Električna vozila i punjači

Otvorene diskusije, mali kutak odmora od urbanističkih tema

Moderator: Igor

Žika
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5722
Pridružio se: Ned Mar 23, 2014 7:28 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 6827
Pohvalio: 1832

Re: Električna vozila i punjači

Postod Žika » Sub Nov 21, 2020 10:53 pm

Sve je to bajkovito.
Proizvodnja el. energije je trenutno veliki izvor zagađenja, veliki procenat termoenegije. Procenat el. energije dobijene iz vetra ili solarne energije je pa veoma mali.
Proizvodnja litijuma i drugih komponenti baterija izuzetno prljava tako da ne vidim neki napredak.
Pohvale za post: 2
Dejan011
Intermediate
Postovi: 285
Pridružio se: Uto Nov 18, 2014 10:56 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 626
Pohvalio: 541

Re: Električna vozila i punjači

Postod Dejan011 » Ned Nov 22, 2020 1:54 am

Nuklearna energija je budućnost čovečanstva. Sve ostalo je realno mlaćenje prazne slame.
Pohvale za post: 4
Kesha
Higher intermediate
Postovi: 844
Pridružio se: Sre Dec 06, 2017 3:53 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 987
Pohvalio: 1331

Re: Električna vozila i punjači

Postod Kesha » Pon Nov 23, 2020 10:53 am

Slažem se da će se teško moći do traženih količina energije bez nuklearnih elektrana. Treba forsirati što veće iskorišćavanje energije vetra, sunca i vode u proizvodnji električne energije, s tim što hidro elektrane teško da mogu imati veće kapacitete za proizvodnju struje, a da zbog njih promene ne pretrpi životna sredina u bližoj, a ponekad i daljoj okolini. Opet, sve pomenute zavise od vremenskih uslova praćenih i vodostajem reka, dok jedino nuklearke mogu davati uvek istu količinu megavata bez obzira na sve moguće uslove. Podrazumeva se naravno da moraju imati dovoljno goriva. No, to je sve manje više poznato. Kod nas postoji veliki otpor prema nuklearnim elektranama. Mislim da je poslednjih decenija tehnologija značajno uznapredovala i da je bezbednost pomenutih na vrlo visokom nivou. Mada i zbog visokih cena izgradnje nuklearki i puštanja u pogon istih, svakako da je Srbija neće tako skoro videti, pa sve i da nema apsolutno nikakvih prepreka niti protivljenja eksploataciji nuklearne energije. I, takođe, verujem da se svet ne može tako brzo rešiti potrebe za velikim količinama fosilnih goriva, pogotovu prirodnog gasa (metan), ako ni zbog čega drugog, onda samo zbog jako široke primene u sistemima za grejanje i manjih i većih gradova. Ne vidim još načina da se milionski gradovi greju isključivo na struju. Električna mobilnost jeste budućnost, al trebaće tu još dosta godina da prođe, a pominjanih 10 godina mi se čini jako kratkim periodom za tako krupne i dramatične promene. Masovni dugolijinski transport robe i putnika svakako neće moći tako brzo preći isključivo na pogon strujom, bar po onome što se može ispratiti kroz razne vidove medija. Baterije napreduju, al ima tu još puno prostora za dalja unapređenja, a vidim da se priprema i E7 norma o čistoći izduvnih gasova, što zasigurno već dobrano zabrinjava sve moguće proizvođače svih kategorija drumskih vozila. Negde sam pročitao da Evropa ide na to da već od 2025 ne bude više vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem? Odnosno, neće se moći registrovati kao nova. Pomenuti datum mi se čini isuviše blizu, a ako i postoje takvi planovi, po mom mišljenju su, najblaže rečeno, preambiciozni. Infrastruktura, ogromni troškovi razvoja, pitanje dostupnosti široj populaciji stanovništva i još mnogo drugih pitanja koja čekaju na odgovor. Koliko god i sam bio za što je moguće veću zaštitu životne sredine, smatram da se poslednji godina neke stvari pokušavaju isforsirati preko realnih mogućnosti.
chiko
Beginner
Postovi: 93
Pridružio se: Ned Jun 02, 2019 12:15 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 154
Pohvalio: 29

Re: Električna vozila i punjači

Postod chiko » Pon Nov 23, 2020 12:56 pm

Dokle vise te bajke sa ekoloskom/zelenom energijom, to je izuzetno skupa energija, koju sebi mogu da dozvole samo bogate zemlje.
Takodje i ona "zagadjuje", npr vetroturbine bukom i naruzivanjem predela.
Takodje i nije stalna, npr nema vetra/sunca a tebi bas tada treba struja itd...
MC_
Higher intermediate
Postovi: 957
Pridružio se: Uto Nov 14, 2017 11:51 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1671
Pohvalio: 293

Re: Električna vozila i punjači

Postod MC_ » Pon Nov 23, 2020 2:13 pm

Treba stedeti energiju.
Manje putovanja, osim peske, manje kupanja. Vise sirove hrane.
Kesha
Higher intermediate
Postovi: 844
Pridružio se: Sre Dec 06, 2017 3:53 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 987
Pohvalio: 1331

Re: Električna vozila i punjači

Postod Kesha » Pon Nov 23, 2020 3:10 pm

Štedeti treba, al ne ići u te krajnosti koje zagovaraš. Nemoguće je zaustaviti rast broja stanovnika naše planete, niti se može očekivati da će ljudi ići tako daleko i odreći se nekih stvari koje doprinose komforu i podižu kvalitet života. Realno, nema ni potrebe za tolikim odricanjem da se čak zanemari i lična higijena, što opet ne znači da bi se baš trebali tuširati pet puta dnevno.

A da je potrebno mnogo novca za istraživanje i razvoj sistema za proizvodnju "zelene" struje, mislim da niko i ne spori. No, to ne znači da treba terati po starom i ne raditi ništa, iako se broj stanovnika značajno uvećava iz godine u godinu, a to automatski znači i veće potrebe za energijom. U vetro turbinama ne vidim ništa loše, ako se grade tamo gde ne predstavljaju opasnost po okolinu, a svakako da zavise od vremenskih uslova što sam već i istakao u prethodni postu. Naročito su pogodne za ostrva na primer. Brisanog prostora sa dovoljno sunca ne bi trebalo da nedostaje, a za poneku solarnu elektranu. U svakom slučaju, termo elektrane treba što pre eliminisati, nuklearke koristiti kao stabilan i poprilično siguran izvor energije, a gore pominjane ekološke izvore u koje spadaju i hidro elektrane, svakako da treba koristiti tako da ne utiču mnogo na okolne ekosisteme. Mnogo toga danas ne bi imali sa stavom da je nešto, ili skupo, ili preterano komplikovano. Na kraju krajeva, fosilna goriva će se u jednom momentu iscrpeti, i proći će milenijumi do nekih novih taloga, tako da hteli ne hteli moraće se ulagati mnogo u traženju alternativa, a njih i te kako ima. Problem je što se u mnogo čemu preteruje i ide u krajnosti, koje imaju potencijal sa budu veća šteta nego korist. Tu pre svega mislim na ovu pomalo nasilnu elektrifikaciju, al dobro nisam ja baš ni toliko kompetentan da o tome sudim, al istraživanja i radova je mnogo, tako da čovek prosto ne može a da o tome ne razmišlja, ako ga ova tema iole zanima.

Povratak na “Relax”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta