Šta je novo?

Terazijska terasa

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=527159#p527159:1sjnylnu je napisao(la):
Nebojsa » 23 Mar 2018 11:42[/url]":1sjnylnu]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=526928#p526928:1sjnylnu je napisao(la):
Zuma » 22 Mar 2018 04:20 pm[/url]":1sjnylnu]
file.php
Podrucje oko Zelenjaka i levo od Brankovog mosta za kompletno rusenje i plansku reizgradnju. Tu se nezna ko pije a ko placa. Ne pipati samo Karadjordjevu.

Нема се пара, не треба то само по центру...
 
има ли неко од "стручњака" на овом форуму икакву урбанистичку идеју која се не своди на рушење Београда, уништавање људских домова, крађу приватне својине, гажење градских слобода грађана и грађење "паркова" у виду зелене површине неколико стабала дрвећа и пар клупа?

чисто онако информативно...
 
O kakvoj ti sad kradji bulaznis plan za terasu postoji preko 100 godina da se objekti otkupe i sruse kao i za druge javne povrsine saobracajnice itd
 
питао генерално, не само за теразијску терасу ал изгледа да сам погодио неки живац
 
Kailanov komenar je na mestu (minus cinizam), posto ce se i drugi pitati to isto. Mora postojati satisfacija za svakog stanara i vlasnika nekretnine tu gde se rusi, ma koliko to usporavalo proces izgradnje. To bi nas ovde trebalo da interesuje samo ako taj proces nekog obespravljuje, inace nema sta da mislimo o necemu sto bi, u slucaju ovakvih "mega" projekata, po zakonu trebalo biti regulisano.

E sad, u praksi ova vlast se nije pokazala kao vlast koja se drzi zakona, zbog toga postoji nepoverenje i strah.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=527546#p527546:2q9tqr8r je napisao(la):
Kailan » 24 Mar 2018 19:34[/url]":2q9tqr8r]има ли неко од "стручњака" на овом форуму икакву урбанистичку идеју која се не своди на рушење Београда, уништавање људских домова, крађу приватне својине, гажење градских слобода грађана и грађење "паркова" у виду зелене површине неколико стабала дрвећа и пар клупа?

чисто онако информативно...

не пошто је другачије антимогуће
 
Uh dobro je sto se ovo poslednje nije ostvarilo...mada ova centralna "kula" iza svakako bolje izgleda nego ovo sto imamo danas sa pregradjenom Nusicevom...
 
Trebalo bi raspisati novi konkurs za Terazijsku terasu. Od prošlog se situacija promenila zato što sada znamo da se zbog tunela moraju rušiti oba bloka, pa Terasa može i mora biti mnogo duža. Takođe, pretvoriti ovakav potencijal u obične stepenice, što je sada prihvaćeno rešenje, je potpuni apsurd i obično šetočinstvo. Međutim pre toga treba razrešiti potencijalni konflikt između trasa metroa i automobilskog tunela, budući da iz grada obećavaju da će se metro sigurno početi graditi vrlo brzo. Bez obzira koliko to bilo realno, veoma brzo se MORA znati da li će u parku kod Ekonomskog fakulteta biti ulaz u dve, tri ili četri tunelske cevi, ali i kako će se rešiti metro stanice. Od toga zavisi šta će biti na kraju Terazijske terase, pa onda i optimalno rešenje za nju. Sve to će biti ne mali izazov, pa se zato mora ŠTO PRE pokrenuti procedura planiranja i sinhronizacije sva tri plana: tunela, metroa i Terase. Ili čak četri plana ako eksproprijaciju i rušenje dva bloka zgrada iznad ulaza u tunel računamo kao poseban projekat. Što bi takođe trebalo započeti što pre, uzevši u obzir potencijalne sudske sporove i koliko sve to traje. Sve ovo treba posmatrati kao test ozbiljnosti svih najava koje smo čulu. Lako je pričati, međutim njihova potvrda je nešto drugo i pre svega se vidi u ranom započinjaju svih poslova koji dugo traju ili se moraju prvi završti.

Jedan drveni čamac na stepenicama i sprovođenje ljudi u nečije prodavnice u podzemnom prolazu je više farsa nego ozbiljan projekat koji TT zaslužuje:

arcvs_06_terazijeterrace.jpg


Metro stanica će zbog svoje veličine biti priličan problem za ovaj prostor i projekat TT ...

file.php


A sada tu treba dodati i još jednu ukrštenu liniju metroa, njenu po pravcu UKRŠTENU stanicu, tj nešto ovakvo + iznad velike automobilske raskrsnice sa skoro kompletnim saobraćajem sa buduće Dunavske obale Beogada, dovoljan prostor za presedanje između metro linija, prostor za GSP stanice i presedanje na tramvaje i autobuse, i još niz tehničkih prostorija, prodavnica i WC-a za sav taj narod koji šeta i čeka prevoz :shock:

file.php


Ali i u parku kod Ekonomskog još jedan paralelni komplet ulaza u tunele slične širine, za metro. Što će ga potpuno zauzeti.

file.php


Estetika uz ovakvu pozadinu?

file.php


Zbog svega ovoga će vizuelno skladno i lepo rešenje TT-a za poprečne ulice, ulaze u tunele, glavnu metro i presedačku stanicu u gradu (ukrštranje dve metro linije i drugog javnog saobraćaja), čitav niz velikih raskrsnica i socijalno-stambeni mravinjak u pozadini biti VEOMA, VEOMA teško, pa planiranje treba početi ODMAH.

I dalje verijem da je nekakva platforma na stubovima koja sve to prekriva, sa zelenilom, fontanama i malim kaskadnim potokom, a pri tome još nudi veliki komercijalni prostor ispod sebe kompenzujući tako svoju cenu, praktično jedino moguće rešenje koje ne bi bilo previše ružno za TT i ovaj apsolutni haos koji se sprema ispod nje.

file.php
 
Moje неко виђење је да би метро тунел имао пртал отприлике негде у овом "средњем блоку", између Ломине и Краљице Марије. Са или без портала метро тунела и уопште његове трасе, због друмског тунела сама тераса би целом својом дужином од Москве до данашњег парка код ЕКОФа требала да има само два степеништа која би ишла поред портала тунела и право до Теразија. Средњи појас у нивоу портала би ваљало уредити пригодним нижим растињем.
 
Apelujem na nekoga spretnog sa 3D programima da nacrta park kod Ekonomskog sa 3 ili 4 ulazne tunelske cevi, velikom automobilskom raskrsnicom sa Karađorđevom, svim okolnim ulicama i kružnim tokovima ka mostu, velikom autobuskom i tramvajskom stanicom za presdanje na metro u nivou zemlje, iznad čega su još DVA viša nivoa sa dve međusobno ukrštene metro linije i njihove stanice. Pošto mnogi neće tako lako moći sve to da vizuelizuju napamet, pa onda ni da cene koliko će sve to biti veliki problem.

file.php
 
Naravno, treba razjasniti i šta tačno znači ova izjava Milutina Folića:

Na predloženi plan tunelske veze Savske i Dunavske padine, dr Mihailo Maletin, profesor planiranja i gradnje saobraćajnica u penziji, izneo je nekoliko primedbi.

– Suština je sledeća – dve stvari morate da imate u vidu – nikad se plan ne radi po jednom objektu nego se radi za određeni prostor, ako ta metro linija treba da dođe ispred Ekonomskog fakulteta, treba prvo ona da se namesti a put i tunel ako može. Prema tome ako verujemo da je prioritet metro a ja verujem, ovaj plan ne može da se usvoji jer je metro krući i važniji sistem. Ovaj plan ne može da se usvoji, ako usvojite ovo zabili ste gologov kolac u plan za metro – upozorio je Maletin. Na to je Folić zaključio da je predlog da se sačeka sa planom za tunel, dok je Maletin negirao i ukazao da plan izgradnje tunela mora da se – zaustavi, i to hitno.
https://www.danas.rs/beograd/tunel-koji ... -za-metro/
Da li ovo znači da su u gradu razumeli da je potrebna hitna sinhronizacija svih planova, i da su krenuli u to, ili znači samo da je gradnja tunela odložena za ko zna koje buduće vreme? Pošto NIJE rekao da rade na sinhronizaciji, nego samo ovo drugo: "da se sačeka". I da li to onda znači da trenutno aktuelni planovi obuhvataju samo gradnju zgrada i mosta? I da možemo praktično zaboraviti na sve ovo drugo, pošto je odloženo za ono naše uobičajeno "jednog dana"? Tako bi ispalo da u BNV-u uz nepostojeći i neplanirani "običan" javni saobraćaj treba na dugo vremena zaboraviti i na metro i na tunel? Ili će zaista biti vredni i završiti sa konačnim planovima za metro koji je ključ ovog prostora? A možda čak nameravaju PRVO da naprave i prodaju sve stanove uz trasu i most, PRE nego što se ozbiljno počne pričati o metrou, da ne bi odbijali kupce. Tj da ih prevare bar u onoj maloj meri u kojoj je to moguće.
 
Plan za terazijsku terasu ce sacekati projekat tunela do Despota Stefana. Na osnovu tog projekta ce se i raditi plan za terasu, to je jedini logican scenario.

Prica o metrou je sarena laza koja ce se oduziti jos bar 5-6 god.
 
Oduzice se to i vise jer prosto ne postoji mogucnost za domacu ugradnju jos uvek. Cim smisle nacin kako i tu da se ugrade, i da namaknu opstu dobit ima da "nikne" kao BNV.
 
Cuvena cica maca visespratna kucica imas fotku negdje u temi ranije
 
Prizrenska pod zemlju samo to moze elegantnije mislim
Ope se nezna od kad je rijesenje nista jer vozd to ljubomorno krije
 
Poslednja slika na insta stranici Beograd zivi, koju vodi marketing ekipa iz gradske vlasti. Da li ovime najavljuju nesto, videcemo
2e746bd1f30743ddb733b96fb4721bfe.jpg


Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk
 
Што више пролазим терасом, све више закључујем да ту треба оставити што више зеленила.
 
Što više ja prolazim pogled na BgH2O mi povećava želju da se obesim na sred Terazija.
 
Vrh