Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Kupovina u "Galeriji" sledeće godine

13-08-2019

  Kupovina u "Galeriji" sledeće godine

  Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

  Izgradnja tržnog centra “Galerija” u okviru projekta “Beograd na vodi” traje dve i po godine, a uskoro se očekuje završetak svih betonskih radova na ovom mamutskom projektu. Kombinovanjem prefabrikovanih elemenata i izlivanjem na licu mesta postignuta je vrlo efikasna dinamika, tako da je do sada u konstrukciju objekta već ugrađeno 125.000 od planiranih 130.000 kubika betona. Ukupna površina parcele iznosi impresivnih šest hekatara, a bruto građevinska površina objekta iznosiće 300.000m2. Projekat tržnog centra “Galerija” izradio je američki arhitektonski biro RTKL, do sada viseštruko nagrađivan za inovacije u kategoriji maloprodaje. Koncept ovog maloprodajnog objekta je ustvari fuzija između klasičnog američkog mola i gradske trgovačke četvrti, čime su autori doskočili činjenici da će se ovaj projekat realizovati u centru evropskog grada.

  U susret ovoj činjenici ide i jedan veoma zanimljiv podatak - oko 25% komercijalnog prostora u tržnom centru biće namenjeno kategoriji “hrana i pice”. Posetiocima će biti dostupan izbor najrazličitijih restorana, lokala brze hrane, kafića i pabova, ali i specijalizovanih mesta za prodaju visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda. Ogromni tržni centar imaće čak tri velike sekcije za porodičnu zabavu, bioskope, a na krovu tržnog centra planiran je uređen prostor na kome će biti moguće organizovati prezentacije i događaje. Projektovan sa čak 500 lokala (maks bez spajanja) i garažom sa 3.600 parking mesta, ovo će biti daleko najveći maloprodajni centar u zemlji.

  Sam objekat sastojaće se od više celina podeljenih širokim pešackim koridorima, takozvanim “avenijama” sa jasnim estetskim asocijacijama na ambijent gradske ulice. Materijalizacija enterijera i eksterijera takođe će stvarati utisak kupovine na otvorenom, od fasada koje će imitirati nizove zgrada do pešačkih promenada sa uličnim kandelabrima. Biće formirano pet velikih “ulica” između unutrašnjih celina, sa pasarelama na višim spratovima. "Ulice" karakterišu i velike otvorene površine na krovu, pokrivene savremenim ETFE vazdušnim jastucima, koji omogućavaju ulaz dnevne svetlosti i istovremeno pružaju dobru termičku i UV zaštitu.

  Kod ovakvih krovnih pokrivki potrebno je pronaći pravi balans između transparentnosti i njegovih zaštitinih svojstava, pošto bolja zaštita uvek znači manju transparentost materijala. Glavna prednost ETFE panela u odnosu na druge materijale je njegova mala težina, što je posebno bilo važno pri izradi velike kupole koja natkriva ulazni hol tržnog centra. Upravo korišćenje ove tehnologije omogućilo je da kupola prečnika 46 metara bude pokrivena laganom i jednostavnom čelicnom konstrukcijom bez stubova. Svaki pojedinačni panel se sastoji od četiri sloja ETFE plastike sa tri vazdušne komore, a pritisak u njima se kontroliše kompjuterski. Ovaj materijal ima jako dobra svojstva za krovne aplikacije, samočistećih je karakteristika i bezbedan u slučaju požara.

  Na objektu trenutno radi oko 600 radnika, ali će sa završetkom betonskih radova taj broj narasti na 1000. Preostalo je da se ugradi oko 100.000m2 prefabrikovane konstrukcije, uglavnom spratnih ploča koje će po završetku betoniranja i nakon izmeštanja kranova formirati prizemlje. U unutrašnjosti se betoniraju pešačke pasarele, a na spoljašnjosti već je počela ugradnja fasadne obloge i stolarije. Fasadu ka reci posebno karakterišu velike terase sa pogledom na Novi Beograd, planirane za uslužne bašte restorana i kafica. Ventilisana fasada objekta biće obložena kamenom i granitnom keramikom, a spoljna ograda na terasama biće staklena.

  Rekonstrukcija i uređenje rečnog keja takođe je deo projekta i biće završeno pre otvaranja centra, a u toku je tender za izbor izvođača. Otvaranje tržnog centra “Galerija“ najavljeno je za drugu polovinu 2020. godine. U prilogu pogledajte foto i video materijal sa gradilišta.

   

  BW Galerija - 3D prikazi


  BW Galerija (foto) - 12. avgust 2019.