Šta je novo?

Klinički centar Srbije

Nema potrebe uslovljavati na izbor: FUNKCIJA ili ESTETIKA, kada moze i jedno i drugo.

Fasada je vrlo diskutabilna.
Ali ono sto je, po meni, mnogo vise narusilo, da ne kazem upropastilo, izgled KCa je ovaj aneks.
Zgrada KCa je bila "bliznakinja" Palate pravde i iako oronula bila je "stara dama" i krasila je vizuru grada.

Sad bih najradije sakrio KC negde gde se ne vidi, vec samo vrsi funkciju...
 

Prilozi

  • 181016-klinicki-centar-srbije-01b.jpg
    181016-klinicki-centar-srbije-01b.jpg
    183,1 KB · Pregleda: 5.335
Izvinjavam se ako je bilo pitanje, ali da li neko zna šta se gradi u krugu KCS između zgrade Gama noža i Neurohirurške klinike?
 
Стара фасада КЦС-а је била лепша и складнија гледајући је као део панораме, међутим, она је изблиза била гломазна и деловала је као да је непотребно набуџена. То се из даљине не може видети.
Са друге стране, ова нова ми изблиза делује елегантније, али могло је то мало необичније.
Из даљине, тј. као део панораме, ова зграда ће бити сада још већи ковчег, па би то требало замаскирати бар делимично фасадом која би скретала пажњу са њене масивности. Не знам да ли им је буџет био недовољан, па су то урадили само са овим различитим димензијама и нијансама панела.
С обзиром на то колико се краде на све стране, јадно би било штедети на бољој фасади.
Али, опет, зашто би Држава претерано улагала у панораму Београда... Ја сам више за функционалност него за естетику у овом случају, али не да се естетика гурне у 15-и план.
Мислим да стара фасада или њена модернизована верзија не би била баш боље решење на сада већи објекат.
 
То што видимо као стару фасаду КСЦ-а, не знам колико је познато, су заправо балкони или ти терасе, целом дужином спратова скроз око целог објекта, испред ових континуалних прозорских површина које стварају тешке услове за добру термоизолацију.
Приликом разраде плана реконструкције увидело се да су те терасе мале употребне вредности и да је далеко корисније те незанемарљиве квадрате искористити у унутрашњем простору. Реконструисани и завршени објекат КЦС имаће знатно бољу функционалност.
 
Tačno, to su bile terase na staroj fasadi/objektu.

Inače meni se čini da će na kraju (estetski) ispasti malkice bolje nego što svi očekujemo. Kažem iz iskustva, jer sam i ja tako prethodnih godina pesimistički gledao na krajnji rezultat dok bi se neki objekat gradio (ne pričam o BnV, nego o nekim drugim) pa sam vremenom nekako naučio da gledam iz drugačijeg ugla na neke od njih.

Mislim iskreno, meni je najbitnije samo da se više završi ta višedecenijska odiseja i da se taj rusvaj od KCS napokon nekako uobliči. Pod time ne mislim samo na ovu izgradnju, nego i na sređivanje i restruktuiranje ostatka Bolničkog kruga. Zvučim malo defetistički, ali bukvalno sam pri stavu ''daj samo da se završi to više, pa nek izgleda kako god''. Jer ne mogu više da gledam otvorena gradilišta i/ili prazne ljušture koje decenijama stoje i propadaju. Ovo, RAD, zgrade na i oko Savskog trga, MUP, Generalštab, itd itd...
 
Stara fasada je imala daleko bolju estetiku na tako masivnim objektu i nisu pp stepenice bile dominantan element ne ulazeci u prevazidjenost energetsku i funkcjonalnu tih terasica stakala itd ...
Nova fasad ima bolju finkcojalnost energetsku efikasnost pp stepenice u panorami bilo bi lose da novi paneli i stakla nisu bolji od oni od prije 30 god ...
Problem je u estetici nove fasade o kojoj reklo bi se nije vodilo dovoljno racuna izgleda kao rendom hotel nema upecatljivost i reprezentativnost za objekat na koji je stavljena pp stepenice koje su mogle drugacije biti uradjene...
Bice fotke stara vs nova fasada estetika ...
 
Терасе можда јесу уклоњене, али и на овој новој фасади имамо нерационалне велике прозоре до пода што је у неку меру и опасно ако узмемо у обзир и психијатриске болеснике чија болница можда неће бити пресељена у нову зграду али ће силом прилике и они долазити у њу због других болести. А често су и пацијенти оболели од других тешких и неизлечивих болести склони суицидности. Мени су лично ови панели ружни, и одабир боја и њихова величина, облици и распоред. Није морала да се користи стара оригинална фасада, али је могао да се направи сличан распоред хоризонталних белих панела и са новим панелима.
 
I ti prozori do poda vrlo verovatno nece moci da se otvore. Kao sto na VMA ne mogu da se otvori prozori. Pa ce moguce i KC biti neupotrebljiv u slucaju nekog novog Kovida?
 
Кад кажеш терасе су уклоњене, може неко помислити да су не дај боже срезане, а заправо су сада део унутрашњег простора, што је далеко паметније...
О томе шта је коме лепо, а шта ружно, не бих се упуштао.
 
Поликлиника КЦС као ни ВМА и не треба да служе као изолационе јединице за инфективне болести, то су увек одвојени изоловани објекти. Друга ствар је што је инфективна клиника деценијама занемаривана. Ок што нема више тераса, искрено и немају сврху на оваквим објектима али чему прозори од пода до плафона? Мени то делује као место где ће се губити топлота подједнако као и на тераси.
 
Има истине, али је оригинално било више прозора у континуитету дуж целих спратова, а сад имамо мање већих прозора асиметрично распоређених. Уствари више има зидова него прозора на до сада урађеном делу фасаде.
 
Да ли се нови прозори отварају, или су поновили грешку нашрављену на згради ВМА?
 
Meни се чини да ови прозори не могу да се отварају, буквално су од пода до плафона. Можда могу да се кипују.

file.php
 
Pošto je juče predsednik bio u okviru kampanje da poseti izgradnju KCS mislim da se mora insistirati na izgradnji metroa pored KCS-a.
 
То питање треба потенцирати све више по медијским порталима и друштвеним мрежама.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=740076#p740076:1e56pfty je napisao(la):
vucko » Uto Maj 19, 2020 5:20 pm[/url]":1e56pfty]Pošto je juče predsednik bio u okviru kampanje da poseti izgradnju KCS mislim da se mora insistirati na izgradnji metroa pored KCS-a.

Jer će buka i podrhtavanje tla od prolaska metroa pozitivno uticati na lečenje pacijenata kojima treba mir.

Bravo :violina:
 
То ће бити смешна бука наспрам постојећег аутопута. А сам метро уз КЦС ће бити на корист највише пацијентима који данас морају или да се пењу узбрдо од Кнеза Милоша и још горе од хитне помоћи, или да се провлаче кроз гужву узаних тротора из правца Храма и Славије.
 
C4gVE1W.jpg

NMNDgwD.jpg


Bio sam u žurbi pa fotke nisu baš nešto ispale. Ovo je sa strane prema GAK-u. Izgleda da će bar na prva dva sprata biti moguće otvoriti prozore. Imate li ideju šta je plan za ovo u podnožju zgrade? Garaža?
 
Што је више гледам, то ми се фасада мање допада.
 
Uživo nisam primetio, ali sad kad gledam ovu sliku, stičem utisak da je zapravo sve iznad trećeg sprata platno.
Ako je tako, onda nisu ni blizu da završe prozore, a prema rečima ministra trebalo je da to bude završeno još zimus:

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/lonca ... -i/7vxq7yk

Ministar kaže da je sa izvođačem radova dogovoreno da se do zime ugrade prozori i vrata, kako bi tokom zime mogli da se rade unutrašnji radovi.

Korona ne može biti opravdanje za to, jer je vanredno stanje uvedeno tek u prvoj polovini marta, a očigledno tad nisu bili ni blizu završetka radova na prozorima.
 
Па не иде метро кроз зграду да би вибрирао или бучио. Уосталом са савременим технологијама вибрација се гаси у потпуности, а бука се распростире ван земље..
 
Vrh