Šta je novo?

Relax diskusije

Neko je kopirao cestitku od ranije bez provjeree
 
"Dinarska ideologija, njeno buntovništvo, njen prkos svetu i njeno prezrenje smrti bilo je dobro za herojsko doba opasnosti. Za doba teškoća potrebno je više realizma i samokritike. Posebno, u utakmicama s drugim etničkim grupama nama će biti potrebno više nacionalne discipline. Dinarski dinamizam bilo je do sada teško uskladiti s kakvom bilo disciplinom. Kod dinarskog tipa ima junaštva, i ima i samoprecenjivanja i samoisticanja, što ga čini nesavitljivim i neprilagodljivim. OTUDA I NJEGOVA SKLONOST DA SVE SVOJE NEUSPEHE, PA ČAK I ONE ZA KOJE JE SAM KRIV, TUMAČI NEKOM NEPRAVDOM..

U dinarskim podvizima više je snage i zamaha, nego plana i organizacije. Primeri ličnog junaštva jesu bezbrojni, ali ono što se postiglo ne stoji ni u kakvoj srazmeri s utrošenom snagom i podnetim žrtvama..

Od presudne je važnosti da li će novi naraštaji umeti da nacionalnu energiju troše s više štednje i računa, i da dinarski dinamizam od ličnog i haotičnog, načine organizovanom i kolektivnom snagom. "

Slobodan Jovanović, Jedan prilog za proučavanje srpskog nacionalnog karaktera, 1948.
 
Kakva dominacija od čoveka je pisala ovo :hail: :hail: :hail:


Život je prdnjava dragi prijatelji, zapamtite to. Čim se rodiš, stave te u kolijevku, uvale ti sisu u usta, kupuju ti igračke, preboluju s tobom fruz, boginje i zauške, šalju u vrtić, poispadaju ti mliječni zubi, pa niknu stalni, dođe osnovna škola, pa srednja, pa se bježi sa časova i puši pod prozor...pa se završi škola na 300 jada, ako ti je otac nekakvi čiviluk u DPS ubače te da radiš, ako nije završiš neki usrani fakultet i upišeš postdiplomske, magistriraš i pišeš doktorat iz krivičnog prava i zaposliš se ka' taksista, normalno ...

I onda se oženiš ka zadnji odžačar, žena ti krv pije cio život, đeca te jašu, drugovi se sprdaju s tobom, radiš ka ciganski konj, dobiješ nekakvu usranu penziju i posle dvije godine umreš ka' bu****

Poenta, živite moroni, ne buljite ko je što kupio, ko je kad doša' s posla, ko je kome je*******a ženu i sestru, ne gledajte što će vam reć koji telefon, koristite, koja kola vozite, koje patike nosite, koje pivo naručujete, ne gledajte ko je đe kršten, kako mu se đed zove, jede li kremenadlu ili mahovinu, slavi li Božić ili Bajram, puštite što je bilo prije 200 ili 100 godina, ne svađajte se zbog toga sa bratom od strica ili kumom da bi neka fukara dobro profitirala od vaše svađe...ukradite pjanome ocu pola plate i stavite na Francusku drugu ligu, pošaljite voljenoj simpatiji svoga Predraga u inbox, spuštite se trotinetom niz Lovćen, skočite s prizemlja u lokvu, sipajte babi heroin u riblju čorbu, čitajte Pobjedu i Treće oko...

Srećan vam Božić ko slavi, pozdravljaju vas kopači grobova i zamračene kvote od momaka !Probajmo Celta- Bilbao 4+


https://www.facebook.com/Pogrebne-i-Kla ... 664812782/
 
Komentar sa YT:

"Darko Petrik

Moj predsednik se zove Aleksandar Vučić. On je najbolji i najlepši predsednik koga je Srbija imala. Moja mama i moj tata su članovi njegove partije. Mama je bila krojačica, ali sada je inspektor u opštini, jer je jako pametna i završila je fakultet za tri meseca.

Tata je stalno išao na neke utakmice i neki zuti ljudi su ga hapsili zbog nekih navijačkih grupa, ali sada on radi neki posao na terenu. Mislim da je frizer, jer kaže da farba žute ljude u modro.

Od kada je naš predsednik počeo da vlada našom lepom zemljom, mi mnogo putujemo. Idemo na sve mitinge, ja nosim balone, dobijem majicu sa znakom SNS a koju nosim u školi, i više nemam ni jednu jedinicu.

Mama kaže da se ionako ne sekiram zbog ocena, kada završim školu imaću lep posao i rugaću se onim štreberima čiji roditelji govore ružno o našem predsedniku. Mama me je zamolila da joj pomognem i da napišem koja deca me zadirkuju zbog majice i hemijske olovke sa znakom SNSa. Napravio sam spisak.

Drago mi je što Jovan, koji me najviše zadirkivao nema za užinu jer mu je tata dobio otkaz a mama neku bolest koja se zove nervni slom, kada im je kum Rajko, izvršitelj odneo iz kuće televizor, kompjuter, ormar i krevete na sprat. Super su se uklopili u moju i bratovu sobu.

Jedino mi smeta što mama mnogo radi i posle posla. Kuca neke komentare na portalima, ali mi kaže da tako zarađuje za letovanje. Zbog toga nam kuću čisti doktorka Svetlana koja je nesposobna da leči narod jer pripada nekoj opoziciji koja izdaje našu Srbiju.

Na kraju, voleo bih da predsednik večno vlada i da nam bude lepo kao sad. Ako on bude večno vladao i stric Mile će morati da se učlani kod njega i tata ga više neće zvati ološ.

Onda ću moći da se družim sa njegovom decom i svi ćemo zajedno putovati po Srbiji u šarenim autobusima."
 
Šta reći, sjajan opis identičnog stanja u kome obitavamo poslednjih tridesetak godina.
Samo je podguznih mušica sve više i više...
 
Јел зна неко када се отвара Петрол пумпа на Видиковцу?
 
Danas je +++ Свети првомученик Стефан, архиђакон
Kako na forumu ima prilično članova sa istim imenom, mislim da bi današnji dan mogao biti njihov dan, tačnije njihov svetac zaštitnik, pored kućnog.

Srećno svim Stefanima i neka vas Sv. Stefan čuva!
Srećno i ostalima koji danas slave!

Etimologija imena Stefan:
"MNOGI srpski srednjovekovni vladari zvali su
se Stefan, ili su taj naziv dodavali svome imenu
(Stefan Dušan, Stefan Dragutin, Stefan Uroš).
Reč "stefan" (stéphanos) grčkog je porekla i
znači: venac, kruna - ovenčan, krunisan."

Izvor: davno prekucala iz nekih dnevnih novina za lične potrebe.
 
Svim forumašima koji slave - Čestitam slavu!
 
Šta se dešava s sajtom BG-prevoz? Ovih dana sam pokušao da pristupim i nemoguće je.
 
Rada Savićević - jedna, jedina, neponovljiva. LEGENDA. :)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TklpiMZlzdQ[/youtube]
 
Čitam trenutno ovu zanimljivu knjigu o Beogradu tokom prvog svetskog rata:

http://www.arhipelag.rs/knjige/beograd- ... vremenika/

Što me navelo da se pitam da li postoji na forumu tema za istoriju Beograda? Baš bih voleo da čujem mišljenja drugih forumaša, a još više da imamo gde da razmenimo preporuke o knjigama i drugim izvorima.

Ako takva tema ne postoji, mogu ja da je pokrenem nego naravno to nisam hteo da uradim, a da prvo ne pitam :sesir:
 
Ima li neko savete ili preporuke za samostalno učenje stranog jezika? Konkretno nemački jezik (nisam mogao teži :D ). Predznanje nemam jer sam učio francuski kao drugi jezik u školi, to je sada skoro izbledelo, a nemački želim zbog studija. Nekako ne bih da plaćam kurseve za početne nivoe, jer će mi za studije trebati mnogo viši nivo, tako da bi mi izašlo mnogo skuplje. Ili ako ima neka škola koja nudi kurseve za više nivoa na prvom upisu, npr od A1 do B2 u kontinuitetu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=598782#p598782:1nfplta3 je napisao(la):
marrecar » Sre Jan 30, 2019 1:18 am[/url]":1nfplta3]Ima li neko savete ili preporuke za samostalno učenje stranog jezika? Konkretno nemački jezik (nisam mogao teži :D ). Predznanje nemam jer sam učio francuski kao drugi jezik u školi, to je sada skoro izbledelo, a nemački želim zbog studija. Nekako ne bih da plaćam kurseve za početne nivoe, jer će mi za studije trebati mnogo viši nivo, tako da bi mi izašlo mnogo skuplje. Ili ako ima neka škola koja nudi kurseve za više nivoa na prvom upisu, npr od A1 do B2 u kontinuitetu.

aplikacija duolingo, ali posto nema nijedan kurs za one koji govore srpski, uci se preko engleskog, ima dosta kurseva, lako se uci jer te motivise, da ti osnovno znanje gramatike i vokabulara, da mozes vrlo osnovno da se sporazumevas sa ljudima, ali te osnove kad naucis, lako je posle dodati znanja
 
Duolingo I koristim, ali mi je nekako falična jer može da se prelazi na oblasti tek tako, a nigde nema neko pojašnjenje, nego sa nivoima se možda može uhvatiti neki šablon i logika. A takođe i daje neke beskorisne fraze, npr sinoć mi je dalo frazu "Ptica je medved" ili tako nešto. Pored nje mi je korisnika DW aplikacija, ima lepo uređen sistem i video snimke, a i desktop sajt ima dosta kurseva, plus na srpskom. Takođe koristim i Lingodeer koji mi je najbolje legao jer daje korisne fraze, ima oblasti, a na početku svake oblasti ima objašnjenje nekih fraza, konjugacija, predloga, itd, što dosta pomaže. Ove tri najčešće koristim, ali mi to nije celovito. Doduše posle tri nedelje "učenja", mogu da sastavim neke proste rečenice, ali opet i tu grešim.
 
Ako Duolingo instaliraš na pc-ju onda imaš i objašnjenja.. Preko aplikacije na mobilnom toga nema ali je korisno da kombinuješ oba...
 
meni kad treba objasnjenje udjem preko pretrazivaca na sajt, tu ima, ne znam sto ne dodaju objasnjenja u aplikaciju

da ima glupih fraza, ima, ali ono, kad nekoliko puta cujes, prosto ti udje u usi nacin povezivanja reci
 
Drugari, jedno privatno-građevinsko pitanje:

Kao fasadu svoje kuće imam svega stiropor 5cm (i boja). Prvim parama bih da poboljšam stanje. Šta preporučujete? Da li samo da lepim stiropor preko stiropora, ili kamena vuna pa opet neki tanji stiropor ili kako?
 
Kakva sam osoba na stranom jeziku?
Jezik, sredstvo sporazumevanja, pokazivanja unutrašnjih osećaja i toka misli. Nekada mač koji seče sve pred sobom, a nekada kist za stvaranje najlepših kreacija uz pomoć reči.

Primetićemo svi da su nam neki jezici zvučniji, možda pevljivi. Više prijaju našoj duši, uživamo u njihovom slušanju ili upotrebi. Koji bi to strani jezici bili? Možda francuski, španski i italijanski? Neki drugi su nam pak odbojni, kao na primer nemački jezik. Pitate li se zašto je to tako?

Nadam se da ćete se složiti sa mnom da Italijani i Španci važe za jedne od najvećih svetskih ljubavnika. Setimo se samo čuvenog Don Žuana. Ipak, verujem da taj stav potiče od muzikalnosti njihovog jezika, gramatike koju upotrebljavaju, senzualnosti koja se širi sa svakom rečju.

Kada tome dodamo izvrsnu hranu, vino,ruže, ples, gestikulaciju, naprosto ne možete da ih doživite ili zamislite kao osobu sa negativnom ličnošću.

Poželite ih u svom prisustvu.


Da se osvrnemo na nemački jezik. Ako bismo izuzeli istorijske činjenice koje su u sprezi sa ovim jezikom, kako se osećamo dok ga slušamo, čitamo, razgovaramo na njemu ili nam neko izjavi ljubav?

Ono čuveno „Ich liebe dich“.

Mislim da bi se većina nas složila da baš i ne prijatno. Da li je to uzročno – posledična veza između najčešće predugačkih reči, spojenih slogova, grubosti u samom izgovaranju istih?

Predpostavimo da jeste. Ipak, dok kreiram rečenice na istom, osećam kao da radim nešto pogrešno, kao da ću svesno ili nesvesno povrediti nekoga, kao da sam, uslovno rečeno, loša osoba zbog svega toga.

Šta je sa našim maternjim jezikom – srpskim, koji je izrazito bogat pridevima, mogućnošću sklapanja rečenica u lepršavom stilu, gramatikom za koju će vam mnogi stranci reći da je preteška.

Takođe, neizostavnom „lošom“ stranom istog, koja se ogleda u obilju pogrnih reči i psovki. Hajde da ga usporedimo sa švedskim jezikom, koji skoro da nema i ne upotrebljava pogrdne reči i psovke. Švedski će nas učiniti boljom osobom, osećaćemo se lepše oslobođeni teških reči.

Nego, da ostavimo moje mišljenje i istraživanje po strani i da Vas pitam nešto. Kakva ste Vi osoba na stranom jeziku? Recimo engleskom, ruskom ili nekom drugom Vama dragom.

Autorski tekst: SrbijaSpace.rs
 
Vrh