Šta je novo?

Klinički centar Srbije

Zar ne bi bilo logičnije da ako postoji jedna dečija tercijalna klinika u centru grada, da drugu ne grade 1km od nje nego na bilo kom obodu grada?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704858#p704858:25g9bflj je napisao(la):
Ventilator_BGD » Uto Feb 04, 2020 11:32 am[/url]":25g9bflj]Za te pare mogli su kompletan klinicki da presele na povoljniju lokaciju mi smo jedina zemlja gde je glavni klinicki centar u centru centra.
Pa i nije baš tako. Ali slažem se da lokacija za KBC, u ova moderna vremena, jeste malo... đene-đene.
-----------
tirsova-2.jpg

Ako je ovo kredibilno, znači da se planira uvođenje ove nove pristupne saobraćajnice KBCu od zgrade Hitne pomoći do sadašnjeg Vojnog samačkog hotela. To bi bilo odlično!!!
 
Slazem se u vezi sa drugom lokacijom, Klinicki Centar u sirem smislu sadrzi neke od najlepsih starih zdanja, ali su one po obliku i konceptu kao medicinske ustanove odavno prevazidjene. Klinike, bolnice i sl. kao i medicina, zahtevaju neprestanu modernizaciju.
 
Odlična je lokacija, samo da ima bolje pristupe i da se uradi neka direktna veza (automobilska i pešačka) sa Prokopom.
I u drugim gradovima su velike bolnice manje više u gradskom jezgru.
 
Ovim renderom je ukinut nadvožnjak od Prokopa do KCS, ako to učine onda treba da ih je sramota.
 
Što bi bio ukinut? Zgrada ne blokira saobraćajnicu a ovi što su radili render verovatno ni ne znaju da se tu planira nadvožnjak.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=704858#p704858:1u7uzadz je napisao(la):
Ventilator_BGD » 04 Feb 2020, 12:32[/url]":1u7uzadz]Za te pare mogli su kompletan klinicki da presele na povoljniju lokaciju mi smo jedina zemlja gde je glavni klinicki centar u centru centra.

Nismo, dosta velikih klinika u Nemačkoj se nalaze u centru gradova počevši od Berlinskog Charité.
 
Nije izgovor ima negde, pitanje je da li je to funkcionalno ili nije, a ocigledno nije. U oslu su manje klinike u gradu ostale su u okruzenju kuca i parkova gde mozes da parkiras i da se dovezes bez saobracajnih guzvi i stajanja u mestu kao sto je slucaj na svim prilazima klinickom centru.
 
Zar nije logično da se ova klinika gradi negde dalje od već postojeće klinike. Na primer izgraditi je na Banjici i slično, ako se nekom detetu nešto dogodi da vreme dovoženja do bolnice bude što kraće, tj, da su klinike ravnomerno raspoređene po celom gradu. Na Novom Beogradu postoji institut za majku i dete, u centru Tiršova, a ovu zgradu izgraditi negde drugde.
Takođe i sama lokacija iznad epicentra auto-puta nije baš lepa za bolnicu i još dečiju bolnicu.

Pogledajte kako treba da izgleda dečija bolnica i koliko je različita od čini mi se predložene zgrade koja više liči na poslovnu zgradu nego na dečiju bolnicu. Ovako treba da izgleda dečija bolnica:

https://www.youtube.com/watch?v=czHx0IHVUGo
 
Blizina autoputa, hitne pomoći i ostalih srodnih klinika je presudila da zgrada bude ovde, sve će biti integrisano i povezano, koliko sam razmeo Radojičića.
 
Potpuno nerazumno, kada se pogleda auto-put od Istambula do Ljubljane pa i dalje do Nemačke, Mostar je verovatno najopterećinija tačka na tom putu, i praviti pogotovo dečiju bolnicu tik iznad tog puta je čudno jako. Nije funkcija bolnice samo ležati u krevetu i dobijati šaku lekova nego kompletno sve.
 
Kao neko ko je ležao dobar deo detinjstva na plućnom Dragiša Mišović na Dedinju se slažem. Ovde će biti tačno iznad autoputa i pored nadvožnjaka Prokop-Deligradska. Nisu mogli na zagađenije i bučnije mesto da postave bolnicu.
 
Procitao sam danas da je kc najveci bolnicki centar u evropi i medju prvih 10 u svetu. To je verovatno sto smo mi pametni nakrcali sve sto moze sa 7000 zaposlenih u centar umesto da napravimo decentralizaciju na nekoliko mesta u gradu, rasterecenih od guzve i smrada a na prvom mestu koji metro - parking bre, svaki put kad pomislim na nase bolnice neko bi crko dok nadjes parking ako ga i nadjes. Skoro sam vozio u dragise misovic, kruzio sam sat vremena i na kraju nisam ni parkirao nego cekao u kolima. Da je nesto trebalo mogao bih da se slikam ili sa kolima ili sa zivotom. Naravno da treba narod da se vozi prevozom ali da se ne lazemo, onaj ko moze, njemu nije tesko ali problem nije u njima nego onima koji ne mogu, a oni moraju kolima. Ko je blesav ako bas ne mora da bebu ili malo dete vodi metroom ili gspom kod specijaliste? Ja ne znam takvog osim da nema kola.
 
Kako bi ti napravio decentralizaciju tercijerne ustanove? Jedno internističko odeljenje u bloku 45, drugo na Zvezdari, ili...?
 
https://www.google.com/maps/search/klin ... a=!3m1!1e3

https://www.google.com/maps/search/klin ... a=!3m1!1e3

Na 200 hiljada stanovnika po jedan ovakav. Neka je i na 400000 po jedan duplo veci to bi bilo 4 zgrade velicine novog klinickog centra, ona koja se upravo gradi u visegradskoj. Zamisli, 1 klinicki centar na 2 miliona ljudi, to ne funkcionise. Posebno ne funkcionise centralizovana hitna pomoc koja ne moze da bude nigde osim u krugu 2ke u roku od 7 minuta. Ja stvarno ne razumem, 3 porodilista su u centru, jedno malo dalje al opet tu, pa nije grad samo jbno dedinje i krug dvojke, postoje i druge opstine. Zene se poradjaju u smrdljivog narodnog fronta, gde nema nacina da se parkiras a da ne napravis haos, kruzis sat vremena da bi nasao mesto i ako odvezes zenu na kontrolu po svemu sudeci mora da podje jos neko da je odvede ako ne moze jer moras da nadjes mesto. Ima vec Tirsova za decu sad grade jos jednu tu pored, pa to moze samo kompletan kr**** da smisli.
 
Molim vas sve da pre ovih izjava tipa: MI SMO JEDINA ZEMLJA NA SVETU KOJA ____________________ (sta god) makar proguglaju malo pre nego sto javno iznose ovakve stvari.

Dva razloga:

1. Manje cete nervirati mene i meni slicne
2. Bicete bolji ljudi, jer cete moci da pravite bolje procene, ali i da vodite ozbiljnije diskusije

Kapiram, desava se, zaleti se covek. Ali ove floskule su jedna od stvari koja me jako nervira u nasoj kulturi. Mnogo lako dajemo izjave, a da nismo ni proverili da li su tacne.

Jako smo pogodno tlo za sirenje dezinformacija, bilo da su pozitivnog ili negativnog sentimenta.
 
Guglaj the biggest hospital in the world i videces rezultat beograd je u prvih par mesta uvek a prvi u evropi. Dal je istina ne znam al znam da u oslu ne postoji ni priblizan bolnicki centar.
 
Evo ja sad proguglao. KCS jeste pri vrhu po broju kreveta. Po broju zaposlenih je na 21om mestu. A Oslo University hospital na drugom mestu u svetu po broju zaposlenih iako kreveta ima duplo manje od KCS-a.
Ono što je bitnije je - kroz KCS godišnje prodje 1 milion pacijenata a kroz Oslo UH 1.2 miliona.
Zaključak - u KCS-u se dobro leži.
 
Kad si već tako pametan, ajde malo proguglaj, pa vidi koliko Norveška ima rehabilitacijskih centara i hospisa ili recimo Danska, UK itd. a koliko Srbija.

U Danskoj pacijent nakon operacije srca leži 3 dana u jedinici intenzivne nege, a onda biva prebačen u reh. centar gde provede još 40 dana. U Srbiji ukupno 7 dana, u proseku. Nakon infarkta miokarda i implantacije stenta, pacijent u Srbiji u proseku u bolnici provede 7 dana, u Danskoj i Norveškoj u proseku 40 dana, uključujući i RH centre u kojima rade različiti specijalisti koji rade ozbiljan monitoring i ispitivanja.

U UK ima preko 180 hospisa, odn. centara za palijativno zbrinjavanje u kojima se pruža potpora bolesnicima u terminalnim stadijumima različitih bolesti, prvenstveno malignih. U tim centrima, pod nadzorom različitih specijalista mnogi pacijenti provedu i po više meseci i duže. U Srbiji se priprema tek prvi hospis itd.

Zaključak, u srpskim bolnicama se daleko kraće boravi sa istom dijagnozom, nego u Skandinaviji, Nemačkoj, UK itd.
 
Pa ne, sam si izneo podatke - u Srpskim bolnicama se duže lezi, ali u Srbiji se nakon tog ležanja ide kući a ne u rehabilitacioni centar (što nije bolnica) na dalji oporavak.
Apsolutno tačno za hospise, s tim da jedan (samo) već postoji ali se ne finansira iz budžeta (belhospice).
 
Sada sam proverio na internetu, negde smo na 4. mestu, negde na 3. a negde na 10.Pise da je kapacitet 3150 kreveta. Koliki ce biti kapacitet nakon rekonstrukcije?
 
Rehabilitacijski centri su na zapadu organizovani kao veoma složene zdravstvene ustanove u kojima se obavlja mnogo ozbiljniji monitoring i dijagnostika nego u većini srpskih bolnica i dostupnija je nego u bilo kojoj srpskoj bolnici. To nisu banje, nego bukvalno zdravstveni centri koje organizuje i finansira zdravstveni sistem.

Takvih RH centara u Srbiji uopšte nema, praktično nema nikakvih, a kada bi jedan takav RH centar bio otvoren, ja pretpostavljam da bi dobio naziv specijalizovanog instituta ili tako nešto, jer bi bio u ili čak iznad ranga najopskrbljenijih srpskih bolnica po pitanju opreme i mogućnosti.

Hospis postoji jedan, ali kao što sam naveo ta delatnost još nije zaživela, jer nijedan lekar nema mogućnost upućivanja u taj centar. Jasno je da je u pitanju ustanova samo za debele veziste, mada ne bio im u koži.

Sve su to razlozi zašto površnim gledanjem pacijent u nekom kl. centru u Srbiji u proseku provede više vremena nego u kl. centrima u Skandinaviji npr. ali u širem kontekstu je sasvim suprotno kada je u pitanju vreme provedeno u zdravstvenim ustanovama tokom lečenja određene bolesti.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=707160#p707160:3ver4u0g je napisao(la):
Ventilator_BGD » 10 Feb 2020 10:39 pm[/url]":3ver4u0g]Procitao sam danas da je kc najveci bolnicki centar u evropi i medju prvih 10 u svetu. To je verovatno sto smo mi pametni nakrcali sve sto moze sa 7000 zaposlenih u centar ...

U nekim slucajevima je prakticnije imati sve "pod jednim krovom", np. kada se potrebno jednom pacijentu raditi vise razlictih pregleda itd.
Medjutim, ti veliki klinicki kompleksi mogu biti malo zastrasujuci zbog svoje velicine, ako je to, uopste, neka mana.

Generalno sam za izmestanje klinickog centra zbog starih zdanja koja se tu nalaze.
 
Ja sam za decentralizaciju zdravstvenog sistema Srbije ali ne baš ovako kako pojedini članovi predlažu.

Prvo, ne može uvek sve da se svodi na poređenje. Jer jedno je Srbija, drugo je Norveška, a sasvim treće je npr jedna Amerika.
A druga stvar, to bi koštalo enormne resurse i trud, i pritom ne mislim samo na pare.
 
Napravio sam galeriju samo od nekih starih zdanja u sirem krugu klinickog centra.
Neke od fotografija verovatno nisu aktuelne.
 

Prilozi

  • klinika-za-farmakologiju.jpg
    klinika-za-farmakologiju.jpg
    43,3 KB · Pregleda: 1.952
  • Screenshot 2020-02-11 16.09.53.png
    Screenshot 2020-02-11 16.09.53.png
    321,6 KB · Pregleda: 1.948
  • Screenshot 2020-02-11 16.11.00.png
    Screenshot 2020-02-11 16.11.00.png
    260,8 KB · Pregleda: 1.951
  • Screenshot 2020-02-11 16.11.17.png
    Screenshot 2020-02-11 16.11.17.png
    438,4 KB · Pregleda: 1.954
  • Screenshot 2020-02-11 16.17.14.png
    Screenshot 2020-02-11 16.17.14.png
    428,3 KB · Pregleda: 1.945
  • Screenshot 2020-02-11 16.19.48.png
    Screenshot 2020-02-11 16.19.48.png
    383,5 KB · Pregleda: 1.945
  • Screenshot 2020-02-11 16.27.01.png
    Screenshot 2020-02-11 16.27.01.png
    441 KB · Pregleda: 1.960
  • Screenshot 2020-02-11 16.27.33.png
    Screenshot 2020-02-11 16.27.33.png
    210 KB · Pregleda: 1.944
  • unnamed.jpg
    unnamed.jpg
    68 KB · Pregleda: 1.946
Vrh