Doka WWW Heder

Izmeštanje Ulice Bore Stankovića

17-07-2017

    Izmeštanje Ulice Bore StankovićaDanas su otvoreni radovi na izmeštanju i proširenju trase Ulice Bore Stankovića na Vračaru, a u okviru plana kompletiranja Svetosavskog platoa na delu porte hrama Svetog Save. Trenutna pozicija saobarćajnice koja obilazi Hram sa zadnje strane, praktično je onemogućavala završetak i zaokruživanje ovog platoa, čime prostor porte i ophoda ostao nedovršen do danas. Za izmeštanje ove ulice bilo je potrebno osloboditi nekoliko parcela duž postojeće saobraćajnice, čime bi se povećao njen radijus i time stvorio prostor neophodan za završetak porte hrama. Najveći deo platoa formiran je pre više od 11 godina, kada je uređen i Svetosavski park sa fontanom, a izmeštanje Ulice Bore Stankovića predstavlja zakasnelu drugu fazu tog projekta.

    Saobraćajnica je dugačka oko 280 metara i proteže se od Katanićeve ulice do raskrsnice sa ulicama Stojana Protića, Braničevske i Jovana Skerlića. Njena dužina se neće značajno promeniti, ali će novi kolovoz i trotoari biti prošireni. Nakon rekonstrukcije Ulica Bore Stankovića imaće dve trake ukupne širine 6 metra, uz obostrane trotoare širine po 3 metara i obostrani zeleni pojas sa drvoredom širine po 2,25 metara. Jedino će na delu od Ulice patrijarha Varnave do Skerlićeve zeleni pojas biti formiran jednostrano. Pored ovih radova biće izvrešena zamena svih podzemnih instalacija, uključujući vodovod i toplovod, kanalizaciju, javno osvetljenje, telekomunikacione i elektro instalacije. Završetak porte Hrama finansiraće Srpska pravoslavna crkva, a plato će biti dovršen popločavanjem granitnim pločama i izgradnjom nedostajuće ograde.

    Investitor na rekonstrukciji Ulice Bore Stankovića je Grad Beograd, preko Direkcije za građevinsko zemljište, a projekat vredan oko 72 miliona dinara ima rok za završetak do sredine decembra ove godine.

    Rekonstrukcija Ulice Bore Stankovića