Šta je novo?

ADA CIGANLIJA - Beogradsko more

Kad je već Ada izašla na vrh da se pokrene tema odabira kamenja na plaži tj. da se apeluje na upravu Ade da plažu nasipaju sitnijim kamenjem. Ne znam koja je trenutna granulacija kamena koja se kupuje i cene kamena, ali plaže bi trebalo nasipati sitnijim kamenjem, kao onim na grobljima.
 
bilo bi dobro da na 2 ,mesta naprave slicne platforme s jedne na drugu stranu obale.
 
Koliko sam pre bio protiv ideje pešaćkog mostića po sred jezera, sada možda mislim da to i nije toliko loša ideja. Samo treba imati u vidu takmičenja u vodenim sportovima, pa bi visina morala biti malo veća. Mada, kada vidimo koliko im treba za pasarelu kod Beton hale, možda bolje da ne započinju.
 
Nisam za most preko jezera, ali jesam da se smrdljivi vozići na dizel najzad zamene električnim!
 
Да електрични возићи, али да не круже само око језера него да иду у више праваца, а могли би и преко будућег моста на новобеоградску обалу, јер растојања нису савладива за све.
 
Један од праваца којим иде возић би требало да иде преко будућег моста и обалом дође до блока 45.
 
Slažem se, i pitam se kako bi se mogao izvršiti pritisak na upraviteljstvo Ade, da se to i dogodi? Kakva je to zelena oaza, pluća grada i bla bla, ako ljudima pred nosevima, u pravilnim razmacima prolaze ovi trovači!? :o :x
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=707866#p707866:uqtukpgx je napisao(la):
Duleja » Sre Feb 12, 2020 11:17 pm[/url]":uqtukpgx]Nisam za most preko jezera, ali jesam da se smrdljivi vozići na dizel najzad zamene električnim!
file.php
Немам појма о каквим возићима је реч али фотографија је прелепа. :усхићење

П.С. Игоре, молим те, дај још неки смајли да могу изразити усхићење.
 
Auuu ... koliki mu je sulundar , veci no u traktora :lol:
 

Prilozi

  • ada vozic.jpeg
    ada vozic.jpeg
    8,9 KB · Pregleda: 4.918
Pošto su ovde poznavaoci Ade, da li je neko bio u ovom divljem naselju? Porodica Ćukoli i ostali su izgradili ove kuće na javnoj površini gde je korisnik Zelenilo, pa postoje rešenja za rušenje.

Drugo pitanje je u vezi kvaliteta šume, šumarka i žbunja na lokaciji od stadiona MUPa do tog naselja gde prolazi staza - kao na slici. Planiram tu da izgradim novi Zoo-vrt, pa zato to pitam. ;)
Odmah da javim ekolozima da će to biti potpuno ekološki projekat sa potpunom kontrolom svih vrsta otpada, jer će organski otpad ići u proizvodnju bio-gasa za struju i grejanje zoo-vrta.
 

Prilozi

  • IMG_20200214_082040.jpg
    IMG_20200214_082040.jpg
    60,3 KB · Pregleda: 4.859
  • IMG_20200214_083740.jpg
    IMG_20200214_083740.jpg
    67,8 KB · Pregleda: 4.866
Ne znam ništa o kvalitetu te šume, ali znam da je uvek kada je lepo vreme ceo Obrenovački drum prepun nepropisno parkiranih vozila, dok parking na početku Ade zvrji prazan, a ima kapacitet od preko hiljadu mesta.

Evo, sad izmerih da je taj potez gde se svi parkiraju na strani gde je šuma oko 2km, a to je oko 400 vozila. Znači uz češći vozić nema razloga za divlje parkiranje. Plus što dobiješ dva bicikla za 150 dinara koliko košta CELODNEVNO parkiranje. Rešenje - još jedan ili dva vozića i besplatna karta za vozić za dve osobe uz plaćeni parking. Sa tim što bih stavio da voz ide Obrenovačkim drumom umesto uz samo jezero (izvodljivo u potpunosti bez ikakvih bovih infesticija).

Naravno, Obrenvački drum zonirati, kao i onaj parking na kraju Ade. Plaćanje na sat, tj, plava zona.

Da li postoji mana ovog predloga?
 
https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74 ... -izletistu

Izgradnja staze incijativa je Triatlon saveza Beograda. Okvirnom granicom obuhvaćena je površina od oko 39,7 hektara i tu je planirana kružna biciklistička staza - velodrom na otvorenom. Međutim, ova sportska disciplina koja objedinjuje plivanje, biciklizam i trčanje već se godinama održava na Adi Ciganliji. Cena takvog prestižnog takmičenja u Beogradu jeste obustavljanje saobraćaja u okolnim ulicama, što bi izgradnjom staze bila prošlost.

- Ideja o izgradnji triatlon staze proizašla je pre svega zbog nemogućnosti organizacije profesionalnih takmičenja triatlonaca bez zatvaranja gradskih ulica i stvaranja bespotrebnih saobraćajnih gužvi - kažu u preduzeću. - Izgradnja ovakve staze omogućila bi organizaciju celokupnog takmičenja samo na teritoriji pod našom upravom, što bi umnogome rasteretilo gradske ulice.

Kako su nam potvrdili iz uprave JP "Ada Ciganlija", plan je da triatlonska staza bude izgrađena na savskoj strani, neposredno uz savski nasip.

Naravno, sada će mnogi da se dignu protiv "betonizacije" Ade. Poznavajući situaciju na tom delu Ade, mislim da će uticaj na floru i faunu biit minimalan. Evo kako izgleda ta strana ostrva.



Potrebno je asfaltirati ovaj zemljani put u podnožju nasipa ili možda ovaj put na samom nasipu (a što da ne i oba puta). Ne verujem da ikome smetaju postojeće asfaltne staze po Adi i makiškoj strani jezera.

Ako i treba neko drvo da se iseče (a verovatno će trebati jer je potrebna jedna veća i šira površina za organizaciju triatlona ili drugih manifestacija), ima sasvim dovoljno mesta u podnožju nasipa za sadnju novih mladica.
 
Mogu tu naprave i prostor za koncerte i birfest taman u paketu
 
Jezero mirno (i na minimumu), kafići poluprazni, ali tako je to čim je malo oblačno.

IMG_0070.JPG
IMG_0077.JPG
IMG_0078.JPG


Inače, juče je započeo Maraton maratona (11. po redu) i još uvek trče jer je jedna od disciplina i 24h (pored 12h, 6h, 50km, 50mi, 100km)
 
Још слика с Аде од јуче:













Овогодишњи први нудисти на њиховој плажи:



















Градска кућа на реци ... :







..... и градска улица до ње:



Нова стаза десно од кружног тока према Ади Сафари:

 
Zaista prelepo vreme. Mislim da nije problem da se porodično ode na Adu, naravno, bez kontakta sa drugima. Ako su već ljudi zajedno u stanu, zašto ne bi bili napolju.

Inače, ovaj lik je legenda Ade i tu je sigurno već 20-ak godina (koliko ja posećujem Adu)

20200317-160504-HDR.jpg


Koliko sam čuo, on je Slovak i valjda ga je žena ostavila. Gde živi nemam pojma, ali je non-stop na Adi.
 
@astrodule to je čovek šuma, prodaje najsvežije pečurke koje se mogu naći, istog dana ubrane
 
90-ih sam ga zvao Žigolo jer je bio mlad, plav (ista frizura), mišićav i često je na plaži prilazio malo starijim gospođama :)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=730341#p730341:1xj9fk73 je napisao(la):
Drakche » 22 Apr 2020 04:33 pm[/url]":1xj9fk73]Takodje, ne bi bilo lose da postoji pesacki most preko samog Savskog Jezera, kako bi se za krace vreme prelazilo s jedne na drugu stranu obale.
Onda bi i mesta za parkiranje mogla drugacije da se planiraju.
Može, ako ne baš stalni most, onda bar sezonsko-pontonski vojni most kao do Lida.
 
Ja ne volim te pontonske mostove. Lepse je kada je 'pravi', lucni most, koji ne sece jezero na dva dela.
 
Vrh