8. srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture

Letnja obnova ulica

19-07-2018

  Letnja obnova ulicaU Beogradu je u toku sanacija kolovoza u više gradskih ulica, menja se asfalt u centralnog gradskoj zoni i na širem područiju grada. Radovi na nekim su već počeli, dok će deo saobracajnića biti osvežen tokom avgusta, kako se sukcesivno budu završavale već započete deonice. Radovi su već počeli u Svetogorskoj i Balkanskoj ulici, a uskoro kreću radovi u Ulici knjeginje Zorke i tokom avgusta planiranoj obnovi dela Takovske ulice. Širom grada rade se slične sanacije, do sada su završeni radovi u Višnjičkoj ulici i Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, a u toku je obnova u Bulevaru oslobođenja i delu Radničke ulice, od Ulice maršala Tolbuhina do isključenja za Adu Ciganliju. Radovi su počeli i u čukaričkoj Ulici Ace joksimovića, dok je u najavi obnova kolovoza i u Ulici Blagoja Parovića. Ovo su samo najprometnijie saobraćajnice planirane za obnovu u ovom ciklusu, ali se manje ili veće sanacije izvode u gotovo svim gradskim opštinama.

  Ono što je ove radove učinilo veoma zanimljivim, jeste činjenica da nadležni insistiraju kako se ove sancije izvode po najvišim standardima i da će kontrola kvaliteta biti strogo primenjena na svim aktuelnim projektima. Ovo bi trebao da bude sistemski pokušaj da se podigne efikasnost javnih investicija, a sa druge strane da građanima obezbedi kvalitetnu i trajnu infrastrukturu. Loši projekti, korupcija i nemar su glavni uzroci trenutnog stanja, a po kriterijumu bezbednosti i zakonu brojne saobraćajnice uopšte nisu upotrebne. Obnova putne mreže biće dugotrajan proces, ali ukoliko se bude radilo kako je najavljeno, ovo će biti važnija vest od samog programa radova. Treba napomenuti da veliku štetu čine naknadni radovi i popravke, često kao posledica loše koordinacije javnih službi. Tako se dešava da se raskopavaju tek završene deonice, čime se potpuno upropaste i kvalitetno izvedene rekonstrukcije. Ostaje da pratimo kako će se obnovljen kolovoz pokazati u eksploataciji i da li su ispucali asfalt i upali šahtovi prošlost na našim ulicama.

  Nažalost, pored sanacija koje pripadaju programu održavanja kolovoza, postoji velika šansa da ove godine neće započeti ni jedna ozbiljna rekonstrukcija u gradu. Iako je najavljivano nekoliko velikih investicija, polako postaje jasno da pravih rekonstrukcija neće biti. Za ovu godinu prvobitno je planiran početak rekonstrukcije Ulice kneza Miloša, rekonstrukcija poteza Cara Dušana-Džordža Vašingtona-Kraljice Marije, kao i rekonstrukcija Karađorđeve ulice. U ovom trenutku u toku traju tenderi za ove tri rekonstrukcije, tako da će tokom avgusta biti poznato više o mogućim izvođačima i eventualnom početku radova.

  Svetogorska ulica (foto) - 19. jul 2018.


  Balkanska ulica (foto) - 19. jul 2018.


  Ulica Ace Joksimovića (foto) - 19. jul 2018.