Šta je novo?

Blok 11a - Novogradnja

Homer Jay":dj1u4w1g je napisao(la):
Znaci Blok 11a postaje poprilicno natrpan - MPC, pa hotel, pa navodno Invej, pa onaj projekat
cvija je izgradnja skoro pocela, pa VIG plaza. .... Skontao li je neko kako je sve to rasporedjeno?
Nadjoh slučajno u jednom fajlu ovaj plan sa građ.parcelama - ako su još važeće :

26bd40e494.jpg


PS. ... ima još .. ГП2 je zakupio 'Invej' doo :

Р Е Ш Е Њ Е о давању у закуп земљишта предузећу „Инвеј“ д.о.о., из Београда – Земун

I – Даје се у закуп предузећу „Инвеј“ д.о.о., из Београда – Земун, Александра Дубчека бр. 3, након
спроведеног поступка прикупљања понуда јавним огласом, остало неизграђено грађевинско земљиште
у државној својини, грађевинска парцела ГП2, у оквиру дела урбанистичке целине 2, на делу катастарске
парцеле број 1005/1 КО Нови Београд, у Блоку 11а, на углу Булевара Михајла Пупина и улице Трешњиног
цвета, која је дефинисана „Урбанистичким пројектом за препарцелацију и изградњу објеката на локацији
Блок 11а, општина Нови Београд“, потврђеним Актом Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове ..

Земљиште на ГП2, површине 4.793 м2, даје се у закуп ради изградње пословно-комерцијалних и
стамбених објеката, БРГП око 10.980 м2 и то 5.600 м2, за пословно-комерцијалне објекте, односно 4.480 м2
корисне површине и 5.380 м2 за стамбене објекте, односно 4.304 м2 корисне површине.

Спратност објеката је за пословно-комерцијалне објекте до П+5 и за стамбене објекте до П+6. На комплексу
је могућа фазна изградња објеката под условом да изведена фаза представља функционалну целину.
На ГП2 потребно је обезбедити 138 паркинг места изградњом гаража у оквиру објеката и на отвореним
паркинг површинама. Површина ових паркинг места није обрачуната у површину објеката.
... vidi ima još - svašta se nađe o mom compu. :)

Р Е Ш Е Њ Е
О давању у закуп земљишта предузећу „Alba Invest doo Beograd - Zemun“

I – Даје се у закуп предузећу „Alba Invest doo Beograd - Zemun“, из Београда – Земун, Булевар Михајла Пупина 44, након спроведеног поступка прикупљања понуда јавним огласом, остало неизграђено грађевинско земљиште у државној својини, грађевинска парцела ГП1, у оквиру дела урбанистичке целине 2, на делу катастарске парцеле број 1005/1 КО Нови Београд, у Блоку 11а, на углу Булевара Михајла Пупина и улице Трешњиног цвета, која је дефинисана

„Урбанистичким пројектом за препарцелацију и изградњу објеката на локацији Блок 11а, општина Нови Београд“, потврђеним Актом Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове IX-03 бр. 350.11-953/2005 од 06.09.2005. године, а у складу са Генералним планом Београда 2021 („Службени лист града Београда“, број 27/03).
Земљиште на ГП1, површине 4.400 м2, даје се у закуп ради изградње пословно-комерцијалних и стамбених објеката, БРГП око 10.908 м2 и то 5.563 м2, за пословно-комерцијалне објекте, односно 4.450 м2 корисне површине, и 5.345 м2 за стамбене објекте, односно 4.276 м2 корисне површине.

Спратност објеката је за пословно-комерцијалне објекте до П+5 и за стамбене објекте до П+6. На комплексу је могућа фазна изградња објеката под условом да изведена фаза представља функционалну целину.

На грађевинској парцели ГП1 потребно је обезбедити 140 паркинг места изградњом гаража у оквиру објеката
и на отвореним паркинг површинама.
Површина ових паркинг места није обрачуната у површину објеката.
 
Najzad malo vedca slika pobednickog rada sa invejovog konkursa (preciznije druga povisena nagrada, prva nije ni dodeljena). Ipak, dalja sudbina lokacije za koju je raspisan ovaj konkurs i dalje je nepoznata.

14wcduf.jpg
 
Projektuje se još jedan, izuzetan hotel na Novom Beogradu, tim Borisa Podrecce i Multicon inženjering osmišljavaju objekat u Bloku 11a

hotel_blok11a_1_010908.gif
hotel_blok11a_2_010908.gif


Begrad dobija još jedan budući znak prepoznavanja, divan hotel, koji će se nalaziti na ukrštanju jedne od glavnih novobeogradskih saobraćajnica, Bulevara Mihaila Pupina sa ulicom Trešnjinog cveta.

Objekat će imati dve namene, pa ćemo dobiti gradski hotel i poslovnu zgradu. Ako pogledate ove slike, videćete da zamišljena dva odvojena kubusa, gde će se kristalna struktura poslovne staklene kule povezivati sa hotelskim objektom. Hotelsku fasadu prema reci karakterisaće blage vertikalne krivine i luk koji prati zavijeni tok velike reke Dunav.

Ukupna površina objekta će biti oko 17.000 m2, a površina parcele je 4.405 m2.

Poslovna zgrada će se sastojati od dve celine, jedanaestospratne kule i četvorospratnog veznog trakta.

Devetospratni hotel je u svemu projektovan za minimalni nivo hotelske kategorije četiri zvezdice. Pozicioniran je kao gradski hotel koji pruža usluge poslovnim putnicima, kongresnim posetiocima i turistima koji posećuju grad, a u hotelu će, pored smeštaja, biti ponuđen samo doručak. Pored 185 soba (4 sobe za hendikepirana lica), hotel će sadržati i restoran, bar, mali poslovni centar, kao i fitnes klub sa saunom i parnim kupatilom

Poslovna zgrada sa 11 spratova je projektovana da zadovolji potrebe lokalnih i stranih kompanija koje traže moderan poslovni prostor na najboljoj lokaciji. Osnove kancelarijskog prostora i pozicije prema fasadi omogućavaju fleksibilan raspored prostorija, od otvorenih, povezanih prostora, do tradicionalnih kancelarijskih jedinica.

Parking mesta, kojih ima 139, (od kojih 10 za hendikepirana lica) biće raspoređena na oba podzemna nivoa hotelsko-poslovnog kompleksa.

Investitor ovog kompleksa je Michaeler & Partners (www.michaeler-partner.com), a objekat treba da bude završen do kraja 2009. godine.

Tim Ateljea Podrecca iz Beča, na čijem čelu se nalazi Prof. Boris Podreca (profesor Štutgarskog univerziteta i član SANU-a), sa svojim kolegama Gerhardom Hagelkrusom i Leopoldom Nenningom je izradio idejno rešenje, uz podršku Multicon inženjering projektnog tima, koji je zadužen i za implementaciju lokalnih standarda i propisa. Pored toga, Multicon inženjering (www.multicon-engineering.com) radi celokupan project management za ovaj posao, odnosno, pribavljanje svih saglasnosti i dozvola, kao i vođenje svih procedura pred nadležnim institucijama grada Beograda.

Projekat je trenutno u fazi dobijanja odobrenja za izgradnju, a paralelno se radi detaljna tehnička dokumentacija.

Treba naglasiti da je ovo prvi objekat u nizu već ugovorenih, na kome zajedno rade Multicon (www.multicon-engineering.com) i Atelje Podrecca. Pošto je Prof. Podrecca jedan od najcenjenijih arhitekata u Evropi i svetu, ovo je prilika za razmenu iskustva i upoznavanjem sa novim tendencijama u savremenoj arhitekturi. Ovo je takođe prilika za mlade stručnjake Multicona da se upoznaju sa iskustvima i načinom rada evropskih biroa, a stručna javnost ovih dana pomno prati i aktivnosti profesora Podrecce na budućem Muzeju tehnike na Dorćolu.

Posebno treba naglasiti, da su i investitor Alba Invest i arhitekte Ateljea Podrecca bili otvoreni za sve sugestije stručnjaka iz Multicon tima, kako u implementaciji lokalnih standarda i iskustava u građenju, tako i u kreativnim procesima u iznalaženju optimalnih arhitektonskih rešenja.

Tim Multicona na čelu sa:

- Direktor projekta : Maja Kusmuk, dia

- Odgovorni projektanti Arhitekture: Vesna Marković, dia i Tamara Radišić, dia
Jedna slika sa sajta Multicona

blok11a.jpg


Hotel ce pripadati lancu Falkensteiner.
 
Ne jos. Ali ocekuje se pocetak izgradnje do kraja ove godine. Onda ostaje smo jos jedna slobodna parcela u Bloku 11a, gde ocekujemo onu finu zgradicu iz posta #27.
 
Nasao sam dosta kvalitetnih rendera projekta koji je pobedio (tj. dobio drugu povisenu nagrad jer prva nije ni dodeljena) na konkursu za Invejovu zgradu u Bloku 11a:

b11%20r01.jpg

b11%20r02.jpg

b11%20r03.jpg

b11%20r06.jpg


Renderi su preneseni sa sajta arhitekte Petra Bojovica

Samo da razjasnimo polozaj objekata u ovom Bloku:

103d0ra.jpg


Nazalost, imajuci uvidu koliko se konkursi u Beogradu uopste postuju, kao i to da se ovaj konkretan projekat ne pominje uopste u javnosti, sumnjam da ce do njegove ralizacije ikada doci :(
 
:( Šteta, mi lajk it veri mač.. :)


edit: A KOJI JE TO PODREKIN HOTEL?!?!? :) Prvi put vidim, znam samo za 3ld..
 
IJU! Ccccccc... Kako je to moglo da mi promakne? E, pa dragi moji, živeli.. Valjda je i taj dan došao u Beograd..
le_vranec.jpg
 
Rendering za Podreccin projekat sa akcentom na poslovni objekat:

sb_08_165_1.jpg


I VIG plaza nocu:

sb_09_169_3.jpg
 
jedan danasnji tekst o vig plazi

"Vienna Insurance Group" u Beogradu predstavlja projekat "VIG Plaza" - zgrada sa sopstvenim, obnovljivim izvorom geotermalne energije

"Vienna Insurance Group" investira više od 42 mil EUR u izgradnju poslovne zgrade u Beogradu, a objekat se nalazi na ekskluzivnoj lokaciji u novobeogradskoj poslovnoj zoni, u Ulici trešnjinog cveta.

Savremeni poslovni centar "VIG Plaza" ima blizu 22.000 m2. Od toga, preko 16.000 m2 poslovnog prostora visoke A klase nalazi se u nadzemnom delu, dok ostatak prostora čine dva nivoa podzemnih garaža sa oko 130 parking mesta.

"VIG Plaza" je jedina zgrada u regionu koja je izgrađena sa sopstvenim obnovljivim izvorom geotermalne energije. Za korišćenje ovakvog energetskog potencijala predviđen je bunar za eksploataciju podzemnih voda, koji se nalazi u blizini objekta. Tako će geotermalna toplotna pumpa koristiti energiju zemlje i podzemnih voda za zagrevanje, odnosno hlađenje zgrade.

Ovaj sistem godišnje može da proizvede ukupnu toplotnu energiju od oko 824 MWh, i moći će da obezbedi do 75% potreba zgrade za toplotnom energijom. Korišćenje obnovljivih izvora energije je u skladu sa svetskim tendencijama, a Beograd je prvi grad u regionu koji poseduje ovakav objekat.

Visok nivo automatizacije ovu osmospratnicu svrstava u red "pametnih zgrada". Upravljanje preko centralnog upravljačkog sitema sa fokusom na energetsku efikasnost će obezbediti sigurno i komforno radno okruženje. Osim uštede energije, sistem će značajno smanjivatii zagađenja, koje zgrade inače emituju u životnu sredinu.

Specifična troslojna fasada od stakla sa integrisanom zaštitom od sunca, kao i najsavremeniji sistem klimatizacije, obezbediće koristnicima maksimalan komfor, a važnu ulogu u upravljanju grejanjem i energijom imaće meteorološka stanica, koja će se nalaziti na krovu zgrade.

Prostrani ulazni hoi, sala za konferencije i atraktivna terasa na sedmom spratu, idealna za organizovanje različitih manifestacija, samo su neki od najreprezentativnijih prostora u okviru objekta.

Deo prostora koristiće za svoje potrebe Wiener Staedtische osiguranje, dok je ostatak komercijalnog prostora namenjen rentiranju.

vigplaza2090909.gif


Radovi na ovom poslovnom centru su počeli u maju 2008., a kraj radova planiran je za pocetak 2010. godine.

Za 23. septembar zakazan je koktel i prezentacija poslovnog objekta "VIG Plaza" u "Bloku 11a" u Novom Beogradu. Na koktelu će, pored predstavnika investitora "Vienna Insurance Group", ekskluzivnog posrednika za izdavanje "Spiegelfeld International" i izvođača radova, "Imperial Gradnje", prisustvovati i predstavnici renomiranih domaćih i inostranih kompanija.
http://www.ekapija.com/website/sr/page/259502
 
Zasto je na najvisoj zgradi,mislim da je u pitanju vig plaza,ostavljena cela jedna strana bez prozora i to najreprezentativniji deo :notok:
 
Zato sto ce se na nju nadovezati buduci prjekat sa te strane koji ce gledati ka Bulevaru Mihajla Pupina. Slicna stvar kao EBC, Atrium i Lukoil sto su naslonjene jedna na drugu
 
Japanci ce graditi ambasadu u Bloku 11a :) Idejno resenje izabrano je na konkursu u Japanu. Jedva cekam da vidim projekat.

Poštovane kolege,

Japanska ambasada u Beogradu planira izgradnju svog novog objekta ambasade u Bloku 11a u Novom Beogradu. U vezi sa tim poslom su nam se predstavnici ambasade javili sa molbom, da im Društvo arhitekata Beograda preporuči pouzdane, iskusne i likvidne izvođačke firme iz Beograda. Za sada postoji idejno rešenje ambasade, (površina objekta iznosi oko 2300 m2 BRGP) koje je odabrano nakon završetka pozivnog arhitektonskog konkursa u Japanu.

U vezi sa time japanski zvaničnici su dali listu svojih kriterijuma za izbor firme sa kojim će da sarađuju, i to kao što sledi:

-Referenc lista preduzeća sa osnovnim podatcima o izvedenim objektima (namena , površina , godina projektovanja , investiciona vrednost , investitor, fotografije objekta )

-Broj zaposlenih - po strukama

-Licne referenc liste odgovornih projektanata – rukovodilaca

-Solventnost firme (likvidnost, dokaz iz banke, po ugledu na priloge koji se dostavljaju na tendere javnih nabavki)

-Eventualno iskustvo u izgradnji ambasade u zemlji ili u inostranstvu

Lista preporučenih izvođačkih preduzeća biće poslata Ministarstvu inostranih poslova Japana, kao i Ambasadi Japana u Beogradu.

Molimo iskusne projektante iz Beograda da nam u roku od nedelju dana- do 1. aprila - preporučuju (ili animiraju da se jave na ovaj oglas ) pouzdana, iskusna i likvidna izvođačka preduzeća.

Ujedno vas pozivamo da se priključite formiranju informacione baze podataka i objavite prikaz svojeg arhitektonskog biroa na sajtu Drustva Arhitekata Beograda .

Detaljnije informacije o uslovima objavljivanja mozete dobiti od Ane Glavički , Sekretara DAB sas-dab@eunet.rs Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli telefon 3230 059

© 2010 Društvo arhitekata Beograda
Izvor: Drustvo arhitekata Beograda
 
To bi bilo hrabro da prave na njenom mestu,mislim da bi kinezi se osecali ponizeno,ja tipujem da je pored ;)
 
Je l' neko bese ovde pominjao da ce u Bloku 11a biti izgradjena nova upravna zgrada Banke Inteza? Jer nasao sam neto sto ide u prilog toj tvrdnji i nije bas ohrabrujuce:

konkurs Banca Intesa, 2009.

Prva nagrada za idejno rešenje na pozivnom konkursu za Upravnu zgradu Banca Intesa Beograd, na Novom Beogradu, u bloku 11a. Površina objekta oko 28.000 m².
konkurs_bankaintesamodel1.jpg
konkurs_bankaintesamodel2.jpg

konkurs_bankaintesamodel3.jpg
konkurs_bankaintesamodel4.jpg

konkurs_bankaintesamodel5.jpg
konkurs_bankaintesamodel6.jpg


Izvor: Arhi.pro

Po ovome bi trebalo da upravna zgrada Banke Inteza bude izgradjena na mestu koje je bilo u zakupu kompanije "Invej". Meni se ovo iskreno uopste ne svidja (ne to sto Inteza hoce da gradi, vec STA hoce da gradi). Imajuci u vidu da ce s jedne strane da se nalazi hotel Falkensteiner, a sa druge VIG plaza, ovo je, po mom misljenju , najruzniji objekat od sva tri, a na najboljem mestu :(
 
meni ovo deluje ok, makar nije staklena/alu kocka
 
Homer Jay":14n6nrhd je napisao(la):
Je l' neko bese ovde pominjao da ce u Bloku 11a biti izgradjena nova upravna zgrada Banke Inteza? Jer nasao sam neto sto ide u prilog toj tvrdnji i nije bas ohrabrujuce:

konkurs Banca Intesa, 2009.

Prva nagrada za idejno rešenje na pozivnom konkursu za Upravnu zgradu Banca Intesa Beograd, na Novom Beogradu, u bloku 11a. Površina objekta oko 28.000 m².
http://www.arhipro.com/images/reference exterier/konkurs_bankaintesamodel1.jpghttp://www.arhipro.com/images/reference exterier/konkurs_bankaintesamodel2.jpg
http://www.arhipro.com/images/reference exterier/konkurs_bankaintesamodel3.jpghttp://www.arhipro.com/images/reference exterier/konkurs_bankaintesamodel4.jpg
http://www.arhipro.com/images/reference exterier/konkurs_bankaintesamodel5.jpghttp://www.arhipro.com/images/reference exterier/konkurs_bankaintesamodel6.jpg

Izvor: Arhi.pro

Po ovome bi trebalo da upravna zgrada Banke Inteza bude izgradjena na mestu koje je bilo u zakupu kompanije "Invej". Meni se ovo iskreno uopste ne svidja (ne to sto Inteza hoce da gradi, vec STA hoce da gradi). Imajuci u vidu da ce s jedne strane da se nalazi hotel Falkensteiner, a sa druge VIG plaza, ovo je, po mom misljenju , najruzniji objekat od sva tri, a na najboljem mestu :(
Ne da nije ohrabrujuće, užasavajuće je.

Gledajući sajt arhitektonskog biroa, bolje bi im bilo da se drže tezgi i parking mesta: pijace i garaže im više leže.

No, ovo mi uliva nadu!

http://www.arhipro.com/ireference.php?s=4
 
I dalje zaotajemo u arhitekturi, ali vise ne 30 godina, sad zaostajemo 20. I to je pomak.... :bash:
 
Ne zaostajemo mi u arhitekturi, koliko zaostajemo u odlucivanju. Pre nekoliko godina je bio arhitektonski konkurs za tu parcelu i prva nagrada nije dodeljena, povisenu drugu nagradu je osvojio Branislav Mitrovic sa ovim projektom:

b1101.jpg

b1102.jpg

b1103.jpg


I sada ce jedan ovakav projekat da zavrsi u fioci i da se provlaci kroz teme na forumima "Nikada izgradjeni Beograd", dok ce njegovo mesto da zauzme jos jedna obicna zgrada koja eto "nije losa". OK je da se tu i tamo ugura neka zgrada koja "nije losa", ali kada vi imate citav niz zgrada od "lose" do "nije lose" uz par izuzetaka, vi kao celina, kao grad izgledate prosecno ili ispodprosecno.

Slicno se dogodilo i sa Tri lista duvana, gde je prosli investitor (Hypo) zeleo da gradi gradski hotel po projektu Borisa Podreke, da bi se to u medjuvremenu izmenilo i pocelo je da se gradi ono sto danas vidimo na tom mestu.
 
Vrh