Šta je novo?

Topčidersko brdo - Senjak

Ambassador

Advanced
Učlanjen(a)
04.07.2007.
Poruke
3.096
Pohvaljen
4
Lokacija
Belgrade
Kraj koji mnogi smatraju da je fancy, posh, trendi, a zapravo je kraj suprotnosti - u istoj ulici su i rezidencije ambasadora i straćare sa septičkim jamama. Tu su živeli i žive ministri, a pored njih huligani - Ultra Red Boys (Mislim da se tako zovu Zvezdini navijači). Prva linija travmaja je išla dovde, a sada samo jedan autobus.
senjakfw8.jpg

Senjak, okružen važnim gradskim putnim pravcima. Kružni tok na Topčiderskoj zvezdi, pravac ka letnjikovcu je presečen FK Grafičarem, a Arhiv izgleda tako kao da je planirana dalja gradnja oko kružnog toka.
Na 15 minuta pešice od centra, i sa solidnim brojem alternativnih pravaca za stizanje u veći deo grada u špicu.
Na Senjaku je letnjikovac Kralja Petra I oslobodioca, tkzv. ministarke (Zgrada u kojoj su stanove koristili ministri Vlade Socijalističke Republike Srbije, dok su bili na dužnosti. Tokom 90ih su patriote izuzetno povoljno otkupili stanove - Mirko Marjanović npr.), institut "Nikola Tesla", Dom za nezbrinutu decu, državna osnovna škola, tri državna vrtića, Sportska gimnazija, Vojna gimnazija (u njoj je bilo suđenje Dragoljubu Mihajloviću), muzička škola, nekoliko privatnih i internacionalnih školi, Likovna akademija, Arhiv Srbije, Muzej afričke umetnosti, Muzej Tome Rosandića, manastir, BIGZ, štamparija Službenog glasnika, sportski/dečji centar Majdan, nekoliko ambasada, dom zdravlja, pijaca, biblioteka, fudbalski teren, dve-tri kultne kafane, itd.
dscf2558wn7.jpg

Vasilije Gaćeša i Vase Pelagića, autobus 44, sad ide na pola sata do Admirala Geprata. Novi gasovod prolazi ovuda i žuti stub od gasovoda.
Na Senjaku (u ulici Perside Milenković, mislim) je jedna od mernih tačaka za zagađenje bukom, uz jedno merno mesto u Borči, to je jedino merno mesto na kojem u gradu noču nivo buke ne prelazi dozvoljene granice, a Gazela, železnica, i Bulevar vojvode Mišića su tu odmah.
Zašto je to tako? Senjak je uvek bio prepun zelenila, ono je dosta ublažavala buku, i činilo da ovaj kraj bude desirable. Na žalost u vreme "post moderne" urbanizacije na Senjaku zelenilo nestaje, grade se veće kuće bez mesta za parkiranje, a ulice su već sada premale.
Trenutno se na "donjem" Senjaku gradi bar 5 objekata, a u poslednjih nekoliko godina je izgrađeno preko 10 novih(i dva tržna centra, gde im mesto nije), na ovako mali kraj kao što je Senjak, to je mnogo.
Radi gasifikacija, sređuju se staze uz Bulevar vojvode Radomira Putnika, a napravljen je nov ulaz u Hajd park, odnosno "Memorijalni park Josip Broz - Tito", i jedna trim staza. Radila se kanalizacija, ili vodovod, (Koste Glavinića) Bulevar vojvode Mišića je sređen sa podzemnim prolazima. Nekoliko ulica je asfaltirano i u jednoj je renoviran makadam. Postavljena je jedna velika metalna zebra na Topčiderskoj zvezdi*, ostavljen je prostor za još tri.

Sa izgradnjom UMP-a, Prokopa i 3 linije BELAMA (koja prolazi kroz centar Senjaka, i verovatno će imati stanicu na Sajmu i kod muzeja 25. Maj), vrednost kraja bi dodatno skočila, ali ako investitori nastave da grade na ovaj način, ovo će postati još jedno u nizu beogradskih kvazi naselja...

Ako stignem, u narednih nekoliko dana ću obići zgrade koje se grade i slikati ih, to je zaista tragično.

* Ali zbog (ne)održavanja puzavica ne može da se obavije oko cele zebre.
 
44 ne ide na pola sata, vec na 40 minuta :D Ali salu na stranu, dobar tekst, posebno mi se svidja deo o nadolazecem haosu. Sve je pocelo od Kozjacke, a bojim se da se polako nastavlja i na druge ulice na Senjaku..... :mad: Ima li resenja???
 
Da, 44 je ranije išla na 40 minuta, i to je bio samo jedan autobus, ali neko mi je pre par dana rekao da su valjda ubacili dva autobusa i da sad idu na pola sata, ili možda češće.
Nije Kozjačka, u njoj je dostiglo svoj vrhunac, ipak mislim da je krenulo od Čolak Antine, i od sada već tri zgrade na sredini ulice.

Šta je rešenje? Bojim se da ne znam.. Pravilo da mora da se uradi garaža za broj stanova + 1, i minum 15% zelenila od površine placa, tj. da bude progresivno, ako je veća zgrada više zelenila... Da se negde kod pijace izgradi garaža i da se zonira na 15minuta zadržavanje ispred. Isto to da se uradi kod Topč. zvezde. Ali tamo je problem što su oni kafići mafijaški, i što oni uvek staju na kolovoz (a gde bi drugde?!). Prva nedelja "Sablje" je bila divna, jer su svi oni nestali, i najednom je taj kraj izgledao kulturno... Dakle rešenje je prosvećena diktatura od par meseci... :D
 
Najavljivali su iz GSP-a da ce linija 36, koja ide od Tempa na Vilinim vodama do Trga, biti produzena do Senjaka, tacnije do okretnice na kojoj okrece i 44, ali izgleda nista od toga, jer je ta ideja trebalo da zazivi 1. septembra. Uaaaa GSP :mad:
Pa pazi, Colak Antina izgleda super kulturiska u poredjenju sa Kozjackom, najpre onaj kvazi trzni centar ispred Denticsa , gde svega jedan lokal radi, a sada jos i ovaj novi sportski centar... Pa oni su skoro skroz izasli na ulicu, uz to idu i u visinu, mesta za parkiranje nema uopste, ovi iz Colak Antine barem imaju svoje garaze.
Resenje je zabrana otvaranja objekata poput onih u Kozjackoj, ali te cike imaju mnogo kreditnih kartica i od zelenila ih vise interesuju zelembaci...
Garaza je izvanredna opcija, ali da li iskreno verujes da bi mnogo njih pristalo na to da svoju lepotu prosetaju od garaze kod pijace do svoje cenjene "rezidencije"? :)
 
Garaža bi bila samo za pijacu i taj mali tržni centar, i eventualno neke stanare u blizini. Naravno i za Sajam, jer kad god je neki veći sajam na Senjaku je opsadno stanje.

Nisam čuo to za 36, that would be perfect.. Inače umesto 44 je ranije bila 45 mislim, i ona je išla skroz negde do Borče ili Pančevačkog mosta.
 
cosmic":3mfg6qke je napisao(la):
Najavljivali su iz GSP-a da ce linija 36, koja ide od Tempa na Vilinim vodama do Trga, biti produzena do Senjaka, tacnije do okretnice na kojoj okrece i 44, ali izgleda nista od toga, jer je ta ideja trebalo da zazivi 1. septembra. Uaaaa GSP :mad:
Pa pazi, Colak Antina izgleda super kulturiska u poredjenju sa Kozjackom, najpre onaj kvazi trzni centar ispred Denticsa , gde svega jedan lokal radi, a sada jos i ovaj novi sportski centar... Pa oni su skoro skroz izasli na ulicu, uz to idu i u visinu, mesta za parkiranje nema uopste, ovi iz Colak Antine barem imaju svoje garaze.
Resenje je zabrana otvaranja objekata poput onih u Kozjackoj, ali te cike imaju mnogo kreditnih kartica i od zelenila ih vise interesuju zelembaci...
Garaza je izvanredna opcija, ali da li iskreno verujes da bi mnogo njih pristalo na to da svoju lepotu prosetaju od garaze kod pijace do svoje cenjene "rezidencije"? :)
Na zalost, takve situacije su resive jedino uz veliko angazovanje Grada. Znaci, kristalno jasni propisi sta gde moze da se gradi i kako, obavezne garaze i to najmanje jedno parking mesto po stanu (za stanove preko 100kvm dva) itd.

Problem je naravno u korupciji, tj. svaki od tih "credit card holdera" ima uporiste u BIA, CIA, FBI itd. tako da je bitka, u ovoj konstilaciji, u samom startu izgubljena.
 
43 je izao pre nekoliko godina, ali 39 se stvarno secam, to mora da je bilo prilicno davno :) Ali iz GSP produzenje linije 36 do Senjaka vise niko ne pominje, a o tome su pricali letos
 
Zelenilo Beograd i opština su sklopili ugovor o sređivanju parkova u Senjačkoj ulici, Vase Pelagića, Koste Glavinića. Sa Beograd putom o sređivanju stepeništa i školskih dvorišta.
 
U Kozjackoj ulici su nadlezne sluzbe obelezile parking mesta. Jos samo da pauk bude redovan. :)
 
Video sam, ali opet se jedva prolazi.. :mad:
I sve to zbog onog glupog "tržnog centra"!!! id***! I još se Majdan nešto grozno mnogo proširuje... :/
 
Grad gradi nekakvu mini-halu i "pratece objekte". Ali velicina samog objekta je silovanje tog uskog prostora, grrrrrrr, birokarte. :mad: :mad: :mad:
 
Lepe vesti!
44 je produžena do Tempa, 36 ukinuta. 44 sada ide na pola sata, ako sam dobro video, ali trebalo bi da proverim...
 
Iz GSP rekose na 26-27 minuta (precizni su kao u Svici :) ), ali na toj liniji sada voze 3 autobusa.
 
Pa to bi bilo lepo. 44 je ranije bila vrlo precizna (kretala je u minut), ali to je dosta bilo do toga šro je linija bila kratka, a raspored polazaka realno raspoređen, odnosno da gužva ne utiče na raspored.

Međutim, ne znam kuda tačno ide autobus sada, da li ide kao kombinacija 37 i 58 ili 37 i 23 ili 58 i 23 ili 37 i 23, itd. (prvi smer je od Senjaka a drugi ka Senjaku) ili neka potpuna mešavina?!
 
Senjak, pa Kneza Milosa, prolazi pored (ex savezne) Skupstine, Trg Nikole Pasica, Trg republike, Francuska i posle dole do Dunav stanice. Eto mali info, mada da znas, totalno smo lokalni i off topic. :lol:
 
:lol: Pa i tema je lokalna.. :D
Dakle kad ide ide kao 37, a verovatno se onda vraća kao 58, ili se isto vraća kao 37, pošto kreće sa Dunav stanice..
 
Pa sad... Ovo vec spada u gradski prevoz, ali dobro. :D Nisam siguran za suprotan pravac, ali ako me secanje ne vara, mislim da sam cuo da ide kroz Dunavsku i Djure Djakovica.
 
Ambassadore, samo za tebe, kraj dileme. ;)

• Траса линије у смеру ка Дунав станици:

ТОПЧИДЕРСКО БРДО /СЕЊАК/ - Косте Главинића – Васе Пелагића – Андре Николића – Топчидерска звезда – Булевар војводе Путника – Кнеза Милоша – Булевар краља Александра – Трг Николе Пашића – Дечанска - Македонска – Трг Републике – Француска /Лука Београд/ - Дунавска – IV Флавијеве легије – Вилине воде /Темпо/ - IV Флавијеве легије – Кланички кеј – Ђуре Ђаковића – ДУНАВ СТАНИЦА

• Траса линије у смеру ка Сењаку:

ДУНАВ СТАНИЦА – Ђуре Ђаковића – Кланички кеј – IV Флавијеве легије – Вилине воде /Темпо/ - IV Флавијеве легије – Дунавска /Лука Београд/ - Француска – Трг Републике – Коларчева – Теразије – Трг Николе Пашића – Булевар краља Александра – Кнеза Милоша – Булевар војводе Путника – Топчидерска звезда – Андре Николића – Васе Пелагића – Косте Главинића – ТОПЧИДЕРСКО БРДО /СЕЊАК/
 
Petak, 01. februar 2008.
Otvorena pokrivena hala Sportsko-rekreativnog centra „Majdan”

1305061_Otvaranje_hale.jpg

Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika Beograda, Tomislav Đorđević, predsednik opštine Savski venac, i nekadašnji fudbalski reprezentativac Savo Milošević danas su svečano otvorili pokrivenu halu u okviru Sportsko-rekreativnog centra „Majdan” na Senjaku (Kozjačka 3-5). U jednom delu novoizgrađene hale postavljeno je klizalište sa veštačkim ledom, koje može da se koristi tokom čitave godine, dok se u drugom delu nalazi košarkaški teren. Uz halu se zidaju pomoćni objekti površine 550 kvadratnih metara, u kojima će se nalaziti sale za raznovrsne sportske sadržaje. Uređenje sportskog centra na Senjaku Grad Beograd je finansirao sa 76 miliona dinara.

– Ovo je veoma lep primer kako lokalna zajednica može da uredi i ulepša jedan prostor i nameni ga deci. Ona će ovde besplatno moći da uživaju u sportu, rekreaciji i razonodi. Opština Savski venac je napravila dobar projekat za njegovu rekonstrukciju i vraćanje deci, a mi smo ga finansijski podržali, kao što ćemo pomoći svakoj opštini koja bude imala ovakve projekte. Lokalna zajednica treba da ima što više ovakvih centara, u kojima deca mogu da se okupljaju, bave sportom i igraju, da ne bi bila prepuštena ulici. Ovo je samo početak, „Majdan” će biti prepun sadržaja za razne sportove i kulturno-zabavne aktivnosti – rekao je Alimpić.

Opština Savski venac i Grad Beograd su 1976. godine na ovom mestu osnovali Pionirski centar sa nekoliko malih prostorija. Centar je tokom vremena priredio mnoštvo programa za predškolsku i školsku decu, orijentišući se na košarkaško igralište pod vedrim nebom i parkovske igračke za najmlađe. Devedestih godina prošlog veka centar je bio prepušten samom sebi, a postavilo se i pitanje njegovog finansiranja i statusa uopšte. Opština Savski venac je u prvim godinama ovog veka preuzela upravljanje ovom ustanovom i promenila joj naziv u Dečji kulturni centar „Majdan” (po majdanu koji se tu nekad i nalazio, a kako su građani oduvek zvali ovaj deo Senjaka).

Stare prostorije su renovirane, posle čega je napravljen i projekat za pokrivanje nekadašnjeg košarkaškog terena i izgradnju pomoćnih objekata u kojima će biti održavani novi sportsko-rekreativni sadržaji. Rekreacija će za decu i učenike biti besplatna, a „Majdan” će komercijalizacijom pojedinih sadržaja, kao i terminima u sportskoj hali u večernjim satima, moći samog sebe da izdržava. Gradnja pomoćnih objekata, uz podizanje nove trafo-stanice, počela je 18. aprila 2007. godine.
Izbvor: Beoinfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1305062

Lepo, lepo.. Ako dobro vidim, na slici se nalazi jedan komišija koji već desetak (a možda i više) godina organizuje škole stonog tenisa po Senjaku (prvo gore u mesnoj zajednici gde je Milošević glasao, pa u gornjoj zgradi škole "Stefan Nemanja" dok nije postala sportska gimnazija), nadam se da to znači da će škole stonog tenisa biti i u Majdanu! :)
 
Izbori se bliže. :) Na Topčidersku zvezdu su se doselile još dve žirafe, jedna pase travu. Još nije postavljena puzavica da uz njih raste, a na staroj žirafi je već 15 puta riknjavala jer je nisu zalivali. Koliko mi se čini, nije planirano da žirafe dobiju još društva.
 
Ma dovoljno vam je tri zirafe.... a bas su simpa... trebalo bi na slican nacin opleminiti i ostala bezlicna ostrva na kruznim tokovima u gradu
 
Da bilo bi lepo, zapravo, kao i uvek, postoje neki planovi da se na drugim mestima u gradu postave takve metalne strukture koje bi obrasle puzavicom. Međutim problem, koji se video sa prvom žirafom, je u tome što puzavica u početku nije bila dovoljno zalivana pa je stalno crkavala. :( (A na 50m od kružnog toka se nalazi Gradsko zelenilo, neka njihova baza-kuća.)
 
Zmije na topčiderskoj Letnjoj pozornici
Opština Savski venac planira da obnovi zaboravljeno i zapušteno kulturno-istorijsko zdanje površine 800 kvadratnih metara, sa 1.800 mesta za gledaoce
topcider.jpg

Odavno zaboravljena scena danas je obrasla u korov (Foto D. Ćirkov)

Kroz veliki kameni luk na Topčiderskom brdu u blizini „Miloševog konaka” nekada su prolazili brojni posetioci koji su uživali u koncertima na Letnjoj pozornici. Odavno zaboravljena scena danas je obrasla u korov, a slučajni prolaznici mogu videti stare, pokvarene reflektore, istrulele daske na klupama u gledalištu, pa čak verovali ili ne i – zmije.

Prema priči alpinista, koji ovde redovno vežbaju penjanje po stenama, nekoliko puta im se dešavalo da u travi spaze zmije. Oni, doduše, nisu sigurni o kojoj je vrsti reč, ali su saglasni da nimalo nije prijatno da ugledaju, možda, otrovnog gmizavca poput šarke usred metropole.

Šarke, međutim, žive na planinskim pašnjacima, na velikoj nadmorskoj visini, a njihovo stanište najbliže Beogradu je Obedska bara, gde se ponekad mogu videti, objašnjava Rastko Ajtić, herpetolog iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

– Na Topčiderskom brdu sigurno nema šarki, a njeno pojavljivanje na toj lokaciji nije zabeleženo u poslednjih 100 godina. Nije retkost da laici pomešaju šarku sa nekim neotrovnim vrstama kao što su smuk, belouška, ribarica ili smukulja. Pretpostavljam da se ovde radilo o smukulji, jer ona hoće da se uvije, šišti, pa čak i ujede ako joj čovek priđe, ali nije otrovna – kaže Ajtić.

Pre desetak godina pokrenuta je inicijativa da se obnovi Topčiderska letnja pozornica koja bi u glavnom gradu, ne baš bogatim sličnim prostorima, poboljšala kulturni život. Ovaj kulturno-istorijski spomenik, značajne turističke vrednosti, podignut je 1947. godine. Pozornica površine 800 kvadratnih metara, sa gledalištem od 1.800 mesta, smeštena je u krečnjačkim stenama, na mestu gde se nekad nalazio „Mašin majdan”, odnosno kamenolom iz kojeg je vađena građa za prve dedinjske i topčiderske vile, ali i za ovu, danas zaboravljenu i pustu scenu.

– Mnogima izgleda potpuno neverovatno da je tada neko imao sluha da se izgradi tako grandiozan objekat, koji je trebalo da radničkoj klasi i narodu pruži vrhunske kulturne sadržaje. Tu nisu održavane estradne manifestacije nego koncerti ozbiljne muzike, operske, baletske i pozorišne predstave – kaže Duško Antonić, urednik i priređivač brošure „Kulturna baština Savskog venca”.

Rađena prema projektu čuvenog arhitekte Rajka Tatića, koji je ideju o pozornici imao još pre Drugog svetskog rata, Topčiderska letnja scena sa prostorom za orkestar i izvođače, bila je samo deo celine u kojoj je kasnije trebalo izgraditi upravnu zgradu sa garderobama, galeriju sa još 700 mesta, hotel za gostujuće umetnike. Međutim, posle samo nekoliko sezona, zbog letnjih kiša i činjenice da ovaj prostor nije održavan, pozornica je polako počela da odumire i zarasta u korov da bi, izuzev nekoliko tehno-žurki, u njoj opstao samo restoran „Topčiderska noć”. Na ovom mestu je i čuvena „Korni grupa” 70-ih godina prošlog veka snimila spot.

– U kamenu ovih stena sačuvani su fosilni ostaci riba iz doba mezolita, pa je ovo mesto i arheološko nalazište. Takođe, publika je na ovoj sceni prvi put uživala u izvođenju opere „Aida” – kazuje Tomislav Đorđević, predsednik opštine Savski venac.

On objašnjava da se opština već 10 godina sudi sa zakupcima restorana „Topčiderska noć”. Cilj opštinara je da povrate stari sjaj Pozornice, ali to će biti ostvarljivo tek kada se završi sudski spor.

Međutim, Vladan Milić, menadžer restorana „Topčiderska noć”, ističe da sa opštinom Savski venac ne vode nikakav sudski spor.

– Još kada je Nebojša Čović bio gradonačelnik planirana je obnova Pozornice i od tada ništa po tom pitanju nije urađeno. Prostor oko nje zasad održavamo samo mi – objašnjava Milić.

Predsednik opštine kaže da je u planu obnavljanje scene, za koju je pripremljen i urbanistički plan.

– Kako do Letnje scene nema dobrih saobraćajnih veza, predviđeno je da uvedemo minibus liniju 49 a, koja bi iz Ulice Teodora Drajzera saobraćala do Lisičijeg potoka podno Dedinjskog brda, a imala bi i autobusko stajalište baš ispred scene – kaže Đorđević.

Ova scena na otvorenom je kao stvorena za koncerte jer je akustika na pozornici uklesanoj u krečnjačke stene takva da se zvuk nesmetano čuje do poslednjih redova.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, opština Savski venac radiće na tome da ovaj prostor pod otvorenim nebom postane posećeniji, jer ga za sada najviše koriste alpinisti „friklajmberi”, budući da su stene pogodne za njihove treninge.

J. Beoković - J. Lucić
[objavljeno: 30/04/2008]
izvor Politika
link http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/Zmije-na-topchiderskoj-Letnjoj-pozornici.lt.html
 
Vrh