počeo sa radom i dostavlja uplatnice za svoje usluge, ali nije izabran po zakonu.
U obaveštenju u jednom od prethodnih postova na ovoj temi profesionalni upravnik kaže da nije održana prva sednica Skupštine a da ih godišnje treba držati bar dve.
Kako je onda izabran ako je u nadležnosti Skupštine da bira upravnika ili profesionalnog upravnika.
PF u obaveštenju kaže i da ju je Investitor angazovao jer mora se priznati da se vlasnici ne bi mogli saglasiti i u roku od 30 dana izabrati profesionalnog upravnika, čime se priznaje da su vlasnici morali biti pitani ali im se zbog njihove nesposobnosti i nemogučnosti usaglašavanja pomaže u tome, iako im nije ni data prilika za iskažu svoje mišljenje.
Investitor može da učestvuje sa pravom glasa za svaki neprodati stan u radu i odlučivanju Skupštine ali ne može da odlučuje u ime vlasnika prodatih stanova i da jednostrano svojom odlukom nekom poverava poslove profesionalnog upravljanja i bira profesionalnog upravnika i da bez saglasnosti vlasnika određuje sadržinu ugovora koji se odnosi na njih, počev od 400 dinara mesečno pa na dalje.
Da li je neko od vlasnika dobio taj ugovor?
 
Слажем се са вама. Може неко да оде до општине и затражи на увид документацију по којој је изабран проф. управник. Тамо морају бити достављени потписи власника станова....
 
Kao što sam već napisao, taj upravnik je ponikao od investitora tj. od central gardena. Opština je svakako u dosluji sa većim investitorima tako da u opštini verovatno ništa ne možete dobiti. Koja je to adresa? Registar Katastra je javan i pojedine odluke su tamo arhivirane...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
Pitanje je samo da li se tu uopste nesto moze promeniti. Ako je investitor jos uvek vlasnik velikog broja stanova, on će opet imati većinski glas da odlucuje o postavljanju upravnika. Teško da će baš svi vlasnici stanova da se pojave na toj eventualnoj sednici i da ce imati vise od 51 posto glasova. Po mom misljenju, to je bitka protiv vetrenjača. Možda bi ipak bilo korisno "pokazati mu zube", tražiti na uvid ugovor sa upravnikom, ko su potpisnici i sl. Da ne pomisli da smo totalne ovce i da može i u buduće da radi baš sve šti hoće, na naš račun.
 
Pa cekajte, ako je investitor vlasnik vecine stanova to znaci da on moze da bira kako mu se hoce. On je znaci mogao da izabere jos bahatijeg upravnika i da mesecna tarifa bude 5000 dinara. I sta onda? Morali bi da placamo 5000 dinara mesecno jer je eto "vecina" tako odlucila. Kada se svi usele, treba sazvati sastanak ili ici jednostavno od vrata do vrata i videti da li ostaviti tu fantomsku firmu sa nelegalno izabranim upravnikom i videti sta dalje

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 
Mislim da je, na žalost, upravo tako, i da he to što vi predlažete, jedino rešenje. Pitanje je samo kako to organizovati. Ko bi se prihvatio da to uradi? Bilo bi možda najbolje najpre se dogovoriti putem interneta
 
Sigurno je tu investitor uhvatio neke cake da se registruje, pitanje samo sta je uradio.
Meni u celoj prici nije jasno kako je bilo sta pokrenuto, zvanicno useljenje, prikljucci na infrastrukturu, formiranje stambene zajednice, kad je prema izdatim dozvolama i prijavama radova izgradnja trafostanice u toku, a upotrebna dozvola objekta nije ni blizu. Znaci tu nema ni katastra bez upotrebne ni bilo cega. Na osnovu kojih papira je bilo sta radjeno?
Formiranje stambene zajednice objekta koji je papiroloski jos uvek u fazi izgradnje?

Proverite da li morate bilo sta da placate do izdavanja upotrebne dozvole, mislim na stambenu zajednicu i privatno odrzavanje.
"Ono što je veoma važno, novoizgrađeni objekat se može koristiti samo i isključivo nakon pribavljanja upotrebne dozvole, koju izdaje organ nadležan za izdavanje odobrenja za izgradnju, dakle organ gradske ili opštinske uprave, zavisno od površine objekta."
https://www.halooglasi.com/clanci/nekre ... njizb/1516
 
Vrh