Šta je novo?

Kneza Miloša Residence

Nije mi bilo bas najasnije ako su 6 lamela po projektu ili 5 posto ova prema sarajevskoj ce da bude ogromna :? Kao dve druge mislim. :wink:
 
tako ti je to zamislio neki projektant ili arhitekta.
tzv umetnička sloboda.....
 
Vrlo je jednostavno zapravo. Ulica Vojvode Milenka je dosta strma, visinska razlika Sarajevske i KM mislim da je bila nekih 18m. Otud prostor za dodatnu spratnost lamela bližih Sarajevskoj.
 
Zasto bi bila ogromna? Pa sve su od po 8 spratova, stepenasto postavljene. Ima dosta fotografja modela na internetu... treba samo malo procesljati.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=636308#p636308:w1vyuerv je napisao(la):
Саша » 04 Jul 2019 11:02 pm[/url]":w1vyuerv]Данас, кроз прозор градског аутобуса:




malo sam skeptican po pitanju ovog fronta koji je trebao biti "rekonstruisan".

KnezaMilosaResidence_Knez-Milos_lux-stanovi_prodaja_beograd_07.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=645310#p645310:3snxiqij je napisao(la):
Drakche » Ned Avg 04, 2019 10:39 am[/url]":3snxiqij]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=636308#p636308:3snxiqij je napisao(la):
Саша » 04 Jul 2019 11:02 pm[/url]":3snxiqij]Данас, кроз прозор градског аутобуса:




malo sam skeptican po pitanju ovog fronta koji je trebao biti "rekonstruisan".

KnezaMilosaResidence_Knez-Milos_lux-stanovi_prodaja_beograd_07.jpg

Zašto? Prilično liči za sada, koliko god gotova fasada mogla da liči na delimično gotovu betonsku konstrukciju. :roll:
 
Pa ne bi trebalo biti previse komplikovano, barem ce ova terasica na maloj kuci biti otvorena, a ne ovako zabarakadirana dok je bila ambasada.
Ne mogu da nadjem kako je izgledala pre rata.

hJEk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWkRNN01EQV8vYjhjMWQ4M2ZiODRhZjljOWZlN2IyNTI0MjcwYzNjYTQuanBlZ5GTAs0C5ACBAAE
 
Amerikanci nisu baš vodili ražuna o tom kompleksu, mada su imali jednu od lepših ambasada u gradu.
 
Potpuno tacno
Ameri su od te zgrade napravili bunker i bas me raduje da ce biti preuredjena i vracena u prvobitno stanje koliko toliko.
Ako finis ispadne kao na projektu, bice do sad najlepsi kompleks u gradu. :sesir: :pob:
 
...
ccdc45c55a6bbb93af70cb944ea8ca0e.jpg


Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Da li neko ima objasnjenje, meni nije jasno:
Naime, kada se na aplikaciji Urbanistickog zavoda koja prikazuje vazece planove trazi ova parcela, ona izlazi kao Kneza Milosa Residence, ali nema nikakvih vazecih planova na njoj. Odnosno, ima infrastrukturnih planova samo, i to plan toplovoda iz 1989. A ako se gradi, znaci da je morao neki plan detaljne regulacije biti skoro usvojen? Jer, ako nije ni jedan detaljniji plan usvojen, po kom planu se onda radi projekat?

 
U pitanju je direktno sprovođenje definisano PGR-om tačnije "sprovođenje neposrednom primenom pravila građenja, izradom urbanističkog projekta".
 
Haaa, pravila? Koja pravila? U pitanju je bar ovde naširoko primenjivano pravilo: "Desna ruka - Levi dzep!!!"
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=650229#p650229:33vn7e4n je napisao(la):
Lenko » 19 Aug 2019 12:20 pm[/url]":33vn7e4n]Haaa, pravila? Koja pravila? U pitanju je bar ovde naširoko primenjivano pravilo: "Desna ruka - Levi dzep!!!"
Informišite se malo pre nego što napišete tvrdnju, da ne kažem glupost, ovog tipa.
 
Administrator je odgovorio neposredno ali nekim ljudima ni napismeno ne pomaze, :bash: a za logiku da i ne pricam ako samo malo razmisle da je zgrada tu vec bila (Americka ambassada) dugi niz godina tako da nije bilo tesko dobiti dozvolu uz naravno ocuvanje izgleda kuce Kneza Milosa. Sto je meni izuzetno milo da opet dodje do svog sjaja jer su je ameri bas zapustili.
A da je srece i pameti i druge znacajne istorijske zgrade da dozive ovu sudbinu a ne da samo tiho propadnu i posle se izgrade “staklenici” :pob:
 
Menja li se naziv u "Milosa Velikog Residence"?
 
Izvinjavam se, izvinjavam... Opaska (tj. glupost) izrecena na pogresnom mestu, u pogresno vreme, pa sam skoncao u sacekusi g. Administratora i pomocnika!
Necu vise, casna rec!

Posto sam zaista slabo informisan zanima me kako je to na ovoj lokaciji sprovedeno "...ocuvanje izgleda kuce Kneza Milosa."?

A kad je sve na izgradnji transparentno, nadje li iko, ako ne plan, ono bar skicu kako neki od stanova izgleda? Sadasnje i buduce generacije studenata arhitekture i gradjevine bi bile neizmerno zahvalne.
A mozda nisam pazio citajuci sve ovde receno - pa nekim ljudima ni napismeno ne pomaze!!!
 
@Lenko - Trolovanje ne doprinosi diskusiji na forumu ni na koji nacin.

Nije u pitanju kuca Kneza Milosa, vec je u pitanju kuca/kuce u Kneza Milosa odnosno objekat na nekadasnjem Topciderskom drumu. Taj objekat sam po sebi nije imao izuzetnu vrednost zbog koje bi bila zasticen, ali je deo istorijske i arhitektonske celine „Stari Beograd” i stoga uziva takozvanu prethodnu zaštitu zbog koje fasada mora biti vracena.

Ne znam cemu paranoja. Planovi stanova su dostupni zainteresovanim kupcima na upit, sto je prodajna strategija koju primenjuju.
 
Hvala na odgovoru. Poštovanje prethodne zaštite podrazumeva vraćanje fasade, što ovde jeste u projektu prikazano, ali objekat se u visini bitno razlikuje od nekadašnje Američke ambasade. Koji je sad tu plan onda nadležan za dozvoljenu visinu, i da li se ona uopšte određuje nekim planom onda ili samo lokacijskim uslovima (odstojanje od susednih objekata). Da li se neko bavio više ili zna o novoj spratnosti, pošto po ovim crtežima ne izgleda baš kao da je sve u granicama dozvoljenog...
 
Bitno je ne mešati obavezu da se vrati fasada i obavezu da ostane ista spratnost. Toga ima svuda po svetu, Beč je verovatno najbolji primer nadogradje penthaus stanova u smislu dobre izvedbe. U slučaju KMR penthausi sa strane Kneza Miloša su dodatak u odnosu na prethodno stanje svakako, i uvučeni su u odnosu na taj ulični front koji je rekonstruisan. Vidi se finalna spratnost dela ka KM na slikama koje je poslao Saša.

Dobijena je gradjevinska dozvola na osnovu projekta koji je prikazan na tom renderu, jaka banka stoji iza projekta kroz projektno finansiranje, tako da mislim da nema razloga za brigu da nešto nije u redu sa dozvolama.
 
Ne mešam ništa, pitam vrlo konkretno na osnovu čega je odobrena ovolika spratnost, i da li je neko proveravao da li je u granicama dozvoljenog, pošto, ponavljam, po fotografijama deluje kao da "kvadrati štrče na sve strane". Vrlo konkretno pitanje, za vrlo konkretnu lokaciju i konkretan kontekst. Beč je tu apsolutno nebitan, kao i bilo koji drugi primer bilo gde, a takvo nepovezano "pravdanje" deluje kao da je malo pristrasno?

U našem gradu su dozvole dobijene za sve i sva, i kad su raznorazni stajali iza njih, a često i što jači, to veće obilaženje propisa i regulativa. U gradu gde ovaj "luksuzni objekat" ima pogled na niz samoniklih kuća na vrhu zgrade, za koje je sve neko izdao dozvole, kao i na projekat od nacionalnog značaja koji ima 700kvm luksuznog restorana prikazanog kao privremeni štand, i te kako ima razloga za brigu da nešto nije u redu sa dozvolama.

Dakle, da ponovim, na osnovu čega je dobijena tj. odobrena ovolika spratnost, i ako je na osnovu lokacijskih uslova, da li se neko time bavio ili ima (argumentovano) mišljenje?

Hvala.
 
Verovatno su se nakon kupovine placa jednog jutra setili da skarabudže kvadrate i provizorno bez konsultacije sa bilo kim i bilo kojom institucijom u centru Beograda na 200m od Vlade krenuli da grade, pa šta bude nek bude...

No da se vratimo u realnost - projekat ima gradjevinsku dozvolu koja je uredno izdata. Mislim da pitanje “na osnovu čega je odobrena spratnost” nije nešto za šta će se odgovor pronaći na forumu (osim ako medju nama nije osoba koja je dozvolu izdala). To je pitanje za instituciju koja je izdala dozvolu na osnovu važećih propisa. Po mom mišljenju dodatna spratnost nije prevelika i penthausi na toj dodatnoj etaži su prikladno uklopljeni, no to je subjektivan utisak. Beč sam naveo kao primer da i u drugim razvijenijim sredinama ljudi razumeju da je stare gradjevine moguće nadograditi u visinu, uz jasna pravila.

PS - Kada je već spratnost u pitanju, niže niz ulicu postoji jedan rekao bih drastičniji primer promene spratnosti - poznatiji kao Skyline. Ali i tu je dobijena dozvola. Ironija je što je fasada zgrade na čijem mestu se gradi Skyline po mom mišljenju bila neuporedivo lepša i vrednija od bivše US ambasade, ali to je već druga tema.
 
Vrh