Šta je novo?

Karantin Zvezdara? - NE.

Još uvek ne znam...ali mislim da su dve ulice spojene u jednu obzirom da je moj broj 23 a u ulici imamo 4 zgrade. Jučerašnji info iz opštine...samo su bez najave dobili od katastra da je veliki broj adresa promenjen i da moraju da izdaju nova rešenja svim SZ. Ne znaju na čiju inicijativu je sve promenjeno niti ko je podneo svu papirologiju, kažu da im je samo naređeno da odrade posao.

Sad mene zanima ko šlaća zamenu dokumenata u ovom slučaju...
 
To sigurno ima veze sa onim što je spominjano 1800 ulica u BG menja nazive ulica , gde su razmatrani predlozi običnih građana , konsultovana sportska , kulturna i sl, udruženja i ustanove...
 
solecar":27bbwlyg je napisao(la):
To sigurno ima veze sa onim što je spominjano 1800 ulica u BG menja nazive ulica , gde su razmatrani predlozi običnih građana , konsultovana sportska , kulturna i sl, udruženja i ustanove...
Iskreno prvi put čujem za tako nešto, sve jedno bolja je varijanta od trenutne. Sad me zanima da li se te ulice vode kao gradske ili su privatna vlasništva vlasnika parcela na kojima su sazidane zgrade u tim ulicama.

Poslato sa LYA-L29 uz pomoć Tapatoka
 
Vlada usvojila Predlog novog zakona o glavnom gradu

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu u cilju usklađivanja sa brojnim sektorskim zakonima, ali i preciziranja ovlašćenja u pogledu određenih nadležnosti koje se odnose na pojedina pitanja od značaja za Beograđane.

Cilj predloženog zakona je da obezbedi efikasnije i kvalitetnije obavljanje poslova grada Beograda na bazi njegovog posebnog ustavno-pravnog položaja i u skladu sa razvijenim stručnim, organizacionim i kadrovskim kapacitetima koji postoje u gradu Beogradu, navodi se u saopštenju.

Zamenik gradonačelnika Beogrda Goran Vesić je za Tanjug rekao da je nacrt zakona rezultat jednogodišnjeg rada Grada Beograda i resornih ministarstava kako bi zajednički našli bolja rešenja za funkcionisanje grada.

„Zahvalni smo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić što su podržali Grad Beograd kako bi bio donet ovaj zakon koji će omogućiti da se naš grad brže i bolje razvija“, rekao je Vesić.

On je istakao da je najvažnija izmena koju će doneti novi Zakon o glavnom gradu decentralizacija.

„Statutom grada iz 2011. godine koji je doneo bivši gradonačelnik Dragan Đilas grad je potpuno centralizovan čime su beogradske opštine, kako prigradske tako i gradske, svedene na nivo mesnih zajednica. Nažalost, opštine Mladenovac ili Lazarevac ili Vračar ili Stari grad imaju manje ovlašćenja nego bilo koja mala opština u Srbiji što nije normalno i što je otežavalo funkcionisanje grada, ali to je bila politika naših prethodnika“, rekao je Vesić.

Istakao je da je politika sadašnje vlasti da se izvrši decentralizacija grada, ali ne na uštrb efikasnosti grada i pojasnio da će ovim zakonom Beograd biti podeljen na dve zone – gradsku i prigradsku.

Sedam prigradskih opština će biti u prigradskoj zoni, a 10 gradskih u gradskoj, rekao je i istakao da će i prigradske i gradske opštine imati mnogo veća ovlašćenja nego što imaju danas.

„Jedna od najvažnijih promena je to što će ovih 10 gradskih opština ubuduće vršiti legalizaciju do 400 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadrata. Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3.000 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadrata“, pojasnio je Vesić.

Prigradske opštine donosiće urbanističke planove

Naveo je da će prigradske opštine dobiti pravo da van plana generalne regulacije donose urbanističke planove uz saglasnost Grada što će, dodao je, tim opštinama omogućiti da se brže razvijaju i bolje privlače investitore.

Osim toga, dodao je, zakon će omogućiti da prigradske opštine, uz saglasnost Grada, imaju svoja javna preduzeća, kao i da Grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine, što do sada nije bio slučaj.

„Ovim zakonom ćemo preuzeti čitav niz ovlašćenja. Dobićemo poljoprivrednu inspekciju, dobićemo ovlašćenja u obrazovanju, sportu, ovlašćenja kada su u pitanju splavovi…“, rekao je Vesić.

Zakon, dodao je, predstavlja neku vrstu usaglašavanja sa čitavim nizom resornih zakona koji su u međuvremenu doneti kao što su Zakon o javnoj svojini, Zakon o zaposlenima u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi…

Vesić je istakao da se decentralizacija neće završiti time što će prigradske i gradske opštine dobiti veća ovlašćenja.

„Decentralizacija će biti gotova kada opštine, pogotovo prigradske, budu krenule da prave uslužne centre kako bi najveći deo posla koji građani treba da obave u opštini mogli da obavljaju u naseljima koji su deo te opštine.Mi ćemo insistirati da opštine nastave svoju decentralizaciju i da prenose deo nadležnosti na uslužne centre kako bi građani zaista tamo gde žive mogli da završavaju najveći deo posla“, rekao je Vesić.

Zakon o glavnom gradu je veliki događaj za Beograd, istakao je Vesić i dodao da time nije ispunjeno samo političko obećanje SNS da će građani više odlučivati o tome šta će se u njihovim opštinama raditi.

Time je omogućeno da se vlast vrši bliže građanima, rekao je Vesić i dodao da se nada da će se Zakon o glavnom gradu do kraja maja naći na dnevnom redu u Narodnoj skupštini.

„Naš plan je da do kraja juna usvojimo novi statut grada. On je potpuno spreman, pravljen je po zakonu i kada bude usvojen zakon mi ćemo na Skupštini grada usvojiti novi statut grada koji će još detaljnije razraditi podelu nadležnosti i sve ostalo što postoji u Zakonu o glavnom gradu. To znači da ćemo, ako sve bude kako treba, od leta imati drugačiju organizaciju grada Beograda“, zaključio je Vesić.

izvor: studio B
 
Za naš problem potpuno nebitne informacije jer ovo spada u Republičku nadležnost...A generalno moje je mišljenje da je decentralizacija bilo čega u Srbiji izuzetno rsplodno tle za korupciju, vezare i mahinacije na veliko. Prvo treba da se obezbedi nezavisna i opasno jaka unutrašnja kontrola sa opasnim odrešenim rukama i ovlašćenjima pa sve ostalo.

Ovako nema nikakvog smisla...samo ćemo imati više lokalnih mafija/šerifa kao onog u Alibunaru i njemu sličnih.
 
Komsija, vidim na fb da si postavio da je katastar nesto odgovorio povodom predmeta?
Ja sam im slao svaki dan po nekoliko mailova na par adresa ali za ovo veme nisam dobio nikakav odgovor!
 
Jeste, nakon mojih pritisaka i pojašnjenja obavestili su me da je predmet nakon zasedanja komisije završen na drugostepenom organu(koji je i držao predmet punih 6 godina) tj u njihovoj pravnoj službi...sada se čeka da se rešenje spusti u Katastar na šaltere i da se dostavi Savićima i verovatno Direkciji za građevinsko zemljište.

Sad je pitanje kakvo je rešenje doneto jer je ono treće po redu a na prethodna dva su se žalili baš Savići koji su potpisnici sporazuma i koji su po mojim saznanjima izgleda uzeli novac za eksproprijaciju a ipak su zaustavili izgradnju. Inače oni su vlasnici one autoperionice pored Gazela komerca...

Naravno ne zaustavljamo se tu, još se dosta ljudi priključilo idemo dalje i ne popuštamo dok se ne uradi ono što je potpisano.
 
Sada treba da se juri Direkcija? Kako je moguce da su se tri puta zalili?!
Jutros smo imali situaciju da se kamion-cisterna zaglavio kod dve zgrade u izgradnji i da je zatvorio potpuno ulicu! Da nema onog dela zamljanog puta iznad igralista niko iz naselja ne bi mogao da izadje kolima! Pitanje je i kada ce onog nesrecnika sa kamionom da izvuku...
 
Zato što nam je država banana i jedan zakon potire drugi. Izgleda da su i pored uzetog novca imali pravo žalbe koje su i iskoristili.

Realno sve zavisi od rešenja koje je doneto. Jer po nekoj logici stvari ne bi treblao više da se ima pravo na žalbe. Pa bi sa tim i bila završena ova agonija...makar ovaj deo. Opet ne nadam se ničemu dobrom jer to tako ide kod nas, u glavnom normalni gube a nenormalni dobijaju sve.

Videćemo, čekamo da se sve dostavi i ići ćemo u Direkciju pa ćemo probati sa njima da vidimo kako da rešimo situaciju. Ako ne...čeka nas zanimljiva zima :)
 
Da zaboravio sam da napomenem da su se svi složili sa Savićevim zahtevima...da im se isplati odšteta za voćnjak koji još uvek stoji i za koji su izgleda i taj novac uzeli, da im se ne sruši bespravno sazidana kuća od par stotina kvadrata, da se plan promeni i da se ulica pri tome suzi sa prvobitnih 12m širine na manje od 6m i da se tako sačuva bespravno podignut objekat.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=622778#p622778:h0oqrtec je napisao(la):
mick » 16 May 2019 09:55[/url]":h0oqrtec]Da zaboravio sam da napomenem da su se svi složili sa Savićevim zahtevima...da im se isplati odšteta za voćnjak koji još uvek stoji i za koji su izgleda i taj novac uzeli, da im se ne sruši bespravno sazidana kuća od par stotina kvadrata, da se plan promeni i da se ulica pri tome suzi sa prvobitnih 12m širine na manje od 6m i da se tako sačuva bespravno podignut objekat.

Неће бити ништа ни од тога
 
Posle svega, ne bih se zacudio i da stvarno ne bude nista od toga. Onda ce morati da se vrsi pritisak ne nekog da se nadje prihvatljivo resenje...
 
Prihvatljivo rešenje je već napravljeno u vidu jasnih planova još 2002 godine. Od tad se dosta promenilo ali ne našom krivicom. Država će morati da reaguje i da uradi ili po projektu ili da napravi presedan i počne sa rušenjem nelegalne gradnje. Ima nas priličan broj tako da uvek ostaje na žalost ulica...winter is comming :D
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=622820#p622820:1w35gj8l je napisao(la):
mick » 16 May 2019 12:52[/url]":1w35gj8l]Prihvatljivo rešenje je već napravljeno u vidu jasnih planova još 2002 godine. Od tad se dosta promenilo ali ne našom krivicom. Država će morati da reaguje i da uradi ili po projektu ili da napravi presedan i počne sa rušenjem nelegalne gradnje. Ima nas priličan broj tako da uvek ostaje na žalost ulica...winter is comming :D

Хехе... Лако је државу натерати на то.

Једноставно (може и обичним објавама на форуму) пропагирати да је усвајање новог плана једноставно много компликованије него да се да пар хиљада евра и доведе багер. Ипак за нов план требају геометри, урбанисти, народ ће се буни, а сви се нешто уграђују :wink:
 
Bilo bi zanimljivo saznati i sta se desava sa ulicom Sime Trojanovica, jer je Direkcija lepo odgovorila da:
"Prema Planu detaljne regulacije naselja Mirijevo, deo makrograđevinskog bloka B, GO Zvezdara ("Službeni list Grada Beograda" br. 47/16) na predmetnoj lokaciji planirana je, između ostalih, izgradnja saobraćajnice Nova A2 od Ulice Jovanke Radaković do Dragoslava Srejovića u pravcu zapad-istok koja delom prolazi i sadašnjom trasom Ulice Sime Trojanovića.

Programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2019. godinu, koji je usvojila Skupština grada Beograda, Direkcija nema planiranih aktivnosti na izgradnji predmetne saobraćajnice.

U saradnji sa Sekretarijatom za komunalne i stambene poslove razmotriće se tehničke i finansijske mogućnosti da se aktivnosti na izgradnji novoplanirah saobraćajnica prema navedenom planu detaljne regulacije uvrsti u program uređivanja i dodele građevinskog zemljišta u narednom periodu, a prema procedurama propisanim za kapitalne projekte koji se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih prihoda i primanja u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem, kao i u skladu sa prioritetima dostavljenim od strane svih gradskih opština."
 
Isti status kao i ostale tri... Nikog nije briga ako se niko ne buni. Realno zbog tolike bahatosti stanara te ulice razmišljam se da teram do kraja pa da vidim šta i kako. Obzirom da su napravili cigan malu u ulici bespravnom gradnjom.

Poslato sa LYA-L29 uz pomoć Tapatoka
 
Ja sam poceo akciju slanja mailova predsedniku opstine Ignjatovicu i Jeremicu koji je se slikao pored zardinjera sa pitanjem sta je opstina preduzela radi resavanja ovog problema.
Kada se nakupi solidan broj neodgovorenih mailova pripreticu im da ce izaci na videlo kako brinu o problemima stanovnika opstine kada nisu u stanju da odgovore na preko 100 poslatih mailova. :D
 
Predsedniku opštine je zvanično poslato pitanje i poziv na rešavanje problema zvanično sa delovodnim brojem lepo zavedeno. On se nije udostojio da odgovori u zakonskih 8 dana. Sve se lepo dokumentuje pa kad ga opali sa svih strana..

Poslato sa LYA-L29 uz pomoć Tapatoka
 
Odgovor Direkcije na pitanje da li se nesto preduzelo u zadnja dva meseca u cilju resavanja problema ulice Sime Trojanovica:
"Poštovani,

Kako je i navedeno u prethodnom odgovoru, potrebno je da gradska opština u svoju listu prioriteta za izgradnju nedostajuće infrastrukture uvrsti i saobraćajnicu Nova A2.

S poštovanjem..."

A lepo su rekli pre dva meseca "U saradnji sa Sekretarijatom za komunalne i stambene poslove razmotriće se tehničke i finansijske mogućnosti da se aktivnosti na izgradnji novoplanirah saobraćajnica prema navedenom planu detaljne regulacije uvrsti u program uređivanja i dodele građevinskog zemljišta u narednom periodu"...

Sada treba da se pritiska opstina da se pokrene resavanje ulice Sime Trojanovica...
 
Ne... Opština nema više nikakve ingerencije već Grad Beograd na čelu sa blesavim Vesićem i onim nesrećnikom od gradonačelnika.

Poslato sa LYA-L29 uz pomoć Tapatoka
 
Vrh