Šta je novo?

Saobraćajna signalizacija

Većina nema nikakav problem, jer i ne gledaju u saobraćajne znakove. :D :D :D
 
^^ Истина, него када је и зашто укинута жута трака у Војислава Илића?

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
 
Tender za modernizaciju sistema na 300 raskrsnica u BG

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio za Studio B da je Grad Beograd raspisao tender za modernizaciju sistema svetlosne signalizacije na oko 300 raskrsnica na uličnoj mreži Beograda.

– Ovaj posao, čija je vrednost 2,3 milijarde dinara, biće sproveden u tri naredne godine, a oprema koja će se ugrađivati na uličnoj mreži predstavlja poslednju reč tehnologije u ovoj oblasti i ostvarivaće velike uštede u električnoj energiji, što će ovakav sistem činiti održivim. Ove raskrsnice biće pod kontrolom centralnog sistema i njima će se upravljati iz jednog centra, a sistem će menjati režim rada na osnovu promena saobraćajnog opterećenja – poručio je zamenik gradonačelnika.

On je rekao da će posledice uvođenja ovog sistema biti kraće vreme putovanja i smanjenje saobraćajnih gužvi.

– Jedna od karakteristika ovog sistema adaptibilnog upravljanja saobraćajem jeste davanje prioriteta vozilima javnog prevoza. Svaki tramvaj će biti opremljen Stream OBU (On Board Unit) jedinicom koja koristi GPS za određivanje pozicije i mobilnu mrežu za slanje podataka centralnom sistemu. Ovi podaci se prosleđuju semaforskim kontrolorima i utiču na paljenje zelenog svetla u cilju davanja prioriteta tramvajima – objasnio je zamenik gradonačlnika Goran Vesić.

On je najavio da će tender biti otvoren 16. avgusta 2019. godine.

– Svetska iskustva gradova koji su uveli ovakav sisteme govore da očekivani efekti uvođenja adaptibilnog sistema upravljanja saobraćajem ostvaruju se vremenskom uštedom od 15 do 20 odsto u odnosu na stanje pre uvođenja ovakvog sistema – rekao je Vesić.

izvor: studio B
 
Pozdrav svima na forumu, možda možete da mi pomognete kome da se obratim vezano za funkcionisanje semafora.
Semafor se nalazi u ulici dr. Ivana Ribara, odmah posle raskrnice sa Jurija Gagarina u delu ka okretnici tramvaja i autobusa. Semafor je postavljen tako da se signalizacija menja pritiskom tastera kada se pojavi pešak. Međutim sistem se vrlo brzo naravno pokvario i sada se signalizacija menja na 25 sekundi. Taj semafor je inače ispod mog prozora i non stop stajanje i kretanje autobusa i tramvaja proizvodi veliku buku, o zagađenju da ne pišem. Naravno i kao vozača me iritira što je mala šansa da krenem sa parkinga i da ne stanem na tom semaforu.
Zvala sam Beokom servis 18.07 oni su kaže prosledili prigovor Beograd putu broj 364046/2019. Potom sam pisala Beograd putu pitala ih šta se dešava sa tim, ali odgovor nisam dobila. Pisala sam i Sekretarijatu za saobraćaj ali ni od njih nije bilo nikakvog odgovra.
Kako se prijavljuje kvar na semaforu i da neko reaguje?
 
Kalimero, pozovi 011/2071-720 i objasni problem. Rešiće brzo ako je kvar.
 
Mogli bi već jednom da onesposobe semafor ispred starog dvora u Kralja Milana i onaj na Terazijama ispred Robne kuće a u pravcu ka Albaniji.
Mislim naravno dok traju radovi na Trgu, i dok je Kralja Milana ovako prazna... Pogotovu je besmislen ovaj drugi navedeni, jer bezveze čekaš semafor da bi ušao u nešto što je sad de facto okretnica i prilaz za dostavu...

Prazan%20grad_160218_ALO%20foto%20M%20Josida%20001_1000x0.jpg

Slika je iz vremena pre rekonstrukcije i zatvaranja, ali suština je ista, pošto danas ovo ''zeleno'' čekaju samo autobusi, taksi i kombiji da uđu u prostor koji je trenutno ništa više do obična okretnica. Te nema potrebe za besmislenim zaustavljanjem na ovom pravcu. :roll:
 
Dap... I onda kad si u autobusu (27,29A ili 31) ako vozač ne odluči da samoinicjativno pusti putnike na prostoru bivšeg stajališta, čekaš minut i po (često mokar od znoja jelte) da ovo sokoćalo pusti zeleno da bi autobus mogao da se pomeri čitavih 20 metara napred i stane u ''okretnicu''... :roll:
 
tu gde nema zive duse ne smeju, a zato kod hrama na raskrsnici sa tirsovom redovno na crveno prolaze kad izadju sa okretnice bircaninova
 
Negde u Bugarskoj kad yes means no and no means yes, so turn right means turn left, and turn left means turn right. All very clear.

57076327_1318190104985985_5887916781426704384_n.png
 
Omladinskih Brigada na raskrsnici sa Heroja sa Košara.
Em rade u petak u 16;ooh i prave ludnicu em kao na filmu,da nije ova tabla/semafori malo ukrivo.
e302ba5c4f81872d5a2280ed8b694b24.jpg


Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Biće tu kamere i to će valjda značiti kraj za one koji se ubacuju preko reda za skretanje levo ka Adi kod Petoševića (a taman sam usavršio manevar za obilaženje kolone)
 
Zbog bezbednosti - jasnije svetlosne saobracajne signalizacije,
trebalo bi zabraniti postavljanje ,,poprecno,, svetlecih reklama na objektima
narocito objekata koj su blizu kolovoza tj. sa uskim trotoarima

Uvesti obavezu
da svetlece reklame mogu se postavljati samo ,, duz,, objekata
narocito koje su u bojama semafora

Naj rizicnije su svetlece reklame
apoteka sa zelenim svetlom u blizini raskrsnica
a tu ne zaostaju ni kockarnice a ni menjacnice
koje nocu vrlo ometaju a cesto i na tenutak zbunjuju vozace
(a znamo koliko jedan trenutak ume da bude koban sa tragicnim posledicama)
kad se priblizavaju rastkrsnici sto utice na bezbednost svih ucesnika

evo konkretno primera
lepo ,,uzduzno,, i rizicno ,,poprecno,, postavljene svetlece reklame apoteka
 
Baš gledam pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji i ovakvo kačenje saobraćajnih znakova ispod semafora nije opisano. Sve kombinacije za uspravni semafor na stubu su opisane, ali za vodoravni na konzolnom nosaču - ništa.

http://bgsaobracaj.rs/dokumenti/23_Prav ... zaciji.pdf

Meni lično je ovo rešenje odlično jer ne mora da se postavlja dodatni stub za taj znak. Jedino me nervira što sličnu logiku ne koriste i na drugim gradilištima, nego trpaju stubove po sred trotoara.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=681506#p681506:l8zd7upu je napisao(la):
Igor » Уто Нов 19, 2019 7:00 pm[/url]":l8zd7upu]Zanimljivo resenje

GqKwB6I.jpg
astrodule":l8zd7upu je napisao(la):
Baš gledam pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji i ovakvo kačenje saobraćajnih znakova ispod semafora nije opisano. Sve kombinacije za uspravni semafor na stubu su opisane, ali za vodoravni na konzolnom nosaču - ništa.

http://bgsaobracaj.rs/dokumenti/23_Prav ... zaciji.pdf

Meni lično je ovo rešenje odlično jer ne mora da se postavlja dodatni stub za taj znak. Jedino me nervira što sličnu logiku ne koriste i na drugim gradilištima, nego trpaju stubove po sred trotoara.
Није никакав новитет, осим код нас. Изнад знака није семафор већ жуто трепћуће светло, тј. наизменично се пале жути пешаци. Ако боље погледате видећете пешака. Ово решење сам врло често сретао у мањим градовима у северном делу Немачке ка Данској. За разлику од нашег решења знак за пешачки прелаз има двостуку функцију, не само да обележава пешачки прелаз већ са доње стране има интегрисану јаку уличну светиљку, најчешће жућкасту, и осветљава додатно пешачки прелаз. Видео сам и варијанту где знак виси на затегнутој сајли између две зграде. Старији знакови су имали само по једно жуто трепћуће светло и били су без лика пешака. Морам додати да у том делу света зими има врло често магле и да се зими рано смркава. Ако сам добро разумео локалце постављање оваквих обележавања пешачких прелаза углавном финансирају осигуравајуће куће, оне врло често финансирају и зградњу и одржавање аутоматских пружних прелаза.
Вероватно им је логика да је боље (јефтиније) спречити него исплаћивати одштете због несретних догађаја.
Када ће се наше осигуравајуће куће тога досетити, или код нас има јако мало осигураних па је и даље јефтиније исплаћивати одштете.
 
Ovo bi morali da postavljuju iznad svih pešačkih prelaza gde postoji više traka. Šta više, u pravilniku stoji da takvi prelazi moraju dodatno da se obeleže (upravo ovako).

Opet ću da ponovim da je sramotno da se ovakva rešenje ne primenjuju svuda, nego samo na "elitnim" lokacijama. Setimo se samo onog super gumenog prelaza preko pruge (koji i dalje stoji na 5m pruge) nedaleko odatle, a da to nisu umeli da postave na Topčideru kada su ukinuli Glavnu železničku stanicu nego su ljudi sa torbama išli po pragovima preko pruge do voza za Bar.
 
Oваквих светлећих знакова за пешачки прелаз са жутим трепћућим семафором има доста по Србији. Нека места чак имају код пешачких прелаза у зонама школа знакове који показују брзину надолазећих возила и упозоравају их да успоре на прописану. А семафори на тастер за пешаке постоје и у Београду, само негде раде а негде не. На Миријеву један код Селишта баш добро ради.
 
U Zemunu je bio još sedamdesetih semafor na taster. Lepo i brzo je radio.
 
Ово су ти мултифункционални знакови. Можда су могли испод да поставе и банкомат да употпуне мултифункционалност.
 
Vrh