Šta je novo?

Klinički centar Srbije

Prvobitni projekat za zgradu KCS je morao da pretrpi određene, čak
korenite promene, jer je star bezmalo 40 godina.
Uz to postojali su i određeni promašaji, koji su srećom uočeni pa se sada ispravljaju, npr. stara fasada nije bila u skladu sa protiv požarnim standardima.
Objekat je bilo neophodno statički ojačati, jer je uočeno da je to neophodno i to se sada i radi.
U međuvremenu, za ovih 40 godina bez obzira na stanje u ostalim
kliničkim centrima i bolnicama, u ovaj dolazi da se leči ogroman deo
Srbije, a i Crne Gore, Republike Srpske, pacijenti dolaze sa svih strana.
To je takodje razlog da se prvobitna organizacija u KCS, koja je nekada zamišljena i projektovana nužno menja.
Još jedan razlog je vrlo bitan, a to je napredak i razvoj same medicine i organizacije ovakvih ustanova, koji je drugačiji nego što je bio u vreme kada je projektovana ova zgrada.
Npr. nekada je svaka klinika imala svoj op.blok i
specifičnu opremu za svoju granu medicine, a već neko vreme su trendovi u svetu drugačiji- operacione sale su sada višenamenske i oprema u njima takodje, pa je sada bilo verovatno nužno preprojektovati prostor drugačije nego što je bilo nekad.
Dalje, odavno je trend u svetu da dođeš kod specijaliste, ideš na dijagnostiku, zakaže se operacija, budeš operisan i nakon par dana ideš kući i ležiš. Ne ležiš u bolnici 20 ili mesec dana, kao nekad.
Ne verujem da ce se sve klinike smestiti u novu zgradu, npr.
gradiće se Tiršova 2, ali i Infektivna klinika, niti je to
po svaku cenu bitno da se presele sve u ovu zgradu.
Talijani kojima je dato da projektuju ovu zgradu su potrošili
silno vreme i na kraju je bila gomila primedbi od strane naših,
najvažnije su one vezane za statiku.
Inače mesto na kome se zgrada KCS nalazi je
‘’nezgodno’’ za gradnju zbog sastava tla, stene
su krhke, to znam jer susedna zgrada Ortopedije
tone-sredina hodnika u podrumu je izdignuta, reperi
koji su postavljeni na krov posle rekonstrukcije su
to i pokazali.
Zato je moralo sve ovako.
 
Ajde ovako: pošto se pitaš ;
"Zašto se radi ta dogradnja? Zašto je ova dogradnja neophodna? Zašto ne može bez ove dogradnje? Da li je ova dogradnja nešto bez čega se baš nikako nije moglo uraditi sve ostalo što nabrajaš?" lepo pliiiz objasni kako bi po tebi trebalo završiti zgradu a pritom je ne izgraditi u celosti.
A što se tiče ovoga :" Argument da je to nekad ranije bilo planirano je bezvezan, iz prostog razloga što to nije argument kojim se opravdavaju današnje potrebe za tim" pa valjda je neko nekada izradio neki projektni zadatak i planirao namenu prostora, njihovu dispoziciju po delovima zgrade, predvideo ukupnu površinu zgrade, a nakon toliko vremena se radi na njenom završetku.
I šta je onda sporno? Što se završava zgrada?
Ali ipak ti je najbolji biser ovo:
... da su oni morali da dupliraju kulu samo da bi mogli da završe nedovršene liftove?!
što samo pokazuje da uopšte nisi razumeo o čemu se zapravo radi, a radi se o tome da je tokom gradnje do 1989 godine zgrada bila tako nespretno presečena da su nastali praktično neupotrebljivi prostori
 
Da li namerno ostaješ nedorečen? Previše opštih mesta.
Moja pitanja su bila vrlo konkretna, a tvoji odgovori se svode na to da ja ne razumem građevinski aspekt cele priče. Pa i ne moram da ga razumem, ne bavim se time.
Postavljam vrlo jasno već devedeset puta isto pitanje, ali ti kao da izbegavaš da daš eksplicitan odgovor. Ovo sa liftom si ti tako predstavio - da je problem što ne postoji četvrta strana lifta, i po dve trećine bočnih strana, pa su morali da dupliraju prostor.

Neko reče da nije toliko ni bitno da se presele sve klinike. Pa tek onda će pola da zvrji prazno kad završe ceo projekat.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699162#p699162:5wdmfgw6 je napisao(la):
Balansero » Sre Jan 15, 2020 11:40 pm[/url]":5wdmfgw6]
Inače mesto na kome se zgrada KCS nalazi je
‘’nezgodno’’ za gradnju zbog sastava tla, stene
su krhke, to znam jer susedna zgrada Ortopedije
tone-sredina hodnika u podrumu je izdignuta, reperi
koji su postavljeni na krov posle rekonstrukcije su
to i pokazali.
Divno. Još jedan Prokop. Taman su tu, jedan preko puta drugog a i izgradnja im traje približno isto...

Inače gledam danas Google maps sa sve oznakama za svaku zgradu i ne verujem koliki je taj bolnički krug (sve između autoputa, Resavske, Pasterove i Bulevara oslobođenja) jedan ogroman haotični pičvajz. Ok kapiram da su nekad bolnički krugovi bili veći zbog primitivnijih tehnologija i metoda lečenja, pa i građevinarstva, i da je svaka klinika bila zasebna zgrada. Ali da mi u 2020. imamo ovakav pičvajz razbacanih zgrada na prostoru od 20 gradskih blokova, toliko haotičan da ti treba mapa da se snađeš gde je šta, i da više vremena provedeš vozeći kroz te prilaze nego do ruba KBC... to je prosto nezamislivo i jadno.

A sve zbog dve stvari: birokratije i politike. Ma sve isto kao i sa Prokopom.
 
To sa vožnjom je postalo najveći problem kad su trajno podigli sve rampe za prilaz bolničkom krugu, pa sad tu, na ono malo prostora, parkiraju i radnici pogrebnog preduzeća koje je tu u blizini, i radnici po kioscima i slično, a zbog lošeg prevoza nema ko ne dolazi kolima.
 
Inače, što se tiče rada Urgentnog centra u KCS, mislim da ipak tim
ljudima koji tu rade treba odati priznanje za prihvat tolikog broja pacijenata svakodnevno, 24 sata.( o njihovoj stručnosti nisam kompetentan da sudim).
E sad, kako unaprediti postojeće stanje?
Svakako da najpre treba stvoriti-napraviti-izgraditi-opremiti
kadrovski i opremom slične urgentne službe pri ostalim
KBC-ima u Beogradu:
-Dr Dragiša Mišović
-KBC Zemun
-KBC Bežanijska kosa
-KBC Zvezdara
-VMA
Mislim da je nešto u tom pravcu već urađeno, sigurno je
da treba i da se nastavi, potrebno je i vreme i novac za to.
A i mi smo čudni ljudi, hoćemo odmah i sve, kao da
30 i više godina nismo propadali i terali i doterali
cara do duvara.
Hoću da kažem i kada se nešto menja i radi na tome da se
stanje poboljša, uvek ima ono ali- zašto nije i ovo ili
ono i zašto nije odmah i zašto nije sve.
Za sva 4 klinička centra:
-KC u Novom Sadu
-KC Kragujevac
-KC u Nišu
-KCS u Beogradu, su 2007. obezbeđene pare iz kredita,
za koje smo verovatno i placali neke penale što ih
ne koristimo.
Projekti su kasnili, što objektivno i sa razlogom,
a verovatno i zbog toga što nije bilo odgovarajućeg
pritiska da se izrada projekata ubrza.
Kako god bilo, naša struka je ipak uticala da se
neke stvari poboljšaju i da se krene sa izvođenjem,
evo konačno ima nekog pomaka-gradi se.
Iako sa velikim zakašnjenjem i sa ko zna koliko
potrošenog novca mi ćemo za par godina dobiti
sva 4 KC završena.
 
Šta je to nešto što je već urađeno u tom pravcu, što se tiče opremanja Urgentnog centra i kadrovske politike?
Ja ne govorim da hoću sve odmah, nego upravo suprotno: da moraju da se znaju jbni prioriteti. Ovde se radi potpuno naopako što se prioriteta tiče.
 
]Opet on...
Ako se ne varam ovo forum o građevinarstvu a ti sada kažeš da ne moraš da razumeš građevinski aspekt cele priče jer se ne baviš time
Koja su to bila navodno konkretna pitanja na koje nisi dobio odgovor osim što po svaku cenu pokušavaš da dokažeš da zgradu ne treba dovršiti
Ajd ponovi po devedeset prvi put pitanje na koje nisi dobio eksplicitan odgovor.
Ja sam samo naveo primer kako je presečena zgrada zbog faznosti izgradnje (liftovi) zatim pričaš o prioritetima i na kraju kažeš da se radi potpuno naopako što se prioriteta tiče. Šta je onda po tebi prioritet kada je reč o dovršavanju nove zgrade Kliničkog centra???
 
Za početak da ti kažem nešto što izgleda nisi naučio tokom edukacije za građevinskog inženjera (pored onog da je "bismo" jedna reč): "Opet on" je jedan od najprizemnijih načina da započneš komentar u diskusiji. Još jedan slično bezobrazan način je da se rugaš nečijim ozbiljnim primedbama uz komentare "najbolji biser" i slično.
Bravo na tome.
Gloves are off.

Ok, postaviću ti po 91. put isto ono pitanje, pa možda ovaj put dobijem eksplicitan odgovor. Potrudiću se da bude koncizno, da te ne zbunim.
Naveo si liftove kao primer. Pitao sam te je li to jedini problem, i da li je bilo potrebno duplirati površinu kule da bi se završili liftovi. Dakle, da li je?
Ako izuzmemo priču o kapacitetima, i ako izuzmemo priču šta je nekad davno planirano da se uradi sa tom zgradom (jer je nakon 40 godina valjda normalno da preispitaš potrebe pre gradnje), koji su to sve elementi nedostajali već postojećoj kuli, pa je bilo neophodno da se duplira da bi mogla da bude funkcionalna? Hoćeš li da kažeš da to ojačavanje strukture koje se spominje nije bilo moguće bez dupliranja površine kule?
Eto. Molim te, daj sve od sebe da ispratiš rečenicu po rečenicu.

Sad da odgovorim ja na tvoja pitanja o prioritetu, iako sam i to uradio više puta, ali da i to bude kratko i jasno. Slede primeri, pa zaključak. Ako ti je previše, preskoči primere.

- u UC KCS na gotovo dnevnom nivou dolazi do "crkavanja" CT skenera
- MR aparat za X nož se kupovao preko RTS Teletona
- u KCS jedna medicinska sestra radi posao koji bi i dvema bio preobiman
- PACS sistem za skladištenje snimaka pacijenata ne radi od juna 2019. jer se navodno nema para za kupovinu memorije/licenciranje (a izračunali smo ovde da se radi o ceni reda veličine par hiljada evra mesečno) - što dalje znači da snimci tih pacijenata nakon nekoliko dana više nigde ne postoje; pre uvođenja PACS-a, negde do 2012. godine, snimci su skladišteni na DVD-eve i čuvani u arhivi. Sada ni ta arhaična metoda više nije moguća, jer nema para ni za dovoljno DVD-a.
- iz KCS, zbog loših uslova, najkvalitetniji i najiskusniji lekari odlaze full-time u privatnu praksu. Ranije je full-time odlazak bio retkost. Odlazak u inostranstvo neću ni spominjati.

Pobrojano su samo primeri za koje ja mogu da garantujem, jer ih vidim lično u svakodnevnoj praksi. Sve ostale grane takođe imaju svoje probleme (nedostatak anesteziologa, kardiologija nema dovoljno holtera), ali to nisu stvari o kojima mogu da pričam iz prve ruke.

Da zaključim, kada kažem da se radi naopako što se tiče prioriteta, govorim o tome da je redosled prioriteta sledeći:
1. Ljudstvo - pre svega drastično povećanje broja medicinskih sestara, potom iznaći način da se poboljšanjem uslova zadrže ljudi.
2. Oprema - i to kvalitetna oprema, a ne treš.
3. Prostor

A mi smo krenuli od prostora.
Argument za neke stvari može biti da se mora prvo izgraditi prostor da bi se unela određena oprema. Recimo, taj argument bi bio valjan kod kupovine novog MR aparata. Ali ne treba ti izgradnja nove kule (ili kako god ti želiš da nazoveš tu dogradnju, neću da se bavim semantikom) da bi zaposlio nove ljude, niti da bi obnovio licencu za PACS.

-----

Sledi jedna mala ograda, da bude potpuno jasan moj stav o svemu ovome. Ja u toj bolnici radim. Meni je to bio san dok sam studirao. Nema bolje ustanove kod nas u smislu izazovnosti posla i mogućnosti da se napreduje u znanju i veštinama.
Uveravam vas da niko od vas ovde ne bi više od mene voleo da stvari u KCS budu dobre.
Ako se ispostavi na kraju da nisam bio u pravu, reći ću pošteno. Ali nadam se da ćete i vi biti u stanju da skinete ružičaste naočare ako dođe do toga da vam, po završetku rekonstrukcije, moram navoditi brdo primera koliko je rekonstrukcija aljkavo urađena, i ako vam kažem da je nova oprema (ako je uopšte i bude) drugorazredna.
 
Prvo ne rugam se nikome
Drugo, nisam građevinski inžinjer već arhitekta a ovo je forum o izgradnji, građevinarstvu, arhitekturi a ne o rešavanju problema organizacije posla u bilo kojoj firmi, nedostatku opreme, nedostatku ljudstva itd
Treće, niti sam kompetentan niti mogu da se upuštam u organizaciju rada Kliničkog centra, preopterećenost zaposlenih, nabavku opreme, i sve drugo što sa mojom strukom nema veze, a da budem iskren to me ni najmanje ne interesuje. Jedino što znam u kakvom su stanju raznorazne zgrade raznih klinika jer na žalost u poslednjih 5 godina sam ispratio 2 terminalna bolesnika od karcinoma i jednog od akutne leukemije.
Znam i da krpljenje tih prastarih zgrada apsolutno nema smisla, osim za možda dve ili tri.
Jedini način da se nešto uradi je da se nakon 46 godina završi ova zgrada, da se opremi, useli i da se onda vidi šta dalje sa postojećim zgradama.
I konačno o liftovima: to sam samo naveo da bih ti ukazao da je sagrađenih 25% tzv kule neupotrebljivo iz raznih razloga, pored ostalog i te situacije sa liftovima. Ako je zgrada projektovana napr sa površinom od 100.000 kvadrata a ti sagradiš 90.000, ne gradiš dalje i na silu utrpavaš sve predviđene sadržaje u raspoloživ prostor onda nastaje haos. Ima i za to divan primer: zgrada Farmaceutskog fakulteta na Torlaku koja nikada nije sagrađena u celosti, pa oni su se dve godine svađali oko podele raspoloživog prostora
 
Svako ce naci razlog da podrzi ono sto je u njegovom interesu odnosno onaj koji kritikuje ce naci i najmanju cesto nepotrebnu manu, poenta je da se sto objektivnije gleda na neke stvari.
To sto nesto nije zavrseno, u ovom slucaju klinicki centar, po meni (mozda gresim) nikako ne opravava da se radi ovo sto se radi. Po toj analogiji, na stadion Rajko Mitic treba da se dogradi jos jedan sprat tribina i da kapacitet bude 120.000, iako je to poptpuno bespotrebno. Ni stadion nikada nije zavrsen kako je trebalo, ni tu fasada nije odradjena do kraja kao ni protivpozarna zastita. Ajde onda lepo nalepimo tu jednog monstruma da kazemo da je nesto odradjeno, pa to sto ce da stoji prazno nema veze.
Ali mi smo takav narod, mora sve da bude najvece najvise a to sto je nefunkcionalno nema veze.
Za rad u kc, najbolje ce reci zaposleni, i najmanje sta je njima trebalo je ova promenada.
Mikelo je naveo mali primer проблема sa kojim se svi suočavaju.
 
Људи, треба да се заврши зграда, време је, почели смо док су Тито и Кардељ били живи... ВМА је одавно готова, а за цивиле - зграде из Краљевине Србије. Не иде то, никако.

Такође, паре за опремање увозном опремом и за плате особља са једне, и оне за градњу објекта са друге стране, нису исте - једно је чиста потрошња, друго су инвестиције. Те две ставке у буџету морају бити у одређеном односу, иначе не ваља. То су основе државних финансија и о томе смо већ писали на другим темама.

Постоје, дакле, добри разлози зашто све државе, па и најсиромашније - граде јавне објекте. И немојте да ми баш овај међу свим другим, попут Националног стадиона на ледини, оспоравамо.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699195#p699195:1l129tp4 je napisao(la):
mikelo90 » Čet Jan 16, 2020 1:49 am[/url]":1l129tp4]Šta je to nešto što je već urađeno u tom pravcu, što se tiče opremanja Urgentnog centra i kadrovske politike?
Ja ne govorim da hoću sve odmah, nego upravo suprotno: da moraju da se znaju jbni prioriteti. Ovde se radi potpuno naopako što se prioriteta tiče.

Da bi se stanje u UC KCS popravilo, potrebno je da se pre svega
rastereti pritisak na tu ustanovu, stvaranjem sličnih
službi u ostalim KBC na nivou Grada i Republike.
‘’Akutno stanje izazvano hroničnim problemom opšteg stanja u zdravstvu’’. ;-)
Za hronični problem, rešenje je upravo ovo što se radi, izgraditi i opremiti regionalne centre koji će da pruže usluge potrebnog nivoa i
kapaciteta.
Deo terapije je i stvaranje službi hitnog prijema u ostalim ustanovama
nižeg nivoa-KBC-ima, što se i radi:

https://kbczemun.bg.ac.rs/sr-yu/klinike ... stanja-lat

https://www.kbczvezdara.rs/srl/sluzba-z ... nimacijom/

http://www.dzsvenac.rs/uputstvo/Dokumen ... l_2016.pdf

VMA je takodje uključena u sistem dežurstva za hitne slučajeve.

Što se tiče hitnih građevinskih intervencija u UC, one se izvode stalno
u potrebnom nivou da bi sve funkcionisalo koliko toliko zadovoljavajuće, u zgradi koja je stara i nije namenski napravljena.
Sigurno je da sve to trebalo mnogo brže i ranije, sigurno je i da je
ulupano mnogo para, ali eto radi se na tome konačno.
Rezultate bi trebalo da vidimo, ‘’ za dve, najviše tri godine’’.
Mislim da nije sve ni u parama, moramo biti svesni da je korupcija
veliki problem u zdravstvu i u društvu u celini, pogledajte samo kako
su u ovo tranziciono vreme nikli čitavi privatni zdravstveni sistemi, sa
ozbiljnim kapacitetima u neposrednoj blizini državnih bolnica.
Zaposleni u njima i vlasnici istih su oni isti koji su ‘’radili’’ i ‘’rade’’
u nemogućim uslovima, bez odgovarajuće opreme, za nekoliko nikakvih plata ( na klinikama, upravnim odborima, fakultetima, institutima)-čast samo časnim izuzecima koji su
dali otkaz u državnoj službi i krenuli u privatan biznis i plaćaju ovoj
državi porez.
Da ne spominjem sada ovde interes velikih farmaceutskih kompamija
koje vršljaju po našem zdravstvu.
Da bi se ta močvara zvana zdravstvo isušila i dovela u održivo stanje,
uz toliki otpor potrebno je mnogo vremena i para, ali i znanja i hrabrosti i naravno podrške svih nas.
 
Ма, не треба имати превелика очекивања, то се све неће довести у ред бар док не будемо имали БДП од 25.000$ по глави становника, а са старењем становништва ни тада. Управо плаћам мајци давање инфузије 6.000 динара дневно, и то у договору са докторком из врхунске институције државног здравства. Не би она ни радила у државном здравству да не може да заради са стране. И то је реалност, сиромашни смо и не може правда да буде истерана као у високоразвијеној земљи: какав-такав систем би се распао и могућност лечења смањила.

Али бар не морају пацијенти да леже у згради изграђеној док је по Београду шарлах косио децу школског узраста. Постоји и појам моралне застарелости, и он је савршено применљив на већину садашњих клиника КЦС.
 
Naravno da treba biti realan, neće to biti na nivou naših očekivanja.
Ja hoću da kažem da će CT u UC crkavati svakodnevno sve dotle dok
budu savršeno radili oni u okolini, a bez sistemskog dogovora sa državom da pacijenti mogu da refundiraju deo troškova ako se odluče
za snimanje u privatnoj klinici.
 
Тако некако. Популаран је, рецимо, магнет на Црвеном крсту. И хитна помоћ уме да доведе пацијента из саобраћајке... ("да не чекате").
 
јој Микело, већ почињеш да смараш. само се бесциљно вртимо у круг
 
Oh, ne! Izvini ako sam protraćio tvoje dragoceno vreme!
Niko te ne tera da čitaš. Naravno da ću svakom prilikom da kritikujem iracionalnu zaljubljenost u lepe crteže.
 
али у овом пројекту нема ничег ирационалног. а ниси само протраћио моје време, него и време других који покушавају да ти објасне зашто и како
 
O tome ćemo kad se sve završi. Samo se nadam da ćete tad moći bar malo objektivnosti da izvučete iz sebe.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699244#p699244:12t6vdiz je napisao(la):
molder » 16 Jan 2020 09:24 am[/url]":12t6vdiz] Ajde onda lepo nalepimo tu jednog monstruma da kazemo da je nesto odradjeno, pa to sto ce da stoji prazno nema veze.
Ali mi smo takav narod, mora sve da bude najvece najvise a to sto je nefunkcionalno nema veze.

Цела ова прича произилази из потпуно погрешног утиска да се овде гради некакав монструм, тј. беспотребно велика зграда која ће самим тим да зврји празна :roll: :shok: :dil: :grand:
Ево цифара које илуструју колико то није тачно. Комплетно завршен објекат КЦС ће имати око 130.000 м2, а поређења ради зграда ВМА има 180.000 м2. Дакле у односу на нови КЦС зграда ВМА има 40% већу површину. Заправо пуштањем у рад новог КЦС-а само ће бити ублажено садашње тешко стање у капацитету и квалитету здравствене услуге у главном граду.
Дугорочно решење би подразумевало изградњу сличног објекта на новобеоградско-земунској страни :sesir:
 
Нигде нисам написао за КЦ да је урађен монструм. Иако лингвистички монструм не мора нужно да буде габаритан, већ само по изгледу, а са онаквом фасадом и три спрата су довољна за ту етикету.
Поређење квадратуре са другим установама нема никаквог смисла, већ се овде искључиво потенцира поређење са садашном квадратуром КЦ која је празна. Када су Либијци хтели да праве реплику ВМА, тај би им податак био релевантан , а у овој причи овде никако. Али добро некада није на одмет пажљиво прочитати пост. Ја се одјављујем од теме КЦ, уз жељу да буде завршено и усељено пре рока.
 
Каква сад фасада, ко прича о фасади. Потенцирано је да код нас све мора да буде највеће и да ће на крају све да зврји празно. ВМА је поменут као објекат исте намене, значајно већи од новог КЦС-а, а препун је пацијената. Тако ће бити за мање од две године и у новом КЦС-у.
 
Uopšte nije sporno da će biti prepun pacijenata. To se ne rešava većom zgradom, nego osnaživanjem regionalnih zdravstvenih centara.
 
Али се свакако не решава ни до пола скрпљеном склепотином са штрчећом арматуром недовршених стубова под прозорима соба, ако већ терамо мак на конац... :?
Претпостављам да си као запослен у струци обавештен да се паралелно ради и на "оснаживању" центара у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.
 
Vrh