Šta je novo?

Stepin Breg

Isidora

Novice
Učlanjen(a)
30.12.2019.
Poruke
19
Pohvaljen
16
Poštovani,
dotična zgrada je u fazi primopredaje, ali pošto postoje problemi ja ću sve izneti i pitati sve koji su tamo kupili stan da li znaju i šta misle o svemu što ću navesti.

STEPIN BREG
obod naselja Stepa Stepanović
ul. Druge srpske armije 45, Voždovac-Beograd

Investitor: Nobnek, vl. Siniša Đukić
Izvođač: Lindner
Projekat: Atelje Ličina
Nadzor: LSC Consulting
Advokatska kancelarija: Jankovic Popovic Mitic
Notar: Nikola Vojnović

Šta znate o Nobneku, pri tom ne mislim na njihovo mlaćenje pričom o Zepteru :lool: ?
Projekat po izveštaju o tehničkom prijemu koštao skoro 3.7 mil eur. Uzet kredit od izvođača Lindnera 3.1 mil eur na 4 god sa 4.5% kamate. Da li Lindner po Zakonu sme dati kredit ili to sme samo banka? (Dokaz za to vlasnički list. Odnosno 2 hipoteke na KP 343 od strane Lindnera.)
Projekat od samog starta (dobijanja gr.dozvole 14.03.2018.) imao kašnjenje. Pogrešna procena zemljišta i pojava voda. Gradilište bilo u stanju hibernacije naredna 3 meseca.
U hodu menjane stavke projekta, pa i debljine kamene vune (npr. sfz5 sa 17cm na 12cm) uz obrazloženje da smanjenje za skoro 30% ne menja i ne utiče na termiku!
Od početka prodaje stanova postoje mnogi modaliteti potpisanih dokumenata sa kupcima. Mi imamo Predugovor do momenta dobijanja gr.dozvole a po njenom dobijanju Ugovor a sada za primopredaju daju Aneks. Uglavnom postoji Predugovor od dobijanja gr.dozvole a tek sada sa primopredajom se daje Ugovor.
Članovi iz Predugovora i Ugovora različiti: menjanje člana za obračun ukupne cene.
Menjanje člana koji definiše poslednji rok za završetak i penale koji slede. Član koji definiše penale brišu i poništavaju Aneksom Ugvorora uz obrazloženje da se ne moraju isplatiti jer imaju neku priču o okrivljavanju Direkcije za kanalizaciju, dostavljen neki papir iz 2017 i 2018. Vade se na "višu silu" i ovo navode kao to. Zakon o obligacijama dešiniše šta se može nazvati "višom silom" i da se njeno pominjanje mora potkrepiti dokazima a koliko sam čula i dobiti overena potvrda iz Komore da to što se navodi kao viša sila, to i jeste. U suprotnom sve navedeno je baljezgarija i eskivaža. Koliko su u pravu vidi se insistiranjem na brisanju pomenutog člana.
Menjanje člana o brisovnici. Sada se izbegava njeno davanje. Zašto? Nisu isplatili Lindnera, uz njiho verovanje (!!!) i nadanje (!!!) da će se to brzo završiti. Navodno oni plaćaju i to se smanjilo i da je teško za svaki stan dati pojedinačnu brisovnicu !
Lindner dostavio brisovnicu u oktobru za hipoteku za zemljištu i drugu brisovnicu za 49 stanova (od ukupno 76 stanova+4 lokala+podzemna garažna mesta+parkinzi.) Od toga tada 41 stan je u tom momentu bio predmet kreditne kupovine (da bi kupci uspeli dobiti kredit) a 8 do tada ne prodatih stanova. Keš kupcima ostavljena ne izvesnost. (dokaz posedovanje brisovnice koje su slali kreditnim a krili od keš kupaca).
Obračun cene: konkretno kod mene piše samo za preko +3%, ali NE i za -3%. Takođe poslednja rata i krajnja vrednost nekretnine se dobija množenjem izmerene veličine iz izveštaja o tehničkom prijemu sa cenom po m2. ALI oni su samo uneli izmerenu veličinu u član Ugovora o veličini a u članu o obračunu i dalje množe projektovanu veličinu sa ugovorenom cenom eur/m2.
Kada se sa njihovog sajta skinu sve veličine svih stanova i lokala, zajedno sa njihovim cenama, lako se vidi za svaku jedinicu koliko je eur/m2. Zatim se iz izveštaja o tehničkom prijemu vide izmerene veličine za sve pojedinačne delove. Obračuna se % odstupanje. SVI stanovi su u domenu minusa (do čak i preko -5%) i niti jedan nije u plusu. Kada saberemo sve vrednosti (cena po projektu-cena po merenju) i to samo za interval od 0% do -3% dobijemo čistu zaradu samo za to 88.758 eur. A u totalu se pojavljuje razlika površine od 115.63 m2. Ukupna proj.veličina svih jedinica (stanovi i lokali) je 4409.02 m2, Ukupna izmer.veličina svih jedinica je 4293.39 m2
Kupci se povezuju i ustanovljavaju se sve ne doslednosti i koalizije i vremenom isplivava još što šta.
Od dobijanja izveštaja o tehničkom prijemu, izrazito se intenzifikuje i forsira primopredaja, ala "brzo-brzo, još malo pa nestalo, nema termina kod notara, moramo odmah, sada, potpisati..." Po dobijanju Aneksa Ugovora (kod nas jer imamo Ugovor) ili predloga Ugovora (kod onih koji imaju Predugovor), uviđa se da se i dalje ukupna vrednost dobija množenjem proj.veličine sa eur/m2. Time se pobija član ugovora kojim je definisana cena po m2 jer deljenjem njihove cene sa izmerenom veličinom, koju jesu uneli u član 1 kao veličinom stana, dobija vrednost koja je veća od ugovorene cene/m2.
Član koji definiše obavezu za dostavljanje brisovnice se izbegava uz argumentaciju njihove nade!
E sada, moji roditelji su kupci stana, a suprug i ja smo uzeli po garažu. Nismo kreditni.
Iako je sam Ugovor vrlo precizan i Zakon jeste na našoj strani, postoji rok za uplatu poslednje rate 7 dana od dana dobijanja izveštaja o tehničkom prijemu. Od tih 7 dana, čekanje Ispravnog Aneksa (uz svo prethodno obrazlaganje zbog čega se ne slažemo sa prvobitno poslatim Aneksom) nam potroši 6 dana. Mi smo za sve i pre dobijanja ispravnih aneksa (koje nećemo ni dobiti) uplatili celokupnu vrednost za sve u cilju da se Ugovori zbog primarno njihove docnje ka nama a posledično i naše ka njima, ne bi mogao raskinuti sa njihove strane. Dolazimo kod notara, oni nude isti Aneks, mi opet odbijamo ono što oni žele jer inistiramo na poštovanju (sa njihove strane definisane) a obostrano potpisanog i kod notara potpisanog Ugovora i Zakona.
Produžen je dan za uplatu do 31.12.2019. kada se shodna našeg Ugovora ispunjava uslov za 3% penala. ALI, u petak stiže mail: ILI OVAJ ANEKS (STARI) ILI SUD! Ovo je prinuda i ucena.
Pazite, za sve što sam navela imam dokaze i potpunu hronologiju i prepisku
Sve je čisto i potpuno smo mi u pravu ali odlazak na sud sada znači odlaganje primopredaje i zamrzavanje procesa do razrešenja ove situacije. Da je Srbija država gde se predmeti započnu, obrade i završe u nekom razumnom roku i na kraju finalizuju odlukom u skladu sa Zakonima, tada bi sve bilo jasno, ali to je mulj u koji ako uđete u g****** ste do guše i tonete u njihovo živo blato a to je odlaganje, mićenje do smrti vlasnika.

Molim kupce stanova u Stepnom bregu da se jave i da razmenimo sve informacije što pre.
Interes Nobneka je da se to ne desi pre realizacije njihovog plana, forsiranog i pod pretnjom raskida ili Suda utrapljivanja.
 
Pitanje: da li je notar u zakonskoj obavezi da obavesti obe ugovorne strane ako je nešto sporno u dokumentu koji treba da se potpiše i overi, i da ih upozori na rizike koje tim potpisivanjem preuzimaju, i da za ono što overi garantuje celokupnom svojom imovinom?
 
Isidora, notar je apsolutno u obavezi da to uradi, medjutim onaj u Ustaničkoj je veoma jasno u dilu sa tom ekipom! Pretpostavljam da ste upravo tu bili na potpisu?

Ja ne bih bežao od suda kao opcije, sada to ide dosta brže...a notara bi prijavio komori...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
 
Notar je u obavezi da vam pri potpisivanju ugovora pročita ugovor i objasni sve bitne članove (obaveze koje ste preuzeli i prava koja imate), kao i da objasni na šta imate prava po zakonu ukoliko nešto nije definisano u samom ugovoru. Imao sam situacije kada notar to uradi samo deklarativno, ali sam ih u tom slučaju vraćao da opravdaju svoje postojanje i objasne svaki član.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=693958#p693958:2sf9tir4 je napisao(la):
Aleks@ » Pon Dec 30, 2019 11:03 am[/url]":2sf9tir4]Isidora, notar je apsolutno u obavezi da to uradi, medjutim onaj u Ustaničkoj je veoma jasno u dilu sa tom ekipom! Pretpostavljam da ste upravo tu bili na potpisu?

Ja ne bih bežao od suda kao opcije, sada to ide dosta brže...a notara bi prijavio komori...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Da, baš tu se potpisivao i Predugovor i Ugovor. I tu smo bili pre par dana na pokušaju potpisivanja Aneksa. Notar je slušao sve što sam izložila i na moje pitanje da li grešim i ako grešim da mi kaže gde, on kaže, "ne sve ste upravu" ali potom krene da izlazi iz kancelarija pa ulazi pa izlazi, sve u svemu izgledalo mi je kao da je trebao samo da ustupi prostor gde bismo se mi kao kupci našli sa prodavcem (predstavnikom Nobneka Pavletom i njihovom agencijom Coreside, gđa Zumerom) a da on treba samo formalno da odradi potpisivanje, pečatiranje i naplatu takse. Sve u svemu koliko sam informisana tog dana svi ili većina) koji su došli su otišli ne zadovoljni i nismo jedini koji su otišli bez potpisivanja.
Nema bežanja samo se redosled menja zbog prioriteta ne materijalnih vrednosti nad materijalnim.
 
Kako je moguće da se ne placa realna i izmerena kvadratura vec projektovana?Mi smo u Bloku 45 GDS placali stvarnu kvadraturu, nakon predgovora zaključivali smo anekse sa realnom kvadraturi puta ugovorena cena kvadrata.Da li ste sigurni gospodjo Isidora da svi svi stanovi manji od projektovane kvadrature kako ste napisali i da vam svima naplaćuju projekat a ne realnost.Tako su vam naplatili nesto sto ne postoji a to je klasicna prevara investitora i povlaci odgovornost i materijalu i ugovornu a mozda i krivicu.
 
Hvala Isidori na onako opseznom obrazlozenju.
Otvorili ste mi oci u mojoj situaciji u kojoj sam se nasla. Ja sam bila potencijalni kupac kod Nobneka tj Stepin breg ali sam se na kraju odlucila za Vozdove Kapije i cini mi se da je sve tu identicno po modalitetu i nacinima potpisivanja i primoranja kupca da se povinuje njihovoj legalnoj kradji.
Isti prica, Notar u Istanickoj, predugovor i ugovor se razlikuju, notar ti deklativno isprica pricu o ugovoru niti prodje ni jedan clan temeljmo i procita ti size sastanka i pita jel ste saglasni. Onda vas ostavi da se nabedjujete sa agentima prodaje i kada shvatite da je kod njih bukvalno to borba protiv vetrenjace, ili odustanete ili zbog nekih drugih razloga kojima ste okovani potpisete.
Citajuci ovaj clanak prepoznala sam dosta slicnih stvari i bicu obazriva prilikom primopredaje.
Naravno toliko su ubrzali gradnju poslednja 3 meseca da su zavrsili tacno kad je i rokom bilo planirano, +3 ili -3 je u ugovoru ali postoji objasnienje da u slucaju kasnjenja usled vise sile ovo ne vazi.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=693999#p693999:bbw2uf2k je napisao(la):
ABuci » Pon Dec 30, 2019 12:43 pm[/url]":bbw2uf2k]Kako je moguće da se ne placa realna i izmerena kvadratura vec projektovana?Mi smo u Bloku 45 GDS placali stvarnu kvadraturu, nakon predgovora zaključivali smo anekse sa realnom kvadraturi puta ugovorena cena kvadrata.Da li ste sigurni gospodjo Isidora da svi svi stanovi manji od projektovane kvadrature kako ste napisali i da vam svima naplaćuju projekat a ne realnost.Tako su vam naplatili nesto sto ne postoji a to je klasicna prevara investitora i povlaci odgovornost i materijalu i ugovornu a mozda i krivicu.
Poslaću vam dokument sa kompa čim dođem kući. Videćete sve. Svi korišćeni podaci su sa sajta Stepin breg i iz izv. o tehn. prijemu. Baš svi su u minusu, par njih i preko -5%. I Sve koje sam pitala imaju isto obračunavanje. Koriste proj.veličine. Videćete.
 
Znam da je kod Napreda (Blok 34) sve plaćeno i onda je odrađen aneks ugovora gde je izračunata razlika između projektovane i stvarne kvadrature, tako da je na kraju plaćena zaista realna kvadratura i ta novoizmerena kvadratura se koristi kao zvanična
 
To bi otprilike bilo i jedino normalno, nije samo stvar ukupne cene stana već i svih daljih troškova, od poreza, komunalija...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694043#p694043:2qzp6iip je napisao(la):
Isidora » Pon Dec 30, 2019 3:30 pm[/url]":2qzp6iip]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=693999#p693999:2qzp6iip je napisao(la):
ABuci » Pon Dec 30, 2019 12:43 pm[/url]":2qzp6iip]Kako je moguće da se ne placa realna i izmerena kvadratura vec projektovana?Mi smo u Bloku 45 GDS placali stvarnu kvadraturu, nakon predgovora zaključivali smo anekse sa realnom kvadraturi puta ugovorena cena kvadrata.Da li ste sigurni gospodjo Isidora da svi svi stanovi manji od projektovane kvadrature kako ste napisali i da vam svima naplaćuju projekat a ne realnost.Tako su vam naplatili nesto sto ne postoji a to je klasicna prevara investitora i povlaci odgovornost i materijalu i ugovornu a mozda i krivicu.
Poslaću vam dokument sa kompa čim dođem kući. Videćete sve. Svi korišćeni podaci su sa sajta Stepin breg i iz izv. o tehn. prijemu. Baš svi su u minusu, par njih i preko -5%. I Sve koje sam pitala imaju isto obračunavanje. Koriste proj.veličine. Videćete.

https://drive.google.com/file/d/0B82V66 ... sp=sharing

evo ga
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694016#p694016:2cucy4a0 je napisao(la):
Nadrealista » Pon Dec 30, 2019 1:44 pm[/url]":2cucy4a0]Hvala Isidori na onako opseznom obrazlozenju.
Otvorili ste mi oci u mojoj situaciji u kojoj sam se nasla. Ja sam bila potencijalni kupac kod Nobneka tj Stepin breg ali sam se na kraju odlucila za Vozdove Kapije i cini mi se da je sve tu identicno po modalitetu i nacinima potpisivanja i primoranja kupca da se povinuje njihovoj legalnoj kradji.
Isti prica, Notar u Istanickoj, predugovor i ugovor se razlikuju, notar ti deklativno isprica pricu o ugovoru niti prodje ni jedan clan temeljmo i procita ti size sastanka i pita jel ste saglasni. Onda vas ostavi da se nabedjujete sa agentima prodaje i kada shvatite da je kod njih bukvalno to borba protiv vetrenjace, ili odustanete ili zbog nekih drugih razloga kojima ste okovani potpisete.
Citajuci ovaj clanak prepoznala sam dosta slicnih stvari i bicu obazriva prilikom primopredaje.
Naravno toliko su ubrzali gradnju poslednja 3 meseca da su zavrsili tacno kad je i rokom bilo planirano, +3 ili -3 je u ugovoru ali postoji objasnienje da u slucaju kasnjenja usled vise sile ovo ne vazi.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Evo člana za obračun u našem Ugovoru: slika u prilogu
 
Pa u redu je. Piše da će Komisija za tehnički pregled da u zapisniku navede pravu površinu.

Šta više, ako je mala razlika u tvoju štetu (do 3%) neće vam to uračunati.

Dobićeš aneks ugovora sa realnom površinom.
8337071a25154ddde730496798545540.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694102#p694102:2kwuxb79 je napisao(la):
astrodule » Pon Dec 30, 2019 6:26 pm[/url]":2kwuxb79]Pa u redu je. Piše da će Komisija za tehnički pregled da u zapisniku navede pravu površinu.

Šta više, ako je mala razlika u tvoju štetu (do 3%) neće vam to uračunati.

Dobićeš aneks ugovora sa realnom površinom.

To i kažem ali nije tako !!
Oni u tom Aneksu samo unesu izmerenu površinu u tačku 1 gde se definiše površina stana.
U tački dva gde se računa vrednost, ne koriste tu izmerenu veličinu koju su sami uneli već tu koriste veličinu iz projekta.
A onda time pobiju tačku u kojoj su naveli koja je cena po m/2 !
Sve ali se samo vrednost ne menja na onu koja treba da stoji. Kaže Investitor se ne slaže!
Kod mene je sve vrlo precizno napisano kako se obračunava vrednost stana na kraju, ništa nije nejasno.
ALI NIJE TAKO U ANEKSU! Ili njihov Aneks ili Sud!
 
A pogledajte ovo:

Pogledajte prilog 1



A u Aneksu koji smo primorani (pod pretnjom suda) da potpišemo piše:

"Измена одредаба уговора
Члан 5.
Члан 6.2 Уговора брише се и сматра се да не производи правно дејство од дана закључења Уговора."
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694122#p694122:3nzfa0do je napisao(la):
astrodule » Pon Dec 30, 2019 7:47 pm[/url]":3nzfa0do]Eh pa onda pravac advokat za prav(n)i savet.

Zakazala kod najboljeg.
 
Ocigledna prevara,odnosno pokusaj prevare i neeticko i prevarino postupanje,bez postovanja standarda struke,radi sticanja koristi.Ovde ima mesta i za zakon o zastiti potrosaca.Kao sto neko rece trebate naci dobre advokate i da usledi tuzba i protiv investitora,notara,agencije i svih umesanih.Traziti i odgovornost odgovornih lica investitora,notara... I pored toga jos i prigovor komori koja je nadležna za investitore,notara,agenciju... radi oduzimanja licenci.
 
Da samo znate kakvu agoniju prolaze kreditni kupci! Mi keš kupci smo imali kraći proces eutanazije mada ne manje bolan, ali ovde kod kreditnih u igru doleze i banke sa svojom lešinarskom politikom poslovanja.
U totalu, u istom smo loncu.
Poslali su nam brisovnice od Lindnera, prvo za zemljište a potom za 49 od 76 sanova+4 lokala+33 garažnih mesta. KOje nisu procesuirane u katastru. Potom su nam poslali brisovnicu Lindnera koja je za zemljište i celu zgradu, što znači da one dve prethodne su bile kobajagi. Te i ovu još uvek nisu isprocesuirali u katastru.
Nisu još podneli zahtev za upotrebnu dozvolu, tako da je zgrada u katastru njiva.
Njiva, koja ima dve hipoteke, gde ako ste završili primopredaju imate obaveze poput poreza, struje, Infostana ali zato nemate prava.

J**** ti državu koja ovakvo stanje omogućava, podržava i održava.

Ne odlaze ljudi iz ove zemlje zbog manjka para, mada je i to razlog. Odlaze zbog očaja i gnušanja jer im stomak više podneti ne može ovu vladavinu mulja, lopova, hohštaplera i bagre !
 
Vrh