Šta je novo?

1914-2014 - 100 година Првог светског рата

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=568886#p568886:3ue21k1d je napisao(la):
Drakche » 21 Sep 2018 08:32 am[/url]":3ue21k1d]

i 60 godina od istorijskog NE Staljinu (1948).

Slabo ti to računaš :laugh:
 
Došao sam do jedne interesantne knjige Slavoljuba Šterića - Borbe od Dunava do Vrbovca 1915. Citiraću par važnih i zanimljivih delova posvećenih Makenzenovoj ofanzivi na Srbiju u oktobru 1915, tj. bombardovanju Smedereva i prelasku Dunava od strane nemačkih trupa, kao uvodu u slom Srbije i albansku golgotu:

"Smederevo je već od 1. oktobra granatirano, ali slabom vatrom po nekoliko granata na dan, sa ciljem da se izvrše korekture i pripreme tačni elementi za artiljerijsku vatrenu pripremu. Jači artiljerijski napadi vršeni su od 6. oktobra, narednog dana i noću izmedju 7. i 8. oktobra, kada je granatirana Skela u Godominu. Tokom celog dana 8. oktobra granatiranje je nastavljeno poljskom i teškom artiljerijom. Naročito su teška razaranja nanosila orudja od 305 mm i merzeri Debela Berta od 420 mm. Ovakva orudja nalazila su se na vatrenom položaju kod današnje ciglane u Kovinu.. U varoši je bio veliki broj ranjenih i poginulih civila.. Artiljerci su radili punom parom i Smederevo je gadjano koliko se samo moglo. Jaka svetlost od eksplozija osvetljavala je grad"
 
Nastavak i citat nemačkog majora Besela o tome kako su vršene pripreme i prelazak 3. nemačkog korpusa kod Smedereva: "... desni korpus nemačke 11. armije učestvovao je na dva podeljena fronta kod Semendrije. Dunav je bio 1000 jardi širok sa promenljivim strujama i od 15-30 jardi dubok...Napadač je imao prednost zbog velikog ostrva sa gustom šumom..Prelazak je bio odredjen da počne u 3:45 rano ujutro, 9. oktobra, a levi sektor 3. bataljona je prešao i formirao mostobran do 6:30. U desnom sektoru je bilo odlaganja i nevolja. 53 pontona sa skoro 1000 pešadinaca na palubi, budući da su kasnili jedan sat, bili su potpali pod jaku pešadijsku i artiljerijsku vatru. Počelo je odmah postavljanje mostova na obe strane obale. Do 16. oktobra nemačka 11. armija je bila preko Dunava, ali još uvek bez mosta iza. 17. oktobra stigao je ploveći most i do 20. oktobra ovaj most je bio postavljen...pobeda nad Srbijom izvedena je sjajno od početka do kraja i završena za mesec- mesec i po. "
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=566481#p566481:2pk3ymwh je napisao(la):
Гага » 11 Сеп 2018 01:26 am[/url]":2pk3ymwh]Да се присетимо и овог детаља историје

Парњача „Костолац” са Солунског фронта касни за Париз
Парна локомотива која се налази у Железничком музеју у Пожеги требало је да буде изложена као експонат на обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата

http://www.politika.rs/scc/clanak/41050 ... i-za-Pariz


file.php
Парњача "Костолац" или ти „Двоглава аждаја” отпремљена за Париз на прославу 100-годишњице завршетка Првог светског рата.



„Двоглава аждаја” отпремљена у Париз на прославу победе у Великом рату
Mала парњача из Железничког музеја у Пожеги је кренула на велику прославу века победе
http://www.politika.rs/scc/clanak/41362 ... likom-ratu
 
...Nemački ratni dopisnik Kurt Flerike ovako je opisao neke zanimljive detalje prelaska Dunava:

"General Galvic je imao zadatak da izvrši prelazak Dunava na širokom frontu, poteza 40 km i da otvori svojim daljim napredovanjem dovoljno sigurnu osnovu (mostobran). Sve je zavisilo od toga da li će se Srbi zadržati van glavnih pravaca proboja. To je uspevalo veštim prividnim manevrima i veštim prikrivanjem priprema, koje su se vršile sa pravom, jasnom temeljitošću. Mnoštvo telefonskih žica protezalo se uzduž i popreko, preko skrivenih rečnih ostrva i nosile nužna naredjenja do najudaljenijih tačaka...Svaki mitraljez je imao svoj tačno odredjen zadatak...Ogromne količine drva liferovane su iz Erdeljskih šuma omorike, ali stotine pontona, koji su bili neophodni, dolazili su sa Rajne, Vezera, sa mora, odasvud gde su bili nepotrebni. Čak je bio jedan odred mornara iz Dancinga sa svojim teškim čamcima koji plove preko podvodnih stena. Oni su se naročito izvanredno pokazali pri kasnijem dovodjenju pojačanja, za vreme olujnog vremena...
 
...Artiljerac Galvic nije štedeo topove. Topovi i haubice najtežeg kalibra bili su postavljani u velikom broju. Ta bogata raznolikost na okolnim uzvišenjima, nakitila je padine na onoj strani i doline iza njih, lancem praskavih granata. Sve do severnih balkanskih brda čulo se potmulo dejstvo nemačkih topova i duboko u Banatu. Užasavali su se seljaci pred neprekidnim i sve jačim rikanjem artiljerije. Iz polja kukuruza, iz voćnjaka, iza grmlja rečnih ostrva..sevalo je, praskalo, grmelo i od šištećih, brujećih, urlajućih granata svih veličina i dometa stvoren je brzo most preko reke, ispod kojeg su mogli sigurno da prolaze spremljena plovna vozila. Snopovi šrapnela praštali su u poljima kukuruza, koja su bukvalno preorana granatama. Noć bljuje vatru, zemlja se trese, a vazduh drhti pod metalnom tutnjavom teških haubičkih granata. Gde su one praskale, izbijali su svetleći snopovi u svim pravcima i noć je buktala zastrašujuće i blještavo. Bila je osuta vatra najgore vrste, koja je brisala uzvišenja na obali, što je značilo odstupanje izrešetanih srpskih četa...
 
...Skoro da su sve ljudske muke i procene u poslednjem trenutku bile osujećene voljom prirode. Duvala je košava, jesenji vetar ovih predela, zastrašujući orkan, bič zemlje, planinsko dete, kao fen, suvi vetar sa Alpa. On ruši sve što nije prikovano i zakucano, rasplamsava požare, uzburkava sive talase, snažne reke do vrtloga i bele pene, pa se poistovećuje sa divljim uzburkanim morem i bez spasa odvlači sve sa sobom, jezivo lep prizor. Dok je košava besnela, ma koliko dugo, bio je potpuno isključen prelazak preko Dunava. Srećom, nebo je imalo razumevanja i upravo 7. oktobra reka se prilično smirila, iako su talasi uzburkane reke bili još dovoljno visoki. Ali, kada je 9. oktobra prelaz bio završen, povratilo se nevreme i stavilo je na jaku probu postojanost, u medjuvremenu izgradjenog pontonskog mosta. On ječi i stenje na svim spojevima i njiše se kao igračka na pobesnelim talasima..Strahovita buka, komadi greda, zaprepašćena vika ljudi, uplašeno njištanje konja, i grdosija nestaje u bujici. Ljudska tehnika nije odolela snazi oluje i težini artiljerije. "
 
Sutra će biti 100 godina od oslobođenja Beograda.

Ima li neko fotografije ulaska srpske vojske/defilea/parade/dočeka u dobroj rezoluciji, da postavi ovde? Relja je okačio nešto par strana unazad, ali su i te fotografije mutne. Na netu ne nalazim ništa zadovoljavajuće.
 
Prvi broj dnevnog lista Pravda neposredno nakon oslobodjenja Beograda. Urednik novina u tom trenutku je bio Mosa Pijade.
Pogledajte prilog 1
 
I prođe tih 100 godina....

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=C3A7ifR6n6E[/youtube]
 
Istražujući originalne 35mm nitritne filmove snimljene tokom I Sv. Rata, britanski filmadžija Bill Morrison sastavio je jedinstveno vizuelno istraživanje iz snimaka koje moderna publika ranije nije videla.

Muzika: Aleksandra Vrebalov
Izvodi: Kronos Quartet

Vredi da se pogleda.

Beyond Zero: 1914-1918
 
Zbog cega na РТВ i dalје stoji 1918. Ponos, a na РТС ne?
 
Nagadjam samo...
Nakon oslobodjenja predratne srbije i zvanicnog kraja 1. svetskog rata (potpisivanjem primirja u Francuskoj) prosloje jos neko vreme dok su lokalne zajednice u vojvodini proglasile prisajedinjenje sa srbijom.
Madjarska (ugarska) je bila u rasulu, te je "neplanirano" i subotica usla u sastav SHS, a malo je faliloda istu sudbinu dozivi i Segedin...

Sent from my HTC Desire 526G dual sim using Tapatalk
 


Чини ми се да нема теме други св рат или сл, овај аутентични документ и његов крајње злослутни садржај из фебруара 1944 су свакако директна последица првог дец 1918 и монструозне одлуке александра кељмендија да нас уједини са највећим србомрсцима који постоје.

И после нек неко каже како лажна и, у највећој могућој мери, измишљена комунистичка историја не треба да се раскринка и прође кроз ревизију.
 
Па оне комуњарске флоскуле о српској буржоаској хегемонији су још од почетка двадесетих биле потпуно нескривене, вероватноћа да нешто овакво није постојало је равна нули, а преки судови и српске масовне гробнице из периода 1944/46 му свакако дају неспорну аутенетичност. Познато је да су побијени сви срби средњег и вишег сталежа како би гологузи шумски разбојници што лакше поделили њихову имовину. Тешко баш да је све то било стихијски и да није систематски припремано оваквим и сличним документима. Преписка свакако није била за широке масе већ за индоктринирано-лојални главни штаб, самим тим су и намере потпуно нескривене.
Аутентичност конкретно овог документа се лако може проверити одласком у архив назначен на печату.
 
Аха, добро.
Ја ипак остајем при ономе да "аутентичан" значи: истинит, изворни, прави, непатворен, веродостојан, нефабрикован да би се као скен скена деценијама касније post-festum користио као аргумент на интернету.
Па чак да изгледа као да су га из зезања правили у фотошопу на njuz.net.

(Успут, поред свих комичних мањкавости оваквог "документа", партизани су, у оним веома ретким приликама када су користили за четнике назив Југословенска војска у отаџбини, редовно користили наводнике, и "такозвана", "тзв.", "наводна". И звали их да пређу у партизане, више пута, што су многи и прихавтили, што данас није популарно да се прича. Немој да се брукаш.)
 
Ovo je autentičan dokument?

Hajde da ostavim 1% šanse, ali ovo nema šanse da je originalni dokument koji se tek sada pojavljuje.
 
relja":1k2a2m3k je napisao(la):
Аха, добро.
Ја ипак остајем при ономе да "аутентичан" значи: истинит, изворни, прави, непатворен, веродостојан, нефабрикован да би се као скен скена деценијама касније post-festum користио као аргумент на интернету.
Па чак да изгледа као да су га из зезања правили у фотошопу на njuz.net.

(Успут, поред свих комичних мањкавости оваквог "документа", партизани су, у оним веома ретким приликама када су користили за четнике назив Југословенска војска у отаџбини, редовно користили наводнике, и "такозвана", "тзв.", "наводна". И звали их да пређу у партизане, више пута, што су многи и прихавтили, што данас није популарно да се прича. Немој да се брукаш.)

Наравно да су прихватали и прелазили да би спашавали живу главу, а једини који се брукају су заговорници лажне ноб историје иако постоји доступна јасна и прецизна немачка архива о томе колико је ´жесток` био партизански отпор и колико су укупно провели дана у борби са њима. Буквално пар недеља, пре наиласка руса.
А и одлично се зна ко је био регуларан а ко ´тзв` за читаво трајање рата.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687795#p687795:29jizx9f je napisao(la):
astrodule » 11 Dec 2019 12:00 pm[/url]":29jizx9f]Ovo je autentičan dokument?

Hajde da ostavim 1% šanse, ali ovo nema šanse da je originalni dokument koji se tek sada pojavljuje.

Ни 1%.
Али није важно шта је "аутентично" него оно у шта човек жели да верује...па било то чак и суштинско значење израза "аутентично".
 
Тако је, браво, аутентичност суштине и јесте најбитнија. А суштина је овде свакако потпуно неспорна као и једнако неспорни ист догађаји који нису могли да се десе без оваквих директива макар и у форми интерног документа.
 
Vrh