Šta je novo?

Kineski kulturni centar

То за зграду из 1900. се слажем, и већ сам написао да треба одатле почети.

А за шире естетичарске захвате по периферијама - не, то сад не можемо. Да би консеквентно спроводио такве прописе, морао би да запослиш више хиљада људи, највише инспектора (све сличне службе у Србији раде испод људског минимума), и да подигнеш читаву, сада закржљалу грану управе (а да не улажеш у нешто друго). И опет би имао отпоре, и тешко би их савладао. Не долази једноставно, то још на дневни ред, ни близу.
 
Mislim da pricamo mnogo vise o istoj stvari nego sto se to cini. Ja sam i predlagao gradu da uvode red u koncentricnim krugovima, i da sa temom klima krenu od Starog grada i zgrade vlade i predsednistva. Ne moze se traziti od gradjanstva skidanje klima ako ih dve najvaznije institucije imaju. Ali mislim da rade sada projekat hladjenja za za desetak institucija.

Za delove dalje od centra, treba uvoditi tu kulturu pravilnicima i sa upravnicima zgrada...
 
Da, da, baš tako, koncentrični krugovi.

S tim da je preduslov svega postepeno popravljanje kvaliteta kadra u javnim službama, a to neće ići tako brzo, i ne zavisi samo od trenutne ekipe na vlasti. Recimo, Beč već ima daljinsko hlađenje javnih zgrada i planira da ga proširi i na stambene. Beograd, sa druge strane, planira da pukne pola milijarde evra za toplodalekovod, ali uopšte ne razmišlja o daljinskom hlađenju bilo čega, pa ni sopstvenih objekata. Ono, bolje je uložiti bogatstvo u resurs koji se koristi 7 meseci, nego da se koristi 11 meseci...
 
Tako je. Prvo zgrade od pre rata, pa sve Vladine zgrade, pa tek onda periferija.

A sada, nazad na temu o KiKuC-u (sviđa mi se ova skrećenica)
 
to o hladjenju sam isto razmisljao, to bi bilo odlicno ako bi bilo moguce....sa hladnom vodom u radijatorima...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=634381#p634381:2k2m2tlz je napisao(la):
Пантограф » Pet Jun 28, 2019 9:59 am[/url]"]

Prvo: kakve veze imaju primanja građana i zastakljivanje terasa? To nikakve veze jedno s drugim nema, već je do poštovanja reda, sklada i zakona. Ne samo da nema veze jedno s drugim, već zastakljivanje ponekad može da košta i više hiljada evra, pa ulaganje u tako nešto nije posledica siromaštva, već isključivo bahatosti, primitivizma, nekulture i nepoštovanja zakona.

Drugo: zašto građaninu koji je izdvojio nekoliko stotina evra da ugradi klima uređaj i svake godine troši barem 100 evra na struju za klimu i na remont, država ne bi mogla da zahteva da tu klimu pomeri na određenu liniju prema planu za desetak evra i da finansira futrolu za klimu od recimo 50 evra ili pak da pomeri tu klimu na terasu, recimo? Zbog nemaštine. Teško da je tako.

Treće: zašto bi država trebalo da insistira da se pristojno održavaju samo starije zgrade koje su od arhitektonskog značaja, a ne i sve ostale, poput zgrada na NBg-u?

Četvrto: kako i po kom osnovu bilo koji građanin može da zahteva od države bilo kakav progres, ako ni sam nije u stanju da ispoštuje osnovne kulturološke principe i da ne narušava okoliš u kom živi?

Peto: po kom osnovu građanin XY može državu da naziva zaostalom i zatucanom zato što ne ulaže dovoljno u recimo brze železnice i skupi metro sistem, a da sam ne želi ni da pomišlja da prihvati obavezu da ono što je sam zasr*o dovede u red, poput zastakljene terase ili nabudžene bele PVC stolarije na zgradi koja je originalno imala drvenu stolariju različitih profila?
 
@Propeler

Naravno da si ti u pravu, ali, dovođenje svega toga u red, u tolikom obimu i za kratko vreme, nemoguće je i u znatno organizovanijim društvima, u kojima se u nemerljivo većoj meri poštuje red i zakon nego u Srbiji. Eto, kad ne može u Pekingu (o toj zemlji se pričaju one legende o računu za metak koji vlasti pošalju porodici pogubljenog, mada više nije baš tako), kad ne može u Ljubljani, sasvim sam siguran da ne može ni u Beogradu.

Sad, neko može da misli suprotno, da mi imamo pravnih, arhitektonskih, voljnih i svakih drugih kapaciteta da takve mere sprovedemo, ali ja mislim da je taj, jednostavno, nerealan. Svakako bih pre bavljenja bojom prozorskih ramova energiju usmeravao u ekološku i higijensku sanaciju naših gradova i naselja, jer, čini mi se da je đubre u Srbiji gorući problem. A za to nam već treba mnogo inspektora, volje... novca da sprovedemo.

Bukvalno svaka grana državne uprave je atrofirala, tako da, za bavljenje pomeranjem spoljne jedinice klime 15 cm ulevo, pa kad pomnožiš sa brojem spoljnih jedinica... sačekajmo veštačku inteligenciju da se time pozabavi u organizacionom smislu i uvezimo 5.000 radnika iz Indije koji će u narednih godinu dana samo na tome raditi.
 
Da li je tako da nemamo dovoljno radne snage?

U javnom sektoru radi oko 750 000 ljudi. Realno barem 300 000 (a mnogi kažu i 500 000) su višak. Ali primaju platu i doprinose svakog meseca.

Preusmeriti sav višak u saobraćajnoj i drugoj policiji (a ima ih nenormalno mnogo i ogroman je tu višak) u komunalnu policiju. Potom doneti uredbu prema kojoj od svake propisane kazne jedan deo (recimo 30 posto) ide onome ko je datu kaznu propisao. Ko nije dovoljno angažovan u komunalnoj policiji biva prebačen u komunalne redare i nastavlja da radi za manju platu.

U roku od 3 meseca bi sve zastakljene terase i sav haos po zgradama bile adekvatno zabeležene i sankcionisane.

Sve se može kad se hoće i nema sve veze za finansijama.
 
Једну шансу сам имао за животом и родио сам се у земљи конзервативних чизмољубаца којима је легитимно и приоритетно да полиција јури људе који застакљују своје терасе које су купили јер су у супротном четвртину до половине године потпуно неоупотребљиве
 
Kupis sten bez terase prosto znam covjeka koji je trazio i naso u adekvatnom djelu grada stan bez terase prosto...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=635381#p635381:1hgaadpj je napisao(la):
Propeler » 01 Jul 2019 08:41 pm[/url]":1hgaadpj]
Preusmeriti sav višak u saobraćajnoj i drugoj policiji (a ima ih nenormalno mnogo i ogroman je tu višak) u komunalnu policiju...
У, никако, у заблуди си поприличној. У полицији је повелики мањак људства, посебно у Београду. Уопште узев, у свим државним извршним службама кадровска ситуација је очајна: инспектора свих профила је мало, имају у просеку 50+ година, демотивисани су, недовољно обучени итд. Ту нешто НАЛЕД покушава да помогне, уводе се еИнспектори и сл, али, све је то танко.

Баш смо много далеко од ефикасне управе - ту, врло могуће, стојимо лошије и од неких држава Африке - и треба се унапред и најмање на средњи рок одрећи свих перфекционистичких тежњи, да би икакав напредак био уопште могућ (војном логиком: не може се на више фронтова, или - ко брани све, не брани ништа). Ето, и наше кинеске пријатеље је неколико миленијума културе томе научило, па ваљда ће у новом културном центру умети да нам представе своју парадигму развоја и убрзаног раста - која не укључује естетску борбу за сваку терасу и прозорско окно.
 
11.7.2019
e11da4fef8591389494c0da3fa54565e.jpg


Послато са SM-J510FN помоћу Тапатока
 
Možda je Kinezima ponestalo para :lool:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=646964#p646964:2y5j35np je napisao(la):
Tintoreto » Pet Avg 09, 2019 1:53 pm[/url]":2y5j35np]Nema radnika.
Nece niko da radi za 70 000din, a druge firme placaju skoro pa duplo za neke poslove.

Koliko sati mesecno podrazumeva tih 70.000 dinara neto uz placene doprinose?
Nije isto 8 i 12 dnevno, nije isto 5,6 ili 7 dana nedeljno.
 
U ovom slucaju, nije problem sa radnicima....ah ta potreba da se nesto, po svaku cenu, napise...

Problem je sa najzahtevnijim delom projekta... Jako je uocljivo sta nedostaje :D

Nadamo se zarad dobrobiti svih ukljucenih strana da ce problem biti ubrzano resen!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=647209#p647209:2ps9pu2a je napisao(la):
bobcat » 10 Avg 2019 10:36 am[/url]":2ps9pu2a] Nadamo se zarad dobrobiti svih ukljucenih strana da ce problem biti ubrzano resen!
Jel može malo više detalja u vezi tog "problema svih uključanih strana".
 
Кинези у домовини касне са израдом параметријске фасаде.
 
Чујем на згради окачено да ЦБРЕ издаје 5.000 м2 пословног простора...
 
Као што рекох...

Конфучије, изгледа, није гадљив на паре.
 
Samo da podsetim da je u objektu planiran i poslovni prostor :

"Objekat kulturnog centra u Ulici Trešnjinog cveta sastojaće se od tri funkcionalna dela . .
Po svojoj veličini jasno je da ovo nije obični kulturni centar, već sveobuhvatno predstavnistvo
za različite vidove saradnje i razmene. Radi se o multifunkcionalnom objektu koji će pored
kulturnog centra imati poslovno i apartmansko krilo. . ."

http://beobuild.rs/kineski-kulturni-cen ... p2724.html
 
Да, али сад нема дилеме да је тај пословни простор у потпуности комерцијалан, тј. на тржишту.
Ето, тако су могли да се граде стадиони и слични најављени објекти...
 
Vrh