Šta je novo?

Pešačka pasarela od Kalemegdana do Savskog pristaništa

Zanimljive brojke:

28.09.2017 - 20.02.2020.

876 dana od pocetka radova (rok je bio 270 + 150 dana)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=708924#p708924:7o4zswue je napisao(la):
tzoran1 » Sun Feb 16, 2020 1:46 pm[/url]":7o4zswue]ista kao kod cesme Mehmed pase..
neko je "odusevljen" tim tipom ograde..pa je trpa gde stigne
file.php

Gde se može nabaviti ova ograda. Dobro se uklapa u prirodne sredine.
 
Postoji razlika između uklapanja ograde u okolinu kao na slici iznad, i uklapanja ograde duž obale reke tik uz glavno šetalište.
Ako ja nisam merodavan da komentarišem to evo neka daju reč ljudi koji se bave dizajnom i arhitekturom.

Na kraju krajeva, svima nam je jasno da na ovu ''rende'' ogradu ne može da se nasloni čovek, što smo svi navikli da radimo kad šetamo pored reke.
A druga stvar, što neko primeti' ranije - malo je apsurdno stavljati ovako oštre i grube komade metala pored staze kojom voze bicikli.


Ova ograda me podseća na situacije kad sam par puta kupio neke jeftine kineske proizvode za kuću i otkrio da im je završna obrada toliko loša da mogu da se brijem njihovim ivicama koliko su nenormalno oštre (a ne bi trebalo da budu).
 
Sta je planirano sa prolazom za vozove iza beton hale? Ja bih voleo kada bi se umesto postojecih sina postavila pruga uskog koloseka i vozic koji bi prevozio turiste do 25. Maja. Mozda bi to bila atrakcija za turiste sa recnih kruzera. Mada je to kratka relacija, malo vise od 1,5 km (Pristaniste-teniski tereni).
 
Voz nije atrakcija za turiste, već linijski park uz obalu, koji je u fazi izrade projekta (rendera). :)
 
Nadam se da su odvod kisnice sa kucista lifta dobro resili, inace ce voda patinu sa KORTEN elemenata raznositi po plocama platoa ispod. Odnosno deo platoa ce, neravnomerno, biti ofarban u istu boju kao korten elementi :D
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=713682#p713682:11t9e6av je napisao(la):
bobcat » Tue Mar 03, 2020 11:33 am[/url]":11t9e6av]Nadam se da su odvod kisnice sa kucista lifta dobro resili, inace ce voda patinu sa KORTEN elemenata raznositi po plocama platoa ispod. Odnosno deo platoa ce, neravnomerno, biti ofarban u istu boju kao korten elementi :D

U Londonu ima zgrada obloženih kortenom. (Severno od City Rd. - MacDonalds - 100 metara ka severu - kanalu). Nisam primetio da slivanje kišnice farba okolinu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=713764#p713764:fb0pj8j6 je napisao(la):
JarJarBinks » Uto Mar 03, 2020 3:35 pm[/url]":fb0pj8j6]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=713682#p713682:fb0pj8j6 je napisao(la):
bobcat » Tue Mar 03, 2020 11:33 am[/url]":fb0pj8j6]Nadam se da su odvod kisnice sa kucista lifta dobro resili, inace ce voda patinu sa KORTEN elemenata raznositi po plocama platoa ispod. Odnosno deo platoa ce, neravnomerno, biti ofarban u istu boju kao korten elementi :D

U Londonu ima zgrada obloženih kortenom. (Severno od City Rd. - MacDonalds - 100 metara ka severu - kanalu). Nisam primetio da slivanje kišnice farba okolinu.

Trebalo je da vidis kako izgledaju kortenske zardinjere ispred bolice Sveti Sava. Cim padne kisa, iz njih se izliva prljava voda koja je ostavljala tragove. Nekoliko puta sam prijavljivao gradskim sluzbama isti problem, ali eto, hvala Bogu, uklonise to ruglo koje se nije uklapalo ni u okolinu, niti je bilo funkcionalno jer je ograda sluzila kao pano za male oglase i prostor za svrljanje grafita.

Korten je sam po sebi takav da se mora naci okuzenje u kome ce se sam po sebi lepo uklopiti. Tamo na Savskom Trgu nikako nije jer je doprinosio opstem utisku jada i bede celog tog kraja.
 
E konačno sam provalio šta je inspirisalo čuvenog vajara za instalaciju na vr' skleparele - to je svojevrsni omaž betonhalskim ventilacionim otvorima:
20200318_172013.jpg

20200318_172348.jpg


PS: Inače taj umetnički vrh pasarele je jedino što mi se čak i sviđa na tom projektu.
 
Jedino mi nije jasan ovaj lift što ide do polovine pasarele. Ili ga majke ga na**** napraviš da ide do kraja ili ga nemoj praviti. Kad vidite potpuno je funkcionalni promašaj potrošiti toiko para za lift koji nema apsolutno nikakvu funkciju.

Ovaj projekat bi pao na prvom kolokvijumu nekog rada na arhitekturi sa ovim liftom koji je potpuno bizaran.

Da li će grad plaćati svake godine po 1-5000 evra samo za održavanje ovog lifta ili bi te pare mogle da se stvarno racionalno potroše?
 
Лифт је на погрешном месту, требало је да буде уз истурени део где се сустичу прелаз с крова Бетон хале/паркиралишта, прави део пасареле и крај вијугаве рампе. Овако је бескористан, боље би било да га нису уградили ту, могли су да направе елегантнији носач скулптуре.

Код те истурене терасице су морале да буду степенице за оне који неће да иду наоколо низ рампу, нити желе да се провлаче и сударају с групама туриста које буду ишле њоме.
 
Ova pasarela je spomenik besmislu, Beogradski skadar na Beton Hali.
 
Prošao sam danas pored ovog gradilišta. Recimo samo da me ne bi čudilo da mu (gradilištu) otom potom proslavimo i 4. rođendan... :lol: :roll:
 
Krajem septembra je 3 godine od kada je počela izgradnja.

file.php
 
Raste djete slavice se i treci rodjendan a mozda i rekonstrkcija padne neka prije otvaranja
 
Vrh