PiO fond se samo zove fond, sredstva nema sve se isplaćuje iz budžeta.
Узмимо пример програмера и предавача који раде без уговора. Колико разумем, они који зараде испод оређеног нивоа (у 2018. је то било око 1700 евра месечно) нису у обавези да подносе пореску пријаву. Шта са "обавезним" пензионим и здравственим осигурањем? Какве су њихове обавезе?
Шта с незапосленима који имају неки алтернатива извор прихода (рецимо, уштеђевину) и немају потребу да раде; да ли они имају могућност да уплаћују за пензионо и здравствено, иако су незапослени?
Gde piše tih 1700 e mesečno???
Mislim da je svako dužan da prijavi porez na prihod bez obzira koliki je. Svakako je u poreskom prekršaju ako to ne uradi. Možda si pomešao sa sistemom PDV-a?
Nezaposlena lica mogu da uplaćuju penzijsko osiguranje (zdravstveno te pokriva država) ali nije isplativo. Minimalna uplata je oko 7000 rsd a od toga dobiješ 15000 rsd kad napuniš 70 god

ili tako nekako. Svakako je isplativije sam sebi uplaćivati u privatni penzioni fond, sam određuješ visinu uplate, a sredstva mogu da se povuku sa navršenih 58 godina života.
I da dodam, jako bitno. Da bi dobio penziju preko PiO, moraš da uplaćuješ staž minimum 15 godina, ili ne dobijaš ništa.