EECFA

Mona gradi novi hotel u Beogradu

02-11-2017

  Mona gradi novi hotel u Beogradu
  Beograd će za dve godine dobiti još jedan hotel, a pripremni radovi za izgradnju počeli su ovih dana. Novi gradski hotel nalaziće se na uglu Ulice cara Uroša, Dračke i Solunske na Dorćolu, nedaleko od nekadašnje fabrike Beko i sportskog centra “Milan Gale Muškatirović”. Investiciju realizuje domaća kompanija “Mona”, čuveni proizvođač kožne galanterije koji već nekoliko godina uspešno radi i u hotelijerstvu. Projekat podrazumeva formiranje kompleksa rekonstrukcijom i prenamenom postojećih objekata na parceli, uz dogradnju 13-spratne kule i pripadajuće podzemne garaže. Planirano je da hotel ima ukupno 152 sobe srednje kategorije, sa 48 parking mesta u podzemnoj garaži i još 6 mesta na otvorenom u okviru parcele.

  Postojeći objekti na parceli izgrađeni su početkom 20-og veka i predstvaljaju zaštićene objekte industrijskog nasleđa. Osnovna zgrada je izgrađena 1910, čije je nadziđivanje nastavljeno 1922. godine dogradnjom tri sprata i manjih objekata u dvorištu. Projektovana je kao fabrika za poznato ime tog vremena - “Kosta Šonda”, prvog srpskog proizvođača konditorija, kakao proizvoda i čokolade, osnovanog davne 1902. godine. Objekti nekadašnje fabrike su u vlasništvu kompanije “Mona”, koja je 2002. obavila temeljnu rekonstrukciju objekta, prilagođavajući je za potrebe svoje proizvodnje uz pripadajući kancelarijski i skladišni prostor. Ovim projektom biće izvršena prenamena ovih objekata u hotelski prostor sa obavezom čuvanja autentičnog izgleda fasade objekata pod zaštitom.

  Ukupna bruto površina kompleksa je skoro 20.000 bruto kvadrata, od čega oko 5.700 otpada na površinu postojećih objekata. Ostatak će biti u novoizgrađenom objektu na slobodnom delu parcele, čija visina od 50 metara (2Po+Pr+13) treba da doprinese ekskluzivnosti objekta, kao i formiranje unutrašnjeg platoa sa atraktivnim parternim uređenjem. Objekat je planirano da na prvom i drugom spratu kule ima svečane dvorane i sale za organizaciju konferencija, prijema, venčanja i sličnih događaja, tako da će ukupna površina prostora za benkete biti nešto više od 2.000m2 sa preko 800 stolica u raznim salama . Glavni ulaz u hotel biće omogućen preko hotelskog platoa na uglu Solunske i Dračke ulice, dok će kao "svečani" biti zadržan i ulaz iz Ulice cara Uroša. 

  Kada se završi hotel bi trebalo da nosi 4 zvezdice i poslovace u okviru domaćeg hotelskog lanca kojim upravlja Mona hotel management. Vrednost ukupnog projekta je procenjena na 30 miliona evra, a rok za završetak 2019.

  U prilogu pogledajte 3D prikaze novog hotela na Donjem Dorćolu.

  Hotel Mona - 3D prikazi


  Hotel Mona (foto) - 2. novembar 2017.


  Hotel Mona - prikaz lokacije