Šta je novo?

Zemunski kej

Studenti Likovne akademije ukrali mač Sibinjanin Janka iz "stručnih razloga"

Krađu mača sa spomenika Sibinjanin Janku na zemunskom keju počinilo je troje studenata Likovne akademije, kao čin nezadovoljstva izgledom i izradom spomenika, rekao je za Fonet komandir policijske stanice u Zemunu Predrag Ratković.

Koristoljublje im nije bio motiv, rekao je Ratković, ističući da je zemunska policija, posle dojave građanina koji je prijavio da se nešto dešava kod spomenika, za sat i 45 minuta otkrila počinioce, kao i mač koji je skinut sa spomenika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su uhapšene tri osobe, dva mladića i devojka, osumnjičeni da su u sredu ukrali mač koji je bio sastavni deo spomenika Sibinjanin Janku. Uhapšeni su M.Č. (1994), J.S. (1993) i B.M (1994).

Prema nezvaničnim informacijama, oni su to uradili kao znak protesta što mač nije sastavni deo spomenika, kako vajarska struka nalaže, nego je napravljen zasebno i posle samo "nalepljen".

Ratković je iskazao zadovoljstvo reagovanjem građana, što, kako je naglasio, pokazuje poboljšan odnos sa policijom, a to doprinosi rešavanju takvog i sličnih slučajeva.

sj.jpg

janko-sibinjanin-spomenik.jpg


http://rs.n1info.com/Vesti/a504484/Stud ... Janka.html
 
Ovde je najfascinantnjie da je ovakav spomenik zaista poklonjen od Mađarske Srbiji da predstavlja njihovu (delom zajedničku ajde) istorijsku osobu.
Ovo je više karikatura, kako je ispravno i okarakterisan u većini izveštaja.
 
Kada ce na red doci trenutno najruzniji deo Zemunskog keja, teren oko bivse "Hidrobaze" da se uredi? - Bilo bi lepo da se kej koji se prostire od Hotela Jugoslavija prema Zemunu produzi i spoji sa onim novim, ispred Venecije...
 
Kako kad je SNS prodao Hidrobazu koja je između reke i šetališta? Pa smo po prvi put dobili privatnu rečnu obalu, i to baš naspram kupališta Lido? Sad neki privatnik treba da smisli kakvu će zgradu tu da gradi, a onda mi kako će da izgleda TROTOAR ispred njegove zgrade. Pozdravite se sa produžetkom i spajanjem keja. Nema više keja. A još je pitanje i koji mu deo reke pripada sa druge strane, makar samo kao pravo ekskluzivnog korišćenja odnoso proterivanja čamaca koji su tamo oduvek bili vezivani.
 
Nije Dragane, brod je nedavno pomeren nizvodno prema Jugoslaviji, usidren uz neki splav-restoran...
 
Hvala za odgovor, pa evo da se revanširam sa ovom slikom gde je u prvom planu
betonski deo keja sa gomilom malih krovova, a gde je neka bila pumpna stanica
za termoelektranu u pozadini (sada zgrada EDB) odakle se uzimala i vraćala voda.

Tu su još cevi iz kojih je išla topla voda i padala na gvozdenu rešetku pre odvoda
u reku, pa su žene dolazile da peru veće komade iz kuće, a sve je to prekrio mulj.
 
Da, taj ogromni mlaz tople vode koja slobodno pada u reku posle hladjenja kotlova električne centrale, to je zaista bilo izuzetno mesto. Kao neka besplatna banja u centru Zemuna, slobodna za sve. Veliki vodopad tople vode, i zimi i leti. Na samom kraju ionako fantastičnog Zemunskog keja. Čudi me da se o tome tako malo zna i da ima tako malo starih slika ovog dela Zemunskog keja. Tražio sam stare slike te dve crpne i izlivne stanice, pre nego što su se razni sumnjivi tipovi tamo uselili u vreme Šešeljevog bezakonja, pa počeli sa prepravkama i nadziđivanjima, pa nisam našao skoro ništa. Sada je ta betonska konstrukcija gde su bile cevi za hlađenje centrale sa rečne strane zapuštena i odavno potonula u mulj.
 
A tek sto ovih dana ocajno smrdi na tom mestu na Keju, tu je i kanalizacioni kolektor koji izbacuje na samoj obali gde polazi camac za Lido. Zar ne moze kanalizacija da se produzi izmesti 50m od obale? Nije ni cudo sto je zakupac restorana Kej upravo zatvorio bastu, verovatno zbog nesnosnog smrada...
 
Zbog snimanja neke strane reklame, na keju je napravljen mali drveni pristan. Kažu da treba da se ruši u petak. To bi bila šteta. Zašto uništavati nešto za šta su već date pare i što je zaista dobrodošlo. Prepun je ljudi. Ako neko zna kome treba javiti, pa da zamoli da se ovo ne dira?

Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Ustvari, čitav stari, nerekonstruisani deo keja ima jedno 100 puta više ljudi koji se tamo zadržavaju. Novi je potupno neupotrebljiv i nehuman. Prazan asvalt i prazna kamena obala. Šta se tamo može raditi? Ništa. Može samo da se prođe i ode na drugo mesto. Ali sve što je ostalo prirodno, "neuređeno" i "zapušteno", vrvi od života, od ptica i ljudi. Zar je moguće da niko ne zna da se na zapadu rečne obale odavno tako ne uređuju, sa dve ravne površine? Mi nismo ni mrtvi ni roboti, da bi nam takav kej bio privlačan.

Pogledajte prilog 1
 
.... pa da zamoli da se ovo ne dira?...

Prvi povisen vodostaj i taj ,,pristan,, ce ko cep od ssampanjca da izleti....
te ne kontrolisano nastaviti da pluta nizvodno .....
neko plovilo u nizim marinama lako moze da nastrada pa i da se potopi

Fiksin pristani na Dunvu su tesko odrzivi , zato se uglavnom reade pontonski

a jeste ovako lepo al eto tako je to ....

:sesir:
 
Да мало више заклања реку, не би га извесно дирали, али пошто тај мали дрвени кеј не успева у томе, морају да се испоштују прописи лењир урбанизма.
 
Јуче поподне; стигли су делови мостовског прелаза до пристаништа који се види на цртежу на табли:
























Децембарске руже у порти Богородичине цркве:



 
Ja se samo nadam da ovo pristanište ne podrazumeva i autobuse i gomilu taksista na "donjem" keju.

Već sada mi nije jasno zašto se dozvoljava prilaz na taj deo keja (osim za dostavu)
 
Neće biti autobusa i taksista na Donjem keju, jer most za pristan ide
preko njega do 'Platoa Raše Livade' pored Kapatanije, gde je bio parking.

Mogu samo da zamislim šta bi Raša rekao za gomilu turista sa broda. ;)
 
Веома мало је урађено у протекла три месеца, данашње слике:













........................................













У кафићу су тражили да седнемо најмање 2 м удаљени од гостију за суседним столом - због прописа у доба епидемије:

 
Apdejt pristanista, fotka od juce 14.6.2020.

bQa8UL4.jpg
 
Штета што нису осмислили неко пригладније и мање агресивно пристаниште. Неки шлеп нпр. да се преуреди, лепше би изгледао од ових силних шипова.
 
Vrh