EECFA

Izmeštanje Topčiderke

27-03-2019

  Izmeštanje TopčiderkeIzmeštanje korita Topčiderske reke deo je priprema za planirano proširenje Bulevara patrijarha Pavla, a radovi na ovom projektu počeli su tačno pre oko godinu dana. Radovi se odvijaju u zoni raskrsnice Bulevara patrijarha Pavla sa Ulicom Pere Velimirovića, gde se izmeštanjem toka reke oslobađa prostor potreban za prošireni profil buduće saobraćajnice. Izgradnja novog bulevara podrazumeva i novu raskrsnicu na ukrštanju sa Ulicom Pere Velimirovića, u okviru koje je već završen novi most preko Topčiderke. Trenutno traje iskop i betoniranje novog kolektora koji će preusmeriti tok reke ispod novoizgrađenog mosta. Pored završene mostovske konstrukcije, od ukupno skoro 900 metara do sada je izgradjeno oko 350 metara novog betonskog korita.

  Novi most pravljen je takođe u proširenom profilu, sa po dve saobraćajne trake za svaki pravac i obostranim pešačkim stazama. Na taj način most je praktično spreman za novu regulaciju buduće raskrsnice sa Bulevarom patrijarha Pavla, koji će takođe imati po dve trake za svaki pravac uz centralno pozicioniranu tramvajsku bašticu. Tokom izgradnje novog mosta zacevljeno je i oko 60 metara Kaljavog potoka, a njegovo ušće u Topčiderku biće regulisano novom ulivnom konstrukcijom. Pored velikog mosta na raskrsnici sa Ulicom Pere Velimirovića nizvodno je izgrađen još jedan manji pešački most. Stara čelična konstrukcija korišćena je i za prelaz vozila, ali će nakon rekonstrukcije bulevara ovaj prelaz postati isključivo pešački.

  Rok za završetak radova na izmeštanju Topčiderke je jun ove godine, međutim skoro je sigurno da će taj rok biti probijen. Paralelno sa ovim radovima, prošle nedelje otvoren je i tender za izvođača na rekonstrukciji druge etape Bulevara patrijarha Pavla, od Ulice Pere Velimirovića ka Košutnjaku u dužini od 1,7 km. Ukoliko sve bude teklo po planu i tender bude uspešno zaključen, radovi na drugoj etapi mogli bi početi već u drugoj polovini godine. Ostatak trase do Hipodroma (prva etapa) još uvek se nalazi u fazi rešavanja pravno-imovinskih pitanja i izrade tehničke dokumentacije, pa radove na ovoj deonici možemo očekivati tek naredne godine.

  U prilogu pogledajte kako teku radovi na izgradnji novog korita i izmeštanju Topčiderke u Rakovici.

   

  Izmeštanje korita Topčiderke i novi most u Pere Velimirovića (foto) - 26. mart 2019.