EECFA

Konkurs za novu zgradu ansambla "Kolo"

07-11-2019

  Konkurs za novu zgradu ansambla "Kolo"Objavljivanjem rezulatata okončan je otvoreni javni arhitektonski konkurs za idejno rešenje nove zgrade ansabla “Kolo”, prvog specijalizovanog scenskog prostora za umetničke igre u zemlji. Konkurs koji je raspisan u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda obuhvata jednu od najistakuntijih lokacija u starom jezgru Beograda, u Karađorđevoj ulici 13, pa samim tim zaslužuje posebnu pažnju javnosti. Na predmetnom prostoru u Karađorđevoj ulici nekada se nalazila “Đumrukana”, carinarnica koja je zbog svojih prostranih hala bila i prvi teatar u Beogradu. Izgrađena još 1835. godine, bila je jedan od prvih javnih objekata izgrađenih u Beogradu nakon Drugog srpskog ustanka. Zgrada je uništena tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine, ali zbog istorijskog značaja planovi za ovaj prostor dugo su razmatrali i mogućnost potpune rekonstrukcije objekta "Đumrukane". Problemi sa kapacitetima starog objekta, kao i njegove male estetske vrednosti bili su argumenti protiv rekonstrukcije, a prema uslovima ovog konkursa autorima je ostavljena sloboda da kreativno osmisle sećanje na srušeni objekat. Zbog toga je i najveći broj pristiglih radova išao ka rešenjima savremenih karakteristika, a ostaje utisak da je ovaj aspekat konkursa gotovo zanemaren u pristiglim rešenjima.

  Pored lokacije stare Đumrukane (Zona 1), obuhvat ovog konkursa uključuje i susednu parcelu u Karađorđevoj 15-15a (Zona 2), koja je u ovom slučaju predmet anketne provere kapaciteta lokacije za još jedan, kompatibilian objekat kulture. Treba napomenuti da se u okviru Zone 2 planira novo stepenište za vezu Karađorđeve ulice sa Kosančićevim vencem, a usvojenim PDR-om uz novo stepenište planiran je kosi lift – funikular. Prošle godine održan je i konkurs za idejno rešenje gradske galerije na Kosančićevom vencu, a prvonagrađeno rešenje izradio je biro ARCSV, jedan od nagrađenih učesnika i na ovom konkursu.

  Autori su imali različite pristupe oblikovanju objekta i svaki od prva tri nagradjena rešenja ima svoje prednosti i mane. Činjenica da se lokacija priprema za objekat kulture dobra je vest, a sa budućim scenama za umetničke igre simbolički se vraća teatar u Savsko pristanište. Na konkurs je do predviđenog datuma pristiglo 17 radova, a na sastanku održanom prošlog vikenda žiri je doneo odluku o nagrađenim i otkupljenim radovima. Žiri su činili prof. Mihailo Timotijević, dipl.inž.arh., predsednik žirija ispred Društva arhitekata Beograda, Vladimir Dekić, direktor ansambla “Kolo”, Marko Stojčić, glavni urbanista Beograda i arhitekte Anđela Karabašević i Zoran Radojčić, predstavnici Društva arhitekata Beograda.

  Prva nagrada vredna 1.000.000 dinara dodeljena je arhitektonskom studiju “Zabriskie d.o.o.” iz Beograda, a tim ovog biroa činili su arhitekte Milka Gnjato, Ivan Zuliani, Ivica Marković, Fedor Jurić, Martina Milošević i Dušica Plazinčić, uz stručne saradnike dr Dragana Novkovića, dipl.inž.elekt., Ane Dajić, M.A. etnolog antropolog, dr Miodraga Grbića, mast.inž.arh., Vladimira Lalickog, dipl.inž.arh. i Maje Đorđević, dipl.inž.pejzaž.arh.

  Prvonagrađeno rešenje iz arhitektonskog studija "Zabriskie" glavni adut predstavilo je kroz izuzetno fleksibilan scenski prostor, koji stvara mogućnost niza različitih formi prezentacije i organizacije nastupa. Istaknuta karakteristika ovog idejnog rešenja je i otvorena scena kao još jedna atrakcija koja dodatno afirmiše javnu funkciju i kulturni sadržaj.

  Druga nagrada u vrednosti od 600.000 dinara dodeljena je arhitektonskom studiju ARCSV i autorima arh.Branislavu Redžiću, arh.Draganu Ivanoviću, arh.Zoranu Milovanoviću, arh.Suzani Tisovec, arh.Milici Tasić, arh.Dušanu Miloševu i arh.Nevenki Redžić. Konsultant za konstrukciju bio je inž.Sreto Kuzmanović, dok su stručni doprinos u akustici dali inž.Miomir Mijić i inž.Dragana Šumarac Pavlović.

  Druga nagrada otišla je rešenju koje se kontekstualno oslanja na planiranu galeriju na Kosančićevom vencu, pre svega u materijalizaciji enterijera i korišćenju opeke na fasadi objekta. Rad studija ARCVS karakterišu prostrane i ozelenjene krovne terase, koje predstvaljaju novi javni prostor kao produžetak Kosančićevog venca.

  Treća nagrada u iznosu od 300.000 dinara dodeljena je radu autorskog tima koji su činili Miloš Jokić, m.arh., Tijana Mačkić, m.arh., Dušan Nikolić, m.arh., Nikola Gjorgjievski, m.arh. i mast.pejzž.arh. i urbanizma, kao i saradnici Stefan Ilić, m.arh. i Milan Savović, b.arh.

  Treća nagrada dodeljena je grupi autora, koji su jedini od nagrađenih timova zaista pokušali da ispune zahtev konkursa da rešenje ima jasnu asocijativnu vezu sa starim objektom i funkcijom. Niz lučnih otvora na prednjoj i bočnoj fasadi zapravo su elementi koji treba da podsećaju na arkadu nekadašnje Đumrukane, čime je ovo rešenje vrlo elegantno ispunilo jedan od važnijih uslova.

  Pored tri nagrađena rešenja, izvršen je otkup još tri rada u vrednosti od 100.000 dinara.

  U prilogu pogledajte nagrađene radove sa nedavno okončanog arhitektonskog konkursa za novu zgradu čuvenog ansambla “Kolo”.

  Prva nagrada - projektni biro "Zabriskie"


  Druga nagrada - autorski tim ARCVS


  Treća nagrada - autorski tim Miloš Jokić, Tijana Mačkić, Dušan Nikolić, Nikola Gjorgjievski