Šta je novo?

Beogradski Sajam

Па ови из ДАБ-а и Београдског сајма су могли да поставе и новију отртофото слику на насловној страни Конкурса, а не ову од пре христа ! Посебно из разлога што су у Конкурсу навели у тачки 2.3 - саобраћајне карактеристике простора, навели повезаност са УМП-ом.

Било би лепо кад би се и неко од наших чланова форума, а који су архитекте, јавили на овај конкурс.

 

Није баш да је 1929. и Exposició Internacional de Barcelona.. Немачки павиљон изграђен одавно.
 
1030 studenata polaže prijemni ispit iz matematike za upis na ETF u hali 2.
29. jun 2020. Foto: Reuters
 
1970tih je postojala i fontana koje više nema

EpUmOpAW4AAyMZg
 
Тај водоскок постоји још увек, наравно не као на слици, али археолози би га нашли испод шљунка којим су га пре десетак година сакрили. Изгледа да код нас водоскок има статус декора који траје колико једна представа, кад се постави друга, мења се и декор. Док по Европи имамо водоскоке старе више векова у Београду трају по десетак и мало више година, водоскоци код Дома синдиката, на Теразијама, у Топчидеру, код музеја 25. мај, на Тргу Републике, поток на Калемегдану, а припрема се нова измена водоскока код Дома синдиката, код Храма такође... Да ли су водоскоци изван тековина културе или је култура изван наших тековина... Надајмо се да ће једног дана да тече вода и из тих лепих заборављених водоскока негдашњег Београда.
 
На сајму је могућ и један велики врт, који већ и постоји с обзиром на разноврсну флору и шеталиште на обали. Једино што нам сада не допушта да доживимо сајамски врт у потпуности - је паркинг у сред тог простора.
 
Надам се да ће коначно доћи до спајања кеја и сајма у једну целину. А паркинг би ваљало да изместе на део од новог железничког моста све до Вилсоновог булевара, и да буде монтажни на спрат, као на Ади.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811927#p811927:70exeb7m je napisao(la):
Дошљак » Нед Јан 10, 2021 10:11 am[/url]":70exeb7m]Надам се да ће коначно доћи до спајања кеја и сајма у једну целину. А паркинг би ваљало да изместе на део од новог железничког моста све до Вилсоновог булевара, и да буде монтажни на спрат, као на Ади.

Монтажни паркинзи на спрат могу да се поставе и са те стране, али могу и иза хале 1, преко пута Господарске механе. То је врло једноставно решење, за приходе Сајма не би био велики издатак, а добили би један од највећих и најлепших вртова. Једноставно пуно лепог дрвећа и нижег растиња би било ослобођено од ланаца паркираних кола, сада коловози би постали широке вртне авеније. Сајамске хале у монументалном модернизму су суштински павиљони, а павиљони у разним видовима су саставни део свих највреднијих вртова света. Иако није многима познато, али архитектура, то јест здања су значајан део вртова и значајно им увећавају вредност. Тако је у традицији далекоисточног врта, али и европског.

У том смислу београдски вртови су богати и архитектуром, али то многи и не примећују. Знања и свест о пејсажној архитектури нам је близу нуле, а све захваљујући школству и медијима посебно.
 
Дугогодишњи директор Београдског сајма, Јаша Рајтер на додели награда, на кружној трци на Ушћу "Велика награда Београда" крајем шездесетих година.

јаша рајтер-директор сајма.JPG
 
Представљен павиљон Србије за Светску изложбу у Дубаију

Презентациони центар павиљона Србије, који ће на предстојећој светској изложби "Дубаи 2020" представљати производе, услуге, изуме и идеје из Србије, отворен је у тржном центру "Галерија" у Београду. За Србију је учешће на тој изложби од великог значаја због склапања нових пословних уговора и привлачења страних инвеститора, рекла је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
https://www.rts.rs/page/stories/ci/stor ... ograd.html

129533_viber-image-2021-08-19-16-10-47-048_f.jpg
 
Vrh