Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Previse to ima smisla za nas Bendere, previse je logicno da bi bilo sprovedeno kod nas :lol:
 
Zivim ceo u zivot u ulici gde je kaldrma, ona stara. Pre tacno godinu dana su je vadili po prvi put od kad je ulica napravljena i rekonstruisali su je preko 3 meseca. Ocekivao sam da ce brzo propasti ali na moje iznenadjenje i dalje je kao i kad su je ostavili, jedino sto su je zalili katranom svuda... E sad, redjali su je onako u lukovima, takva je i bila pre nego sto su je povadili. Stavljali su takodje tako prvo na utaban pesak sa valjkom, pa je preko isao drugi sloj koji nije bio utaban i na nju su je redjali u lukovima. Jedino sto je bilo u sredini vise peska da bi se napravili padovi ka ivicnjacima. Onda posto bi postavili kaldrmu, na toj deonici koju bi tog dana uradili, prelazio je veliki valjak i to ravnao da se slegne. Nisam bas strucan, ali kod mene je u ulici bila bas dobra podloga jer su godinama prolazili tuda veliki kamioni, cisterne, ponekad i poljoprivredne masine. Nisu imali potrebe da menjaju taj prvi sloj, samo su ga dopunili sa peskom, a na Trgu moguce da je to taj asfalt.
 
Блага улегнућа су предвиђена и то је нормално за калдрму, и ништа се неће распасти из простог разлога што је све каменчина, ови што се надају распаду трга има да се начекају.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658783#p658783:17e86hzm je napisao(la):
busspoter » Uto Sep 10, 2019 12:05 pm[/url]":17e86hzm]Zivim ceo u zivot u ulici gde je kaldrma, ona stara. Pre tacno godinu dana su je vadili po prvi put od kad je ulica napravljena i rekonstruisali su je preko 3 meseca. Ocekivao sam da ce brzo propasti ali na moje iznenadjenje i dalje je kao i kad su je ostavili, jedino sto su je zalili katranom svuda... E sad, redjali su je onako u lukovima, takva je i bila pre nego sto su je povadili. Stavljali su takodje tako prvo na utaban pesak sa valjkom, pa je preko isao drugi sloj koji nije bio utaban i na nju su je redjali u lukovima. Jedino sto je bilo u sredini vise peska da bi se napravili padovi ka ivicnjacima. Onda posto bi postavili kaldrmu, na toj deonici koju bi tog dana uradili, prelazio je veliki valjak i to ravnao da se slegne. Nisam bas strucan, ali kod mene je u ulici bila bas dobra podloga jer su godinama prolazili tuda veliki kamioni, cisterne, ponekad i poljoprivredne masine. Nisu imali potrebe da menjaju taj prvi sloj, samo su ga dopunili sa peskom, a na Trgu moguce da je to taj asfalt.
slično su radili i u Vojvode Dobrnjca tačno pre godinu dana a sada je u gorem stanju nego što je bila pre "rekonstrukcije"....a najgore je što kroz ulicu prolaze samo putnički automobili... :bash:
 
Ja sam se toga plasio, bas zbog toga sto prolaze velike masine a i podzemnih voda ima, ali za sad je dobro..
 
Još jednom, nemojte da žurite sa kritikama jer još nije jasno šta se događa. Naveo sam par mogućih razloga, ali za većinu njih pomeraji kamenih blokova ne bi trebali da budu veliki jer sloj peska ispod blokova i iznad asvalta nije debeo. Takođe, izabrana tehnologija rada i podloga puta sama za sebe ne bi trebali da budu problematični, ako se radi kvalitetno. Pa nije sasvim jasno šta se događa. Možda je problem lokalne prirode, oko nekog šahta ili cevi? Treba pažljivije pogledati i na većoj površini.

Rađeno je ovako. Prvo je nasut krupan pesak (ne sećam se da li je svuda bilo i šljunka) pa je on valjcima sabijen. Onda je takva podloga asvaltirana u dva sloja. Zatim su kameni blokovi polagani ručno na sledeći način. Jedan radnik prvo lopatom na asvalt nanese sloj peska, recimo 5 cm debeo. Onda ga drugi sa par brzih poteza mistrijom donekle poravna i na to stavljaju kamene blokove. Zatim se oni uz svega par kratkih udaraca drvenim čekićem (ili metalnim čekićem preko parčeta drveta) malo nabiju tako da donekle sabiju pesak koji im je ležište. On nije bio previše fin i ne klizi sam od sebe, tako da se neće tako lako i bez velikog pritiska rasporediti ravnomerno ispod blokova. Koristili su dve vrste, plavo-sive i braon boje. Ne znam čime su naknadno ispunjavali prostor između blokova (protiv bočnih pomeraja i vibracija), da li su ih i kako lepili ili zaptivali protiv vode.

Evo slika detalja tog procesa rada koje sam mogao da nađem. Prvo krupni i valjcima sabijeni pesak. Na tome dva sloja asvalta.

Pogledajte prilog 6
Zatim sloj nešto finijeg peska kao podloga kamenih blokova. Nanošen je ručno, negde malo deblje, a negde tanje, zavisi od majstora i onoga što kaže konac koji služi kao referenca gornjeg nivoa blokova.

Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Čekić, drvo, mistrija, nož, koka kola i ostali neophodni rekviziti.

Pogledajte prilog 1
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 5

Nadajmo se da nisu u pitanju porušeni podrumi i šut koji je ostao posle bombardovanja 1941., poput ovog. Nemam pojma kako su sanirali recimo ovaj. Ali to bi trebalo da bude veoma lokalizovan problem. Za sada ipak najviše tipujem na neravnomerno raspoređen sloj peska ispod blokova.

Pogledajte prilog 7
 
Dakle, možda je u pitanju ovo? Kombinacija velike težine vozila i jakih bočnih vibracija zbog kočenja velikih masa, nedovoljne bočne ispune između blokova i neravne podloge u gornjem peščanom sloju (ispod bloka relativno velike površine u odnosu na malu standaradnu kaldrmu), ima za posledicu da se sloj peska iznad asvalta pravilnije (ili drugačije) rasporedi?

 
https://www.blic.rs/vesti/beograd/overi ... up/2vx80jj

Екипа блица је ухватила ових пар плаката добро нам познатог дежурног примитивца и простака који већ годинама дави овај град у ђубрету, а разлог зашто нису нашли још више тог ђубрета излепљеног по новом Тргу јесте тај што сам пре 2 вечери лично прошао туда и скоро све поскидао са стубова и бандера. Ово из блицовог чланка ми је изгледа промакло. :)

Цепајте то смеће где год га видите, не дозволите да нам тај бахати, безочни примитивац претвори нови централни градски трг у свој лични прљави огласни простор, мастан и штрокав од нагомиланог смрдљивог селотејпа и папира. Центар наше престонице није заслужио да га неко бахато говедо зас*рава како му дуне ;)
 
Predlazem da organizujemo "Beobuild teleton" jedan dan i da zovemo svi bez prestanka i da im j sve po spisku.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658867#p658867:2yaszfou je napisao(la):
Vračarac » Уто Сеп 10, 2019 5:42 pm[/url]":2yaszfou]Predlazem da organizujemo "Beobuild teleton" jedan dan i da zovemo svi bez prestanka i da im j sve po spisku.
Не знам заиста шта више треба да се деси да то бахато ђубре престане да терорише овај град. Ако је организовано телетон-бомбардовање једино решење - зашто да не! :)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=657017#p657017:24f7ysd1 je napisao(la):
Propeler » 04 Сеп 2019 03:30 pm[/url]":24f7ysd1]Očigledno je u pitanju propagandni tekst, u ovom slučaju protiv vladajuće stranke, koji iznosi netačne i manipulativne informacije i u suštini je glupost i velika je sramota za jednog lekara da tako nešto napiše (ta branša postaje toliko jadna i nemoralna, da me je često sramota što sam deo iste).

Prvo, na trg nisu postavljena ogledala koja reflektuju sunčevu svetlost, nego prirodni kamen i to sivi, tako da priča o indukciji epileptičkog napada refleksijom svetlosti nema blage veze s mozgom. Pre će zgrade sa staklenim fasadama prouzrokovati tako nešto, ali opet nikom nije palo na pamet da to zabranjuje bilo gde u svetu.

Drugo, astmatičarima i bolesnicima sa opstruktivnim bolestima pluća ugl. više smeta vlažan vazduh, nego suv. Tako da je taj argument takođe netačan i glup.

Treće, teškim kardiovaskularnim bolesnicima sa srčanom slabošću stvarno može da bude loše na otvorenom prostoru na visokim temp. sp. sredine i u tom slučaju bi trebalo da izbegavaju otvoren prostor uopšte, ali opet zbog toga nikom u svetu nije nikad palo na pamet da natkrije i klimatizuje sve trgove. Sadnja određenog broja stabala takođe ne bi pomogla, jer ne bi značajno snizila temp. a povećala bi donekle vlažnost vazduha, tako da i ta priča nema veze s mozgom.

Pod broj jedan, tekst koji sam objavio nema apsolutno nikakvu političku konotaciju, niti me interesuje ko je rekonstruisao trg, ni ko će pobediti na izborima. Dakle, svaka politizacija i implikacija je zlonamerna i neosnovana.
Pod broj dva, u tekstu nisam spomenuo ni jednu stranku, ni jednog političara niti jednu javnu niti anonimnu ličnost.
Moja obaveza kao lekara jeste da ljude edukujem, i ako sam svojim tekstom jedan život spasio, to je za mene uspeh. Našao sam se u žiži političkih emisija, pljuvali su me i Vesić, i Milomir Marić i neki anonimusi iz rialiti sveta koje je okupio oko sebe.
Sve što sam naveo u tekstu je apsolutno tačno i svaki lekar će vam to i potvrditi. Granitne ploče emituju pri hodu trepćuću presijavajuću svetlost, koja je posebno opasna za fokalne epilepsije okcipitalnog režnja, a akcioni potencijali se lakše okidaju pri povišenoj lokalnoj temperaturi. Napad dodatno olakšava činjenica da se pri znojenju gube dvovalentni joni kalcijum i magnezijum koji u fiziološkim uslovima smanjuju ulazak jednovalentnih natrijumskih jona pri širenju impulsa i tako stabilizuju ćelijske membrane i aksone.
Kod obolelih od astme postoji udružena bronhokonstrikcija (sužavanje disajnih puteva) i pojačana sekrecija bronhijalne sluzi, dok kod bolesnika od hronične opstruktivne bolesti pluća postoji trajno izgubljeno funkcionalno plućno tkivo gde se vrši razmena kiseonika i ugljendioksida. Ni jednima ni drugima ne pogoduje ni vlaga, kao ni suv vazduh. Potrebni su im optimalni uslovi. Za kardiološke bolesnike sam detaljno objasnio u tekstu. Spinuje se po emisijama, kako i u svetu postoje takvi trgovi, pa da li je onda i tamo opasno. Da. Negde je zaista opasno. Svuda gde nema zaklona, zelenih površina unutar trga, vodenih površina, ovakvi bolesnici treba da izbegavaju ili da koriste mere zaštite koje sam savetovao. Kažu mi, pa i u Rimu ima takav trg, i u Madridu... A jel ovo Rim? Jel ovo Madrid? Naš trg je bio onakav, da li su oni naš trg kopirali? Jel to po pravilu znači da je nešto bolje samo zato što je tako u Madridu i Rimu?
Na Hepiju mi je jedan polupismeni neandertalac pretio krivičnom prijavom za širenje panike, i nazvao me ludakom.
Ovo je odgovor i za Došljaka i za Pantografa.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658865#p658865:26mfnbd1 je napisao(la):
Београдски_Сомборац » Uto Sep 10, 2019 5:32 pm[/url]":26mfnbd1]https://www.blic.rs/vesti/beograd/overio-i-trg-republike-na-jednoj-od-bandera-osvanuo-svima-dobro-poznati-plakat-otkup/2vx80jj

Екипа блица је ухватила ових пар плаката добро нам познатог дежурног примитивца и простака који већ годинама дави овај град у ђубрету, а разлог зашто нису нашли још више тог ђубрета излепљеног по новом Тргу јесте тај што сам пре 2 вечери лично прошао туда и скоро све поскидао са стубова и бандера. Ово из блицовог чланка ми је изгледа промакло. :)

Цепајте то смеће где год га видите, не дозволите да нам тај бахати, безочни примитивац претвори нови централни градски трг у свој лични прљави огласни простор, мастан и штрокав од нагомиланог смрдљивог селотејпа и папира. Центар наше престонице није заслужио да га неко бахато говедо зас*рава како му дуне ;)

Sto je najgore jednom proslog leta sam video tog lika (covek od 55 godina sa cvikama) kako lepi te oglase za otkup laptopova na bandere kod zeleznicke stanice i nisam nista uradio. Svi ga gledaju kako lepi i ok je..........
 
Једном сам посматрао како радници полажу коцке у делу између НП и хотела "Мериот"; као човек оштрог ока за детаље, међу коцкама које су биле принете лако сам запазио једну која је била знатно оштећена с доње стране, одломљен јој је био добар део и то доста високо по бочној ивици; ја као нестручњак је не бих уградио такву јер таква празнина тешко може да се одоздо цела попуни песком. Међутим, радник ју је уградио.


Гледао сам на Јутјубу како се ради с оваквом машином (није ми пошло за руком да објавим слику из Бендерове објаве). Утоваривач отпозади све време приноси плоче надохват радницима који их брзином којом се машина креће и окреће ваљак на њој полажу у одређеној шари. То сви чине уиграно и веома брзо. Не могу да замислим да би код нас радници радили тако усклађено и том брзином.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658780#p658780:18j9mvwm je napisao(la):
Bender Rodriguez » Уто Сеп 10, 2019 11:46 am[/url]":18j9mvwm]Sve što je trebalo uraditi u rekonstrukciji kolovoza Trga je ovo:
Pogledajte prilog 1
Dodatni troškovi zbog uvoženja i angažovanja mašina za polaganje kocki bi se isplatili u vidu toga što bi radovi trajali znatno kraće, i time smanjili štetu i troškove nastale zbog jednogodišnjih gužvi i zatvaranja ulica.
 
https://streamable.com/jfse2

Friški snimak od večeras, Ikarbus na 28A prolazi preko Trga. Prvi deo snimka, ono gde se čuje kakofonija, je deo kada prelazi preko kaldrmetine ispred Pozorišta, a drugi deo je tišina koja nastaje kad se vrati na asfalt Vasine. O brzini kretanja, odnosno stepenu ''divljanja vozača'' sudite sami, da ne bude posle kako Bender đilasovac i strani podrivač potura laži i teorije zavere i kudi najbolji Trg u Evropi...

Inače malo pre početka ovog snimka, dok je autobus čekao na semaforu, žena koja stoji pored kabine je baš pričala sa vozačem o drmusanju i pitala da li to šteti mašini. Vozač je naravno odgovorio da se non stop sve drmusa kad god prelazi preko Trga, ma koje vozilo bilo u pitanju. I da im se i trolejbusi i autobusi sve više razdrndavaju zbog te kaldrmetine. Komentarisali su i uklanjanje DNK fontane (negativno) no dobro, to je već stvar ukusa. Sve u svemu, za kaldrmu su oboje prosto oduševljeni kako lepo prija u toku vožnje i kako godi već rasklimanim vozilima GSPa.

Opet sam zaboravio da od starta okrenem telefon na stranu da bude prirodnije al bez brige, biće još ovakvih reportaža u narednim mesecima, kako jednom po jednom vozilu bude otkazivalo vešanje a kaldrmetina propadala sve više. :kk:

Videću ovih dana da uhvatim neki od BKMova što su polegali u stranu od drndanja (otišla im vešanja) pa da snimim uživanciju od vožnje po Trgu i iz njihovog salona odnosno njihove perspektive. :D
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658897#p658897:oicttpyh je napisao(la):
Zion Williamson » Tue Sep 10, 2019 6:57 pm[/url]":oicttpyh]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658865#p658865:oicttpyh je napisao(la):
Београдски_Сомборац » Uto Sep 10, 2019 5:32 pm[/url]":oicttpyh]https://www.blic.rs/vesti/beograd/overio-i-trg-republike-na-jednoj-od-bandera-osvanuo-svima-dobro-poznati-plakat-otkup/2vx80jj

Екипа блица је ухватила ових пар плаката добро нам познатог дежурног примитивца и простака који већ годинама дави овај град у ђубрету, а разлог зашто нису нашли још више тог ђубрета излепљеног по новом Тргу јесте тај што сам пре 2 вечери лично прошао туда и скоро све поскидао са стубова и бандера. Ово из блицовог чланка ми је изгледа промакло. :)

Цепајте то смеће где год га видите, не дозволите да нам тај бахати, безочни примитивац претвори нови централни градски трг у свој лични прљави огласни простор, мастан и штрокав од нагомиланог смрдљивог селотејпа и папира. Центар наше престонице није заслужио да га неко бахато говедо зас*рава како му дуне ;)

Sto je najgore jednom proslog leta sam video tog lika (covek od 55 godina sa cvikama) kako lepi te oglase za otkup laptopova na bandere kod zeleznicke stanice i nisam nista uradio. Svi ga gledaju kako lepi i ok je..........

Koliko sam shvatio ne lepi on sam, već plaća ljudima da lepe umesto njega. Zato i jeste ceo grad prekriven papirčinama.
 
Pre bih rekao da je tupavost, pošto se radi o dobro poznatoj situaciji da vozač vozilom uđe na raskrsnicu/pešački prateći onog ispred sebe, pa ostane ''zarobljen'' u momentu kad se puste semafori za pešake, te onda međusobno blokiraju jedan drugog.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=658879#p658879:25wemo9w je napisao(la):
EUKALIPTUS » 10 Sep 2019 05:32 pm[/url]":25wemo9w]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=657017#p657017:25wemo9w je napisao(la):
Propeler » 04 Сеп 2019 03:30 pm[/url]":25wemo9w]Očigledno je u pitanju propagandni tekst, u ovom slučaju protiv vladajuće stranke, koji iznosi netačne i manipulativne informacije i u suštini je glupost i velika je sramota za jednog lekara da tako nešto napiše (ta branša postaje toliko jadna i nemoralna, da me je često sramota što sam deo iste).

Prvo, na trg nisu postavljena ogledala koja reflektuju sunčevu svetlost, nego prirodni kamen i to sivi, tako da priča o indukciji epileptičkog napada refleksijom svetlosti nema blage veze s mozgom. Pre će zgrade sa staklenim fasadama prouzrokovati tako nešto, ali opet nikom nije palo na pamet da to zabranjuje bilo gde u svetu.

Drugo, astmatičarima i bolesnicima sa opstruktivnim bolestima pluća ugl. više smeta vlažan vazduh, nego suv. Tako da je taj argument takođe netačan i glup.

Treće, teškim kardiovaskularnim bolesnicima sa srčanom slabošću stvarno može da bude loše na otvorenom prostoru na visokim temp. sp. sredine i u tom slučaju bi trebalo da izbegavaju otvoren prostor uopšte, ali opet zbog toga nikom u svetu nije nikad palo na pamet da natkrije i klimatizuje sve trgove. Sadnja određenog broja stabala takođe ne bi pomogla, jer ne bi značajno snizila temp. a povećala bi donekle vlažnost vazduha, tako da i ta priča nema veze s mozgom.

Pod broj jedan, tekst koji sam objavio nema apsolutno nikakvu političku konotaciju, niti me interesuje ko je rekonstruisao trg, ni ko će pobediti na izborima. Dakle, svaka politizacija i implikacija je zlonamerna i neosnovana.
Pod broj dva, u tekstu nisam spomenuo ni jednu stranku, ni jednog političara niti jednu javnu niti anonimnu ličnost.
Moja obaveza kao lekara jeste da ljude edukujem, i ako sam svojim tekstom jedan život spasio, to je za mene uspeh. Našao sam se u žiži političkih emisija, pljuvali su me i Vesić, i Milomir Marić i neki anonimusi iz rialiti sveta koje je okupio oko sebe.
Sve što sam naveo u tekstu je apsolutno tačno i svaki lekar će vam to i potvrditi. Granitne ploče emituju pri hodu trepćuću presijavajuću svetlost, koja je posebno opasna za fokalne epilepsije okcipitalnog režnja, a akcioni potencijali se lakše okidaju pri povišenoj lokalnoj temperaturi. Napad dodatno olakšava činjenica da se pri znojenju gube dvovalentni joni kalcijum i magnezijum koji u fiziološkim uslovima smanjuju ulazak jednovalentnih natrijumskih jona pri širenju impulsa i tako stabilizuju ćelijske membrane i aksone.
Kod obolelih od astme postoji udružena bronhokonstrikcija (sužavanje disajnih puteva) i pojačana sekrecija bronhijalne sluzi, dok kod bolesnika od hronične opstruktivne bolesti pluća postoji trajno izgubljeno funkcionalno plućno tkivo gde se vrši razmena kiseonika i ugljendioksida. Ni jednima ni drugima ne pogoduje ni vlaga, kao ni suv vazduh. Potrebni su im optimalni uslovi. Za kardiološke bolesnike sam detaljno objasnio u tekstu. Spinuje se po emisijama, kako i u svetu postoje takvi trgovi, pa da li je onda i tamo opasno. Da. Negde je zaista opasno. Svuda gde nema zaklona, zelenih površina unutar trga, vodenih površina, ovakvi bolesnici treba da izbegavaju ili da koriste mere zaštite koje sam savetovao. Kažu mi, pa i u Rimu ima takav trg, i u Madridu... A jel ovo Rim? Jel ovo Madrid? Naš trg je bio onakav, da li su oni naš trg kopirali? Jel to po pravilu znači da je nešto bolje samo zato što je tako u Madridu i Rimu?
Na Hepiju mi je jedan polupismeni neandertalac pretio krivičnom prijavom za širenje panike, i nazvao me ludakom.
Ovo je odgovor i za Došljaka i za Pantografa.
Vidi, i Propeler je lekar, i mnogo je lekara okolo. Ja znam baš poprilično lekara, a sa jednim i živim. Ali je ovo što si ti našao za shodno da javno 'prepišeš' toliko besmisleno paranoično, da udara u koru velikog mozga. Liči na onu preporuku američkog Centra za prevenciju bolesti: 'Da se ne biste zarazili AIDS-om, najsigurnije je da izbegavate polne odnose' (stvarno to piše). Neki kažu da bi bilo bolje: 'Izbegavajte analni seks', ali da nije politički korektno zbog gej-lobija.

Moraš poštovati kontekst i osnovne logičke norme, čak i kad daješ mišljenje kao lekar.

Siguran sam da je raniji izgled trga doprinosio javnom zdravlju...
 
Pošto porukama na Tviteru ne treba uvek verovati, otišao sam na Trg da pogledam kako stvarno stoji stvar sa kaldrmom koja tobože tone, sa iskrenim očekivanjem da je u pitanju lokalni problem, recimo oko šahta ili na mestu gde fali dovoljno peska u podlozi. Nažalost, stanje je DALEKO gore nego što sam mislio. Bukvalno katastrofalno. Kad se krene iz Kolarčeve, pa desnom stranom Trga Republike do Francuske, opis koji najviše odgovara bi možda bio da je novi kolovoz u stanju ubrzanog raspada. Ako se ovaj proces degradacije nastavi, ne znam šta bi se sa ovim sada moglo uraditi sem da se radi ponovo. Evo slika, mada je već bio sumrak pa uvek nisu baš oštre. Posmatramo desnu stranu ulice počevši od Kolarčeve:

Pogledajte prilog 25
Pored levog stuba. Posmatrao sam kako se jedan od ovih "oslobođenih" blokova ponaša kad na njega naiđe točak. Elastično se pomera gore-dole. Pošto ni asvalt ni pesak nisu elastični, prvo sam pretpostavio da je blok na poklopcu nekog metalnog šahta. Nažalost, ako za njega to možda i jeste istina, dalje je stanje mnogo gore, pa ostali sigurno nisu na šahtu. Neki se pomeraju pod točkom, neki su samo potonuli, a kod nekih je deo izgleda odlomljen (iako su i oni obično potonuli). Svuda su ostaci sitnog belog mlevenog kamena, ispune ili nekog vezivnog sredstava.

Pogledajte prilog 27
Pogledajte prilog 26
Pogledajte prilog 24
Pogledajte prilog 23
Pogledajte prilog 22
Pogledajte prilog 21
Pogledajte prilog 20
Na mestu gde najčešće prolaze točkovi vidi se niz povezanih i utonulih blokova.

Pogledajte prilog 19
Pogledajte prilog 18
Pogledajte prilog 17
Negde je tonjenje veće, negde manje, ali duž najopterećenije putanje točkova, mnogo ih je koji su bar malo ulegli.

Pogledajte prilog 16
Pogledajte prilog 15
Pogledajte prilog 14
Pogledajte prilog 13
Ovde se dobro vidi da je oštećenje kontinualno i tačno duž putanje najvećeg broja točkova.

Pogledajte prilog 12
Pogledajte prilog 11
Pogledajte prilog 10
Pogledajte prilog 9
Pogledajte prilog 8
Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 6
Mali ironični kontrast. Stara i nova kaldrma jedna pored druge. Kada se izlizao asvalt koji je bio prevučen preko stare kaldrme, vidi se da je ona i dalje sasvim upotrebljiva. Odmah pored nje je jedan već načeti i potonuli blok nove kaldrme postavljene nedavno.

Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Ovako to izgleda. Nažalost zbog velikog saobraćaja opasno je šetati se po kolovozu pa je bliže snimke, i iz boljeg ugla, teško napraviti.

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
Iako je to teško videti na slikama, formiraju se i kolotrazi, tj blaga ulegnuća čitavog kolovoza tamo gde prolazi točak.

 
Pojedinačne kocke se pomeraju gore dole kada preko njih pređe točak?

Prodrla je voda, napravilo se blato ispod kocki. Sabija se pod težinom i širi kada to kratkotrajno dodatno opterećenje prestane.

To je prvo što mi pada na pamet.
 
Biće ovo Slavija 2. Al dobro, da ne širim pesimizam i negativizam... Vreme će pokazati.
Bitno da je romantično™.
 
po onome ne curi vec preliava..deluje da ove kocke ne upadaju vec se slezu...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Kocke se pomeraju gore-dole zbog silikona koji ih drzi. Znaci da je ispod kocke ispran pesak.

Ne razumam. Drzava i grad izdvoje sredstva. Kupi se skup materijal. Blokira se grad na sasvim dovoljno vremena. Ispune se svi uslovi da se kvalitetno uradi posao. I opet se ponavlja Slavija. Zar je moguce da u ovoj drzavi nema nikoga ko zna kako se slaze kaldrma?
 
Vrh