Šta je novo?

"Kula Beograd" - Beograd na vodi [Hotel i stambeni objekat | 65 000 m²]

Tako je, lično sam na gradilištu čuo da većina radnika koji postavljaju armaturu govori italijanski.
 
Prebacili su neke ljude iz Kumbora u Beograd, možete i tu i tamo videti nekoga na Pizzarotti bajsu u široj okolini gradilišta.
 
Napali su kulu, uskoro će ploča.

Do izlaska iz zemlje, tipujem da ima još mesec, dva rada.
 
Zna li se kad ce kula biti gotova? Sta se dogadja sa temeljima, vodom? Vidim da i dalje pumpe ispumpavaju vodu?
 
Pumpe ispumpavaju vodu i to će raditi dok se ne završi objekat i kej ispred njega. 2021. će biti završena.
 
2021. je useljenje ili AB konstrukcija samo gotova ili samo grubi građevinski radovi (stepen izgrađenosti je približno 70%-80% ako su samo grubi radovi)???

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=644651#p644651:2dtyfnpa je napisao(la):
Posmatrac » Čet Avg 01, 2019 10:48 pm[/url]":2dtyfnpa]Pumpe ispumpavaju vodu i to će raditi dok se ne završi objekat i kej ispred njega. 2021. će biti završena.

Ne razumem, odakle tolika voda? Mislim, u sta su te cevi zabodene kada pumpe neprestano izbacuju toliku vodu? Podzemno jezero? I kako mislis da ce pumpe izbacivati vodu dok kula ne bude zavrsena? Sta ce onda biti kada zavrse kulu? Kako ce resiti to sa vodom pa da im vise pumpe nece trebati? I zasto to nisu prvo resili pa onda krenuli sa gradnjom??? Stvarno mi ovo sa podzemnim vodama nije jasno. Ako neko zna vise o tome molim da mi objasni. Zanima me konkretno na ovom primeru BnV, a ne generaliziranje. Hvala.
 
Prvo, blizina Save je takva da je konstantan ogorman priliv podzemnih voda. To će trajati dok se ne obezvedi vodonepropusnost temelja što se trenutno radi. Takodje i sama izgradnja obaloutvrde dodatno će učvrstiti temelje. Tek nakon toga se gase pumpe.

To si uostalom mogao da vidiš i kod već izgrađenih zgrada BW residensis.
 
Drugo, to je najniži i najmočvarniji deo desne obale save koji je najčešće i plavljen kroz istoriju, tzv. Bara Venecije.
Drugo sve podzemne vode iz ostatka grada se slivaju upravo tu.
Treće, verovatno postoji razlog iz koga nikome nikada ranije nije palo na pamet da tu gradi bilo šta.
Četvrto, samo neko ko nikada nije video kako izgleda izgradnja temelja bilo koje zgrade u Beogradu može da pita odakle tolika voda. Svuda je voda na - 2 i većina gotovih objekata ima pumpe za drenažu ili vodu u podrumu kao na NBGD. Ovo je niža kota od NBGD.
 
Da li je to dugorocno bezbedno za visoke zgrade kao sto su Kula i Residences? Da li moze da popusti vodonepropusnost posle npr 10 20 50 godina i kako se onda sanira?
 
Мене исто занима одогвор на ово питање и још на шта је зграда спремна у случају непредвиђених ситуација?

На пример, зграда ЦК, данашње Ушће има четири огромна стуба на којима се држи. Обзиром да је прављена на мочварном тлу које је ставилисано насипањем песка, био је предвиђен систем мерења притиска испод сваког стуба и у случају да зграда крене да се криви, укључују се моћне пумпе како би изравнале те притиске тј спречиле зграду да се искриви.
 
Пар данашњих слика (клик за пуну величину):





 
Београд на Води, Кула "Београд" - кратак преглед


[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=joIW0e2-Npk[/youtube]
 
Imao sam dojavu da je u petak bilo betoniranje najdebljeg dela temeljne ploče, oko samog jezgra kule pa sam otišao u noćnu patrolu večeras.

Zatekao sam jednog radnika koji pod reflektorima prska ploču, tako da je izgleda dojava bila tačna.

Inače, radi se kula u tri smene.

Prve dve rade naši i Italijani, treću smenu rade turski radnici, oni su mahom zaduženi za armaturne radove, ako je verovati nekim kontaktima koje sam napravio na gradilištu :D
 
Neće valjda to stvarno da prave?

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
Наравно да хоће. Како мислиш да направе армирани бетон без арматуре?
 
E ovo već deluje ozbiljno, znači već od septembra će ovo krenuti u visinu.
 
Ау Џасмине шта је овде железа у рупу отишло а ми гледамо мама миа трагедиа..
 
Sinoc kad sam se vracao oko ponoci, gore svetla na gradilistu i radnici rade . Prosto za ne poverovati da je to u Srbiji moguce.
 
Jel ima neka sa gradilišta posle nalivanja betona? Jel neko mozda ispratio taj poduhvat? Koliko kamiona, koliko je trajalo...?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
 
Vrh