Zuma » Нед Окт 13, 2019 3:19 am napisao:Kad u samom parku Ušće jednom počnu da se prave kafane, onda je sa parkom gotovo. A kasnije i sa celom tom zelenom zonom na obali Dunava.
Sa prosekom za Gondolu i stubovima za nju, sa kafićima u stanici Gonodole, sa proširenjem muzeja Savremene umetnosti, sa platoom za svečanosti oko stuba zastave, vojnom bazom, velikom novom crpnom stanicom kanalizacije vezanom za Inteceptor, sa splavovima u rukavcu Dunava koji su već prave poslovne zgrade i hoteli, sa otetim zemljištem ispred svih tih splavova, sa nizom velikih sportskih terena i zabavnih oaza u parku, stazama za trčanje, poligonima za decu, novom autobuskom stanicom, poljanom za koncerte, skejt parkom, terena sa spravama za vežbanje, mnoštvom novih staza ... i ko zna čim još, što će biti "neophodno" ... šta misliš da će ostati od divne zelene oaze na ušću dve reke, i između Zemuna i Beograda? To je sve samo tužna farsa. A kad se narod jednom probudi u budućim paklenim letima i vidi šta je ostalo od Beograda, biće odavno kasno.
IMG_0010_1.JPG

Неки од наведених садржаја не, али стазе, игралишта и терени, угоститељски павиљони и сл. могу лепо и ненаметљиво да се сместе у једну такву велику природну целину. Једино ми није јасно где нађе и нову аутобуску станицу ? Али док сам ја једини писао о недостацима уклапања садржаја на Ушћу, пре неколико година ти си био ко зна на којим темама. Неколико чланова је понешто приметило, али је већина била одушевљена.
Свуда по свету у сличним великим природним целинама се чува природност у потпуности, а неприродни садржаји се умећу у - један део те целине или се лепо и ненаметљиво постављају, јер природна треба да буде у првом плану, а не лепа позадина и декор за неприродне садржаје.
Уосталом не морамо да идемо много далеко, у делу где ће бити филхармонијино здање имамо невероватно сачуван прави пејсажни врт, природне пределе у којима се смењују шумарци и мала поља, без и једног уметнутог неприродног садржаја. Истовремено то је најнепосећенија природна целина ! Значи људи често вредност природе не препознају саму по себи, него су им потребни неприродни садржаји да јој се приближе, такав је скоројевић, а ко то није У Београду кад смо сви ту дошли у току само једног века. Ипак и ту има помака, корисницима паркинга ће природа бити ближа, можда и примете њене лепоте...