Moje misljenje je kad krene globalna kriza Srbija inicijalno dozivi neki rast a to je zbog povratka nasih iz inostranstva koji masovno gube poslove. (cak i da ih se 3% vrati to je i dalje veliki broj). To je i prosla kriza pokazala kada je Cvetkovic izjavio "to je nasa sansa". Na zalost oni koji se vrate vrate se odmah u prvom talasu i onda taj talas povratka pocne da usporava. Mislim da se to desava i sad.
Dugorocno doznake bi se smanjile i samim tim krenulo bi nizbrdo.
Ipak ova kriza je drugacija a to je zbog prekomernog stimulansa na sve strane koji onemogucava pad cena. Cak i ako bi doslo do totalnog ekonomskog kolapsa stimulansima mogu da se odrzavaju koliko toliko postojece cene nekretnina jer se na neki nacin vestacki upumpava ekonomija. Ako bi vakcina bila veoma uspesna i prodje ovo stanje ekonomskog usporavanja doslo bi do dramaticnog skoka cena nekretnina ODJEDNOM. Ne u roku od godinu dana vec za mesec dana bi svi promenili cene nekretnina za barem duplo na gore.
Ne treba zaboraviti da nase cene nekretnina nisu pod pritiskom cak i ako smo izgubili 1M turistickih nocenja u Beogradu.
Radi se o tome da je upumpan toliko veliki stimulans da ako bi vratili ekonomiju na 2019. godinu doslo bi do skoka koji bi bio zestok.
Na sve to imamo jos i bubble situaciju gde pojedini nasi ljudi koji su ziveli u inostranstvu se vracaju u Srb
https://www.novosti.rs/vesti/reportaze/ ... -fondacijeKao na primer ovaj profa sa University of Hawaii, koji je do skoro kopao rupe za gliste

750M USD je jako velika cifra.
Takvi primeri kreiraju bubble. Mislim da taj trend "globalno selo" radi odakle hoces i povezanost koju stvara Internet ce od Srbije napraviti balon zbog koga ce cene nekretnina imati enorman rast. Kada kazem enorman, mislim na to da se cak ni od IT plate nece moci priustiti stan. Na primer neko ko zaradjuje 2.000 eura mesecno skoro da nece moci da uzme na kredit stan jer ce mu rata za jednosoban stan u BG biti 1.500 eura. Broj nasih ljudi u inostranstvu je zapravo jako veliki i dovoljan je mali procenat da investira ili da otvara nesto ili da radi remote povremeno iz Srb da se napravi "bubble teritorija". Zapravo balon je svaki rast cena koji je prouzrokovan spoljnim faktorima a ne faktorima na domacem trzistu.
Mislim da sve zavisi od virusa trenutno ali da ako se situacija sa virusom naprasno resi i povrati se market idemo na cene nekretnina * 2.