Šta je novo?

Blok 18 Novi Beograd

Aha hoćete reći da je teren u bloku 18 ravan a da je zapravo niže od kote ostatka Novog Beograda koji je nasipan?
 
Да. Као и на Тошином бунару, и до пре неку годину код Четвртог општинског суда. То је кота од пре Новог Београда (мада се насеље у Блоку 18 звало, баш, Нови Београд).
 
Interesantno je koliko prepreka postoji da bi gradnja u bloku 18 uopšte počela.
- eksproprijacija
- sklanjanje silnih objekata
- nasipanje terena
- bog te pita šta još

Teško da se ovo može uraditi na prosto komercijalnoj osnovi.
Očekujte novi lex specijalis, projekat od javnog značaja itd itd... znate već priču...

Inače, čitav neizgrađen potez od Toplane do Starog sajmišta je neverovatno velik.
Ja mislim da je površinom veći od BNV.... tek će tu da se ozbiljne kombinacije prave...
 
Па, тачно. То је у солидној мери изграђен простор, објекти су у власништву, а експропријација заправо не може ни да се ради - осим за територију којом треба да прођу улице. Зграда за зграду - не може, то је на инвеститорима. А како ће они, парцијално, да насипају? Може, али звучи компликовано.

Е, сад, вероватно би у лабавом правном поретку попут нашег потреба насипања могла да послужи као правни основ за експропријацију...
 
Niža kota zapravo pogoduje izgradnji podzemnih garaža budućih objekata. Ukoliko ne grešim nisu ni u BNV-u nasipali ceo prostor već samo deo gde su saobraćajnice.
 
Хм, мислиш да се направи једна веееелика бетонска плоче, преко целог блока, а доле огромна гаража? Па, то, само мање, имамо у Ју бизнис центру и у др Ивана Рибара.
 
Posto je to već izgradjeno područje nasipanje bi podrazumevalo da se svi objekti i sve ulice sruše prvo pa tek onda da se prave podzemne garaže pa novi objekti.
 
U YUBC-u imamo ploču iznad kote terena dok bi ovde garaže bile -1, -2 a ostatak terena (kota 0) doveden u nivo sa blokom ka Hajatu.
 
Ne znam za te pravne zavrzlame, ali ako se područje proglasi da je od nekog javnog značaja... da li tada može djuture da se radi eksproprijacija?
Mada, ako pokušaju neku sličnu fintu, ne bi me ni barikade iznenadile... ne daju ljudi svoje kuće tek tako..
 
Ovde je bitno da se naglasi da je urađena eksproprijacija 1956 ali se od nje odustalo 1959 zbog nemanja sredstava, te je Grad to vratio u pređašnje stanje u dec. 1959. Mnogi stari vlasnici su i dalje ubeđeni da im je oduzeto pravo svojine pa su to prijavili za restituciju, a to uopšte nije tema.
A zaista ima i dosta starih vlasnika koji su uredno završili konverziju i čekaju.
 
Bilo bi interesantno videti koliko od objekata između dva mosta je zaista legalno, a koliko ne...
Ne verujem da je celo naselje legalizovano...

Treba biti realan, bez države ovo nema šanse da se reši.
 
Iznenadjujuce, dosta i jeste legalno. U prvom redu svi objekti stariji od 1956 (nemojte me držati za reč, plus koja godina) se automatski smatraju legalnim, a takvih ima poprilično.
Naravno, ima budževina iz zadnjih 30 godina i to teško da će se legalizovati, pogotovu ako nema kanalizaciju, a to je ceo gornji deo ka Vladimira Popovića.
 
Naselje je legalizovano jos u KJ odlukom drzavnog savjeta KJ ako se ne varam 1940 god
Greska sto to crveni nisu rascistili
 
Na ovom videu za Marera Properties piše 'Rusi', a kolko sam ja čuo, to su Đunić i Vlahović.
 
Па марера који ће Рус тако да назове фирму

Карера марера што би реко Вучић у оном реп споту
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=753975#p753975:1gu89b7n je napisao(la):
Lionac » 04 Jul 2020 04:13 pm[/url]":1gu89b7n]Evo i jedan video https://www.youtube.com/watch?v=2R_AD_FfiIs

Ovako je, otprilike, trebao da izgleda BG na Vodi. Sve su zgrade na istoj liniji spratnosti, i tek poneki soliter na ivicama bloka.
 

Prilozi

  • Screenshot 2020-07-09 07.36.15.png
    Screenshot 2020-07-09 07.36.15.png
    806,3 KB · Pregleda: 1.953
A na reci jedrenjaci, jahte i barže plove ;)

Da je ovoliko prostora ostavljeno i preko puta bilo bi idealno i bilo bi mesta i za široko šetalište i za odvojenu biciklističku stazu, stazu za džogiranje, kafiće, platoe za izložbe, igrališta...

Iako jesam više za koncept otvorenih blokova, ovakav zatvoreni blok mi je odličan ako postoji ovoliki prazan prostor pored. Kad bih baš mogao da biram, uklonio bih ulicu između fronta ka zelenilu tako što bih je ukopao u tunel, a imam još jednu ludu ideju, a to je da nema uopšte saobraćajnica unutar bloka, već da je ispod celog bloka podzemna garaža (slično kao u dobrom delu Bloka 30).
 
Превелики је блок за то. Тај саобраћај испод би морао да вентилираш.
 
Ako podjem od sebe, ovo je tip bloka u kom bi voleo da stanujem. Ulice nisu ni preuske, ni presiroke, da je kohezija ljudi, saobracaja i lokala u nekom balansu, da su linije krovova sve u jednoj ravni, da mogu stepenicama do poslednjeg sprata svoje zgrade, a da ne dobijem srcku, da postoji prostran park i reka u neposrednoj blizini.
 
Исто. Иако неким беобилдовцима који сањају далеке хоризонте ово изгледа као скуп "крмача", заправо је прилично савремен, уједно и традиционалан урбанизам.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=755325#p755325:2svq5x3i je napisao(la):
Пантограф » Today, 10:12[/url]":2svq5x3i]Превелики је блок за то. Тај саобраћај испод би морао да вентилираш.

Znam, ali lepo zvuči. Doduše, sigurno postoji neka tehnologija da se to lepo ventilira, ali to košta (dugački tuneli, no tamo se vozi konstantnom brzinom, pa nema toliko gasova kao kada se vozi u garaži metodom kreni-stani)
 
Ту би морала тзв. веритаклна + хоризонтална вентилација која је јако скупа и за уградњу и за одржавање, плус противпожарни системи да не причам.
 
Мени је једина замерка што је узан простор између зграда.
 
Vrh