Šta je novo?

Viši objekti u Beogradu

E Žhaba okači mnogo loših primera da se puno tešimo : ) :D
 
zhaba":19279ipb je napisao(la):
Kako bre Goje da bude za 5 posto razlicita. Pa jel ista ili razlicita??? To mu dodje kao umesto 25 spratova staviti 26!
Ispade na kraju sto bi spanci rekli ni fu ni fa (nit smrdi nit mirise)...
Ja licno ne mislim da ideja o bliznakinjama apriori mora da bude dobra ili losa.
Sve zavisi i od kompleksa trznog centra koji ih spaja. Ako si mislio da bude kao u Barseloni dve zgrade istog volumena ali razlicitih fasada, to je OK ako su nezavisne. A ovde ce biti zajedno. Ili gresim?
.....
:lol: Ziveo Beograd! :gobb:
Rekoh čisto figurativno (bar 5%). Na primer da budu iste fasade ali različite visine, ili iste visine a različitog oblika, ili fasade. Svejedno, samo ne identične. Inače tržni centar ih ne spaja, objekti su odvojeni, a imam info da u martu kreće opremanje radnji. Npr. MPC čće sam imati desetak lokala, Fashion company takođe......
 
GOJE":2gd1cdko je napisao(la):
imam info da u martu kreće opremanje radnji. Npr. MPC čće sam imati desetak lokala, Fashion company takođe......
Mogao bi o ovome podrobnije na temi o brendovima da uputis raju sa desavanjima :D
 
Istocna kapija Beograda
Da li neko zna ko je projektovao tri zgrade nazvane Istocna kapija. Zaso se spominje da su u projktovanju ucestvovali japanci. Cuo sam price da fasada nikada nije zavrsena po projektu.
 
Gianni":chrvnaoj je napisao(la):
Istocna kapija Beograda
Da li neko zna ko je projektovao tri zgrade nazvane Istocna kapija. Zaso se spominje da su u projktovanju ucestvovali japanci. Cuo sam price da fasada nikada nije zavrsena po projektu.
ovo su zvanicne info:

Stambene kule u naselju Konjarnik u Beogradu
1972 -1975

arhitektura: arh. Vera Cirkovic
konstrukcija: ing. Milutin Jerotijevic
investitor: GRO "RAD"
porojekat: zavod za projektovanje GRO "RAD"
izvodjac: GRO "RAD"
 
Finansiranje izrade studije visokih objekata
Subota, 20. mart 2010.

1382829_soliteri_s.jpg


Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove finansiraće izradu studije visokih objekata u Beogradu. Studiju će u narednih šest meseci izraditi Urbanistički zavod Beograda, a posao će koštati oko pet miliona dinara.

– Važećim generalnim urbanističkim planom određeno je da se u Beogradu ne mogu zidati objekti viši od osam spratova. Izuzetno je samo na Novom Beogradu moguće graditi zgrade visoke dvanaest spratova. Zadatak ove studije jeste da na osnovu zadatih kriterijuma odredi lokacije na kojima će moći da se grade i objekti više spratnosti, jer interesovanje investitora postoji. Posle izrade studije uslediće javna rasprava, a posle toga će se o njoj izjašnjavati odbornici Skupštine grada – rekla je Žaklina Gligorijević, direktorka Urbanističkog zavoda Beograda.
Izvor: BEO Info
 
Ovo zvuči sasvim normalno, samo je trebalo uraditi pre jedno 7-10 godina. I odrediti standarde nadogradnje u određenim delovima grada.
 
Treba normirati dozvoljenu spratnost u svim delovima grada da se ne bi desilo da u nekoj stambenoj zoni jednoporodicnog stanovanja neko gradi soliter (kao na primer u staroj Bezaniji 50ih).
Slazem se sa ambassom da su malo zakasnili, no better late than never!
 
Ваљда ће коначно да се Београд мало одвоји од изгледа паланке, који је још више појачан у протеклој деценији грађењем зграда од 2-5 спратова и где треба и где не треба. Оно мало високих зграда је изграђено давних дана...
 
Krajnje je vreme za ozbiljnu analizu, jer prosto je smešno da za ovoliki grad dozvoljena spratnost bude tako mala. Samo se nadam da će analiza da bude stručna bez upada političara i raznih lobija.
 
A koje je uopste opravdanje za takvo ogranicenje? Zar visoke zgrade ne omogucavaju bolje iskoriscavanje prostora?
 
Ako se ne varam odluka je donesena za vreme Bogdanovićeve vlasti, a razloge ne znam. Ako neko zna preciznije neka napiše.
 
Delom je razlog saobracajni i infrastrukturni, treba obezbediti saobracajnice i komunalnu infrastrukturu za zgrade od 50 spratova (velika koncentracija ljudi na jednom mestu). Takodje u nekim delovima grada zbog odrzavanja nekakve ambijentalne celine itd. ne treba graditi visoko.

Naravno nema razloga da se na NBG zabranjuje visoka gradnja. Tamo ima i mesta, i praznih parcela gde infrastruktura moze da se odradi kako treba, i sirokih saobracajnica pa i mesta za nove ako treba. I zato to meni smrdi na $$$, cini mi se da grad ubira vece pare ako se grad siri horizontalno a ne vertikalno, jer se tako vise gradj. zemljista prodaje/daje pod zakup sto znaci veci prihod gradu.
 
@hazard
slazem se,cak mislim da im sada ponestaje gradjevinskog zemljista a i $$$$ pa se sada vracaju na visokogradnju sto je ok za nas obicne smrtnike :)
 
Slazem se za ogranicenje spratnosti od 8 spratova, to je sasvim pristojna visina.
Takodje se zalazem da na Nbg treba uvesti minimalnu dozvoljenu spratnost, od 8 spratova.

Takodje treba dozvoliti gradnju visokih kula i u drugim delovima grada, ali dobro voditi racuna o lokacijama, urbanistickim uslovima i vizurama grada. Npr. poredjenja radi, panorama Bg-a je lepsa od panorame Atine ( koja ima ogranicenu spratnost). Na panorami Bg-a tacno znam koji deo grada je gde zahvaljujuci kulama, Bozdovac, Konjarnik, Banjica, Crveni krst, Cvetko,Prokop, itd... Ne treba po svaku cenu i svuda graditi kule, vec ih treba urbanisticki rasporediti tako da "razigravaju" vizuru grada.
 
Pitam se kako strategijom mogu da se rese pojedinacni slucajevi kao sto su Beogradjanka ili Albanija, koje se sasvim sigurno ne nalaze u zoni za masovniju gradnju tako visokih objekata, ali savrseno leze kao pojedinacni objekti. Npr. ja u Kneza Milosa ne bih gradio solitere, ali na kraju ulice, ka Mostraskoj petlji, bih dozvolio izuzetak (gde je i zamisljena kula kao deo Plaza centra).
 
Mislim da je zapravo mnogo bolja lokacija BIP, gde bi mogao da gradiš visoko, a da bi a početku Kneza MIloša leglo malo čudno, jer se već gore nalazi Klinički centar koji dominira. Nemam pojma..
 
Ne uspeh da nađem nigde na forumu, da li neko možda ima fotografije Geneksove kule i okoline posle same izgradnje? Baš me zanima kao je to izgledalo kada je bilo novo. Danas je plato ispred u manje-više tužnom stanju (naša tradicija zvana fire & forget tj napravi i ne održavaj, nikad), mada dosta liči na scenario iz crtaća "Technotize: Edit i ja".
 
Hvala Dule, sve to sam video, treba mi nešto detaljnije :)
 
Imas negdje crno bjelu fotku iz izgradnje u temi stare fotke nbg
 
Koje se jos Kule grade ili su najavljene da ce se graditi u Beogradu?
Usce 2 koja ce biti visoka nesto preko 100 metara i skroz poslovna.
BW Kula koja ce biti 168 metara visoka deo ST Regis deo stanovi.
West Kula visoka 155 metara i po izmenjenoj gradjevinskoj dozvoli skroz stambena.
 
Vrh