EECFA

Krenula najveća rekonstrukcija u ovoj godini

15-06-2019

    Krenula najveća rekonstrukcija u ovoj godiniNakon dosta odlaganja danas je počela još jedna obimna rekonstrukcija u gradskom centru, a građani Beograda obaveštavaju se o izmenama u saobraćaju i javnom prevozu. Dugo očekivana rekonstrukcija obuhvatiće čitavu osovinu ulica Kraljice Marije, 27. Marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, čime je započela najveća rekonstrukcija u ovoj godini. Važan gradski pravac biće posle više decenija u potpunosti rekonstruisan zamenom kompletne nadzemne i podzemne infrastrukture. Ipak, tokom ove rekonstrukcije neće biti unapređen profil saobraćajnice, pošto će se nakon rekonstruckije parkinzi i dalje ukraštati sa tramvajskim koridorom, trotoari neće biti prošireni, a nisu planirane ni biciklističke staze. U tom smislu, rekonstrukcijom neće biti rešen ni jedan funkcionalni problem ove saobraćajnice, ali će biti obnovljena postojeća infrastruktura.

    Tragovi višedecenijskog neodržavanja i lošeg stanja najviše su vidljivi na saobraćajnoj infrastrukturi, pre svega na tramvajskim šinama koje će u celosti biti zamenjene, uz takođe dotrajale stubove osvetljenja i kontaktnu mrežu. Biće obnovljen kolovoz i tramvajske baštice, koje će umesto kocke dobiti betonsku podlogu, a radovi podrazumevaju i zamenu kompletne podzemne infrastrukture, uključuju novu kanalizaciju, vovovodne cevi i prateće instalacije za grejanje i gas. Rekonstrukcija obuhvata i zamenu kompletne rasvete duž trase koja će biti pokrivena video nadzorom, a stubovi će nositi i dodatano osvetljenje za trotoare. Po završetku radova trotoari će umesto asfaltne podloge biti popločani granitnim kamenim pločama.

    Izvođenje radova je podeljeno u tri faze u okviru 6 deonica sa rokom za zavšetak od 200 dana. Prva faza na kojoj su radovi započeti obuhvata (deonice 1 I 2) od Ruzveltove do Takovske gde je predviđeno vreme trajanja radova 65 dana, druga faza (deonice 3 I 4) od Takovske do Francuske izvodiće se 70 dana dok će treća faza (deonice 5 I 6) od Francuske do Ulice Tadeuša Košćuška trajati 65 dana.

    Radove na rekonstrukciji vrednoj 18.2 miliona evra izvodi konzorcijum domaće kompanije "Energoprojekt niskogradnja" i francuske kompanije "Colas Rail".

    Četiri ulice - pre rekonstrukcije