Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

Dok cekamo da objave kako ce izgledati ovo parce kod Geozavoda, evo trenutne sitacije, otfikarili jos jedno drvo tako da je samo jedno ostalo
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=599173#p599173:1vto1cp9 je napisao(la):
Дошљак » 31 Jan 2019 05:58 pm[/url]":1vto1cp9]Да није у плану, далеко било, башта?


Pu, pu, nedajboze.

Verovatno cemo 5. februara saznati, tada je prezentacija resenja.
 
Kiselo drvo , iliti kiseli ruj , je invazivna vrsta , koja zna da se širi gore nego neke invanzivne vrste korova.
 
Klasicno kiselo drvo je napast, dok je Kiseli ruj ili ti Rhus typhina, ukrasna varijanta slicne sorte i ima jako lep dekorativan cvet, ali nije toliko invazivan kao ovo cudo koje se siri poput kuge.

kiseli-ruj.png


https://www.agroklub.rs/ukrasno-lekovit ... sta/40391/
 
[феб19]
Плато Милана Младеновића

Напомена: крајња лево жардињера није напукла, већ је пропуст фотографов...
 
Ипак упркос тој инвазивности већина улица Савамале је и даље без дрвећа, а та мала оазица ће вероватно бити претворена у још један плочник. Потребно је неколико деценија да садница постане право дрво, али изгледа да долази поколење које мисли да је довољан клик ... и да све може да се нацрта као на рендеру.
 
Bar da su ti renderi nešto korisno. Meni deluju kao neko interno nadmetanje "renderaša" , čiji će da bude glamurozniji , i ko će da pokaže da zna bolje i više stvari da koristi u 3D programu. Posebno mi je zanimljivo da platoe , skverove i trgove koje nakrcaju sa ljudima , mahom na kraju budu pusti , tj. uopšte ne zažive onako kako su pojedinci zamislili.
Ono što meni smeta , generalno gledano , je trend da tamo gde gotovo da nemamo drveće , i to malo posečemo i izbetoniramo prostor , a da tamo gde imamo poveću količinu , zasađujemo još drveća , a sve se to na kraju opravdava time kako je Beograd grad koji vodi računa o ekologiji i zaštiti životne sredine i kako idemo u korak sa svetom.
Centar grada sve manje odoleva gubitku stabala i zelenila generalno. Retke su oaze koje su netaknute. Za čudo , donji Dorćol nije nešto interesantan , i zbog toga ima neku svoju draž.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=601772#p601772:15yl81vi je napisao(la):
Nurko7000 » Уто Феб 12, 2019 8:10 pm[/url]":15yl81vi][феб19]
Плато Милана Младеновића

Напомена: крајња лево жардињера није напукла, већ је пропуст фотографов...
file.php


Е ово има смисла ставити на разгледницу, свака част на уложеном новцу од пореза гладног народа
 
Ne samo zgrada gimnazije, već i ove dve stambene pored su nekada bile mnogo lepše nego sada. Ovoj prvoj do politike su kriminalno zagradili drugi red prozora kao i prizemlje i prvi sprat. Zauvek ću se pitati kako im je to bilo dozvoljeno. A ova skroz desno je osakaćena bila je mnogo lepša nekada.
71802_489351084462973_1142352568_n.jpg

Sada da imamo ovo izvorno stanje fasada i neki lepo uredjen prostor ispred, bez preteranih krošnja drveća i nepotrebnog žbunja, imali bi jednu od najlepših skverova u gradu.
 
Je li ovo u donjem levom uglu za sedenje, hoće li ići nešto na ovaj beton, drvo ili bilo šta drugo odgovarajuće za sedenje. I koja je funkcija ovog koji se nalazi odmah ispred kante u sredini, je li to za neku buduću česmu ili fontanu?


Mislim da je prostor mogao daleko bolje da se iskoristi, ove betonske visoke žardinjere su mi katastrofa, a trebao si da uhvatiš i bilbord u kadar i deo iznad, daje drugu sliku.
 
Jedno je cesma drugo je fontana kante nema u kadru ....
st*** je posjekla kablove podne dekorativne rasvjete ....
 
Možda je go beton lep i zanimljiv, ali drvene daske za sedenje su nešto što je em praktično em ne narušava previše lepotu betona.

Da sam grafiter napisao bih tu "ne sedi na 'ladnom betonu"
 
Vrh