Šta je novo?

Savski trg

Услови конкурса за Савски трг су били врло строги, скоро као да се ради о пројекту за извођење. Подлога је био важећи ПДР. Закон.

Пошто су дате више десетина хиљада евра неозбиљним белосветским буразерима, и проћердано време и енергија озбиљних учесника, измењене су "ситнице" типа:
-Измештање трамваја по ободу
-Додата метро станица испод трга
-Потпуно измењен урбанистички пројекат иза станице
-Померен споменик чија је позиција била строго дата условима конкурса.

Од тих "ситница" организаторима овог циркуса много је важније који је засад примењен.

Слатка мала изврнута торта - на врху јој дно стоји!

http://beobuild.rs/korak-do-konačno...y8zpcbwubFsYqtvF5hZEjvg-Onb0ORhKLiwdfTuDTOP-0
 
Spomenik ce uocljivo biti "malo sa strane", da je neka moderna skulpura u pitanju onda bi mozda moglo da prodje u zavisnosti od koncepta.
Ovako, kada neko pita zasto je spomenik postavljen bas u ovoj poziciji, reci ce "da ne bi zaklanjao ulaz od zgrade".
Kakav spomenik, takav i koncept.
 
up-savski-trg-2019-02b.jpg


Misljenja sam da bi bilo i lepse i jednostavnije da su postavili jarbol sa zastavom republike na Savski trg umesto ovog spomenika.
 
Искрено желим да се ово овако изгради само да стоји као подсетник и симболичан споменик владавини СНС-а са све овим њивама које ће бити разроварене блатњавим пешачким стазама
 
Можда да направе макету са померљивом фигуром споменика, да је изложе јавности па да се народ мало игра са позиционирањем, да се све то преноси у задрузи, па да се на крају демократски одлучи где ћемо да ставимо Стефана. Победник да добије 50.000 евра и нема љутње.
С обзиром да су подшишали зграде из ПДРа иза музеја да би добили правилну кружницу, чији је центар сам улаз у музеј (по оригиналној замисли првог пројектанта трга), те да је шлем на коме стоји Немања димензионисан тачно по димензијама улазног портала у музеј, мислим да би најбоље место био на самом улазу, Шлем уклопљен у лук! Симеон уграђен у зграду.
А да би тај концепт у потпуности дошао до изражаја, најбоље да уклонимо и зграду железничке станице (ионако ничему не служи) те да споменик постане центар трга какав му одговара. Е такво решење трга ће бити много боље и чистије од свих решења оних бу**** које су одговарајући на конкурсне услове покушале да се изборе са задатим контекстом, за шта су и адекватно награђене.
 
"Da se ne bi našao na trasi planirane metro linije, spomenik je pomeren bliže objektu i sada se kontekstualno oslanja na zgradu, umesto na osu Nemanjine ulice."

igore, koja je to planirana metro linija koja ide ispod zeleznicke stanice, od reke ka nemanjinoj? godine provedoh na ovom forumu i sad prvi put cujem za tako nesto a ono skoro pa izgradjeno...
 
Трг Републике ради се 420 дана. Значи за овај пројекат 1000 дана у најави.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=623650#p623650:30e3d0zm je napisao(la):
razgradjevinar » 20 May 2019 12:53 pm[/url]":30e3d0zm]"Da se ne bi našao na trasi planirane metro linije, spomenik je pomeren bliže objektu i sada se kontekstualno oslanja na zgradu, umesto na osu Nemanjine ulice."

igore, koja je to planirana metro linija koja ide ispod zeleznicke stanice, od reke ka nemanjinoj? godine provedoh na ovom forumu i sad prvi put cujem za tako nesto a ono skoro pa izgradjeno...

metro-beograd-2018-februar-lepeza.png


Po nekim planovima tu (Karadjordjeva pise) bi trebalo da se spajaju tri linije metroa. Mozda ce linija broj tri umesto od Slavije do Terazija da ide od Slavije niz Nemanjinu do Savskog trga.
 
filipe, na fotki koju si okacio lepo pise sta je to i ko je autor.

koliko sam ja ispratio u planovima su linija od makisa koja ide paralelno sa savom (savskom ulicom) i ona koja bi isla od nbg-a novim tramvajskim mostom a koja bi trebala u tunel kod ekonomskog.

a ovo je?
 
Ovaj plan metroa nije dobar. SNS linija ide do trga republike, druga linija ne ide Bulevarom na C. Krst nego Nemanjinom preko Makenzijeve na Juzni Bulevar i Gospodara Vucica. Nije mi jasno kako ce stanica biti na Savskom trgu kad planiraju ukrstanje kod Ekonomskog faksa, a ako bi metro isao ovuda morao bi pod ostrim uglom da skrene ka ekonomskom.. Izgleda da ni oni sami ne znaju kuda ide metro...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=623670#p623670:1br479sk je napisao(la):
razgradjevinar » 20 May 2019 02:07 pm[/url]":1br479sk]filipe, na fotki koju si okacio lepo pise sta je to i ko je autor.

koliko sam ja ispratio u planovima su linija od makisa koja ide paralelno sa savom (savskom ulicom) i ona koja bi isla od nbg-a novim tramvajskim mostom a koja bi trebala u tunel kod ekonomskog.

a ovo je?

"Oni u okviru te studije razrađuju trase linija i prema dosadašnjim analizama postoji mogućnost da linija 2 koja se sa linijom 1 ukršta na Savskom trgu umesto da se penje na most nastavi podzemno ispod Save i tako pređe na levu obalu dalje preko Novog Beograda ka Zemunu", objasnio je Folić.

Prošlogodišnja izjava glavnog urbaniste, nisam ispratio ako se u međuvremenu promenilo, oprosti.
 
na zalost, u medjuvremenu se promenio samo glavni urbanista.. :)

hvala na objasnjenju, znaci imacemo na savi i metro most i metro tunel, pored ovog vec postojeceg metro mosta na adi koji je u medjuvremenu avanzovao u tramvajski. sjajno bre, da se vidi da nismo neka gologuzija
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=623650#p623650:483l3j8b je napisao(la):
razgradjevinar » 20 May 2019 11:53 am[/url]":483l3j8b]"Da se ne bi našao na trasi planirane metro linije, spomenik je pomeren bliže objektu i sada se kontekstualno oslanja na zgradu, umesto na osu Nemanjine ulice."

igore, koja je to planirana metro linija koja ide ispod zeleznicke stanice, od reke ka nemanjinoj? godine provedoh na ovom forumu i sad prvi put cujem za tako nesto a ono skoro pa izgradjeno...

Планирана линија 2, Земун - Устаничка, тунелом испод Саве ка Славији.
СНС линија од цирка 2 милијарде евра.

Неће бити метро моста на Сави по свему судећи. Остаће трамвај (на будућем Новом мосту).
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=623562#p623562:m8o7dfbk je napisao(la):
astrodule » 20 May 2019 08:03 am[/url]":m8o7dfbk]
Meni je ovo potpuno neproporcionalno i neskladno.

Nije sve u veličini, ima nešto i u tehnici.

Dobijamo novo mesto za mitinge

up-savski-trg-2019-10namena02.jpg

и народне револуције :lol:

Пантограф":m8o7dfbk je napisao(la):
Тачно. Постоји заблуда код људи да је пука симетрија пожељна, тј. "лепа".

Заблуда? Ти не знаш шта говориш. То су основе естетике друже.
 
Укинули главну жел станицу и изместили трамвај да би онда ту планирали укрштање две имбецилно трасиране линије метроа. Са друге стране имагинарну нову главну жел станицу која испод има већ грађевински готову метро станицу и за коју је 50 година планирана метро линија остављају без икакве везе са градским превозом.

Ово је већ трагикомично - Да се овај град урбанистички већ неких 50 година "развија" тако да је крајњи резултат после сваког већег пројекта чиста нула, ако не и велики корак назад, част ретким изузецима.

И нико ме не може убедити да један тако драстичан резултат може бити последица ичег мањег од нашег, сада већ очигледног, колонијалног статуса.

А тек ово глупирање са асиметријом споменика у односу на - СВЕ около. Ово је трг настао у 19. веку који је замишљен као класични, европски, симетрични трг оивичен зградама историцизма са наглашеном симетријом од стране једног француског урбанисте у доба врхунца класичне архитектуре и урбанизма. И сад се нашао неки неписмени, квазиграђански малоумник да се овако спрда са јединим таквим тргом у граду, па и са самим човеком и ониме што он представља, а који је онако невешто и шизофрено приказан у победничком решењу споменика. А све то да би се централно место оставило за жвалавог монструма и његове митинге са све наводним београдом у позадини.

ПОТПУНА ЈЕ*ЕНА КАТАСТРОФА
 
Са друге стране додамо споменик великом Вођи и симетрија је потпуна.
 
Mene više od pozicije spomenika brinu vrata stanice. Nedostatkom osećaja za proporciju, poslednja verzija vrata vizuelno smanjuje zgradu. Čak su i svetiljke sa leve i desne strane vrata previsoko pozicionirane vizuelno snižavajući ulaz. Osim toga, timpanonu fali reljef sa grbom Srbije i ako će zgrada zaista služiti kao muzej, to je veoma bitan detalj.
Pogledajte prilog 1
Slika je preuzeta sa http://beogradska.blog.rs/blog/beograds ... ka-stanica


Slika preuzeta sa https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Железни ... ца_Београд–главна#/media/Датотека:BeogradStanica.jpg
 
Zato spomenik treba da bude sa unutrasnje strane zgrade, gde su bili peroni, tu bi se odlicno uklapao. I ipak malo diskretniji, sto se velicine tice.
 
Tamo dodati cara Dušana kako čeka voz za sprsko more, koji neće doći...
 
Vrh