Amerikanci kupili nišku kasarnu

Diskusije o razvoju u regionu

Moderator: Igor

BadMan
Intermediate
Postovi: 444
Pridružio se: Sre Jun 16, 2010 9:52 am
Kontakt:
Pohvaljen: 119
Pohvalio: 35

Postod BadMan » Čet Dec 01, 2011 10:56 pm

ZVOR: DANAS, TANJUG
Niš -- Američka kompanija "Clean earth capital" kupila je na oglasu lokaciju bivše kasarne "Bubanjski heroji" u Nišu na kojoj će graditi stambeno-poslovni kompleks.
Ta kompanija će uložiti 60 miliona evra u taj projekat. Vojska Srbije, istovremeno, dobiće na taj način više od 200 stanova za svoje pripadnike.

Kako je navedeno, biće to četvrta po veličini američka investicija u Srbiji, a grad bi od prodaje zemljišta trebalo da prihoduje 20 miliona evra.

Američka kompanija će biti u obavezi da ukloni sve sadašnje objekte i da gradu prenese 2.100 kvadratnih metara stambenog prostora za potrebe Vojske Srbije u skladu sa ugovorom o razmeni imovine između grada i Ministarstva odbrane.

Republički poslanik (DSS) Milan Lapčević, međutim, upozorio je juče da je prodaja zemljišta na lokaciji kasarne Bubanjski heroji „štetna za grad“. On je dodao da su uslovi oglasa "pravljeni za tačno određenog kupca“ pošto je navedeno da mogu da se jave samo firme ili fizička lica koje su do sada izgradila objekte ukupne površine 200.000 kvadrata i koji mogu da daju bankarsku garanciju od 10 miliona evra. Lapčević je ocenio da je početna cena po kojoj je zemljište prodato više nego niska jer je, kako je naveo, Direkcija za imovinu Srbije to zemljište procenila na 11 miliona evra.

Početna cena na konkursu bila je 1.014 dinara po kvadratnom metru, a "Clean earth capital“ kupio je po ceni od 1.020 dinara. Prema najavi direktora i suvlasnika kompanije Filipa Harolda Beja, na kupljenoj površini planira se izgradnja stranog univerziteta, hotela i šoping mola, a oko 50 odsto kupljene površine biće iskorišćeno za izgradnju stambenog bloka.

"Izgradnja čitavog kompleksa trajaće između osam i deset godina. Naš prioritet je izgradnja stranog univerziteta i u toku su pregovori sa zainteresovanim institucijama. Univerzitet će se baviti primenjenim naukama, elektronikom i projektovanjem. Imaćemo apartmane za prodaju i za iznajmljivanje. U prvih šest godina nećemo graditi luksuzne stanove već će fokus biti na srednjoj klasi", rekao je Bej.

Na konkurs koji je grad Niš raspisao za prodaju zemljišta nekadašnje kasarne pristigle su dve ponude, ali je komisija u startu odbacila jednu jer "nije poslata na pravu adresu“ i "bila je nepotpuna“.

"Clean earth capital Serbia“, preduzeće koje je formalno kupilo kasarnu, registrovano je u Nišu pre nepunih mesec dana, a u vlasništvu je „Clean earth capital“ sa sedištem u Kaliforniji (SAD).

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=12&dd=01&nav_id=562376
Karlo del Ponte
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2061
Pridružio se: Ned Nov 20, 2011 12:36 pm
Lokacija: Svuda po malo
Kontakt:
Pohvaljen: 3008
Pohvalio: 3748

Re: Amerikanci kupili nišku kasarnu

Postod Karlo del Ponte » Ned Dec 30, 2012 1:12 am

Докле смо спали, да Америма продајемо касарне... Еј, Србијо...
Како препознати шинофобију? "Воз до Београда неће доћи", "Возови навлаче наркомане, змије, пацове", "Може само у четири стране неке забачене рупе без целовитог плана повезивања", "Шине у блендере-топионице", "Пруга је оков и зид"...

Povratak na “Regionalni razvoj”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gosta