Šta je novo?

Република Северна Македонија

видим да је тема о Скопљу закључана, па ћу да поставим овде овај текст:

Novo lice Skopja: Megalomanski projekat koji je pojeo grad

обратите пажњу на цене на крају текста (кликните на слике, па у опису стоји). наши, са свим уграђивањима, су једна велика НУЛА
 
Megalomanski projekat koji je uradio šta? Oni se svi jednoglasno lože na to, kod njih taj projekat nema opoziciju, nema patkice, njima je to kul i to mi je sasvim u redu.
 
tragac":3psj2mfq je napisao(la):
Megalomanski projekat koji je uradio šta? Oni se svi jednoglasno lože na to, kod njih taj projekat nema opoziciju, nema patkice, njima je to kul i to mi je sasvim u redu.
Netacno.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
 
Neki broj Makedonaca je poprilicna sramota od svega toga.
 
mislim da je bila neka opozicija, manji protesti, stizalo mi to na FB, ali slaba vajda
 
Naravno da je ljude sramota, treba samo videti sta kazu svi svetski medji koji su pisali o ovom poduhvatu. Citav grad izgleda kao tematski hotel u Las Vegasu, ali izgleda da to nije najgore od svega sto ih je snalazilo u proteklih nekoliko godina.
 
Pa sta ces. Narod koji se samoubedjuje da su potomci helenskih makedonaca. Kao kad bi Nislije ubedjivale sebe da su potomci Cara Konstantina.
 
I sad ćemo mi Srbi da glumimo kultur-tregere, da ih opismenjujemo jer su jelte divljaci i ne znaju šta valja u arhitekturi i urbanizmu, a mi Srbi znamo. Pokrijmo se ušima, mnogo je veća sramota biti najgori na svetu po brzini izdavanja dozvola nego li ovakva gradnja. Bar pokazuje neki progres. I oni grade solitere od 50 spratova, već su ih i završili do sad a mi imamo krmačice, Beograd na luku i vodi i najgore pravosudje na planeti. Rado bih se menjao sa njima za mnoge stvari.
 
Projekat Skopje 2014 zapravo ne pokazuje nikakav progres, naprotiv, ali bi valjalo da se mi zamislimo nad činjenicom da je u takvoj Makedoniji prosečna plata šest evra veća nego u Srbiji.
 
Ne znam za vas, ali ja na Makedoniju ne gledam kao da je neka tudja drzava i kao da su tudj narod pa da me se ne tice.. naprotiv, trebamo biti kriticki nastrojeni prema pojavama u susedstvu kao sto bi bili prema sebi, bez obzira sto je kod nas nesto bolje ili gore.
 
U redu je kada si iz društva koje je dalo neki doprinos civilizaciji. Mi to nismo, mi smo dno dna. Makedonija nije mnogo bolja, ali je opet bolja od nas i oni gledaju svoja posla. Eto to bismo mogli da naučimo od njih — da gledamo svoja posla.
 
Dragi moj @tragac, ajd jos jednom razmisli pa onda kazi dal smo dali neki doprinos civilizaciji?

Jbg, da smo cvecke nismo, ali nismo ni toliko bezvredni kao sto bi se iz tvog posta moglo zakljuciti.
Dajte ljudi malo samopostovanja i nacionalnog ponosa.
 
Individualni uspesi ne umanjuju elementarni nedostatak socijalne kohezije i osećaja dužnosti prema naciji. Žao mi je laki, ne mogu da imam nacionalnog ponosa koja mi je ukinula većinu privilegija i neka osnovna prava. I većini nas na neki način. To ja vidim kao tehničku stvar. A što se tiče samopoštovanja i iskrenog patriotizma mislim da je ovde na Beobuildu i sličnim forumima nemoguće naći to. Da sam nekakav autošovinista bilo bi me briga za Beograd i njegove probleme.
 
a to što smo bili na pravim stranama oba svetska rata? to nije doprinos civilizaciji?

To što smo imali prvi pokret otpora u evropi? ni to nije doprinos?
 
Nemacka je toliko doprinela civilizaciji pa su onda doprineli i nacizmom.. ili Italija fasizmom. O Britaniji, Rusiji i SAD da ne govorim.
Svaka ima pravo i mora da kritikuje onog drugog, jer izolovane drzave mogu brzo da uzegnu u neko svoje ludilo.
Mozda je problem sa Makedonijom to sto nema dovoljno kriticara i nema ko ozbiljno da im kaze "Dosta sad, preterali ste!".
To u Jugoslaviji ne bi moglo da im se dogodi, zato je potrebna jaka centralna vlast koja ce da nas kontrolise, problem nastaje kada ta vlast nije demokratska, ili nas ignorise kao danas EU, pa svako moze bez preterane savesti sve da radi kao pascad pustena s lanca.

Mislim da je auto-reflekcija ok donekle, ako je neki napredak u pitanju, ali odnekle je samo igrnoratnost prema drugima, cak sebicnost ili zavidnost, bas kao i na individualnom nivou.
 
tema Primer Skoplja je zakljucana, pa gde ovo staviti, mozda u temu Smehoteka, ali da ne bude da sam maliciozan
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YI4B-QdqUnc[/youtube]
 
Nadam se da sam postavio post u pravu temu. Mada su i pre nekih 13-14 godina najavljivali uvođenje tramvaja.

Kineski busevi nisu rešenje, prestonica uvodi tramvaje

Skoplje -- Skoplje planira da u gradski saobraćaj uvede tramvaj i da ove godine započne realizaciju tog kapitalnog projekta, najavio je skopski gradonačelnik Petre Šilegov

Prema informacijama koje je objavio portal Sakam da kažam, procenjuje se da bi prva faza, koja predviđa liniju od jednog do drugog kraja glavnog grada Makedonije, izgradnju depoa i nabavku vozila, koštala od 130 do 150 miliona evra.

"To nije preskupo ako se uzme u obzir da je za nabavku dvospratnih kineskih autobusa potrošeno 80 miliona evra i da ponovo imamo problem sa javnim prevozom u Skoplju. Tramvaj je jedno trajno rešenje za gradski prevoz", rekao je Šilegov.

Skopski gradonačelnik je rekao da će se novac tražiti iz evropskih fondova ili državnog budžeta i istakao da Skoplje za projekat uvođenja tramvaja ima podršku makedonske vlade.
Izvor:https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2019&mm=01&dd=03&nav_id=1488788

A evo i vest sa makedonskog portala "Sakam da kažam":

СКОПСКИОТ ТРАМВАЈ ЌЕ МИНУВА ПО СРЕДИНА НА ПАРТИЗАНСКА ПРЕКУ РЕКОРД ДО НОВО ЛИСИЧЕ, ЦЕНТАРОТ ЌЕ СЕ ЗАТВОРИ ЗА КОЛИ, СПОРЕД ПЛАНОТ НА ШИЛЕГОВ

Трамвајот кој градоначалникот Петре Шилегов најави дека ќе се гради во Скопје, ќе го затвори за сообраќај центарот на градот. Во најстрогиот центар, на улицата Димитрие Чуповски односно на Рекорд, нема да се движат коли, туку ќе биде дозволено да минува само трамвајот и автобусите од градскиот превоз.

Според сообраќајниот проект и техничкото решение изготвени од „Загребски електричен трамвај“ (ЗЕТ), се предвидува трасата да почнува од кружниот тек кај комплекстот Порта Влае, низ булеварот Партизански одреди преку Рекорд и Собранието, потоа да минува покрај зградата на Црвен крст кон Комплекс банки, Железничката станица, па преку булеварот Јане Сандански до крајната станица во Ново Лисиче каде сега е последната станица на автобуските линии 5 и 15.

„Според решението, се предвидува трамвајот да се движи низ средината на булеварот Партизански одреди. Низ Плоштадот и покрај кејот, поради градбите кои низ годините никнуваа не може да минува, па затоа ќе оди низ центарот на градот. Сегашната технологија овозможува до 2 километри од трасата да не биде приклучена на струја, што значи дека низ центарот може да не се поставува електрична мрежа“, вели градоначалникот Шилегов.

Шилегов на 26 декември за САКАМДАКАЖАМ.МК изјави дека во соработка со збратимениот град Загреб, од јануари годинава се работело на техничко решение за изградба на првата фаза на трамвајот од Ново Лисиче до Ѓорче Петров, а вгодина се очекува да стартува реализацијата на овој капитален проект за Скопје кој ќе го помогне и Владата.

ШИЛЕГОВ ЌЕ ГРАДИ ТРАМВАЈ ВО СКОПЈЕ, ПРВАТА ТРАСА ОД НОВО ЛИСИЧЕ ДО ЃОРЧЕ ЌЕ ЧИНИ 150 МИЛИОНИ ЕВРА
Според првичните проценки, изградбата би чинела од 130 до 150 милиони евра. Парите ќе се бараат од европски фондови или од буџетот на Владата. Шилегов вели дека од 130 до 150 милиони евра за изградба на шините, депото и набавка на возила не е прескапо, особено ако се има предвид дека за набавката на двокатните кинески автобуси биле потрошени 80 милиони евра и повторно имаме проблем со јавниот транспорт во Скопје.

„Заедно со премиерот Зоран Заев и министерот за финансии Драган Тевдовски ги разгледувавме финансиските можности. Во фаза сме да се обратиме до нашите европски партнери да го помогнат развојот на Скопје или Владата да одлучи да изврши финансирање. За мене е многу важно дека Градот конечно ги создаде условите да започне со реализација на овој проект, очекувам дека поддршката од Владата, како што најави и премиерот Заев, ќе биде сестрана и дека во текот на наредната година ќе почнеме со реализација на овој проект. Трамвајот во еден град го менува самиот град, го менува ликот на градот, навиките на граѓаните. Моите очекувања се дека со реализација на овој проект многу брзо јавниот транспорт во Скопје ќе стане финансиски исплатив имајќи предвид дека сега Град Скопје издвојува 9 милиони евра од буџетот за помагање на јавниот транспорт. Ова е едно трајно решение и повеќедецениска желба на скопјани“, рече Шилегов.

А. АНТЕВСКА
Link:https://sdk.mk/index.php/dopisna-mr...tvori-za-koli-spored-planot-na-shilegov/#more
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=366300#p366300:1ii1pthi je napisao(la):
tragac » Pon Jan 11, 2016 2:37 pm[/url]":1ii1pthi]I sad ćemo mi Srbi da glumimo kultur-tregere, da ih opismenjujemo jer su jelte divljaci i ne znaju šta valja u arhitekturi i urbanizmu, a mi Srbi znamo. Pokrijmo se ušima, mnogo je veća sramota biti najgori na svetu po brzini izdavanja dozvola nego li ovakva gradnja. Bar pokazuje neki progres. I oni grade solitere od 50 spratova, već su ih i završili do sad a mi imamo krmačice, Beograd na luku i vodi i najgore pravosudje na planeti. Rado bih se menjao sa njima za mnoge stvari.
To nezaustavljivo srljanje u progres, to je ono sto mene najvise plaši.

Elem, koliko god tragi-komicno izgleda, moram da priznam da kvalitet svega i prostorno uređenje na zavidnom nivou. Cak i ovi jedrenjaci u Vardaru prilicno dobro izgledaju.

Sve je kao neka kvalitetna parodija, Diznilend, Las Vegas neko reče.

Utvrdjenje iznad grada, presmesno :lol:
Izgradili nove zidine metar ispred starih :lol:

Verujete li, očekivao sam spomenik Goranu Pandevu. Valjda jos živ, pa ne ide...

Tako da neka, ko voli slobodno 500km juznije. Kakva god da smo nacija, bar ne lutamo identitetom.
 
Postoji tema o ap KiM to svakako nije makedonska tema
 
Vrh