EECFA

Letnji radovi u Zemunu

24-07-2019

  Letnji radovi u ZemunuOvog leta u Zemunu teku tri projekta važna za uređenje istorijskog jezgra i unapređenju turističke infrastrukture. Dugo očekivana rekonstrukcija fasada u centru Zemuna počela je ranije ovog meseca, a teku i radovi na rekonstrukciji bedema oko Gardoš kule, kao i izgradnja novog pristana za turističke brodove na Dunavu. Staro gradsko jezgro u Zemunu predstavlja kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja i obnova objekata u ovom delu grada obuhvatiće preko 60 fasada u Glavnoj ulici, na Magistratskom i Avijatičarskom trgu, i u Gospodskoj ulici. Program obnove fasada u Zemunu deo je treće faze programa koji je do sada obuhvatio obnovu zaštićenih objekata na Kosančićevom vencu i u okviru Istorijskog jezgra Beograda.

  Paralelno sa akcijom uređenja gradskih fasada već nekoliko meseci teče i obnova Zemunske tvrđave, odnosno zaštitnih bedema koji su okružuju Milenijumsku kulu na Gardošu. Utvrđenje je dosta starije od same kule, a njegovi najstariji delovi svedoče da je izgrađen tokom 14 veka. Prateći originalni izgled bedema, čitavo utvrđenje biće rekonstruisano, uključujući restauraciju četri kružne kule na uglovima i lica bedema izgrađenog od lomljenog kamena i obloženo opekom. Jako loše stanje citadele posledica je cinjenice da nikada nije rekonstruisana, a u međuvremenu statika objekta je dodatno ugrožena ilegalnom gradnjom objekata u njenoj okolini. Rok za završetak radova na bedemu istekao je pre oko meseca dana, a ukupna vrednost radova iznosi skoro 34 miliona dinara.

  Krajem prošlog meseca počeli su i radovi na izgradnji još jednog pristana na Dunavu koji će omoguciti prihvat putnika sa rečnih kruzera. Konstrukcija koja će biti postavljena na Zemunskom keju imaće dužinu od pedeset i širinu od četiri metra, povezana za obalu sa tri pešačka mosta dužine oko 16 metara. Izgradnja pristana u Zemunu omogućiće povećanje i razvoj kapaciteta u rečnom turizmu, kao i dalju promociju Zemuna kao lučke destinacije. Pripremni radovi su počeli krajem maja, tako da se završetak radova očekuje krajem avgusta, a ukupna vrednost radova iznosi 1.5 miliona evra.

  Rekonstrukcija fasada u Zemunu (foto) - 23. jul 2019.


  Rekonstrukcija bedema na Gardošu (foto) - 23. jul 2019.


  Izgradnja pristaništa na Zemunskom keju (foto) - 23. jul 2019.