Šta je novo?

Sava centar

Стазе наравно стоје на стубовима, испод није насипана земља, ако те толико занима, можеш се завући испод стазе и измерити колика је била висина пре насипања.
Компликовано и скупо одржавање.
 
Izvor: B92.net

Mišković još ne može do Sava centra zbog "tehničke greške"
Odluka o Sava centru čeka izmenu u rebalansu programa poslovanja, rekao je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada.

Zbog tih promena biznismen Miroslav Mišković praktično još uvek ne može da dođe do ovog kompleksa, kako je bio jedini zainteresovani ponuđač na prošlom tenderu.

"Odluka o Sava centru nije vezana za javno privatno partnerstvo, vezana je za rebalans programa poslovanja dva preduzeća – Sava centra i Puteva Beograd, gde je došlo do tehničke greške prilikom objave poslovanja pa se dodaje po jedna rečenica u oba rebalansa“, objašnajva Nikodijević za TV Prva.

Najbitnije, ističe, za građene je kada će biti potpisan ugovor o privatnom partnerstvu za Sava centar, a ta tema će biti drugi put na dnevnom redu Skupštine.

Podsetimo, Sava centar već dve godine traži privatnog partnera koji bi ga renovirao i gazdovao njime.

Prvi tender za izbor privatnog partnera koji bi rekonstruisao ovo zdanje, dobio 49 odsto vlasništva (većinski vlasnik bi ostao Grad Beograd), ali pravo da postavi svoj menadžment i rukovodi "Sava centrom“, Grad Beograd je raspisao još u februaru 2016. Tada su pristigle dve ozbiljne ponude: jedna od strane Delta holdinga i druga koju je podneo konzorcijum državnih firmi koji su činili Aerodrom "Nikola Tesla“, "Beogradski sajam“ i "Energoprojekt“. Oni su prošli dva tenderska kruga, ali se na treći niko nije odazvao. Krajem prošle godine, raspisan je i drugi tender na koji je pristigla samo ponuda "Delte“.
Čini mi se da su shvatili nivo svoje sposobnosti i da ne znaju šta će sa SC-om, tako da nije nemoguće da će na kraju Delta ući u partnerstvo sa gradom.
 
Nadam se da ce uz SC dobiti i gradjevinsku za okolne placeve. Logicno bi mi bilo da je Intercontinental vazan za ovu pricu.
 
Pa shvatili su da im niko neće dati pare kao Miško, a vođa je pričao protiv njega, pa mora sve to da se ispegla da ne bi glasači pomislili da su ovce (tj, ako do sada nisu skapirali)...
 
Da su bili pametni ovo je trebalo jos odavno da se resi, kontam da su sad troskovi jos vise narasli, dok se oni smiluju da skontaju koliko su nesposobni !!!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=585720#p585720:127t5qut je napisao(la):
astrodule » Pon Dec 03, 2018 11:22 am[/url]":127t5qut]Pa shvatili su da im niko neće dati pare kao Miško, a vođa je pričao protiv njega (tj, ako do sada nisu skapirali)...

Sledece godine u oktobru/novembru Srbija ce biti domacin godisnjeg zasedanja Skupstine Interparlamentarne Unije (IPU) koje je ove godine bilo u Zenevi. Posto je Sava centar vec "zakupljen" za tu priliku, a drzava izdvojila skoro 5 miliona evra iz budzeta za celokupnu organizaciju, jedan(Verovatno manji deo) ce biti ulozen u privremeno "sminkanje" sale i okolnog enterijera samo za tu priliku, sto naravno nije resenje, ali eto...
 
E hvala steta ali voda je bila ustajala imala miris tu su bile i zabe i komarci itd ...Dosta problema na zalost ....
 
Sava centar ipak Miškoviću? Nova pasarela u Beogradu
Pregovori kompanije Delta holding i Grada Beograda o preuzimanju Sava centra su pri kraju, rekao je Živorad Vasić potpredsednik te kompanije.
IZVOR: B92 UTORAK, 22.01.2019. | 14:25

"Grad Beograd, tačnije zamenik gradonačelnika, rekao je da se pregovori sa Deltom oko Sava centra nastavljaju. Prema našoj proceni su pri kraju“, rekao je on na konferenciji za medije.

Kako kaže, to bi trebalo da bude javno-privatno partnerstvo, gde bi se kompaniji Delta dalo 49 odsto procenata, odnosno da vodi projekat, a Grad Beograd imao bi 51 odsto.

"Nadamo se da ćemo moći da vas obradujemo dobrim vestima u naredna dva meseca“, rekao je Vasić i dodao da je u renoviranje Sava centra, kako bi postao kongresni prostor, neophodno da se uloži oko 30 miliona evra.

Predstavnici kompanije najavili su da je u planu i gradnja pasarele između Sava centra, Kraun plaze i buduće nove zgrade Delta holdinga, odnosno hotela Interkontinental. Svi ti projekti, rekli su novinarima, čekaju na dozvole od Grada.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1496615
 
Vasić: Delta će se javiti na tender za prodaju Centra Sava

Delta holding će se javiti na tender za prodaju Centra Sava u koji treba uložiti najmanje 50 miliona evra, izjavio je viši potpredsedik te kompanije Živorad Vasić.

„Za Beograd je veoma važan razvoj kongresnog turizma. Veliki evropski gradovi imaju moderne kongresne centre i u tom poslu odlično zarađuju. Nažalost, Beograd nema centar koji može da primi i ugosti 7.000 ili 8.000 ljudi, i zbog toga i grad i država gube značajne budžetske prihode. Temeljnom obnovom Centra Sava, mogli bismo da se visoko plasiramo na svetskoj mapi kongresnih destinacija“, rekao je Vasić za Magazin Biznis.

On je kazao da je Grad Beograd do sada dva puta raspisivao tender za prodaju Centra Sava, jer su pokušali da naprave javno-privatno partnerstvo, a da se novi tender očekuje do kraja godine.

„Kupoprodajnu cenu ne znamo i nju određuje Grad. Ali, nije suština samo u transakcionoj ceni za Centar Sava, već u tome koliko se mora investirati da bi taj značajan objekat bio u potpunosti u funkciji. Prema prvim procenama kompanije Delta, potrebno je uložiti minimum 50 miliona evra. To može samo onaj ko ima veliki kapital i znanje. Delta to ima. Nama Centar Sava jeste bitan, moramo da mislimo i na povraćaj te investicije, ali mislimo i na to da je ovom gradu potreban jedan kompletno renoviran objekat koji će značajno doprineti razvoju kongresnog turizma“, ocenio je Vasić.

Na pitanje da li očekuje konkurenciju na tenderu za Centar Sava on je rekao da ne veruje da mnogo kompanija u Srbiji zanima taj objekat, niti da je neko spreman da uloži toliko novca i energije da završi ceo posao jer treba temeljno rekonstruisati i renovirati oko 90.000 kvadrata.

„Treba uraditi sve ispočetka – novi mobilijar, dvorane, poslovne jedinice, instalacije, fasadu koja je izuzetno skupa za rad… Delta ima iskustva u takvim radovima i mi smo procenili da je potrebno najmanje 18 meseci za takvo fundamentalno renoviranje. Drugima bi možda bilo potrebno i više, jer je reč o veoma složenim zahvatima, pošto spoljni izgled treba sačuvati. Planove u tom smislu smo već napravili, jer nam je najvažnije da Centar Sava ostane kongresni centar, a za to je potrebno mnogo uložiti u sale u objektu. Takođe, postoji povezanost između Centra Sava i hotela Kraun plaza (Crown Plaza), pa i tu imamo neke planove“, rekao je Vasić.

Po njegovim rečima Beograd ima sve uslove da se pozicionira kao dobra kongresna destinacija, regionalni je centar, ima direktne avionske veze sa gotovo svim najvažnijim destinacijama, usluge su digitalizovane u priličnoj meri, nudi izvanrednu hranu, ima kvalitetne kulturne sadržaje i muzeje, a sam grad ima dobru energiju koju većina stranih gostiju odmah primeti.

„Ono što nam nedostaje da bismo postali top kongresna destinacija jeste bolja lokalna i regionalna putna infrastruktura. Dobro je to što je konačno završen Koridor 10, ali stranac koji dođe poslovno u Beograd reći će vam da želi da vidi i Kopaonik i Zlatibor, a za to mu treba tri sata puta, u najboljem slučaju“, rekao je Vasić.
https://www.danas.rs/ekonomija/vasic-de ... ntra-sava/
 
Pa zar već jednom nisu skoro kupili, a onda je Grad stopirao (jer nije baš normalno da ti vođa prvo napada i preti hapšenjem Miškovića, pa da onda ubrzo taj isti Mišković jedini hoće da kupi SC)
 
Dva tendera su do sada propala (na oba je Delta bila najbolji ponuđač, u drugom slučaju, ako me pamćenje dobro služi, čak i jedini), ali su se ti tenderi razlikovali od ovog - tada je u pitanju bilo javno-privatno partnerstvo (SC bi ostao u vlasništvu grada, a Delta bi njime samo upravljala nakon ulaganja u obnovu), dok je danas reč o čistoj prodaji.
 
Верујем да су она два претходна покушаја била замајавање јавности, да је продаја од самог почетка била извесна.
 
Pa, da. Očigledno je da je Sava centar toliko devastiran da tamo više nema šta da se muze za partijske potrebe, i da nemaju drugog izbora neko da ga daju "Delti" pre nego što se nekome fasada sruši na glavu.

Samo gledaju kako to da upakuju da bude prihvatljivo glasačima samoproklamovanog srpskog Eliota Nesa.
 
Da li je istina da je SC izgrađen od para iz penzionog fonda, pa da teoretski bi se sve pare od prodaje vratile u taj fond?

Bio juče na Slavi pa čuh to. Takođe sam čuo da su i sve banje i pola auto-puta napravljeni od njega, pa bi u slučaju prodaje fonda sve to pripalo kupcu.

Poslato sa telefona
 
Jeste, upotrebili su pare iz penzionog fonda da sagrade SC. Ali, bilo kakva uplata kapitala u taj fond teško da ima smisla, pošto za isplatu penzija mora da se uplaćuje novac iz budžeta - fond je neodrživ, odavno je na državnim "aparatima", tako reći nema kapital. Ozbiljna reforma, uvođenje više stubova osiguranja kao u razvijenijim zemljama, gde bi postojali i drugačiji penzioni fondovi, kao da više niko ni ne pominje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=682305#p682305:z6660gyh je napisao(la):
Пантограф » 22 Нов 2019 18:31[/url]":z6660gyh]Jeste, upotrebili su pare iz penzionog fonda da sagrade SC. Ali, bilo kakva uplata kapitala u taj fond teško da ima smisla, pošto za isplatu penzija mora da se uplaćuje novac iz budžeta - fond je neodrživ, odavno je na državnim "aparatima", tako reći nema kapital. Ozbiljna reforma, uvođenje više stubova osiguranja kao u razvijenijim zemljama, gde bi postojali i drugačiji penzioni fondovi, kao da više niko ni ne pominje.
Фонд ПИО је апсолутно неодржив, јер је новац који су уплаћивали старији суграђани већ потрошен, као што и сами наводите. Новац који им се исплаћује данас, у виду пензија, долази од пореских обвезници, и уплата оних који раде данас.

С обзиром да нам становништво стари (нешто на чему нам ваља порадити), да је пензионера све више, а радника све мање, питање је да ли ће они који раде данас уопште имати пензије. Зато свима саветујем: уплаћујте што мање, а штедите што више.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683499#p683499:2m5rxxfu je napisao(la):
Пантограф » 28 Нов 2019 02:22[/url]":2m5rxxfu]Samo 28%...
Problem je nerešiv dok je bejbi bumera živih, a posle...
... вероватно хаос, ако нешто не предузмемо.

Заправо, вероватно не хаос, јер смо ми прилично питом народ, ма шта неки мислили. Глад, неимаштина и распад система.
 
Урушавање принудног државног пензионог система је неизбежно у свим земљама које су га увеле, Србија само нема довољно јаку имиграцију да продужи ту агонију више од пар деценија. Најобичнија Понцијева шема намењена разарању породичног ткива и традиционалних веза између родитеља и деце.
 
Ono "samo 28%" je zato što je 2012. bilo "čak 51%" iz budžeta, ali
naravno to nije dovoljno, trebalo bi da bude "nula" dotacija iz kase.

Jedno od rešenja je da država prenese PIO fondu svoje vlasništvo
iz velikih firmi EPS, Telekom, 37% iz "Bor Copper", . . radi dividendi.
 
Vrh